σφυρίδες και τσίπουρα...lonelyrider έγραψε: ↑07 Ιουν 2021, 21:08Δε ξέρω ρε φίλε. Κάτι για σφυρίδες και τσίπουρα διαβάζω.
Τους έχει ενημερώσει κανείς ότι υπάρχει και η ενότητα "περι ανέμων και υδάτων" ?
ιχθυς.
θεος.
τυχαιο;

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
σφυρίδες και τσίπουρα...lonelyrider έγραψε: ↑07 Ιουν 2021, 21:08Δε ξέρω ρε φίλε. Κάτι για σφυρίδες και τσίπουρα διαβάζω.
Τους έχει ενημερώσει κανείς ότι υπάρχει και η ενότητα "περι ανέμων και υδάτων" ?
Είμεθα πολλοί οι συστηματικοί χιουμορίστες, αλλά όταν πρόκειται για ψαρομεζέ και τσίπουρο, του δίνεις μια παραπάνω θεϊκή υπόσταση αδερφέ. Τύφλα να'χει η όποια ιεραρχία.taxalata xalasa έγραψε: ↑23 Νοέμ 2021, 08:10σφυρίδες και τσίπουρα...lonelyrider έγραψε: ↑07 Ιουν 2021, 21:08Δε ξέρω ρε φίλε. Κάτι για σφυρίδες και τσίπουρα διαβάζω.
ιχθυς.
θεος.
τυχαιο;
Λες να υπάρχουν παραπάνω από 1;
Λέω. Από προσωπικές εμπειρίες και έρευνα όμως. Δεν νομίζω να σε πείσουν τα "στοιχεία μου".
Σωστά, εγώ δεν έχω φανταστικούς φίλους.
Έχεις. Εμένα. Είμαι φανταστική και ταυτόχρονα ''φανταστική''.
Δεν έχω ακούσει κάπου έναν αρκετά σαφή κ καθολικο ορισμο του Θεού για να μιλήσω γι αυτό. Συνήθως δε αυτός ο ορισμός μεταλλασσεται στην πορεία κάθε συζήτησης με συνέπεια να είναι ένα εντελώς elusive ζήτημα για το οποίο δε γνωρίζω απολύτως τίποτα. Οπότε δε θα μπορέσω να σου πω για την ανυπαρξία ενός αντικειμένου για το οποίο δε γνωρίζω πραγματικα τίποτα.
Καταρχήν το concept των εννοιών το έχεις ήδη.EKPLIKTIKOS έγραψε: ↑24 Νοέμ 2021, 00:33Δεν έχω ακούσει κάπου έναν αρκετά σαφή κ καθολικο ορισμο του Θεού για να μιλήσω γι αυτό. Συνήθως δε αυτός ο ορισμός μεταλλασσεται στην πορεία κάθε συζήτησης με συνέπεια να είναι ένα εντελώς elusive ζήτημα για το οποίο δε γνωρίζω απολύτως τίποτα. Οπότε δε θα μπορέσω να σου πω για την ανυπαρξία ενός αντικειμένου για το οποίο δε γνωρίζω πραγματικα τίποτα.
Για παράδειγμα, θα μπορούσα να συζητήσω για το αν υπάρχουν ιπτάμενοι ροζ ελέφαντες που φοράνε καπελο κάπου στο σύμπαν. Γιατί (όσο απίθανο και αν φαίνεται σα σενάριο) μπορώ να συζητήσω ένα τέτοιο κονσεπτ. Είμαι εξοικειωμένος με την έννοια του ελέφαντα, όπως και με του ροζ, αλλά και του ιπτάμενου, καθώς και με του καπέλου. Θεωρώ από τη μικρή μου εμπειρία στη ζωή ότι μάλλον δεν υπάρχουν ιπτάμενοι ροζ ελέφαντες με καπέλα. Μπορώ να επιχειρηματολογησω γι αυτό, αλλά δε θα ενδιαφέρει και πολύ κόσμο. Δεν μπορώ να επιχειρηματολογησω όμως για την ανυπαρξία του Θεού γιατι είναι ένα εντελώς ακατανόητο κονσεπτ για εμένα. Δεν υπάρχει τίποτε που να είμαι εξοικειωμενος με τα βασικά συστατικά της "θεότητας". Αν σου έλεγα για παράδειγμα ότι "ξέρεις, ο Θεός είναι κάτι σαν τον ροζ ελέφαντα που σου λέω παραπάνω" θα σε κορόιδευα, γιατί δεν είναι κάτι σαν τον ροζ ελέφαντα τον οποίο μπορώ να φανταστώ τουλάχιστον και φαντάζομαι και εσύ μπορείς.
Μετά θα πρέπει να μιλήσουμε περιπτωσιολογικα. Αν ας πούμε μου έλεγες "ο Θεός είναι η οντότητα που έφτιαξε τα πάντα, ακόμα και τους ροζ ελέφαντες στο κεφάλι σου, εκτός από τον εαυτό του" (πρόσεξε ότι ο ορισμός αυτός δεν είναι καθολικός, αφορά συγκεκριμένα τον Θεό όπως τον φαντάζονται πιστοί συγκεκριμένων θρησκειών, όχι όλων) παλι θα δυσκολεύουν να φανταστώ ένα τέτοιο ον γιατί δεν έχω κάποιο κονσεπτ μιας τέτοιας οντότητας. Δηλαδή πώς μπορεί κανείς να φτιάξει τα πάντα; Πού βρήκε τα υλικά; κτλ Όλα αυτά ξεπερνάνε τη δυνατότητα μου να τα κάνω conceptualize στον εγκέφαλο μου.
Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται σα να είμαι αγνωστικιστης, αλλά δεν είμαι. Ούτε άθεος είμαι. Γιατί και ο άθεος χρειάζεται ένα κονσεπτ για τον Θεό για να τον απορρίψει, ενώ εγώ δεν έχω καν τέτοιο κονσεπτ. Σε πρακτικό επίπεδο, μπορείς να πεις ότι δεν μπορώ να απαντήσω το ζήτημα του Θεού, γιατί μου είναι ακατανόητο.
Ο σκοπός δεν ειναι να απαντήσεις, αν διάβασες το ποστ του OP
Δεν διαφωνούμε.EKPLIKTIKOS έγραψε: ↑24 Νοέμ 2021, 01:49Ο σκοπός δεν ειναι να απαντήσεις, αν διάβασες το ποστ του OP
Σε κάθε περίπτωση, φυσικά και υπάρχουν concepts τα οποία είναι abstract. Έφερες αρκετά κακά παραδείγματα αλλά ας πούμε για την ομορφιά, που είναι καλό παράδειγμα, μιλάμε καθαρά για αφηρημένο concept που βέβαια έχεις ένα frame γι αυτό. Μπορώ να απαριθμήσω όμορφα πράγματα ας πούμε. Υπάρχουν όμορφα ηλιοβασιλεματα. Αν σου πω κλείσε τα μάτια σου και σκέψου κάτι όμορφο, θα μπορέσεις να σκεφτείς κάτι που να καλύπτει τη δική σου αισθητική με βάση τις εμπειρίες σου κτλ. Αν σου πω κλείσε τα μάτια σου και σκέψου κάτι θεϊκό (όχι με τη μεταφορική έννοια) δεν έχεις κάποιο frame of reference.
Εις επίρρωσιν...Ζενίθεδρος έγραψε: ↑24 Νοέμ 2021, 01:37Ιωάνν. ΙΔ'. 6. λέγει αὐτῷ ὁ ᾿Ιησοῦς· ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή· οὐδεὶς ἔρχεται πρὸς τὸν πατέρα εἰ μὴ δι' ἐμοῦ. 7 εἰ ἐγνώκειτέ με, καὶ τὸν πατέρα μου ἐγνώκειτε ἄν. καὶ ἀπ' ἄρτι γινώσκετε αὐτὸν καὶ ἑωράκατε αὐτόν.
Μέσω αποκάλυψης δι Υιού, αποκτάς ...επίγνωση, κι όχι απλή γνώση.
Ουδείς επιγινώσκει τον Υιόν ειμή ο Πατήρ, ουδέ τον Πατέρα ει μή ο Υιός, και ώ εάν βούληται ο Υιός, αποκαλύψαι (τον Πατέρα). ΜΑΤΘ. 11:27