μην μένουμε σ' αυτό. είπα, βλέπω σχόλια δημοτικού και απαντώ με ανάλογο παράδειγμα. τελος μ' αυτό.klg έγραψε: ↑20 Οκτ 2021, 03:20Βασικά εσύ μέχρι στιγμής δίνεις "απαντήσεις δημοτικού".taxalata xalasa έγραψε: ↑20 Οκτ 2021, 01:59όταν η ερώτηση περιέχει ειρωνεία,klg έγραψε: ↑20 Οκτ 2021, 01:38
Εγώ απλά σε ρώτησα κάτι, δεν είπα ότι έγραψες κάτι, υπόθετω μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά μιας ερώτησης και μιας δήλωσης. Επίσης μου αρέσει που σε ζητήματα που είναι simpliciter φιλοσοφικά θα γράψεις ad hominem μαλακίες για φιλολογικοσοφιστίες. Υπάρχει ένα ολόκληρο narrative στη φιλοσοφία των μαθηματικών που υποστηρίζει τη θέση αλλά αντί να το χρησιμοποιήσεις μας γράφεις για κορμούς και ότι είμαστε τυφλοί. Επίσης ποιά ακριβώς είναι η φιλολογικοσοφιστία που έγραψα; Το προφανές λογικιστικό επιχείρημα που ανέφερα το οποίο κάνει defend τη δική σου θέση; Σοβαρά τώρα;
"Ότι τσάμπα ασχολούνται οι μαθηματικοί με τη φιλοσοφία τα τελευταία 150 χρόνια; Ότι έλυσες όλα τα προβλήματα της φιλοσοφίας με το τι anecdotally βλέπεις σε κορμούς δέντρων;
θα λάβει και τη αντίστοιχη απάντηση.
αν η ίδια ερώτηση δεν περιείχε ειρωνεία θα την κοιτούσα σοβαρά.
και σου ξαναλέω.
Η σκέψη που εκφράζω είναι δική μου.
Αν έχεις να παραθέσεις κάτι επί αυτού όπως ένα ολόκληρο narrative στη φιλοσοφία των μαθηματικών που υποστηρίζει τη θέση, τότε βάλτο.
Εμένα γιατί ειρωνεύεσαι;
Για τον κορμό του δέντροu;
Αφού διαβάζω απαντήσεις δημοτικού,
δίνω εξήγηση δημοτικού και νηπιαγωγείου αν χρειαστεί για να εξηγήσω αυτό που θέλω.
παράθεσε λοιπόν τo narrative στη φιλοσοφία των μαθηματικών που υποστηρίζει τη θέση να πάμε παρακάτω και ας είναι και γκρεμός. Ούτως ή άλλως, κοιτώντας πίσω, μόνο ρέμα βλέπω.
μπροστά και ότι βγει.
τώρα που μιλάς ωραία, θα σου απαντήσω και ωραία.klg έγραψε: ↑20 Οκτ 2021, 03:20Έπειτα δεν υπάρχει καμία ειρωνεία, αυτό ακριβώς μας λες σε αυτό το νήμα. Τώρα δεν θα κάτσω να αναλύσω ex parte για σένα (δεδομένου ότι εσύ θα έπρεπε να το κάνεις) έναν αιώνα φιλοσοφίας αλλά σε πολύ γενικές γραμμές πας από το επιχείρημα του Frege περί ύπαρξης (και τις αντίστοιχες νομιναλιστικές αντιρρήσεις) ουσιαστικό στο ontological commitment του Quine. Έχεις το επιχείρημα των Quine/Putnam πέρι indispensability των μαθηματικών στις εμπειρικές επιστήμες και γενικά ένα φάσμα ερμηνειών ανάμεσα στο ρεαλισμό και τον full blown πλατωνισμό.
Φυσικά έχεις και αντιρεαλιστικά/αντιπλατωνικά επιχείρηματα πολλών ειδών, τις νομιναλιστικές θέσεις του Field, το χαρακτηριστικό επιστημολογικό πρόβλημα του Benacerraf που ανέφερα, που στην ουσία θεωρεί ότι μαθηματικός πλατωνισμός υπονομεύει την αιτολόγιση της πίστη μας στα μαθηματικά (o Benacerraf έχει αναπτύξει και το πρόβλημα του identification), την ιδιαίτερη αντιπλατωνική προσέγγιση του Wittgenstein, που ίσως και είναι και η πιο ενδιαφέρουσα.
Βέβαια αυτά είναι μια πολύ επιδερμική αναφορά (και σε καμία περίπτωση exhaustive) σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα που έχει απασχολήσει τη φιλοσοφία και που έχει τεράστιο αντίκτυπτο ακόμα και στις εμπειρικές επιστήμες, δεδομένου ότι στη φυσική από τη σχετικότητα μέχρι τις υψηλές ενέργειες χρησιμοποιούμε extensively μαθηματικά.
Οπότε ναι sorry but not sorry που δεν απάντησα σοβαρά στα επιχειρήμα του κορμού, στον οποίο εγώ ακόμα δεν βλέπω κάποιον αριθμό.
αν έχω όλα αυτά που λες γιατρέ μου, πε μου, υπάρχει θεραπεία;
υπάρχει εμβόλιο

είναι σοβαρά τα πράματα, βοήθα γιατρέ...