Ρε συ ήμαρτον με αυτή την αμπελοφιλοσοφία. Σε παίρνω από το χέρι και σε πάω σε ένα άδειο οικόπεδο. Σου δείχνω με το δάχτυλο τον άδειο χώρο και σε ρωτάω: υπάρχει σε αυτό το οικόπεδο ένα σπίτι ;
Τι θα απαντήσεις ;
Υπάρχει ή δεν υπάρχει ;
Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
Ρε συ ήμαρτον με αυτή την αμπελοφιλοσοφία. Σε παίρνω από το χέρι και σε πάω σε ένα άδειο οικόπεδο. Σου δείχνω με το δάχτυλο τον άδειο χώρο και σε ρωτάω: υπάρχει σε αυτό το οικόπεδο ένα σπίτι ;
Πραγματικά δεν ξέρω τι ακριβώς συζητάμε πλεον. Υπάρχει κάτι ή δεν έχουμε οντολογικό commitment σε τίποτα;stavmanr έγραψε: ↑30 Νοέμ 2021, 20:441) Δεν ξέρω πώς αντιλαμβάνεται η γάτα το δέντρο. Θεωρώ όχι ως "δέντρο". Αλλά αυτή είναι μία θεωρία μου.
2) Δεν έγραψα ποτέ ότι το δέντρο δεν υπάρχει. Το αντίθετο γράφω. Γιατί δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ότι "τα πάντα υπάρχουν εφόσον η ύπαρξη αποτελεί προϊόν της νόησης"; Εδώ βέβαια, με την κλασική έννοια του "υπάρχω" το δέντρο είναι ...ψευδαίσθηση δεδομένου ότι αποτελεί συσσωμάτωμα υποατομικών σωματιδίων κι όχι ενιαίο ή συνεχές αντικείμενο. Είναι περίπου σαν το σύννεφο που το βλέπεις ως ενιαίο επειδή δεν μπορείς να διακρίνεις αντικείμενα κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο μεγέθους με αποτέλεσμα να ομαδοποιείς "συσσωματώματα".
3) Δεν ξέρω αν για τα γάτα υπάρχει το κβάντο.
4) Δεν ξέρω αν για τους προγόνους μου υπήρχε το κβάντο.
5) Δεν ξέρω αν για τους απογόνους μου θα υπάρχει το κβάντο.
Υπάρχουν προτασιακά συστήματα που είναι εκτός τοπολογίας, δεν ξέρω τι δεν κατάλαβαινεις. Τοπολογικά η κούπα του καφέ σου είναι ομοιομορφική με ένα κουλούρι ως σχήματα. Όταν μιλάς για κούπες και καφέδες δεν θα πεις ποτέ "θέλω να μου πάρεις μια κούπα σε σχήμα κουλουριού" υπονοόντας ότι λόγω της τοπολογικής ισομορφίας στην ουσία αναφέρεσαι στο κλασικό σχήμα που έχει μία κούπα.
Επαιξε πολυ αυτο στην Θρησκεια, νομιζω απ την αρχαια αιγυπτο και μετα οχι μονο στον χριστιανισμο. Θελω να πιστευω οτι δεν ηταν αυτος ο αρχικος σκοπος αλλα οτι μοιραια εξελισονται ετσι τα πραγματα στην πορειαtaxalata xalasa έγραψε: ↑30 Νοέμ 2021, 20:26
ετσι μπραβο. με την αρχη και τις αρχες.
1. υποσχεση ουρανειας βασιλειας. Βασιλικη Αρχη ως συμπαντικη αληθεια. Ελεω Θεου
2. κολληταρια με αυτοκρατορες και ισως θεσπιση του ιδρυματος της εκκλησιας σε αυτοκρατορικες δομες εξουσιας και ιεραρχιας
Ειπα χαος με την μοντερνα ενοια, η αρχαιοελληνικη το περιγραφει σαν καποιο μερος. Οχι δεν πιστευω οτι ειναι αλογο.Λογος με την εννοια της λογικης που διεπει το επιστημονικα ορατο συμπαν.
Οσον αφορα την αιτια, εχω θεσει ερωτησεις επι αυτου στην σελιδα 11.
τι, πως, που, ποτε, γιατι*
*λογικη εξηγηση του τι, του πως, του που, του ποτε και του ιδιου του γιατι [λογου].
