Ανθρώπινες φυλές

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Άβαταρ μέλους
esu

Re: Ανθρώπινες φυλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από esu » 19 Νοέμ 2021, 13:52

Leporello έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 12:08

Εχεις παρανοήσει. Στην ANOVA συγκρίνεται η ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ (variance) εντός και μεταξύ ομάδων, όχι τις απόλυτες τιμές. Αρα, αν υπάρχει κομμάτι του DNA που είναι κοινό, αυτό θα είναι κοινό τόσο εντός, όσο και μεταξύ ομάδων. Συνεπώς, δεν θα επηρεάζει την διακύμανση. Επιπλέον, το παρουσιάζεις σαν να υποστηρίζω δικές μου καινοφανείς θεωρίες, ενώ η ανυπαρξία των φυλών είναι η επικρατούσα άποψη στην Γενετική τα τελευταία 30 χρόνια, η δε ANOVA η στάνταρντ στατιστική μέθοδος τα τελευταία 100.
Το μόνο σου επιχείρημα είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη γενετική διακύμανση εντός των φυλών. Ακόμα κι αν το δεχτούμε, θα μπορούσε να σημαίνει πολλά πράγματα. Παραδείγματος χάρη το να είσαι κοντός με το να είσαι ψηλός να έχει πολύ μεγαλύτερη γενετική απόκλιση από το χρώμα του δέρματος ή το σχήμα του κρανίου, αλλά οι κοντοί και οι ψηλοί να έχουν επιβιώσει σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης εξέλιξης. Η ειδοποιώς όμως διαφορά ή αυτό που να έδινε το σεξουαλικό πλεονέκτημα σε ορισμένους πληθυσμούς, μπορεί να ήταν μικρότερης έκτασης γενετική πληροφορία, που έχει όμως δραματικό ρόλο στον φαινότυπο.

Στην βιολογία και την ταξινομία υπάρχει και η κατηγοριοποίηση βάσει φαινότυπου.

Παρ' όλα αυτά σου έφερα παραδείγματα πληθυσμών που έχουν κάνει σπουδαίες γενετικές προσαρμογές, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην φυσιολογία τους.

Επίσης πέρα από τα subspecies υπάρχουν και οι κλίσεις ή τάσεις των πληθυσμών δεν ξέρω πως μεταφράζεται. Αν σε ενοχλεί ή είναι υπερβολική η λέξη υποείδος, χρησιμοποίησε αυτήν.
Nandros έγραψε:
09 Ιουν 2024, 15:48
Αυτή την στιγμή το Ισραήλ μειώνει το πλήθος των ισλαμιστών. Κάτι καλό είναι αυτό.
.

Άβαταρ μέλους
esu

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από esu » 19 Νοέμ 2021, 13:57

Leporello έγραψε:
Ναι, γιατί ο έλεγχος γιά την ύπαρξη των φυλών ελέγχει το συνολικό γονιδίωμα των ανθρώπων, κάτι που δεν φαίνεται, ενώ το ποιός είναι ψηλός και ποιός κοντός φαίνεται. Εσύ τώρα μου λες ότι αν δεις κάποιον που είναι μαύρος, λες ότι ανήκει στην "μαύρη φυλή". Είπα παραπάνω ότι αυτό οφείλεται στο ότι τους έχεις κατατάξει έτσι βάσει του πολιτιστικού προτύπου σου και απλώς το επιβεβαιώνεις. Και πάλι όμως αποτυγχάνεις, γιατί τους Σαν και τους Αβορίγινες, δεν μπορείς παρά να τους κατατάξεις στην "μαύρη φυλή", ενώ γενετικά απέχουν πολύ.
Το πολιτιστικό πρότυπο τώρα που κολλάει; Μην ξεχνάς ότι όλοι αυτοί οι πληθυσμοί που αναφέρεις ξέρουμε ότι ήταν σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη και αναπτύχθηκαν αυτόνομα. Επί πάρα πολλές χιλιάδες χρόνια δεν ήταν είμασταν ένας ενιαίος πληθυσμός, όπως είμαστε τις τελευταίες δεκαετίες με το ίντερνετ και τα αεροπλάνα.
Nandros έγραψε:
Αυτή την στιγμή το Ισραήλ μειώνει το πλήθος των ισλαμιστών. Κάτι καλό είναι αυτό.
.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 19 Νοέμ 2021, 14:24

Leporello έγραψε:
[...]
Μα δεν καταλαβαίνεις τίποτα κοιτώντας τους ανθρώπους. Απλώς βλέπεις ποιοί άνθρωποι έχουν το χαρακτηριστικό που διάλεξες γιά να φτιάξεις το social construct που λέγεται "φυλή". Δεν κάνεις τίποτα διαφορετικό από το να βλέπεις μία ομάδα ξανθών και να λες: "Αυτοί είναι ξανθοί". [...]
Νομίζω πως αυτό που λέει ο Λεπορέλλο εδώ, είναι αυτό που -μάλλον- θέλουν να πουν οι περισσότεροι (εκτός των ρατσιστών, εννοείται)...

