Άρα είναι θέμα σογιού και όχι περιοχής.Γιάννης έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 09:32Δεν έχω μια γιαγιά απ'την Καβάλα. Έχω έναν πατέρα, μια ντουζίνα θείους και καμιά εκατοστή ξαδέρφια από την Πιερία. Και έχω περάσει ουκ ολίγο χρόνο εκεί, σε ένα σόι το όποιο είναι γραμμή παραγωγής κληρικών και Αθωνιτών μοναχών - κάποτε παρά λίγο να γίνω κι εγώ ένας από αυτούς αλλά ευτυχώς μου πέρασε.Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 09:10Ε ναι, γιατι αν έχεις μια γιαγιά απ'την Καβάλα σου δίνουν διδακτορικό για την μόρφωση και τη θρησκευτικότητα στη Μακεδονία 1800-2020.
Πραγματικά, δεν περιμένω από κανέναν να μου πει κάτι για τη Μακεδονία το οποίο να μην γνωρίζω ήδη. Μην επιμένεις.
Γιατί η Βόρεια Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη μορφωτικά σε σχέση με την Νοτια;
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
Re: Γιατί η Βόρεια Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη μορφωτικά σε σχέση με την Νοτια;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- Κόκκορας
- Phorum.gr user: Κόκορας
και πως ακριβως αν ενας γινει ιερεας ή μοναχος ειναι θρησκοληπτος ειπαμε; τι το κακο υπαρχει σε αυτο;
μηπως ηταν θρησκοληπτος ο αγιος πορφυριος; με την απεραντη υπομονη στον ανθρωπο;
ή απλα επιχειρουμε ασυλληπτου μεγεθους γενικευσεις βασισμενες σε ελαχιστες προσωπικες εμπειριες ;
ασφαλως τις εμπειριες τις προσωπικες δεν μπορουμε να τις κρινουμε,διοτι δεν τις γνωριζουμε.
αλλα εδω γινεται λογος για μυριαδες κοσμου!μπαινουν ταμπελες για την μιση ελλαδα
μηπως ηταν θρησκοληπτος ο αγιος πορφυριος; με την απεραντη υπομονη στον ανθρωπο;
ή απλα επιχειρουμε ασυλληπτου μεγεθους γενικευσεις βασισμενες σε ελαχιστες προσωπικες εμπειριες ;
ασφαλως τις εμπειριες τις προσωπικες δεν μπορουμε να τις κρινουμε,διοτι δεν τις γνωριζουμε.
αλλα εδω γινεται λογος για μυριαδες κοσμου!μπαινουν ταμπελες για την μιση ελλαδα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Κόκκορας την 28 Οκτ 2021, 17:40, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
- Κόκκορας
- Phorum.gr user: Κόκορας
παρεμπιπτόντως εδώ κάπου να σημειώσουμε πως εκ των πραγμάτων οι περισσότεροι ιερείς στην χωρα βρίσκονται στο νότο,συνεχίστε
αλλωστε δεν υπαρχει και φανατικη προκαταληψη που να μην εχει καταρριφθει στο νημα με επιχειρηματα κοινής λογικής ,αλλα και δεδομενα
αλλωστε δεν υπαρχει και φανατικη προκαταληψη που να μην εχει καταρριφθει στο νημα με επιχειρηματα κοινής λογικής ,αλλα και δεδομενα

- hellegennes
Δεν τίθεται καν θέμα σύνδεσης θρησκοληψίας με μόρφωση και παιδεία. Η μάνα μου ήταν κάργα θρησκόληπτη και από τα πιο μορφωμένα, έξυπνα άτομα που έχω γνωρίσει στην ζωή μου, με βαθιά παιδεία, τρόπους, ευγένεια και κοινωνική προσαρμοστικότητα. Είχε μια ευρωπαϊκή αντίληψη περί σαβουάρ βιβρ, παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε χωριό της ορεινής Χαλκιδικής.
Η παιδεία, το μορφωτικό επίπεδο και η αντίληψη ενός ανθρώπου είναι ανεξάρτητες μεταβλητές από το θρησκευτικό κομμάτι.
Έχει χυθεί άπειρο μελάνι, ειδικά κατά τον 20ό αιώνα για την σχέση θρησκείας και τρόπου ζωής, θρησκείας και παιδείας, αντίληψης, οικονομικού επιπέδου, αλλά ο Άγιος Παπάριος έλυσε όλα τα πολύπλοκα σχήματα, τα αίτια και τα αποτελέσματα με μια αφοριστική κατάθεση άμεσης σύνδεσης θρησκείας και παιδείας.
