


Δηλαδή δεν ισχύουν αυτά που έλεγε εκείνος ο απολογητής της Επταετίας ( Χατζηδάκη νομίζω τον έλεγαν ) πως ο βασιλιάς και ο Μακάριος ήθελαν στην πραγματικότητα να φύγει η Μεραρχία και οι Συνταγματάρχες απλώς συναίνεσαν γιατί η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη για πόλεμο με την Τουρκία ;under έγραψε: ↑17 Δεκ 2021, 18:31Το βιβλιο του Παπαχελα ειναι πολυ δυνατο και εν μερει με εκανε να ανεθωρησω την αποψη που ειχα ως προς τις ευθυνες των Συνταγματαρχων και πριν τον Ιωαννιδη.Παραμενει σταθερη βεβαια η αποψη που ειχα για τον Ιωαννιδη αλλα και για το ρολο των αρχηγων εκεινο το καλοκαιρι.
Δεν αναλυεται ιδιαιτερα η αποσυρση της μεραρχιας. Προσωπικα πιστευω οτι ο Μακαριος ανεκαθεν ηθελε να φυγει η Μεραρχια.Ζαποτέκος έγραψε: ↑17 Δεκ 2021, 19:08Δηλαδή δεν ισχύουν αυτά που έλεγε εκείνος ο απολογητής της Επταετίας ( Χατζηδάκη νομίζω τον έλεγαν ) πως ο βασιλιάς και ο Μακάριος ήθελαν στην πραγματικότητα να φύγει η Μεραρχία και οι Συνταγματάρχες απλώς συναίνεσαν γιατί η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη για πόλεμο με την Τουρκία ;under έγραψε: ↑17 Δεκ 2021, 18:31Το βιβλιο του Παπαχελα ειναι πολυ δυνατο και εν μερει με εκανε να ανεθωρησω την αποψη που ειχα ως προς τις ευθυνες των Συνταγματαρχων και πριν τον Ιωαννιδη.Παραμενει σταθερη βεβαια η αποψη που ειχα για τον Ιωαννιδη αλλα και για το ρολο των αρχηγων εκεινο το καλοκαιρι.
Για τον Ιωαννίδη νομίζω πως ισχύουν αυτά που έγραφαν οι συγγραφείς των Μυστικών Αρχαίων του Κίσσιγγερ . Πως δηλαδή οι ΗΠΑνικές μυστικές υπηρεσίες με τις οποίες ήταν σε επαφή του έδιναν το ok να προχωρήσει , αλλά δεν γνώριζε πως το ΗΠΑνικό υπουργείο εξωτερικών ήταν αρνητικό. Γενικά οι ξένοι νομίζουμε πως είναι ενωμένοι πολιτικά , αλλά δεν είναι έτσι. Όπως στην Κατοχή που οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες ευνοούσαν το ΕΑΜ, αλλά το αγγλικό υπουργείο εξωτερικών όχι.under έγραψε: ↑17 Δεκ 2021, 19:30Δεν αναλυεται ιδιαιτερα η αποσυρση της μεραρχιας. Προσωπικα πιστευω οτι ο Μακαριος ανεκαθεν ηθελε να φυγει η Μεραρχια.Ζαποτέκος έγραψε: ↑17 Δεκ 2021, 19:08Δηλαδή δεν ισχύουν αυτά που έλεγε εκείνος ο απολογητής της Επταετίας ( Χατζηδάκη νομίζω τον έλεγαν ) πως ο βασιλιάς και ο Μακάριος ήθελαν στην πραγματικότητα να φύγει η Μεραρχία και οι Συνταγματάρχες απλώς συναίνεσαν γιατί η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη για πόλεμο με την Τουρκία ;under έγραψε: ↑17 Δεκ 2021, 18:31Το βιβλιο του Παπαχελα ειναι πολυ δυνατο και εν μερει με εκανε να ανεθωρησω την αποψη που ειχα ως προς τις ευθυνες των Συνταγματαρχων και πριν τον Ιωαννιδη.Παραμενει σταθερη βεβαια η αποψη που ειχα για τον Ιωαννιδη αλλα και για το ρολο των αρχηγων εκεινο το καλοκαιρι.
Απο το βιβλιο του Παπαχελα προκυπτει οτι οι Συνταγματαρχες ηθελαν αρχικα τουλαχιστον καποια συνεννοηση με την Τουρκια αλλα και οτι ο Ιωαννιδης μαλλον επεσε σε καποια παγιδα των Αμερικανων μεσω μυστικων διαυλων επικοινωνιας.
Ο Ιωαννιδης ηταν πεπεισμενος οτι ειχε το ok να προχωρησει και οτι οι Τουρκοι δεν θα ειχαν προβλημα.Ζαποτέκος έγραψε: ↑17 Δεκ 2021, 21:13Για τον Ιωαννίδη νομίζω πως ισχύουν αυτά που έγραφαν οι συγγραφείς των Μυστικών Αρχαίων του Κίσσιγγερ . Πως δηλαδή οι ΗΠΑνικές μυστικές υπηρεσίες με τις οποίες ήταν σε επαφή του έδιναν το ok να προχωρήσει , αλλά δεν γνώριζε πως το ΗΠΑνικό υπουργείο εξωτερικών ήταν αρνητικό. Γενικά οι ξένοι νομίζουμε πως είναι ενωμένοι πολιτικά , αλλά δεν είναι έτσι. Όπως στην Κατοχή που οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες ευνοούσαν το ΕΑΜ, αλλά το αγγλικό υπουργείο εξωτερικών όχι.under έγραψε: ↑17 Δεκ 2021, 19:30Δεν αναλυεται ιδιαιτερα η αποσυρση της μεραρχιας. Προσωπικα πιστευω οτι ο Μακαριος ανεκαθεν ηθελε να φυγει η Μεραρχια.Ζαποτέκος έγραψε: ↑17 Δεκ 2021, 19:08
Δηλαδή δεν ισχύουν αυτά που έλεγε εκείνος ο απολογητής της Επταετίας ( Χατζηδάκη νομίζω τον έλεγαν ) πως ο βασιλιάς και ο Μακάριος ήθελαν στην πραγματικότητα να φύγει η Μεραρχία και οι Συνταγματάρχες απλώς συναίνεσαν γιατί η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη για πόλεμο με την Τουρκία ;
Απο το βιβλιο του Παπαχελα προκυπτει οτι οι Συνταγματαρχες ηθελαν αρχικα τουλαχιστον καποια συνεννοηση με την Τουρκια αλλα και οτι ο Ιωαννιδης μαλλον επεσε σε καποια παγιδα των Αμερικανων μεσω μυστικων διαυλων επικοινωνιας.
Απ' την άλλη συμφωνώ και με τον γερο-Πλεύρη. Δεν σε υπακούουν οι Γκιζίκης , Μπονάνος κ.λπ. ; Βγάλε το περίστροφο και καθάρισέ τους. Όταν ήταν να ανατρέψεις τον Παπ ήσουν ενεργητικός και όταν κινδυνεύει η πατρίδα γίνεσαι παθητικός ;
Σωστή παρατήρηση. Διάβασα πριν χρόνια ένα βιβλίο για τον πόλεμο στο Ιράκ και χαρακτηριστικό ήταν ότι όταν οι Αμερικανοί μπήκαν το 2003 κάθε κέντρο αποφάσεων -υπουργείο άμυνας, υπουργείο εξωτερικών και CIA- είχε διαφορερικό πλάνο για την μετά Σαντάμ εποχή. Δεν υπήρχε στενός συντονισμός.
Και να δεις και πόσο συγκλονιστικά περιγράφει τα γεγονότα ο Χάρης Φεραίος !Παλαιοελλαδίτης έγραψε: ↑17 Δεκ 2021, 19:48Το είχα παρακολουθήσει παλιότερα. Πολύ στενάχωρο αλλά διδακτικό.
- Κύριε ανθυπολοχαγέ , έπαθε το μαρτίνι εμπλοκή.
- Βγαλ' τον κάλυκα , μηχανικά απάντησα εγώ.
(...)
- Κύριε ανθυπολοχαγέ , το μαρτίνι έχει πάθει εμπλοκή.
- Σου είπα να βγάλεις τον κάλυκα , είπα οργισμένος.
Σε λίγο ο στρατιώτης ξαναφώναξε :
- Κύριε ανθυπολοχαγέ , δε βγαίνει ο κάλυκας.
Τότε μίλησα άσχημα στο παιδί εκείνο , που με κοίταγε με τα μεγάλα μαύρα μάτια έντρομα -ήταν δεν ήταν 18 χρονών-και περίμενε από εμένα σωτηρία. Του μίλησα άσχημα γιατί δεν μπορούσε να βγάλει απ' τη θαλάμη ένα κάλυκα !
Και μετά τον είδα με μια κοτρόνα σαστισμένος να κτυπά τη θαλάμη , μπας και βγει ο κάλυκας από ένα όπλο άχρηστο όταν από πάνω του περνούσαν σμήνος τα βλήματα των αυτομάτων που κράταγαν οι Τούρκοι.
(...)
Καρφωμένο στο μυαλό μου έμεινε το βλέμμα του παιδιού , σαν ερινύα.
(...)
Θαυμάσια κύριε έφεδρε ανθυπολοχαγέ ! Η Πατρίδα του το έστειλε το παιδί αυτό να πολεμήσει τον Τούρκο κι αντί για όπλο του έδωσε να κρατά στο χέρι μια μαγκούρα. Το έστειλε να αναμετρηθεί με τον ίδιο τον θάνατο και ούτε ένα όπλο για να πολεμήσει και τουλάχιστον έντιμα να πέσει δεν του έδωσε. Κι εσύ , κύριε έφεδρε ανθυπολοχαγέ , που έπρεπε να το ξέρεις ότι την ώρα αυτή της μάχης για το παιδί αυτό Πατρίδα είσαι εσύ , ο πιο κοντινός του αξιωματικός, αντί στα γόνατα να πέσεις και να του ζητάς συγχώρηση για τον εξευτελισμό που του 'δωσες , εσύ του ζητάς κι ευθύνες από πάνω , και το βρίζεις.
(...)
Είχαν κιόλας αρκετοί πετάξει πανικόβλητοι τα όπλα τους κι έτρεχαν να φύγουν. Τους θέριζαν οι όλμοι.
(...)
Το θλιβερό δεν είναι αυτοί που τρέχουν. Το θλιβερό είναι αυτό το παιδί , που δε φεύγει , αλλά την ώρα αυτή της μάχης κτυπά με μια κοτρόνα τη θαλάμη ενός όπλου άχρηστου. Αυτό λέω εγώ εθνικό κατάντημα.
(...)
Δεκαπέντε χρόνια [ εννοεί απ' την ανεξαρτησία ως το 1974 ] αραδιάζατε του κόσμου τις μεγαλορρημοσύνες και καταντήσατε στη μια και την κρίσιμη την ώρα τη μεγάλη , να κτυπάτε τις θαλάμες άχρηστων όπλων με κοτρόνες.
Η ραδιοφωνική ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη για την ΕΟΚΑ (24 Απριλίου 1955)
Πέτρος Παπαπολυβίου
https://papapolyviou.com/2015/04/01/i-r ... liou-1955/
Η εμφάνιση της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955 αιφνιδίασε την ηγεσία της Αριστεράς. Την ίδια κιόλας ημέρα, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ καταδίκασε όσους επέλεξαν την «ατομική τρομοκρατία» ως μέθοδο αγώνα, επιμένοντας στην ανάγκη συγκρότησης «Ενιαίου Πατριωτικού Μετώπου». Η ηγεσία του ΑΚΕΛ επέμεινε και τις επόμενες ημέρες στην καταδίκη της ένοπλης δράσης, ενώ από τις στήλες της κομματικής εφημερίδας, «Νέος Δημοκράτης», με τη βοήθεια των σχολίων της «Ελεύθερης Ελλάδας», του ραδιοσταθμού του ΚΚΕ που εξέπεμπε από το Βουκουρέστι, δόθηκε έμφαση σε δύο ζητήματα: Στην απόκρουση της φημολογίας, που καλλιεργούσαν και οι εκπομπές του ελληνικού κρατικού ραδιοφώνου, ότι στο εσωτερικό του ΑΚΕΛ υπέβοσκε διάσταση απόψεων εξαιτίας της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου της 1ης Απριλίου, και στην επίθεση εναντίον της κυβέρνησης Παπάγου, που «είχε καταφύγει στην κυπροκαπηλεία για να αποσπάσει από τις πρωτοπόρες δυνάμεις την πρωτοβουλία στο Κυπριακό για να μπορέσει πιο εύκολα να προχωρήσει στα παζαρέματα για ένα αποικιακό σύνταγμα στην Κύπρο». Στις 20 Απριλίου 1955 ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου που βρισκόταν στο Λονδίνο, σε δηλώσεις του στην «Ελεύθερη Ελλάδα», αναφέρθηκε και αυτός στην «κυπροκαπηλεία», διαψεύδοντας την ύπαρξη διαφωνιών στο κόμμα του.
Τότε ακριβώς, παρενέβη με την πολύκροτη ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης. Το άρθρο «Ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους εθνοπροδότες κυπροκάπηλους. Λεύτερη Κύπρος στη λεύτερη Ελλάδα», μεταδόθηκε από τον ραδιόφωνο της «Ελεύθερης Ελλάδας» το μεσημέρι της Κυριακής 24ης Απριλίου 1955. Εκτενείς περικοπές του δημοσιεύθηκαν στην αθηναϊκή «Αυγή» της 26ης Απριλίου και στον κυπριακό «Νέο Δημοκράτη», στις 30 Απριλίου και την Πρωτομαγιά, και ακολούθησε η δημοσίευση του πλήρους κειμένου στο περιοδικό του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος» (Μάιος 1955). Πρόσφατα εντοπίσαμε, σε αρχείο στην Αθήνα, ύστερα από πολυετή αναζήτηση, το πρωτότυπο δακτυλόγραφο κείμενο της ραδιοφωνικής ομιλίας .
Είναι εντυπωσιακό ότι σε ένα άρθρο 2.775 λέξεων επαναλαμβάνονται 17 φορές τύποι του ρήματος προδίδω ή σύνθετες ή παράγωγες λέξεις του, όπως «εθνοπροδότες». Χωρίς να υπολογίζονται συνώνυμα όπως «λακέδες», «προσκυνημένοι», «συνθηκολόγοι», «κυπροκάπηλοι», κ.ο.κ.. Ποιοι ήταν αυτοί; Σύμφωνα με τον Ν. Ζαχαριάδη, στην Αθήνα «η εθνοπροδοσία είχε επικεφαλής τους Παπάγο – Παπανδρέα» και στη Λευκωσία «τη ψεφτοεθναρχία του Μακάριου».
Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του ο ηγέτης του ΚΚΕ χρησιμοποιεί, με το γνωστό του εκρηκτικό ύφος, εντελώς αντισυμβατική γλώσσα. Ένα παράδειγμα: «Είναι ολοφάνερο ότι ένα απ’ τα πιο δύσκολα παλούκια που από καιρό προσπαθεί να πηδήσει ο στρατάρχης [εννοείται ο Παπάγος] και όλη η αμερικανοδουλεία και ο αγγλοπροσκυνισμός είναι το Κυπριακό. Η πλουτοκρατική εθνοπροδοσία και όλο το μπουλούκι των λακέδων της, “βρήκαν, πραγματικά, το διάολό τους” με το Κυπριακό. Πρόκειται για το διάολο της λαϊκής παροιμίας που ούτε όταν τον αφήνεις φέβγει, ούτε όταν τον τραβάς έρχεται. Το αποτέλεσμα απ’ αφτό το άσχημο για το στρατάρχη μπλέξιμο είναι ότι όσο προσπαθεί να το πηδήξει το παλούκι τόσο πιο βαθιά κάθεται πάνω του. Έτσι η παλουκωμένη εθνοπροδοσία και κυπροκαπηλεία μη έχοντας άλλη διέξοδο το ρίχνει στον τυχοδιωκτισμό με τα γνωστά “πασχαλιάτικα” βαρελότα, τις τρακατρούκες και τις στράκες.»
Αξίζει να προσθέσουμε ότι μετά την καθαίρεση Ζαχαριάδη, στον εκπεσόντα γενικό γραμματέα του ΚΚΕ καταλογίστηκε από το κόμμα του η προσωπική ευθύνη για τη «λαθεμένη γραμμή», «τις συγχύσεις και τα λάθη», και τον «σεχταρισμό» στο Κυπριακό, αλλά και για τους χαρακτηρισμούς για τις «τρακατρούκες» που χαρακτηρίστηκαν «πολιτική τύφλωση».
Ακριβολογώντας, ο Ν. Ζαχαριάδης τον Απρίλιο 1955 δημοσιοποιεί μεν τη σύνδεση του Γ. Γρίβα με την ΕΟΚΑ, αλλά δεν «αποκαλύπτει στους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή», αφού στο άρθρο του μιλά για δύο διαφορετικά πρόσωπα: Τον «αρχιχίτη και αντιστράτηγο (sic) Γρίβα», που «διευθύνει τη δουλειά αυτή», και τον «ψευτοδιγενή», «ένα ψεφτοπαλικαρά αξιωματικό – χίτη του Γρίβα», που τον θεωρεί επικεφαλής της ΕΟΚΑ. Από πού, όμως, έμαθε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τη σύνδεση του Γ. Γρίβα με τον «ψευτοδιγενή»; Πιστεύουμε, από την Κύπρο. Όπως έγραφε, μια βδομάδα αργότερα, την Πρωτομαγιά του 1955, ο «Νέος Δημοκράτης», σε σχόλιο εναντίον του «ψευτοδιγενή του αρχιχίτη Γρίβα»: «Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που ξεσκέπασε τον αμερικανοαγγλοκίνητο ψευτοδιγενή και έδειξε στο λαό πως τα μάσκουλά του σκοπόν έχουν να συγκαλύψουν την προδοσία του Κυπριακού από μέρους της παπαγικής κυβερνήσεως».
Για το ΑΚΕΛ και το ΚΚΕ το 1955, κάθε κίνηση στο Κυπριακό των «κυπροκάπηλων» Παπάγου και Μακαρίου, ήταν εκ προοιμίου «εθνοπροδοτική». Το πολυσυζητημένο άρθρο του Απριλίου 1955 του Νίκου Ζαχαριάδη, αν και είχε εντελώς διαφορετικό σκοπό, τελικώς «έριξε νερό στο μύλο της αντίδρασης». Πρωτίστως, όμως, εντάσσεται στο πολιτικό κλίμα της εποχής και έτσι πρέπει να εξεταστεί.
Οι Άγγλοι γνώριζαν την ταυτότητα του "Διγενή"
http://mihalismihail.blogspot.com/2015/ ... -post.html
http://mihalismihail.blogspot.com/2015/ ... -post.html
http://mihalismihail.blogspot.com/2015/ ... st_27.html
(...)
Πριν την τελική του κάθοδο στην Κύπρο, ο Γρίβας ήρθε και άλλες φορές στο νησί για να κατοπτεύσει, να καθοδηγήσει και να οργανώσει τα του κινήματος.
Η πρώτη επίσκεψη του έγινε τον Ιούλιο του 1951 - ύστερα από συμφωνία με τον Μακάριο - ώστε να κάνει μια πρώτη αναγνώριση της κατάστασης και να εκτιμήσει τις δυνατότητες ένοπλης δράσης.
Τον Οκτώβρη του 1952 ξαναήρθε και με τη βοήθεια του Μακάριου δημιούργησε από τις εκκλησιαστικές οργανώσεις νεολαίας (Παγκύπρια Εθνική Οργάνωση Νεολαίας και Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νεολαίας) τον πρώτο πυρήνα της οργάνωσής του.
Η τρίτη κάθοδος έγινε το Φθινόπωρο του 1954 μέσω Ρόδου . Κι αυτή η κάθοδος θα τελείωνε το 1959.
Φαίνεται ότι με την τελευταία κάθοδο του, που ήταν και η πιο καθοριστική, οι Άγγλοι είχαν εικόνα για το τι ετοιμαζόταν.
(...)
Εκθέσεις Πληροφοριοδοτών. ΠΑΥΛΟΣ Ζ. ΣΤΟΚΚΟΣ, αστυνομικός : Τέλη φθινοπώρου 1954, ειργαζόμην εις το Αρχηγείον της ’Αστυνομίας «Σπέσιαλ Μπράντς» ότε επρόσεξα μίαν εγκύκλιον συμφώνως τη οποία «ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας ευρίσκετο λαθραίως εις Κύπρον, κρυπτόμενος κατά πάσαν πιθανότητα εις Μοναστήριον με σκοπόν «νά οργανώση απελευθερωτικόν Κίνημα»
(...)
Το «Ημερολογιο» του Γρίβα.
13 Φεβρουαρίου 1955 : Κατά εσπερινάς πληροφορίας Νότη η αστυνομία επιτηρεί των χώρον από Τρικώμου μέχρι Μπογαζιού Τρικώμου όπου εγκατεστάθη και τμήμα των Ιντέλλιντζενς Σέρβις. Ασφαλώς με αποζητούν εις τον χώρον τούτο όπου και η γενέτειρά μου.
7 Μαρτίου 1955: Επειδή δε οι Άγγλοι γνωρίζουν ότι ευρίσκομαι εδώ, διαδίδω επιτηδείως ότι απηγοητευμένος από την κατάστασιν αποζητώ να αναχωρήσω κρυφίως εκ Κύπρου.
(...)
Τα πιο πάνω καταρρίπτουν πλήρως τον ισχυρισμό που φέρει τους Άγγλους να μαθαίνουν για πρώτη φορά ποιος κρύβεται πίσω από το όνομα Διγενής.
Ότι τάχα το έμαθαν από το διάγγελμα του τότε Γ.Γ. του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη από τον ραδιοσταθμό της Ελεύθερης Ελλάδας που έγινε προς τα τέλη του Απρίλη του 1955.
(...)
Διάφοροι επιμένουν ότι οι Άγγλοι έμαθαν για το ποιος κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο Διγενής από μια ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη από τον ραδιοσταθμό της Ελεύθερης Ελλάδας.
Γράφει συγκεκριμένα ο ίδιος ο Γρίβας:
«Και το κακόν δε περιορίσθη μόνον εντός Κύπρου. Ο Αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Ζαχαριάδης εις ραδιοφωνικήν ομιλίαν του, περί τα μέσα Απριλίου 1955, εκείθεν του παραπετάσματος, μετά το σύνηθες υβρεολόγιον κατά του κινήματος μας αποκαλύπτει διά πρώτην φοράν εις τους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή». (Γ. Γρίβα Διγενή «Απομνημονεύματα» σελ. 50.)
Στην ομιλία του ο Ζαχαριάδης είπε μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να ξεσκεπάσουμε τους εθνοπροδότες, κάτω από όποια μάσκα κι αν παρουσιάζονται, κι έτσι να τους απομονώσουμε. Σήμερα πια που τα πασχαλιάτικα βαρελότα σκάσαν κι ο ψευτοδιγενής του Γρίβα ξεσκεπάστηκε, μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Πρόκειται λοιπόν για τα παρακάτω: Τον Οκτώβρη του 1954, αξιωματικός του στρατού της Αθήνας εμφανίστηκε στην Κύπρο, όπου είπε ότι θα αρχίση αντάρτικο και ότι αυτή τη δουλειά τη διευθύνει ο γνωστός αρχιχίτης Γρίβας».
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δήλωση Ζαχαριάδη διαστρεβλώθηκε.
Τιτλοφορείται «Ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους εθνοπροδότες κυπροκάπηλους. Λεύτερη Κύπρος στη λεύτερη Ελλάδα».
Το κείμενο έχει ημερομηνία 22 Απριλίου 1955. Όμως μεταδόθηκε ραδιοφωνικά στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 24ης Απριλίου 1955, στην εκπομπή που ακουγόταν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Ο Ν. Ζαχαριάδης αποκάλυψε τα εξής για τον «Διγενή», τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του αγώνα τη ΕΟΚΑ:
«(…) ο ψευτοδιγενής ΤΟΥ Γρίβα ξεσκεπάστηκε με την προσφορά πολεμικών βάσεων στους Άγγλους (…) Τον Οχτώβρη του 1954 αξιωματικός του στρατού της Αθήνας (…) είπε ότι στην Κύπρο θα αποβιβαστούν κομμάντος, θα μεταφερθούν όπλα, ότι θ’ αρχίσει αντάρτικο και ότι τη δουλειά αφτή τη διεφθύνει ο γνωστός αρχιχίτης και αντιστράτηγος του μοναρχοφασιστικού στρατού Γρίβας.
(…) Η «οργάνωση αφτή [η ΕΟΚΑ] επικεφαλής έχει ένα γνωστό ψεφτοπαλικαρά αξιωματικό Χίτη ΤΟΥ Γρίβα, που μετά τη Βάρκιζα δολοφονούσε πατριώτες και μπροστά στο ΔΣΕ τόκοβε λάσπη!»
Στην «Αυγή» της 26-4-1955, η πρόταση «Η «οργάνωση» αφτή επικεφαλής έχει ένα γνωστό ψευτοπαλικαρά αξιωματικό χίτη του Γρίβα», μετατράπηκε σε: «[η] ΕΟΚΑ με επικεφαλής ένα ψευτοπαλικαρά, τον Γρίβα, τον ψευδοδιγενή».
Εάν δεχθούμε ότι το κείμενο που εκφωνήθηκε από την «Ελεύθερη Ελλάδα» δημοσιεύθηκε αυτούσιο στο «Νέο Κόσμο», οφείλουμε να υποδείξουμε ακριβολογώντας, ότι ο Ν. Ζαχαριάδης τον Απρίλιο 1955 δημοσιοποίησε μεν τη σύνδεση του Γ. Γρίβα με την ΕΟΚΑ, αλλά δεν «αποκάλυψε στους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή» πιθανότατα γιατί δεν την γνώριζε ούτε ο ίδιος .
Διαβάζοντας με προσοχή τις αναφορές διαπιστώνουμε ότι ο Ζαχαριάδης κάνει αναφορά σε δύο πρόσωπα και όχι σε ένα, όπως υποβάλλουν διάφοροι.
1. Στην πρώτη των περιπτώσεων ο Ζαχαριάδης είπε:
«Σήμερα πια όταν τα «πασχαλιάτικα βαρελότα» σκάσαν, χωρίς όμως και να σπάσει μύτη και ο ψευτοδιγενής ΤΟΥ Γρίβα ξεσκεπάστηκε με την προσφορά πολεμικών βάσεων στους άγγλους».
Οι γνωρίζοντες απλά ελληνικά αντιλαμβάνονται ότι δεν γίνεται αναφορά στον ίδιο τον Γρίβα και ότι ως επικεφαλής αναφέρεται κάποιος αξιωματικός του Γρίβα.
2. Στη δεύτερη περίπτωση αναφέρεται στον «αρχιχίτη και αντιστράτηγο Γρίβα», που «διευθύνει τη δουλειά αφτή».
Γράφει συγκεκριμένα ο Ζαχαριάδης:
«Τον Οχτώβρη του 1954 αξιωματικός του στρατού της Αθήνας εμφανίστηκε στην Κύπρο όπου έκανε το ξεκομμένο μέλος του ΚΚΕ, είπε ότι στην Κύπρο θ’ αποβιβαστούν κομάντος, θα μεταφερθούν όπλα, ότι θα αρχίσει αντάρτικο και ότι τη δουλειά αφτή τη διευθύνει ο γνωστός αρχιχίτης και αντιστράτηγος του μοναρχοφασιστικού στρατού Γρίβας».
Αναφέρεται σε αξιωματικό του στρατού που παρίστανε το ξεκομμένο μέλος του ΚΚΕ και το οποίο είπε ότι όσα θα γίνουν θα τα διευθύνει από την Ελλάδα ο Γρίβας.
(...)
3. Στην τρίτη περίπτωση αναφέρει:
«Η «οργάνωση» αφτή έχει επικεφαλής ένα γνωστό ψεφτοπαλικαρά αξιωματικό χίτη ΤΟΥ Γρίβα, που μετά τη Βάρκιζα δολοφονούσε πατριώτες και μπροστά στο ΔΣΕ τόκοβε λάσπη! Πρόκειται για τον ψεφτοδιγενή που οι άγγλοι τον «κυνηγάν» μα δεν τον πιάνουν…».
Ο ψευτοδιγενής, λοιπόν, δεν είναι ο Γρίβας αλλά ένας αξιωματικός του.
(...)
4. Η τέταρτη αναφορά έχει ως ακολούθως:
«Ιδιαίτερη προσοχή να συγκεντρώσουμε στη μαθητική νεολαία, όπου ο βαρελότος ψεφτοδιγενής κατάφερε να καταχτήσει κάποια επιρροή, να αποχτήσει κάποια αίγλη».
Ούτε κι εδώ δεν γίνεται αναφορά στον Γρίβα και είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται περί δύο ξεχωριστών προσώπων.
(...)
O Ζαχαριάδης διασύνδεσε τον Γρίβα με την ΕΟΚΑ αλλά δεν τον καθόρισε ως τον επικεφαλής στην Κύπρο και το ΑΚΕΛ μέσω του εκφραστικού του οργάνου απέφυγε να κάνει αναφορά στις σχετικές αναφορές του Ζαχαριάδη.
(...)
Oι Άγγλοι δεν είχαν ανάγκη κανένα Ζαχαριάδη για να μάθουν ποιος ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ.
Το έμαθαν από μόνοι τους μέσω των δικών τους μυστικών υπηρεσιών, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Γρίβας και σύμφωνα και με τη μαρτυρία του αστυνομικού Παύλου Στόκκου.
(...)
Η «αποκάλυψη» Ζαχαριάδη δεν περιελήφθη αμέσως στις κατηγορίες εναντίον της Αριστεράς. Προστέθηκε αργότερα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Γρίβας, στο Ημερολόγιο του (που το έγραφε την ώρα που γίνονταν τα γεγονότα), δεν καταγράφει τίποτε περί Ζαχαριάδη. Αντίθετα το περιλαμβάνει στα Απομνημονεύματα του που εκδόθηκαν το 1961.
(...)
Ο ίδιος ο Γρίβας καυχάται στο Ημερολόγιο του (δύο μήνες μετά την έναρξη της δράσης):
2 Ιουνίου 1955: «Αι αρχαί δεν φαίνεται να αντελήφθησαν ακόμα την ενταύθα παρουσίαν μου και αναζητούν τις είναι ο Διγενής».
Την ίδια περίοδο ο Μακάριος δήλωνε ότι «Το όνομα «Διγενής» είναι αίνιγμα για τους Άγγλους και συγχρόνως θρύλος».