ταξη + αρμονια + ρυθμος + μετρο + ...+...= συμπαν
το χαος εκτος απο αρχαιοελληνικη αναφορα στα γραπτα, ειναι μια εννοια με λογο; η ειναι αλογο;
θεωρεις το χαος συμβατικα η πραγματικα με λογικη εξηγηση ως a priori [εκ των πρωτερων] ;
Τι εννοείς;
Ότι χρησιμοποιείς τον όρο "υπάρχει" με διασταλτική σημασία.Σε παίρνω από το χέρι και σε πάω σε ένα άδειο οικόπεδο. Σου δείχνω με το δάχτυλο τον άδειο χώρο και σε ρωτάω: υπάρχει σε αυτό το οικόπεδο ένα σπίτι ;
Τι θα απαντήσεις ;
Με την φιλοσοφική σημασία του όρου, υπάρχει. Το έχεις ήδη αντιληφθεί στο νου σου.Υπάρχει ή δεν υπάρχει ;
Είναι δυνατό να έχουμε συζήτηση οντολογίας με οντολογικό commitment;klg έγραψε: ↑30 Νοέμ 2021, 22:24Πραγματικά δεν ξέρω τι ακριβώς συζητάμε πλεον. Υπάρχει κάτι ή δεν έχουμε οντολογικό commitment σε τίποτα;stavmanr έγραψε: ↑30 Νοέμ 2021, 20:441) Δεν ξέρω πώς αντιλαμβάνεται η γάτα το δέντρο. Θεωρώ όχι ως "δέντρο". Αλλά αυτή είναι μία θεωρία μου.
2) Δεν έγραψα ποτέ ότι το δέντρο δεν υπάρχει. Το αντίθετο γράφω. Γιατί δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ότι "τα πάντα υπάρχουν εφόσον η ύπαρξη αποτελεί προϊόν της νόησης"; Εδώ βέβαια, με την κλασική έννοια του "υπάρχω" το δέντρο είναι ...ψευδαίσθηση δεδομένου ότι αποτελεί συσσωμάτωμα υποατομικών σωματιδίων κι όχι ενιαίο ή συνεχές αντικείμενο. Είναι περίπου σαν το σύννεφο που το βλέπεις ως ενιαίο επειδή δεν μπορείς να διακρίνεις αντικείμενα κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο μεγέθους με αποτέλεσμα να ομαδοποιείς "συσσωματώματα".
3) Δεν ξέρω αν για τα γάτα υπάρχει το κβάντο.
4) Δεν ξέρω αν για τους προγόνους μου υπήρχε το κβάντο.
5) Δεν ξέρω αν για τους απογόνους μου θα υπάρχει το κβάντο.
Γιατί να με απασχολούν τα προτασιακά συστήματα; Θα πρέπει κάθε έννοια που χρησιμοποιώ να ανταποκρίνεται σε όλα;
Δεν μπορώ να το σκεφτώ διαφορετικά από τη δυνατότητα μετασχηματισμού.Αν και βασικά ας μην πιβοτάρουμε σε άσχετα πράγματα, ας πάρουμε τη δική σου θέση. Μπορείς να σκεφτείς ένα τετράγωνο κύκλο στην ευκλείδεια γεωμετρία και ipso facto να υπάρχει;
Καθένας δίνει στις λέξεις το νόημα που αντιλαμβάνεται.
Κάθε έννοια υπάρχει με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει το σπίτι είτε σε άδειο είτε σε γεμάτο οικόπεδο.Να εξηγείς ότι όταν λες ότι ο θεός υπάρχει το εννοείς με τον τρόπο που υπάρχει ένα σπίτι σε ένα άδειο οικόπεδο.
Όπως έγραψα και στην αρχή: ο θεός υπάρχει διανοητικά και άρχει έξω από τη διάνοιά μας.Να καταλαβαίνουν όλοι τι εννοείς: ότι δηλαδή δεν υπάρχει.
Η συζήτηση, η μελέτη, είναι βασανιστικά όταν φεύγει κανείς από τα βολικά και τα καθιερωμένα.Όχι να πρέπει να τα κάνεις τσουρέκια στους άλλους πριν καταλάβουν τι θες να πεις.
Και γιατι να μην ισχυει οτι αν πιστευεις εσυ οτι υπαρχουν τα πραγματα που σκεφτεσαι και δεν τα βλεπει κανενας αλλος, εχεις προβλημα επικοινωνιας /αντιληψης και εισαι ψυχωτικος;
Θα το διατυπώσω αλλιώς. Το commitment είναι μετα-οντολογικό και αφορά στη δεσμευσή σου σαν stavmanr στην οντολογία των πραγμάτων σου. 'Εχεις αναπτύξει μια οντολογική θέση, δεν θα την παραφράσω ολόκληρη, αλλά δεν καταλαβαίνω εάν με βάση το πλαίσιο της, το δέντρο υπάρχει, το δέντρο δεν υπάρχει αλλά υπάρχει ένα νοητικό αντικείμενο που είναι instance της κατηγορίας του δέντρου και το χρησιμοποιήσουμε για κάτι που προσεγγίζει την έννοια του δέντρου-άλλα-όχι ακριβώς επειδή δεν έχουμε τις απαραίτητες γνωσιολογικές δυνατότητες να κατανοήσουμε την κατηγορία του δέντρου, δεν υπάρχει τίποτα γιατί ή ύπαρξη είναι ψευδαίσθηση, etc.stavmanr έγραψε: ↑30 Νοέμ 2021, 23:45Είναι δυνατό να έχουμε συζήτηση οντολογίας με οντολογικό commitment;
Aν υπήρχε δέσμευση (commitment) να μη διαφωνήσουμε γι' αυτό, απλά δεν θα είχαμε συζήτηση ...