Το έχω πει και στον foscilis, θα το πω και σε σένα, Γιάννης: η ζωή δεν είναι καρτούν για να ισοπεδώνετε πολύπλοκα φαινόμενα σε επίπεδο καρικατούρας. Η ανθρώπινη ψυχολογία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Είναι ένας λαβύρινθος συσχετίσεων, περιβαλλοντικών επιρροών, βιολογικών παρορμήσεων, εμπειριών, που διαρκώς μεταβάλλεται στην διάρκεια της ζωής μας, όχι ένα απλό σετ αιτιακών συσχετίσεων Α>Β>Γ.
Η παιδεία, το μορφωτικό επίπεδο και η αντίληψη ενός ανθρώπου είναι ανεξάρτητες μεταβλητές από το θρησκευτικό κομμάτι.
Έχει χυθεί άπειρο μελάνι, ειδικά κατά τον 20ό αιώνα για την σχέση θρησκείας και τρόπου ζωής, θρησκείας και παιδείας, αντίληψης, οικονομικού επιπέδου, αλλά ο Άγιος Παπάριος έλυσε όλα τα πολύπλοκα σχήματα, τα αίτια και τα αποτελέσματα με μια αφοριστική κατάθεση άμεσης σύνδεσης θρησκείας και παιδείας.
Το έχω πει και στον foscilis, θα το πω και σε σένα, Γιάννης: η ζωή δεν είναι καρτούν για να ισοπεδώνετε πολύπλοκα φαινόμενα σε επίπεδο καρικατούρας. Η ανθρώπινη ψυχολογία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Είναι ένας λαβύρινθος συσχετίσεων, περιβαλλοντικών επιρροών, βιολογικών παρορμήσεων, εμπειριών, που διαρκώς μεταβάλλεται στην διάρκεια της ζωής μας, όχι ένα απλό σετ αιτιακών συσχετίσεων Α>Β>Γ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Αν με δεις καμια φορά να βρίζω τους Χαλκιδικιώτες, να ξέρεις ότι αναφέρομαι στους παραθαλάσσιους. Οχι στους ορεινούς.hellegennes έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 19:57Είχε μια ευρωπαϊκή αντίληψη περί σαβουάρ βιβρ, παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε χωριό της ορεινής Χαλκιδικής.

Ζούμε σε ένα σύστημα.
- hellegennes
Και τους ορεινούς να βρίσεις δεν προσβάλλομαι. Δεν μας ορίζει η καταγωγή μας.AlienWay έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 20:02Αν με δεις καμια φορά να βρίζω τους Χαλκιδικιώτες, να ξέρεις ότι αναφέρομαι στους παραθαλάσσιους. Οχι στους ορεινούς.hellegennes έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 19:57Είχε μια ευρωπαϊκή αντίληψη περί σαβουάρ βιβρ, παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε χωριό της ορεινής Χαλκιδικής.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Το γνωρίζω, απλώς εμένα μου έχουν κάνει σοβαρή ζημιά σε προσωπικό επίπεδο και έκτοτε προσπαθώ να αποβάλλω το μίσοςhellegennes έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 20:04Και τους ορεινούς να βρίσεις δεν προσβάλλομαι. Δεν μας ορίζει η καταγωγή μας.AlienWay έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 20:02Αν με δεις καμια φορά να βρίζω τους Χαλκιδικιώτες, να ξέρεις ότι αναφέρομαι στους παραθαλάσσιους. Οχι στους ορεινούς.hellegennes έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 19:57Είχε μια ευρωπαϊκή αντίληψη περί σαβουάρ βιβρ, παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε χωριό της ορεινής Χαλκιδικής.

Ζούμε σε ένα σύστημα.
Υπάρχει Δήμος που πιάνει από τη θάλασσα στον Ευβοϊκό μέχρι τη μέσα μεριά της Πεντέλης στο Λεκανοπέδιο (Ραφηνας-Πικερμιου). Στην ίδια την αρχαία πολη-κρατος των Αθηνών ανήκαν σαν κανονικοι δήμοι εξίσου "αθηναϊκοι" με την ακαδημία Πλάτωνος η Φυλή, η Βραυρώνα, η Παλλήνη, ο Μαραθώνας, η Ελευσίνα, το Μενίδι.Γιάννης έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 08:56Ο γαμημένος λόγος για τον οποίο η Κερατέα δεν είναι Αθήνα (που να χτυπιέσαι), είναι επειδή απέχει από την Αθήνα γύρω στα 30 χιλιόμετρα και μεσολαβεί ανάμεσα τους ένα βουνό. Δεν το λές "ενιαίο συγκρότημα", με την καμμία.hellegennes έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 08:42Ό,τι είναι στον νομό Αττικής. Ένα ενιαίο συγκρότημα είναι, για το όνομα του πούτσου. Δεν έχει τίποτα ξεχωριστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη της υφηλίου. Σε κανένα μέρος του πλανήτη δεν θα σου πει ο άλλος την περιοχή του συγκροτήματος όπου μένει αν τον ρωτήσεις από πού είναι.