Ναι όντως, βλέπουμε τους Ιάπωνες, τους Κινέζους, τους μαύρους... και λέμε: "να! αυτοί είναι Ιάπωνες, Κινέζοι, μαύροι..."
Αν θέλει κάποιος να "ομαδοποιήσει" ως φυλή τους Ιάπωνες επειδή έχουν άλλα χαρακτηριστικά από τους μαύρους και τους μαύρους άλλη φυλή από τους Κινέζους κ.ο.κ, κανένα πρόβλημα! Το κάνει και η κοινωνιολογία αυτό!
Αρκεί να θυμάται πως αυτή η ομαδοποίηση, δεν εμπεριέχει ούτε καν υποψία για κάποια γενετική ανωτερότητα/κατωτερότητα.

ΥΓ. 1
Η μόνη φυλή(tribe) που υπάρχει στην ανθρώπινη βιολογική ταξινόμηση, είναι η Ανθρωπίνοι (Hominini), της Υποοικογένειας Ανθρωπίναι (Homininae).
Η φυλή(tribe) Ανθρωπίνοι (Hominini), διαχωρίστηκε πριν ~6 εκ. χρόνια σε δύο υφομοιογένειες: Τα Ανθρωπίνια (Hominina - είδη του γένους Homo και των συγγενικών του) και τα Panina (είδη του γένους Pan). Και έτσι, φτάσαμε στις αφεντομουτσουνάρες μας...τους Homo Sapiens.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE ... E%BF%CE%B9

Ο Homo Sapiens, ΔΕΝ διαχωρίζεται σε βιολογικής σημασίας φυλές (tribes).
Σε κοινωνικής σημασίας φυλές, ναι. Μπορούμε να τον διαχωρίσουμε.
Αλλά καμία τέτοια φυλή, δεν είναι ανώτερη από την άλλη, όσο και να χτυπιέται το όποιο ρατσιστικό κωλαράκι... :lol:

ΥΓ.2
Οι πληροφορίες που έφερε ο esu, δεν νομίζω ότι ανατρέπουν το πιο πάνω.
Εννοώ πως η εκπληκτική καταδυτική άπνοια που έχει αναπτύξει η φυλή των Sama-Bajau, δεν την κάνει "ανώτερη" από την φυλή, για παράδειγμα, των Κινέζων.

ΥΓ.3
Το μυαλό που κουβαλάει ο καθένας μας, μπορεί να τον κάνει πνευματικά "ανώτερο" από κάποιον άλλον, αλλά μέχριςεκεί... :lol:
Π.χ., είναι φανερό πως εγώ είμαι ανώτερος από αυτήν την γριά μπαταχτζού παραμάνα του Ραμσή, που με έχει πρήξει...
Αν την πηδήξω όμως θα της κάνω παιδιά, πράγμα που βεβαιώνει πως ανήκουμε, ναι μεν σε άλλη φυλή, αλλά στο ίδιο είδος... :smt005:

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 19 Νοέμ 2021, 16:40

Σέλευκας έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 12:10
Το κλικ αυτό το χρησιμοποιούν και στα χωριά μας για το κάλεσμα του αλόγου.
κλικαρετε ακομα στο χωριοσ';
εμεις στο δικομ το κοψαμε το κλικαρισμα 2-3 εκατομμυρια χρονια.
εσεις ακομα;
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 19 Νοέμ 2021, 16:46

Λοξίας έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 14:24
Leporello έγραψε:
[...]
Μα δεν καταλαβαίνεις τίποτα κοιτώντας τους ανθρώπους. Απλώς βλέπεις ποιοί άνθρωποι έχουν το χαρακτηριστικό που διάλεξες γιά να φτιάξεις το social construct που λέγεται "φυλή". Δεν κάνεις τίποτα διαφορετικό από το να βλέπεις μία ομάδα ξανθών και να λες: "Αυτοί είναι ξανθοί". [...]
Νομίζω πως αυτό που λέει ο Λεπορέλλο εδώ, είναι αυτό που -μάλλον- θέλουν να πουν οι περισσότεροι (εκτός των ρατσιστών, εννοείται)...

