Η Νέα Φυσική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Η Νέα Φυσική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 03 Σεπ 2018, 16:47

Βλέπω σήμερα μια διαφήμιση στο gmail μου, για το πώς να εξοικονομήσεις ενέργεια, ένα μήνυμα της ΕΕ. Μπαίνω στο link για να δω τι γράφει, μπας και έχει καμμιά χρήσιμη πληροφορία που δεν γνωρίζω. Κόντεψα να πνιγώ απ' τα γέλια από τις παρωχημένες όσο και ηλίθιες συμβουλές που έδινε το site της ΕΕ, που έχει εφεύρει μέχρι και νέους νόμους της φυσικής. Ας δούμε όμως τι γράφει:

Κάποιες συμβουλές κάνει μπαμ ότι είναι γραμμένες για βόρειες χώρες. Αλλά παρότι το site είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά, δεν φρόντισαν να τις αφαιρέσουν, ενώ προφανώς δεν βγάζουν απολύτως κανένα νόημα για οποιονδήποτε κάτοικο της Ελλάδας. Όπως:

Βάλε σε λειτουργία το κλιματιστικό μόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία φτάνει τους 25°C. Για κάθε βαθμό κάτω από αυτή τη θερμοκρασία, η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται κατά 3-4%.

Η φυσική ψύξη των κατοικιών με το άνοιγμα των παραθύρων κατά τις καλοκαιρινές νύχτες περιορίζει έως και 21% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ψύξη.

Πρώτον, δεν υπάρχει ούτε μισό άτομο που να ανάβει κλιματισμό ψύξης στους κάτω από 25 βαθμούς. Για την Ελλάδα οι 25 βαθμοί δεν είναι καν ζέστη. Μπορεί να είναι για την Γερμανία και για την Σκανδιναβία, αλλά εδώ όχι. Υπάρχουν βέβαια μέρες και ώρες του καλοκαιριού που η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να πέσει από τους 25, αλλά στις πόλεις μας η εσωτερική θερμοκρασία διατηρείται υψηλή σε χώρους που δεν είναι διαμπερείς, οπότε και πάλι αυτή η συμβουλή είναι άκυρη.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την φυσική ψύξη με άνοιγμα παραθύρων. Μπορεί να δουλεύει μια χαρά στον Βορρά, που ακόμα και το καλοκαίρι η θερμοκρασία πέφτει αισθητά την νύχτα, δεν ισχύει όμως καθόλου μα καθόλου στην Ελλάδα, εκτός από τα ορεινά, που μένει έτσι κι αλλιώς μικρό κομμάτι του πληθυσμού και πολλές φορές δεν έχουν κλιματισμό γιατί δεν τον χρειάζονται. Αυτές είναι λογικές συμβουλές για τις βόρειες χώρες, αλλά δεν θα έπρεπε καν να υφίστανται στην ελληνική βερζιόν. Η ΕΕ έχει χάσει την αντίληψη που είχε για το πώς οι χώρες που την απαρτίζουν έχουν τεράστιες διαφορές στην φυσική γεωγραφία τους και δεν μπορείς να εκδίδεις τις ίδιες οδηγίες για όλους. Γενικά η σύγχρονη ΕΕ το έχει αυτό το προβληματάκι. Οι υπεύθυνοι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να ισχύουν τα πάντα όλα με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες.

Οι επόμενες οδηγίες είναι όμως απολαυστικές:

Όταν κάνει πολλή ζέστη, αντί να ανοίγετε τα παράθυρα, καλύτερα να κλείνετε τη θέρμανση!

What the fuck, dude! Ποιος αισθάνεται ότι έχει πολλή ζέστη και ανοίγει τα παράθυρα ενώ έχει ανοιχτή θέρμανση;

Για να αποφύγετε τη σπατάλη ενέργειας, βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του ψυγείου σας είναι καλά κλειστή και γεμίζετέ το με αρκετά προϊόντα.