Ο φυσιολογικός άνθρωπος λέει «είμαι από τις Σέρρες» όχι «είμαι από τον Λιθότοπο». Γι' αυτό αν θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι ρωτάμε «μέσα από τις Σέρρες;».
Για κάποιον γαμημένο λόγο πιστεύεις ότι ο μέσος Έλληνας -ή χειρότερα, ξένος- θα ξέρει αν η Κερατέα είναι χωριό στον Έβρο, στην Πάτμο ή στην Αχαΐα, για να του συστηθείς ως Κερατιάς.
Και εντάξει, να λες Αθήνα και να εννοείς περιοχές εκτός Δήμου Αθηναίων αλλά εντός Λεκανοπεδίου Αττικής εντάξει, πάει στο Διάολο, είναι στο ίδιο πολεοδομικό συνεχές. Αλλά για ότιδήποτε εκτός λεκανοπεδίου, δεν το λες ενιαίο με τίποτα. Όπου και να είναι, το χωρίζει με την Αθήνα ένα βουνό. Μπορεί να είναι η Πάρνηθα, ή η Πεντέλη, ή ο Υμηττός, ή το Αιγάλεω, αλλά το γεωγραφικό και πολεοδομικό όριο είναι σαφές και ξεκάθαρο.
Δεν καταλαβαίνω ποιος σου έχει πει ότι τα πολεοδομικά συγκροτήματα και γενικά οι πολεις λειτουργούν όπως οι λεκάνες απορροης. Στ'αρχιδια μας αν έχει βουνό ανάμεσα όπως αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη δεν τους ενδιαφέρει που έχει θάλασσα ανάμεσα και αλλάζεις και ήπειρο όταν την περνάς.
Το πως συστήνεται ο καθένας δεν σημαίνει τίποτα. Εγώ μπορεί να ντρέπομαι που είμαι από την Γη και να λέω ότι είμαι Αριανός. Αντίστοιχα σε αυτές τις περιοχές τραβάνε από τα μαλλιά τα όρια του όρου πχ Θεσσαλονική γιατί ντρέπονται να πουν είμαι από Λαγκαδά ή Μηχανιώνα. Επίσης το κίνητρο μπορεί να είναι η συντομία ή το να κατατοπίσεις λίγο γενικότερα τον συνομιλητή σου που μπορεί να μην ξέρει αυτά τα λιγότερο δημοφιλή μέρη.hellegennes έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 16:53Και η Μηχανιώνα απέχει από την Θεσσαλονίκη 30 χιλιόμετρα αλλά ο άνθρωπος που μένει εκεί θα σου πει ότι είναι από την Θεσσαλονίκη. Το ίδιο κι αυτός που μένει στην Περαία.Γιάννης έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 08:56Ο γαμημένος λόγος για τον οποίο η Κερατέα δεν είναι Αθήνα (που να χτυπιέσαι), είναι επειδή απέχει από την Αθήνα γύρω στα 30 χιλιόμετρα και μεσολαβεί ανάμεσα τους ένα βουνό. Δεν το λές "ενιαίο συγκρότημα", με την καμμία.hellegennes έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 08:42Ό,τι είναι στον νομό Αττικής. Ένα ενιαίο συγκρότημα είναι, για το όνομα του πούτσου. Δεν έχει τίποτα ξεχωριστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη της υφηλίου. Σε κανένα μέρος του πλανήτη δεν θα σου πει ο άλλος την περιοχή του συγκροτήματος όπου μένει αν τον ρωτήσεις από πού είναι.
Ο φυσιολογικός άνθρωπος λέει «είμαι από τις Σέρρες» όχι «είμαι από τον Λιθότοπο». Γι' αυτό αν θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι ρωτάμε «μέσα από τις Σέρρες;».
Για κάποιον γαμημένο λόγο πιστεύεις ότι ο μέσος Έλληνας -ή χειρότερα, ξένος- θα ξέρει αν η Κερατέα είναι χωριό στον Έβρο, στην Πάτμο ή στην Αχαΐα, για να του συστηθείς ως Κερατιάς.
Δεν έχω ακούσει ποτέ στην ζωή μου κάποιον να συστήνεται ως Περαιώτης.
Αντίστοιχα πολλοί λένε ότι είναι από Πειραιά, και όχι Αθήνα, για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Είναι περήφανοι για την "καταγωγή" τους και την τονίζουν, ξέροντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει συνομιλητής που να γνωρίζει μεν την Αθήνα αλλά ταυτόχρονα να μην ξέρει που είναι ο Πειραιάς.
Θεσσαλονίκη ειδικά, μην ξεχνάμε ποιόν έβγαζαν Νομάρχη επί χρόνια και με τι ποσοστά.
