Αίγαγρος έγραψε: ↑26 Αύγ 2021, 23:25
hellegennes έγραψε: ↑26 Αύγ 2021, 23:22
Για την ακρίβεια ο χρόνος γίνεται χωρική διάσταση και ο χώρος χρονική. Αυτό περιγράφεται από την αρχική εξίσωση του Σβάρτσιλντ για το χωροχρονικό διάστημα (χωροχρονική απόσταση):

Για r μικρότερο από Rs*, η διάσταση του χρόνου γίνεται θετική, δηλαδή μπρος-πίσω, ενώ η διάσταση του χώρου χρονική, δηλαδή έχει μόνο μία κατεύθυνση (προς το κέντρο της μαύρης τρύπας). Κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, μέσα στην μαύρη τρύπα μπορείς να ταξιδέψεις στον χρόνο, αλλά το ταξίδι σου στον χώρο έχει αναγκαστικά μόνο μια κατεύθυνση, όπως είναι ο χρόνος σε επίπεδη γεωμετρία, δηλαδή στο υπόλοιπο σύμπαν, έξω από την μαύρη τρύπα.
* όπου r η απόστασή σου από το κέντρο της μαύρης τρύπας και Rs η ακτίνα Σβάρτσιλντ.
Ενδιαφέρον. Εξήγησέ το λίγο παραπάνω.
Ας πούμε πως πέφτεις στην μαύρη τρύπα με ένα διαστημόπλοιο. Οι προωθητήρες σου είναι γυρισμένοι προς την μαύρη τρύπα. Την στιγμή που φτάνεις στον ορίζοντα γεγονότων, πατάς φουλ τα γκάζια. Με το που τον αγγίζεις, η ταχύτητά σου φτάνει την ταχύτητα του φωτός. Πολύ αργά. Άπαξ και αγγίξεις τον ορίζοντα, δεν μπορείς να ξεφύγεις.
Σβήνεις τις μηχανές. Πέφτεις προς το κέντρο της μαύρης τρύπας με την ελάχιστη δυνατή ταχύτητα, την επιτάχυνση της βαρύτητας από την μαύρη τρύπα. Τι θα συμβεί αν ανάψεις ξανά τις μηχανές;

Οι προωθητήρες είπαμε πως είναι γυρισμένοι προς το κέντρο της μαύρης τρύπας. Αν τολμήσεις να τους ανάψεις, θα συμβεί το εξής: η πορεία σου προς το κέντρο της μαύρης τρύπας θα επιταχυνθεί. Αυτό γιατί ο χώρος είναι πλέον μονής κατεύθυνσης. Δεν έχει σημασία προς τα πού πασχίζεις να κινηθείς, αν επιταχύνεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, θα ταξιδέψεις προς το κέντρο ταχύτερα.
Όμως, μπορείς να ταξιδέψεις στον χρόνο. Περίπου. Αυτό που θα συμβεί αν επιταχύνεις είναι να μπορείς να δεις φως που έχει παγιδευτεί στην τρύπα από προγενέστερο χρόνο. Δηλαδή να δεις προηγούμενα φωτόνια (ή επόμενα, αν επιλέξεις την αντίθετη κατεύθυνση).
Για να οπτικοποιηθεί καλύτερα, ορίστε ένα πρόχειρο διάγραμμα Πένροουζ:

Η πράσινη γραμμή είναι ο ορίζοντας γεγονότων, η κόκκινη γραμμή είναι το κέντρο της μαύρης τρύπας. Η μαύρη γραμμή είναι ο αντι-ορίζοντας, αλλά αυτό είναι για άλλη συζήτηση. Μην σε μπερδεύει που είναι και τα δυο γραμμές, είναι επειδή το διάγραμμα Πένροουζ έχει κυρτωμένες χωροχρονικές γραμμές ώστε τα φωτόνια να φαίνεται να ταξιδεύουν πάντα σε γωνίες των 45 μοιρών.
Εσύ λοιπόν είσαι αρχικά στην θέση Α. Αν διαλέξεις να επιταχυνθείς, θα βρεθείς είτε στην θέση Β είτε στην θέση Γ. Μπορείς να δεις ότι και οι δυο θέσεις είναι πιο κοντά χωρικά στο κέντρο της μαύρης τρύπας, που είπαμε είναι η κόκκινη γραμμή. Δεν έχει δηλαδή σημασία προς τα πού θα διαλέξεις να επιταχυνθείς. Όλες οι επιταχύνσεις, ανεξαρτήτως διεύθυνσης, θα σε φέρουν πιο κοντά στην μαύρη τρύπα. Ο χώρος είναι πλέον σαν τον χρόνο, έχει μία και μόνο κατεύθυνση.
Όμως, μπορείς να δεις ότι οι θέσεις Β και Γ έχουν διαφορετική χρονική θέα. Τα φωτόνια που θα δεις είναι από διαφορετικές χρονικές στιγμές. Θυμήσου ότι τα φωτόνια ταξιδεύουν πάντα σε γωνίες των 45 μοιρών. Δεν πρόκειται ακριβώς για ταξίδι στον χρόνο όπως το εννοούμε, αλλά ένα εικονικό ταξίδι, όπου μπορείς να δεις «αποθηκευμένες» εικόνες από διαφορετικές χρονικές στιγμές, να έχεις δηλαδή ελεύθερη πρόσβαση στην οπτική ιστορία της μαύρης τρύπας.
Σκέψου το σαν να μπορούσες εκεί που κάθεσαι στην καρέκλα σου να αρχίσεις να τρέχεις και αντί να ταξιδέψεις στον χώρο του δωματίου σου, να ταξιδέψεις στον χρόνο και να δεις πώς ήταν το δωμάτιό σου πριν 10 λεπτά ή μετά από 10 λεπτά. Μόνο σαν εικόνα όμως.