Έλα! Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ να κλείνω την πόρτα του ψυγείου μου. Κι αναρωτιόμουν γιατί κάνει τόσο κρύο στην κουζίνα κι έβαζα μπρος την θέρμανση και μετά άνοιγα τα παράθυρα γιατί έκανε ζέστη. Δεν το είχα σκεφτεί επίσης να γεμίζω το ψυγείο μου με πράγματα που χρειάζομαι. Μέχρι τώρα τα άφηνα στον πάγκο της κουζίνας.

Εάν πλένετε τα ρούχα σας στους 30 °C η οικογένειά σας μπορεί να εξοικονομήσει γύρω στα 16 ευρώ τον χρόνο.

Ομολογουμένως, αυτές είναι οδηγίες που κάποιος έγραψε παλιότερα και το site αναμασάει. Αυτός που πρωτοσκέφτηκε αυτήν την παπαριά, δεν αναλογίστηκε ότι για κάποιον γαμημένο λόγο έχουν τα πλυντήρια επιλογή να πλύνεις από τους 30 ως τους 90 βαθμούς. Δεν πρόκειται να βγάλεις δύσκολους λεκέδες στους 30°C ούτε να πλύνεις λευκά. Καλύτερα φόρα τα βρόμικα, θα εξοικονομήσεις περισσότερη ενέργεια. Η ΕΕ μάλιστα υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσω γύρω στα 16 ευρώ τον χρόνο, λες και είναι μέσα στο σπίτι μου και ξέρει πόσα πλυντήρια βάζω και σε τι βαθμούς.

Μια καλύτερη συμβουλή, που το site δεν δίνει, είναι να απλώνεις τα ρούχα σου να στεγνώσουν φυσικά. Υποψιάζομαι ότι το site δεν δίνει αυτήν την συμβουλή γιατί στον Βορρά όλοι χρησιμοποιούν στεγνωτήρια. Το στεγνωτήριο καταναλώνει περισσότερο ρεύμα από το ίδιο το πλυντήριο. Αλλά πώς θα πουλήσουν στεγνωτήρια αν δίνουν τέτοιες συμβουλές;

Εάν κλείνετε τη βρύση του ζεστού νερού όταν δεν το χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της πρωινής σας ετοιμασίας, θα μειώσετε σημαντικά την ενεργειακή σας κατανάλωση.

Εγώ αυτό κάνω κάθε πρωί. Πάω και ανοίγω όλες τις βρύσες μέχρι να φορέσω τα παπούτσια μου. Με χαλαρώνει ο ήχος των τρεχούμενων νερών.

Η εγκατάσταση οικονομικής κεφαλής ντους και περιοριστή ροής μπορεί να εξοικονομήσει για μια τριμελή οικογένεια μέχρι ένα κυβικό μέτρο νερού κάθε μήνα. Αυτή η απλή αναβάθμιση θα μειώσει για εσάς το κόστος των λογαριασμών ενέργειας κατά περίπου 3,21 ευρώ ανά μήνα.

Νέοι νόμοι της φυσικής. Η σαπουνάδα δεν ξεπλένεται από το ανθρώπινο σώμα από την ποσότητα του τρεχούμενου νερού, ξεπλένεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, άσχετα με το πόσο νερό πέφτει.

Το 25% του συνολικού κόστους του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος αφορά κατανάλωση ρεύματος από ηλεκτρικές συσκευές όπως υπολογιστές, στερεοφωνικά συστήματα και τηλεοράσεις.

Δεν είμαι βέβαιος για το τι με συμβουλεύει εδώ η ΕΕ. Να τα πετάξω;

Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να εξοικονομήσετε γύρω στα 39 ευρώ τον χρόνο.

Αυτός είναι ένας παλιός μύθος που κυκλοφορεί. Ενώ θεωρητικά υπάρχουν -κάποιες- συσκευές που τραβάνε ρεύμα ακόμα κι όταν είναι κλειστές, στην ουσία το ρεύμα που τραβάνε είναι ελάχιστο και η διαφορά αυτή είναι σημαντική μόνο όταν φεύγεις από το σπίτι σου για μεγάλα διαστήματα, που ποιος δεν κλείνει τα πάντα όταν φεύγει ταξίδι; Επίσης και πάλι πού το ξέρει η ΕΕ ότι θα εξοικονομήσω γύρω στα 39 ευρώ (που μεταφράζεται σε 200 κιλοβατώρες, παρακαλώ); Ήρθε και μέτρησε πόσες συσκευές έχω στο σπίτι και πόση ώρα δεν τις χρησιμοποιώ; Ένα πολύ πιο ρεαλιστικό νούμερο είναι 10 ευρώ τον χρόνο κι αυτό μόνο άμα κλείνεις τον γενικό του σπιτιού κάθε φορά που βγαίνεις. Βέβαια αυτό είναι πταίσμα μπροστά στην υπερπολλαπλάσια ενέργεια που ξοδεύει ένα στεγνωτήριο ρούχων.

http://www.energysavingsteam.eu/
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Spiros252
Διαχειριστής
Phorum.gr user: Spiros252

Re: Η Νέα Φυσική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Spiros252 » 03 Σεπ 2018, 18:04

Στο 7ο μήπως εννοεί να έχει διακοπτακι το τηλέφωνο του ντους? Αυτό όντως είναι πολύ χρήσιμο για να μην τρέχει οσο σαπουνίζεσαι, σε παλιές όμως βρύσες που έχουν δύο στροφιγγες.
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας»
.
Stephen Hawking

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 03 Σεπ 2018, 18:52

Όχι, εννοεί να πάρεις τηλέφωνο με ρυθμιστή χαμηλής ροής. Στην πραγματικότητα έτσι καταλήγεις να χρησιμοποιείς περισσότερο νερό, γιατί ο χρόνος ξεπλύματος εξαρτάται και από την ποσότητα και από την πίεση. Π.χ. αν στάζεις πάνω σου νερό με ροή 10ml το λεπτό δεν θα ξεπλυθείς ποτέ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Spiros252
Διαχειριστής
Phorum.gr user: Spiros252

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Spiros252 » 03 Σεπ 2018, 18:59

Για το τελευταίο , το ροδάκι του μετρητή γυρνάει ορατά μόνο με τις συσκευές σε αναμονή. Μόνο με την αναμονή του aircondition μπορείς να το παρατηρήσεις να γυρνάει.

Από την άλλη αν συνεχώς βγάζεις και βάζεις στην πρίζα τις συσκευές είναι πολύ πιθανό να κάνεις καμιά ζημιά..
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας»
.
Stephen Hawking

Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός » 03 Σεπ 2018, 19:07

hellegennes έγραψε:
03 Σεπ 2018, 16:47
Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να εξοικονομήσετε γύρω στα 39 ευρώ τον χρόνο.

Αυτός είναι ένας παλιός μύθος που κυκλοφορεί. Ενώ θεωρητικά υπάρχουν -κάποιες- συσκευές που τραβάνε ρεύμα ακόμα κι όταν είναι κλειστές, στην ουσία το ρεύμα που τραβάνε είναι ελάχιστο και η διαφορά αυτή είναι σημαντική μόνο όταν φεύγεις από το σπίτι σου για μεγάλα διαστήματα, που ποιος δεν κλείνει τα πάντα όταν φεύγει ταξίδι;
Κλασική περίπτωση τα κλιματιστικά.
Για μεγάλες περιόδους δεν χρησιμοποιούνται (άνοιξη, φθινόπωρο) και μερικά σε σταντ μπάι καταναλώνουν ρεύμα όσο μια λάμπα.
Τα δικά μου σε σταντ μπάι 6 βατ. Έχω 4, άρα 4Χ6=24 βατ.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 03 Σεπ 2018, 19:21

Πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι σου και έχεις 4 κλιματιστικά; Αν δεν τα δουλεύεις 200 μέρες τον χρόνο, αυτό είναι περίπου 20 ευρώ τζάμπα ρεύμα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 03 Σεπ 2018, 19:27

Με άλλα λόγια είναι τόσο παράλογα, που τα περισσότερα τα κάνεις ήδη. :lol:
Όοοχι, δεν είσαι προκατειλλημένος.
✋🏻 Vladimir, STOP! ✋🏻

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 03 Σεπ 2018, 19:46

Δεν χρησιμοποίησα την λέξη «παράλογα». Σε φαιδρότητα αναφέρθηκα. Το site είναι προχειροδουλειά και κριτικάρω το ότι οι ιθύνοντες δεν σκέφτηκαν να αναπροσαρμόσουν τις συμβουλές ανάλογα με την χώρα και τις συνήθειες των κατοίκων τους, το γεγονός ότι περιμένεις να δεις συμβουλές για κάτι και έρχεσαι αντιμέτωπος με πράγματα που είναι γελοιωδώς αυτονόητα, όπως το να μην αφήνεις την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή, και το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται μύθοι και βλακείες που δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν ένα σωρό πραγματικά χρήσιμες συμβουλές και πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις, όπως το στεγνωτήριο ρούχων, που προανάφερα, που το συγκεκριμένο site ούτε καν αγγίζει, με αποτέλεσμα να είναι χαμένη ευκαιρία.

Και όχι, δεν είμαι προκατειλλημένος, γιατί δεν υπάρχει τέτοια λέξη. Η λέξη που ψάχνεις είναι προκατειλημμένος. Πέραν αυτού, στ' αλήθεια μπήκα να δω καμμιά καλή συμβουλή, αλλά ήταν άλλη μια περίπτωση προχειροδουλειάς από την σύγχρονη ΕΕ. Το έργο που παράγουν σήμερα σε ενημέρωση συνοψίζεται σ' αυτό το άκρως ρατσιστικό βιντεάκι:

Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός » 03 Σεπ 2018, 20:13

Το ρούτερ που έχω τραβάει 6 βατ (με απενεργοποιημένο το WiFi) και 3 βατ ο υπολογιστείς σε σταντ μπάι.
Πρώτα τα έκλεινα από τον διακόπτη του πολύπριζου, τώρα βαριέμαι να το κάνω. :D

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 04 Σεπ 2018, 01:42

Εμένα οι συσκευές που έχω στο σπίτι μου και τρώνε ρεύμα σε off mode καταναλώνουν σύνολο 8 βατ. Αυτό, για τις ώρες που δεν τις χρησιμοποιώ, μεταφράζεται περίπου σε 5 ευρώ ετήσια κατανάλωση, που είναι εκατοντάδες φορές μικρότερο από το ρίσκο να πάθουν ζημιά από συνεχείς διακοπές της τροφοδοσίας (στο παρελθόν έχω χάσει μια οθόνη υπολογιστή και έναν σκληρό δίσκο).

Γενικά, είναι γελοία συμβουλή να κλείνεις τα πάντα, εκτός κι αν έχεις πάρα πολλές συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα εντελώς αναίτια και για στάνταρ περιόδους. Π.χ. όντως κλείνω όλες μα όλες τις συσκευές στο μαγαζί όταν φεύγω, γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιος για τις επόμενες 10 ώρες, αν και περισσότερο το κάνω γιατί όλες έχουν φωτεινές ενδείξεις και απλά δεν θέλω να φαίνονται, παρά για το ότι καίνε ρεύμα.