Ναι όντως, βλέπουμε τους Ιάπωνες, τους Κινέζους, τους μαύρους... και λέμε: "να! αυτοί είναι Ιάπωνες, Κινέζοι, μαύροι..."
Αν θέλει κάποιος να "ομαδοποιήσει" ως φυλή τους Ιάπωνες επειδή έχουν άλλα χαρακτηριστικά από τους μαύρους και τους μαύρους άλλη φυλή από τους Κινέζους κ.ο.κ, κανένα πρόβλημα! Το κάνει και η κοινωνιολογία αυτό!
Αρκεί να θυμάται πως αυτή η ομαδοποίηση, δεν εμπεριέχει ούτε καν υποψία για κάποια γενετική ανωτερότητα/κατωτερότητα.

ΥΓ. 1
Η μόνη φυλή(tribe) που υπάρχει στην ανθρώπινη βιολογική ταξινόμηση, είναι η Ανθρωπίνοι (Hominini), της Υποοικογένειας Ανθρωπίναι (Homininae).
Η φυλή(tribe) Ανθρωπίνοι (Hominini), διαχωρίστηκε πριν ~6 εκ. χρόνια σε δύο υφομοιογένειες: Τα Ανθρωπίνια (Hominina - είδη του γένους Homo και των συγγενικών του) και τα Panina (είδη του γένους Pan). Και έτσι, φτάσαμε στις αφεντομουτσουνάρες μας...τους Homo Sapiens.

Αλλά καμία τέτοια φυλή, δεν είναι ανώτερη από την άλλη, όσο και να χτυπιέται το όποιο ρατσιστικό κωλαράκι... :lol:

ΥΓ.2
Εννοώ πως η εκπληκτική καταδυτική άπνοια που έχει αναπτύξει η φυλή των Sama-Bajau, δεν την κάνει "ανώτερη" από την φυλή, για παράδειγμα, των Κινέζων.

ΥΓ.3
Το μυαλό που κουβαλάει ο καθένας μας, μπορεί να τον κάνει πνευματικά "ανώτερο" από κάποιον άλλον, αλλά μέχριςεκεί... :lol:
Π.χ., είναι φανερό πως εγώ είμαι ανώτερος από αυτήν την γριά μπαταχτζού παραμάνα του Ραμσή, που με έχει πρήξει...
Αν την πηδήξω όμως θα της κάνω παιδιά, πράγμα που βεβαιώνει πως ανήκουμε, ναι μεν σε άλλη φυλή, αλλά στο ίδιο είδος... :smt005:
κι ομως υπαρχουν φυλες που εχουν διαφορα -αφηνω σε αλλους να τις πουν -εγω θα πω οτι ενας αγγλος με ενα ιταλο
εχουν ελαχιστες διαφορες αλλα ενας αγγλος με [πρσεξε ! με τους Αβορίγινες εχουν περισσοτερες διαφορες
και βιολογικα γιατι η επιστημη δεν ειναι σημερα σε θεση να τις καταδειξει αυτες ακομη ΣΕ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ θα μπορει

αντι λοιπον να σκουζετε σαν τις τρελες στο κλουβι με τα ρατσιστικα συμπλεγματα να εχετε κατι να προσθεσετε πχ σε ποσες γενεες
ενας αυστραλος ιθαγενης ή ενας βουσμανος θα φτασει στο σημερινό επιπεδο ενος αγγλου γερμανου κλπ
υσ..μη μου πειτε αν ενα παιδι μιας ομαδας αν μεγαλωσει σε μια αλλη ομαδα δεν θα διαφερει τιποτα -γιατι θα ειναι χαζο σαν επιχειρημα

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 19 Νοέμ 2021, 16:52

taxalata xalasa έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 16:40
Σέλευκας έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 12:10
Το κλικ αυτό το χρησιμοποιούν και στα χωριά μας για το κάλεσμα του αλόγου.
κλικαρετε ακομα στο χωριοσ';
εμεις στο δικομ το κοψαμε το κλικαρισμα 2-3 εκατομμυρια χρονια.
εσεις ακομα;
παντου σε ολον τον κοσμοι οι ανθρωποι αυτο κανουν οταν εχουν μια βαθυτερη σχεση με τα ζωα και ζουν απο αυτα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nemo την 19 Νοέμ 2021, 16:56, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 19 Νοέμ 2021, 16:55

nemo έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 16:46
SpoilerShow
Λοξίας έγραψε:
Leporello έγραψε:
[...]