Ρε δικέ μου, ειλικρινά, θα πας διακοπές στην Σύμη και θα πεις ότι είσαι από την Μηχανιώνα; Ποιος την ξέρει την Μηχανιώνα;esu έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 21:12Το πως συστήνεται ο καθένας δεν σημαίνει τίποτα. Εγώ μπορεί να ντρέπομαι που είμαι από την Γη και να λέω ότι είμαι Αριανός. Αντίστοιχα σε αυτές τις περιοχές τραβάνε από τα μαλλιά τα όρια του όρου πχ Θεσσαλονική γιατί ντρέπονται να πουν είμαι από Λαγκαδά ή Μηχανιώνα. Επίσης το κίνητρο μπορεί να είναι η συντομία ή το να κατατοπίσεις λίγο γενικότερα τον συνομιλητή σου που μπορεί να μην ξέρει αυτά τα λιγότερο δημοφιλή μέρη.hellegennes έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 16:53Και η Μηχανιώνα απέχει από την Θεσσαλονίκη 30 χιλιόμετρα αλλά ο άνθρωπος που μένει εκεί θα σου πει ότι είναι από την Θεσσαλονίκη. Το ίδιο κι αυτός που μένει στην Περαία.
Δεν έχω ακούσει ποτέ στην ζωή μου κάποιον να συστήνεται ως Περαιώτης.
Αντίστοιχα πολλοί λένε ότι είναι από Πειραιά, και όχι Αθήνα, για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Είναι περήφανοι για την "καταγωγή" τους και την τονίζουν, ξέροντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει συνομιλητής που να γνωρίζει μεν την Αθήνα αλλά ταυτόχρονα να μην ξέρει που είναι ο Πειραιάς.
Παίζει δηλαδή να βρεθείς καμμιά Νέα Υόρκη και να τους λες ότι δεν είσαι από Ελλάδα - Θεσσαλονίκη, αλλά από τον Μαύρο Γάτο.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir
Ab jetzt gehörst du nur mir
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Επιβεβαιώνω. Προσωπικά μάλιστα, όταν μιλάω με άλλους Πειραιώτες, διευκρινίζω έτι περαιτέρω ότι τυγχάνω Πασαλιμανιώτης. Όσον δε αφορά τη σύζυγο, πάντα της το "χτυπάω" ότι είναι "επαρχιώτισσα" από την Αμφιάλη

Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
Το ίδιο λέμε. Επειδή δεν ξέρουν που στο **** πέφτει, λένε κάτι που δεν ισχύει, προσεγγιστικά. Καλά κάνουν. Αλλά δεν θα ονομάσουμε και την Μαγούλα, Αθήνα, για αυτούς τους 10 που μένουν εκεί.
Πάντως η θρησκευτικότητα έχει συσχετιστεί με χαμηλή οικονομική ευμάρεια (βλ Σομαλία). Συσχετισμός δεν σημαίνει αιτία αλλά κάτι είναι κι αυτό. Βεβαία άλλο μια χώρα να έχει 95% ισλαμιστές και άλλο να έχει 95% προτεστάντες. Στο Ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να παίζει κι αυτό ρόλο. Αφού πολλοί ορθόδοξοι έχουν μια αποστροφή για τον πλούτο και γενικά βλέπουν την ζωή που έχει κακουχίες πιο ενάρετη. Who knows..
- Sid Vicious
Η Τούμπα προϋπάρχει της Θεσσαλονίκης!Κόκκορας έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 23:04μεταξυ τους θα τα λενεCecily Anne έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 21:29Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 21:20
Καλά, ποιος άλλος; Εδώ βγαίνουν φορά παρτίδα και μιλάνε έτσι από επίσημοι φορείς μέχρι πειρατικά βοθροκαναλα.Μα αυτό είναι το σωστό ρε συ, αφού από'κει είναι. Τί σχέση έχουν τα Καλύβια και τα Σπάτα με την Αθήνα;
και στην Θεσσαλονικη λεει ο ενας στον αλλο ειμαι απο/μενω καλαμαρια,σταυρουπολη,πανοραμα κ.ο.κ
αλλα δεν θα παρουσιαστει στην κρητη και θα πει ειμαι απο...τουμπα,με εξαιρεση τον sid
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Βόρεια Κορέα: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε άνδρας για ποίημά του στο οποίο εξυμνεί τη Νότια Κορέα
από Ζενίθεδρος » 27 Νοέμ 2023, 16:58 » σε Διεθνής πολιτική - 4 Απαντήσεις
- 342 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Libre arbitre
27 Νοέμ 2023, 17:06
-
-
- 28 Απαντήσεις
- 879 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Πτολεμαίος
16 Σεπ 2024, 09:21