Υπάρχουν αληθινές συμβουλές για να εξοικονομήσεις ρεύμα, που δεν αναφέρονται στην προχειροδουλειά της ΕΕ. Π.χ., όσον αφορά το πλυντήριο, η χρήση αποσκληρυντικού και το να μην γεμίζεις τέρμα τον κάδο γλυτώνουν πολλή ενέργεια. Φυσικά ανάφερα ήδη το φυσικό στέγνωμα, που βοηθάει στο να μην χρειάζεσαι και σιδέρωμα. Το σίδερο είναι τελείως αχρείαστο για τα περισσότερα ρούχα, αν αφεθούν να στεγνώσουν φυσικά και τα μαζέψεις αμέσως μόλις στεγνώσουν και τα διπλώσεις σωστά. Εντελώς περιέργως, το κωλοσάιτ αυτό δεν κάνει καμμιά αναφορά σε αποφυγή χρήσης συγκεκριμένων συσκευών. Να έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιες χώρες προς τα πάνω -ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε- πουλάνε τέτοιες συσκευές; Ποιος ξέρει, άραγε...
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Πορφύριος Εξαρχίδης
Phorum.gr user: Πορφύριος Εξαρχίδης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πορφύριος Εξαρχίδης » 04 Σεπ 2018, 11:57

hellegennes έγραψε:
03 Σεπ 2018, 18:52
Όχι, εννοεί να πάρεις τηλέφωνο με ρυθμιστή χαμηλής ροής. Στην πραγματικότητα έτσι καταλήγεις να χρησιμοποιείς περισσότερο νερό, γιατί ο χρόνος ξεπλύματος εξαρτάται και από την ποσότητα και από την πίεση. Π.χ. αν στάζεις πάνω σου νερό με ροή 10ml το λεπτό δεν θα ξεπλυθείς ποτέ.
Ένας απλός τρόπος εξοικονόμησης νερού, που τουλάχιστον στα ντους στο κολυμβητήριο βλέπω να τον εφαρμόζουν αρκετοί, είναι να κλείνεις το νερό για την ώρα που σου παίρνει να βάλεις σαμπουάν και να σαπουνίσεις το σώμα σου. Ξοδεύεις λιγότερο από το μισό νερό από το να έχεις συνεχώς το νερό ανοιχτό.

Άβαταρ μέλους
perseus
Phorum.gr user: Perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 04 Σεπ 2018, 12:05

Εγω κανω μπανιο με κρυο νερο 2 φορες τον χρονο ,οικονομικοτατο.
Ουτε για ηλιακο λεει τιποτα,ςγω τωρα θσ συνδεσω και το πλυντηριο με τον ηλιακό

Άβαταρ μέλους
foscilis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 04 Σεπ 2018, 12:09

hellegennes έγραψε:
Πρώτον, δεν υπάρχει ούτε μισό άτομο που να ανάβει κλιματισμό ψύξης στους κάτω από 25 βαθμούς.
Αν δεν έχεις a/c στους 20 από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και θέρμανση στους 25 από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο μπορεί να κυλάει ελληνικό αίμα στις φλέβες σου αλλά σίγουρα θα νιώθει πολύ καταπιεσμένο και δυσφορικό.

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 04 Σεπ 2018, 12:11

foscilis έγραψε:
04 Σεπ 2018, 12:09
hellegennes έγραψε:
Πρώτον, δεν υπάρχει ούτε μισό άτομο που να ανάβει κλιματισμό ψύξης στους κάτω από 25 βαθμούς.
Αν δεν έχεις a/c στους 20 από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και θέρμανση στους 25 από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο μπορεί να κυλάει ελληνικό αίμα στις φλέβες σου αλλά σίγουρα θα νιώθει πολύ καταπιεσμένο και δυσφορικό.
Ενας φίλος μου το βάζει στους 18 και κοιμάται με πάπλωμα.
✋🏻 Vladimir, STOP! ✋🏻

Άβαταρ μέλους
perseus
Phorum.gr user: Perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 04 Σεπ 2018, 12:12

Η γκομενα που δουλευει σε 5* εχει φρικαρει με τους τουριστες που έχουν α/κ στους 20 βαθμους και ζητανε απο 2 κουβερτες ταυτοχρονα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θετικές Επιστήμες”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών