Οι παράγοντες αυτοί από μόνοι τους δεν λένε απολύτως τίποτα. Έχει πολλή μεγαλύτερη σημασία το πότε έγινε ο λεκές, τι σύσταση έχει, σε τι ρούχο έγινε και τι χρώμα είναι το ρούχο. Πλύνε και στις 150.000 στροφές ένα λευκό ρούχο στους 30 και δεν θα καθαρίσει ποτέ αν είναι λερωμένο. Καταφανώς δεν κάνεις δουλειά που λερώνονται τα ρούχα σου ή δεν βάζεις εσύ πλυντήριο. Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να πεις τέτοιο πράγμα. Έχει τύχει να βάλω κατά λάθος το πλυντήριο να πλύνει στους 40 βαθμούς λευκά και φυσικά αναγκάστηκα να το ξαναβάλω, γιατί δεν καθάρισε τίποτα, παρότι χρησιμοποιώ πάντα το ίδιο απορρυπαντικό.foscilis έγραψε: ↑05 Σεπ 2018, 14:05Συγνώμη αλλά υπάρχουν 3 παράγοντες που καθαρίζουν:
1) μηχανική καταπόνηση (στην περίπτωση του πλυντηρίου πόσες στροφές κάνει ο κύκλος πλυσίματος και πόσο γρήγορα
2) θερμική καταπόνηση (στην περίπτωση του πλυντηρίου θερμοκρασία νερού)
3) χημική καταπόνηση (σύσταση απορρυπαντικού)
Αυτό μπορείς να το δεις εύκολα και στο πάτωμα: έναν λεκέ μπορείς να τον τρίψεις μισή ώρα με μια βούρτσα και θα εξαφανιστεί, μπορείς να του ρίξεις μία με τον ατμοκαθαριστή, μπορείς να τον ψεκάσεις με κάποιο καθαριστικό να περιμένεις μισό λεπτό και να σκουπίσεις απαλά. Ίδιο αποτέλεσμα, διαφορετικός δρόμος. Το ίδιο και στα πιάτα. Μπορείς να τρίβεις σα μαλάκας ή να γεμίσεις μια λεκάνη με ζεστό νερό και να πετάξεις μέσα τα πιάτα με μια κουταλιά απορρυπαντικό, να τα αφήσεις 20 λεπτάκια και μετά να τα ξεπλύνεις με ελάχιστο τρίψιμο.
Τώρα το ότι ένα βρακί καθάριζε στους 90 τον καιρό των γιαγιάδων μας δε σημαίνει ότι δε μπορεί να καθαρίσει στους 30 ( Μην ξεχνάμε ότι οι γιαγιάδες μας έπλεναν στο χέρι και δε μπορούσαν να βάλουν 90 βαθμούς γιατί θα πέθαιναν από εγκαύματα οπότε οι 90 είναι μάλλον overkill με το που απέκτησαν πλυντήρια), απλώς θέλει περισσότερες στροφές και κατάλληλο απορρυπαντικό για πλύση στους 30.
Οπότε ουσιαστικά το ζήτημα ανάγεται στο αν Χ στροφές παραπάνω είναι ακριβότερες ενεργειακά από το να ζεστάνεις Υ λίτρα νερό (ή πόσα καταναλώνει το πλυντήριο) από τους 20 στους 90.
Κατά κανόνα οι 30 είναι πάντα προτιμότεροι γιατί εξασφαλίζεις ότι δε θα γίνει μαλακία σε περίπτωση που κάτι μέσα στο πλυντήριο είχε χρώμα.
Άσε δηλαδή που πολλές σκόνες δεν λιώνουν εντελώς στους 30, ό,τι κι αν λέει ο κατασκευαστής στην ετικέτα. Και εννοείται ότι χρειάζεσαι σκόνες για να καθαρίσεις δύσκολους λεκέδες, είναι πολύ πιο δυνατές από τα υγρά.
Σήμερα τα περισσότερα ρούχα και απορρυπαντικά είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να μην ξεβάφουν εύκολα και σφραγίζεις την υπόθεση πετώντας μέσα μια χρωμοπαγίδα. Δεν μου έχει συμβεί ποτέ των ποτών να βαφτεί ή να ξεβαφτεί ρούχο μου, παρότι στους 30 βάζω μόνο τα πολύ ευαίσθητα χρωματιστά.
ΥΓ: το πάτωμα δεν είναι υφασμάτινο ούτε και τα πιάτα. Οι λεκέδες στα υφάσματα ποτίζουν, δεν λερώνουν την επιφάνειά τους. Επιπροσθέτως, η θερμοκρασία παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο από το απορρυπαντικό, για ό,τι επιφάνεια και υλικό κι αν μιλάμε. Μπορείς να τρίβεις σαν μαλάκας ένα τέταρτο πιάτα που έχουν λίπη και κολλημένες μαλακίες, αλλά βρέξ' τα με ζεστό νερό και θα καθαρίσουν ακόμα και χωρίς απορρυπαντικό. Το απορρυπαντικό απλώς διευκολύνει την απομάκρυνση.