ΥΓ. 1

ΥΓ.2

ΥΓ.3
κι ομως υπαρχουν φυλες που εχουν διαφορα -αφηνω σε αλλους να τις πουν -εγω θα πω οτι ενας αγγλος με ενα ιταλο
εχουν ελαχιστες διαφορες αλλα ενας αγγλος με [πρσεξε ! με τους Αβορίγινες εχουν περισσοτερες διαφορες
και βιολογικα γιατι η επιστημη δεν ειναι σημερα σε θεση να τις καταδειξει αυτες ακομη ΣΕ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ θα μπορει

αντι λοιπον να σκουζετε σαν τις τρελες στο κλουβι με τα ρατσιστικα συμπλεγματα να εχετε κατι να προσθεσετε πχ σε ποσες γενεες
ενας αυστραλος ιθαγενης ή ενας βουσμανος θα φτασει στο σημερινό επιπεδο ενος αγγλου γερμανου κλπ
υσ..μη μου πειτε αν ενα παιδι μιας ομαδας αν μεγαλωσει σε μια αλλη ομαδα δεν θα διαφερει τιποτα -γιατι θα ειναι χαζο σαν επιχειρημα
Εσύ είσαι ανεπίδεκτος μαθήσεως λόγω έλλειψης στοιχειδών γνώσεων αλλά και λόγω ανεπάρκειας...
Και αυτά φαίνονται στον τρόπο που γράφεις...χρειαζόμαστε "μεταφραστή" για να κατανοήσουμε τα αλαμπουρνέζικά σου.
Οι γνώσεις σου περιορίζονται στα διάφορα κουτσομπολιά του ίντερνετ και στα ρατσιστικά βοθρομπλόγκ.

Οπότε, τι να πούμε;

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 19 Νοέμ 2021, 17:08

Λοξίας έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 16:55
nemo έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 16:46
SpoilerShow
Λοξίας έγραψε:

ΥΓ. 1

ΥΓ.2

ΥΓ.3

Εσύ είσαι ανεπίδεκτος μαθήσεως λόγω έλλειψης στοιχειδών γνώσεων αλλά και λόγω ανεπάρκειας...
Και αυτά φαίνονται στον τρόπο που γράφεις...χρειαζόμαστε "μεταφραστή" για να κατανοήσουμε τα αλαμπουρνέζικά σου.
Οι γνώσεις σου περιορίζονται στα διάφορα κουτσομπολιά του ίντερνετ και στα ρατσιστικά βοθρομπλόγκ.

Οπότε, τι να πούμε;
θα ανακαλεσω καθε παπαρια που ειπα αν μου αποδειξεις οτι η επιστημη ειναι σε θεση να αναγνωρίσει αν ενα πτωμα ανηκει σε συγκεκριμενη
φυλη χωρις το φαινότυπο δηλαδη να στο ζωγραφισω να τους δωσω πνευμονια σπληνες εγκεφαλο καρδιες και αιμα κλπ
ειναι σε θεση να μου πουν αν αυτα ανηκουν σε λευκο μαυρο κιτρινο; αν ναι τοτε λεω χαζομαρες αν οχι τοτε λετε εσεις
απαντησε μου σε αυτο και μετα θα σου και εγω

Άβαταρ μέλους
esu

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από esu » 19 Νοέμ 2021, 18:01

nemo έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 17:08
θα ανακαλεσω καθε παπαρια που ειπα αν μου αποδειξεις οτι η επιστημη ειναι σε θεση να αναγνωρίσει αν ενα πτωμα ανηκει σε συγκεκριμενη
φυλη χωρις το φαινότυπο δηλαδη να στο ζωγραφισω να τους δωσω πνευμονια σπληνες εγκεφαλο καρδιες και αιμα κλπ
ειναι σε θεση να μου πουν αν αυτα ανηκουν σε λευκο μαυρο κιτρινο; αν ναι τοτε λεω χαζομαρες αν οχι τοτε λετε εσεις
Καλά ειδικά αν δώσουν σπλήνα από Sama-Bajau θα κάνει μπαμ η διαφορά.
SpoilerShow
More than a thousand years of subsistence freediving associated with their life on the sea appear to have endowed the Bajau with several genetic adaptations to facilitate their lifestyle. A 2018 study showed that Bajau spleens are about 50 percent larger than those of a neighboring land-based group, the Saluan, letting them store more haemoglobin-rich blood, which is expelled into the bloodstream when the spleen contracts at depth, allowing breath-holding dives of longer duration.
Nandros έγραψε:
.

