Και ήρθε να το θίξει προς επίλυση στην ενότητα "Θρησκειολογία" του PHORUM.COM.GR ;foscilis έγραψε: ↑26 Σεπ 2021, 01:11Υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα.
Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει Θεός και ως προς αυτό σφάλλουν όλες οι θρησκείες. Αυτό είναι ας πούμε το φιλοσοφικό ζήτημα και ζήτημα ατομικής συνείδησης. Όπως άλλωστε και το πώς θα κηδευτείς ή αν θα κάνεις τη Χ τελετουργία.
Το άλλο είναι ότι ειδικά οι ελληνορθόδοξοι παπάδες αποτελούν ένα κομμάτι του βαθέος κράτους που διακρίνεται (πλειοψηφικά γιατί πάντα υπάρχει ο ένας στους εκατό που αξίζει) για τη διαφθορά και την ανηθικότητά του, ενώ το σύνολο σχεδόν των πράξεών τους δείχνει ότι βασικός σκοπός τους είναι να προστατέψουν και να εδραιώσουν την εξουσία και τα λεφτά τους. Έτσι είναι αρκετά πιο δύσκολο να κηδευτείς επειδή έκανες πολιτικό γάμο παρά επειδή αυτοκτόνησες (και μάλιστα έχοντας σκοτώσει μια γυναίκα με την οποία παρεμπιπτόντως μοιχεύατε). Διότι μολονότι και τα δύο είναι αμαρτία (και μάλιστα το ένα ασυγχώρητο), μόνο το πρώτο απειλεί τον τζίρο της Εκκλησίας και το στενό εναγκαλισμό της με την ίδια την οικογενειακή ζωή των κατοίκων της χώρας. Φυσικά ΚΑΙ για τα δύο μπορείς να βρεις παπά να σου κάνει και κηδεία και ό,τι θες, αρκεί να του τα σκάσεις ή να τον έχεις βύσμα (η διαφθορά που λέγαμε).
Νομίζω λοιπόν ότι το δεύτερο ζήτημα θίγει ο φίλος Νάνδρος ορμώμενος από την είδηση της επικαιρότητας, έστω με ελαφρώς προγλωσσικούς όρους.
Νομίζω τέτοιοι στόχοι απαιτούν και ανάλογες διαδικασίες (Πρόσωπο/Οργάνωση > Κράτος/ΔΣ Εκκ. Ελλάδος. να επιληφθούν τού κάθε προβλήματος για να πάει στην άκρη ο κάθε καιροσκόπος. να εξυγιανθεί ο χώρος.
Για το θέμα
Οι αυτόχειρες καθώς γνωρίζω κηδεύονται κανονικά από τη διοίκηση τού κοιμητηρίου αλλά κατά περίπτωση από τήν Εκκλησία. Ανάλογα τη "διαβάθμιση" αυτοχειρίας. κι ο αλκοολικός και ο τοξικοεξαρτημένος και ο οδηγός, διαβαθμίσεις αυτοχειρίας είναι, βάση ποσοστών θανάτων από αυτές τις αιτίες.
Έχω γνωρίσει δύο περιπτώσεις αυτοχείρων που πρώτα σκότωσαν τη νόμιμη σύζυγο και μετά έκαναν το λάθος να βάλουν το κυνηγητικό κάτω από το σαγόνι.
ΕΠΈΖΗΣΑΝ
και οι δύο μίλησαν γραπτώς με παπά (λόγο έλλειψης, τουλάχιστον κάτω σιαγώνος λόγο τής "ατυχούς" αυτοχειρίας).
Απ' ότι ξέρω για τον ένα, κηδεύτηκε εκκλησιαστικά 2 μήνες μετά επειδή δεν άντεξε στα τραύματα (75 ετών το 90΄) ο άλλος δεν ξέρω αν ζει. το 95΄που τον γνώρισα ήταν 55-60 χρονών.