Σου παρουσιάζω τη δική μου οπτική. Μπορείς να μου παρουσιάσεις τη δική σου οπτική. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε.
Τοπολογικά ένα τετράγωνο είναι ομοιομορφικό με ένα κύκλο, κάτι που προφανώς δεν σημαίνει ότι ένα τετράγωνο "μπορεί" να είναι κύκλος, σημαίνει ότι εάν εφαρμόσεις μια συνεχή παραμόρφωση ώστε να το μετατρέψεις σε κύκλο, διατηρούνται όλες οι τοπολογικές ιδιότητες του αρχικού σχήματος. Ειλικρινά δεν ξέρω πώς μπορείς να ισχυρίζεσαι, ακόμα και τοπολογικά, αυτό που ισχυρίζεσαι. Δεν παραβιάζει τον κανόνα του αποκλειούμενου τρίτου ο ισχυρισμός σου;stavmanr έγραψε: ↑29 Νοέμ 2021, 07:07Γιατί να με απασχολούν τα προτασιακά συστήματα; Θα πρέπει κάθε έννοια που χρησιμοποιώ να ανταποκρίνεται σε όλα;
Με ρώτησες αν υπάρχει τετράγωνος κύκλος. Σου απάντησα ότι υπάρχει και ποια είναι η ύπαρξή του.
Τοπολογικά ένα τετράγωνο μπορεί να είναι και κύκλος και το αντίστροφο.
Δεν μπορείς να το σκεφτείς, γιατί δεν έχει νόημα. Ακόμα και με τη δυνατότητα μετασχηματισμού, είτε θα έχεις κύκλο είτε θα έχεις τετράγωνο, οι μετασχηματισμοί δεν είναι υπερθέσεις σχημάτων.
Μετα-οντολογικό;klg έγραψε: ↑01 Δεκ 2021, 01:00Θα το διατυπώσω αλλιώς. Το commitment είναι μετα-οντολογικό και αφορά στη δεσμευσή σου σαν stavmanr στην οντολογία των πραγμάτων σου.stavmanr έγραψε: ↑30 Νοέμ 2021, 23:45Είναι δυνατό να έχουμε συζήτηση οντολογίας με οντολογικό commitment;
Aν υπήρχε δέσμευση (commitment) να μη διαφωνήσουμε γι' αυτό, απλά δεν θα είχαμε συζήτηση ...
Σου παρουσιάζω τη δική μου οπτική. Μπορείς να μου παρουσιάσεις τη δική σου οπτική. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε.
Υπάρχει.'Εχεις αναπτύξει μια οντολογική θέση, δεν θα την παραφράσω ολόκληρη, αλλά δεν καταλαβαίνω εάν με βάση το πλαίσιο της, το δέντρο υπάρχει, το δέντρο δεν υπάρχει αλλά υπάρχει ένα νοητικό αντικείμενο που είναι instance της κατηγορίας του δέντρου και το χρησιμοποιήσουμε για κάτι που προσεγγίζει την έννοια του δέντρου-άλλα-όχι ακριβώς επειδή δεν έχουμε τις απαραίτητες γνωσιολογικές δυνατότητες να κατανοήσουμε την κατηγορία του δέντρου, δεν υπάρχει τίποτα γιατί ή ύπαρξη είναι ψευδαίσθηση, etc.
Τι θα πει "αν εφαρμόσεις παραμόρφωση" σε έναν κόσμο παραμορφωμένο από τη ...φύση του;Τοπολογικά ένα τετράγωνο είναι ομοιομορφικό με ένα κύκλο, κάτι που προφανώς δεν σημαίνει ότι ένα τετράγωνο "μπορεί" να είναι κύκλος, σημαίνει ότι εάν εφαρμόσεις μια συνεχή παραμόρφωση ώστε να το μετατρέψεις σε κύκλο, διατηρούνται όλες οι τοπολογικές ιδιότητες του αρχικού σχήματος.stavmanr έγραψε: ↑29 Νοέμ 2021, 07:07Γιατί να με απασχολούν τα προτασιακά συστήματα; Θα πρέπει κάθε έννοια που χρησιμοποιώ να ανταποκρίνεται σε όλα;
Με ρώτησες αν υπάρχει τετράγωνος κύκλος. Σου απάντησα ότι υπάρχει και ποια είναι η ύπαρξή του.
Τοπολογικά ένα τετράγωνο μπορεί να είναι και κύκλος και το αντίστροφο.
Δεν διαφωνούμε.
Δεν είναι έτσι.Ακόμα και με τη δυνατότητα μετασχηματισμού, είτε θα έχεις κύκλο είτε θα έχεις τετράγωνο, οι μετασχηματισμοί δεν είναι υπερθέσεις σχημάτων.
Μπορεί και να ισχύει.
Κάθε άλλο!Αν τα βλεπεις κιολας λεγεται σχιζοφρενεια.