Άβαταρ μέλους
esu

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από esu » 19 Νοέμ 2021, 18:02

Λοξίας έγραψε:
ΥΓ.2
Κανείς δεν μίλησε για ανώτερη/κατώτερη φυλή. Μιλάμε όμως για διαφορετική φυλή.
Nandros έγραψε:
.

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 19 Νοέμ 2021, 18:22

esu έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 18:01
nemo έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 17:08
Καλά ειδικά αν δώσουν σπλήνα από Sama-Bajau θα κάνει μπαμ η διαφορά.
SpoilerShow
More than a thousand years of subsistence freediving associated with their life on the sea appear to have endowed the Bajau with several genetic adaptations to facilitate their lifestyle. A 2018 study showed that Bajau spleens are about 50 percent larger than those of a neighboring land-based group, the Saluan, letting them store more haemoglobin-rich blood, which is expelled into the bloodstream when the spleen contracts at depth, allowing breath-holding dives of longer duration.
σωστος !ηθελα να το πω και εγώ αυτό όπως επίσης και για τους κατοίκους των μεγάλων υψόμετρων

συνοψίζοντας το νήμα βλέπουμε πως οι ιδρυματικοί της φωλιάς του κούκου το κυριο μέλημα τους είναι να εντοπίσουν ρατσιστικά σχόλια
οπως και η επιστήμη σημερα προσπαθεί να αναδείξει τις ομοιότητες αντι να τονίσει καποια διαφορά

Γκουερινο 4
Phorum.gr user: Gouerino

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γκουερινο 4 » 19 Νοέμ 2021, 18:23

Φυσικά και υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 19 Νοέμ 2021, 18:38

και εδω ενα μικρο απόσπασμα με τι ακριβώς ασχολείται η επιστήμη σήμερα

(Στο ερώτημα λοιπόν αν και πώς μπορούμε να εντοπίσουμε έναν ρατσιστή; Η απάντηση φαίνεται απλή σήμερα: «φωτογραφίζοντας» τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται κάποιοι νευροεπιστήμονες, όπως ο Ευρωπαίος Τομπάιας Μπρος (Tobias Brosch) και η Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Φελπς (Elizabeth Phelps).

Χάρη στις πολυετείς έρευνές τους, το «φωτογραφίζω» τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ενός ρατσιστή σημαίνει: παρακολουθώ, μέσω της λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας (fMRI), τις μεταβολές της αιματικής ροής και άρα την κατανάλωση οξυγόνου στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου του εθελοντή που δραστηριοποιούνται όταν βλέπει έναν ξένο και κάνει ξενοφοβικές σκέψεις.)

Άβαταρ μέλους
Λίνο Βεντούρα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα » 19 Νοέμ 2021, 18:41

nemo έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 18:38
και εδω ενα μικρο απόσπασμα με τι ακριβώς ασχολείται η επιστήμη σήμερα

(Στο ερώτημα λοιπόν αν και πώς μπορούμε να εντοπίσουμε έναν ρατσιστή; Η απάντηση φαίνεται απλή σήμερα: «φωτογραφίζοντας» τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται κάποιοι νευροεπιστήμονες, όπως ο Ευρωπαίος Τομπάιας Μπρος (Tobias Brosch) και η Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Φελπς (Elizabeth Phelps).

Χάρη στις πολυετείς έρευνές τους, το «φωτογραφίζω» τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ενός ρατσιστή σημαίνει: παρακολουθώ, μέσω της λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας (fMRI), τις μεταβολές της αιματικής ροής και άρα την κατανάλωση οξυγόνου στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου του εθελοντή που δραστηριοποιούνται όταν βλέπει έναν ξένο και κάνει ξενοφοβικές σκέψεις.)
:smt005:
Fluffy έγραψε:
25 Αύγ 2021, 12:22
Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 19 Νοέμ 2021, 18:41

Γκουερινο 4 έγραψε:
19 Νοέμ 2021, 18:23
Φυσικά και υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές
και στο μελλον θα δουμε τρομαχτικές διαφορές γιατι απο τωρα συναγωνίζονται για τον υπεράνθρωπο

Απάντηση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών