Awesomatic έγραψε: ↑17 Αύγ 2021, 11:47
vagabondo έγραψε: ↑17 Αύγ 2021, 11:29
Awesomatic έγραψε: ↑17 Αύγ 2021, 11:24
Εννοείται, είναι κωλόδεντρα.
Είναι εύφλεκτα και μάλιστα η φωτιά είναι το καλύτερο τους για να κυριαρχήσουν σε ένα οικοσύστημα. Το ρετσίνι καίγεται για ώρα, τροφοδοτεί συνεχώς τη φωτιά σαν καύσιμο και σβήνει πολύ δύσκολα. Ταυτόχρονα οι (φυσικά και αυτές εύφλεκτες... ) ξερές βελόνες που γεμίζουν το έδαφος εξουδετερώνουν όλα τα άλλα φυτά ώστε να μπορούν να φυτρώσουν μόνο άλλα πεύκα.
Τα πεύκα ΔΕΝ πρέπει να επιτρέπονται κοντά σε σπίτια επειδή ο κάθε ηλίθιος το θεωρεί γραφικό. Εκεί που είναι γεμάτο πεύκα τώρα κάποτε είχε άλλα δέντρα που τα πεύκα τα εξαφάνισαν με τις τοξικές τους βελόνες και την τάση να εκμεταλλεύονται τις φωτιές.

Περιμένω αντίλογο.
Είναι πολύ εύφλεκτα; Ναι
Χρησιμοποιούν την φωτιά για να επικρατήσουν; Ναι
Σκοτώνουν τα γύρω φυτά; Ναι
Είναι δύσκολο να σβήσουν; Ναι
Που υπάρχει διαφωνία;
Σε ένα σωρό μέρη που τώρα υπάρχουν πεύκα υπήρχαν δάση με ποικιλία άλλων ντόπιων δέντρων και φυτών τα οποία εξουδετερώθηκαν. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούν οριστικά οι κατοικημένες περιοχές και να καθυστερεί η φωτιά είναι τα δέντρα της περιοχής να είναι κάποια από τα παραδοσιακά ενδημικά είδη που καίγονται πιο δύσκολα και φρενάρουν το μέτωπο.
Τα τελευταία 50 χρόνια που παρακολουθώ είδήσεις, κάθε καλοκαίρι έχουμε πυρκαγιές σε πευκοδάση.
Η Νότια Ελλάδα σε υψόμετρο κάτω των 1000 μέτρων έχει κατά πλειοψηφία πευκοδάση.
Τα ίδια δάση που κάηκαν αναγεννώνται με φυσική αναδάσωση σε σύντομο, σχετικά, διάστημα
Οι πυρκαγιές κάθε χρόνο διαρκούν 1 με 2 ημέρες σε κάθε μέτωπο. Εφέτος δεν σβήνονται, διαρκούν πολλές ημέρες και σβήνουν όταν εξαντλήσουν τη δασική τους ύλη.
Αυτό είναι το παράδοξο, η διάρκεια των πυρκαγιών, η αδυναμία των δυνάμεων να τη σβήσουν παρά την παρουσία εναέριων μέσων και την απουσία ισχυρών ανέμων.
Πώς εξηγείται αυτό;