Πώς γίνεται να αποκάλυψε το όνομα του Διγενή ο Ζαχαριάδης μέσα στον Απρίλιο, να το έμαθαν οι Άγγλοι αλλά Γρίβας και Μακάριος να καυχώνται δύο μήνες μετά ότι το όνομα εξακολουθεί να αποτελεί αίνιγμα;
Με λίγα λόγια ο Ζαχαριάδης γνώριζε ότι ο Γρίβας είναι ο αρχηγός της ΕΟΚΑ , αλλά δεν γνώριζε πώς ακριβώς σχετιζόταν ενεργά μαζί της. Δεν γνώριζε πως αυτός είναι ο Διγενής. Νόμιζε πως ο Διγενής ήταν άνθρωπος του Γρίβα. Αλλά οι Άγγλοι δεν περίμεναν έναν Ζαχαριάδη για να μάθουν.Η ομιλία Ν. Ζαχαριάδη για τον Διγενή (Το πλήρες κείμενο)
http://mihalismihail.blogspot.com/2016/ ... -post.html
(...)
Η ομιλία Ζαχαριάδη μεταδόθηκε από τον ραδιοσταθμό της «Ελεύθερης Ελλάδας» στις 3 το μεσημέρι της 24ης Απριλίου 1955.
Η ομιλία Ζαχαριάδη είναι δημοσιευμένη ως άρθρο στο περιοδικό «Νέος Κόσμος» (τεύχος Μαΐου του 1955) με ένδειξη 22 Απριλίου 1955.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποσπάσματα που είναι γνωστά δημοσιεύθηκαν τότε στην «Αυγή» των Αθηνών της 26ης Απριλίου 1955.
Αποσπάσματα δημοσιεύθηκαν επίσης και στην εφημερίδα του ΑΚΕΛ «Νέος Δημοκράτης» στις εκδόσεις της 30ης Απριλίου και της Πρωτομαγιάς του 1955.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο «Νέος Δημοκράτης» στην έκδοση της 30ης Απριλίου 1955 λογόκρινε την ομιλία Ζαχαριάδη και δεν δημοσίευσε τις αναφορές στον Γρίβα.
Η εντύπωση ότι ο Ζαχαριάδης αποκάλυπτε την ταυτότητα του Γρίβα προκλήθηκε από το δημοσίευμα της «Αυγής».
Γράφει λανθασμένα η Αυγή :
... ο ψευτοδιγενής Γρίβας ξεσκεπάστηκε ... Η Οργάνωση αυτή, έχει επικεφαλής της ένα γνωστό ψευτοπαλικαρά, αξιωματικό Χίτη, το Γρίβα... τη δουλειά τη διευθύνει ο γνωστός αρχιχίτης Γρίβας
Tα σωστά είναι :
... ο ψευτοδιγενής ΤΟΥ Γρίβα ξεσκεπάστηκε ... τη δουλειά αφτή τη διευθύνει ο γνωστός αρχιχίτης και αντιστράτηγος του μοναρχοφασιστικού στρατού Γρίβας... Η «οργάνωση» αφτή έχει επικεφαλής ένα γνωστό ψεφτοπαλικαρά αξιωματικό χίτη ΤΟΥ Γρίβα...
Αν θεωρήσουμε ότι η ομιλία έγινε ακριβώς όπως καταγράφεται στο κείμενο, τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο Ζαχαριάδης κατέδωσε τον Γρίβα.
Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι τον διασύνδεε με το κίνημα της ΕΟΚΑ αλλά δεν τον κατονόμαζε ως αρχηγό της ΕΟΚΑ.
Κι αυτό προκύπτει από την αναφορά ότι η «οργάνωση» αφτή επικεφαλής έχει ένα γνωστό ψευτοπαλικαρά αξιωματικό χίτη του Γρίβα» και όχι ότι έχει επικεφαλής τον Γρίβα.
Προφανώς ο Ζαχαριάδης είχε συγχύσει πρόσωπα και καταστάσεις. Διότι:
- Ο Ν.Ζ. λέει ότι ο ψευδοδιγενής του Γρίβα (που ξεσκεπάστηκε) πρόσφερε πολεμικές Βάσεις στους Άγγλους.
Είναι γνωστό ότι ο Γρίβας όχι μόνο δεν πρότεινε Βάσεις, αλλά ούτε είχε εξουσία να προτείνει κάτι τέτοιο. Όπως αναφέρει στο κείμενο, τις Βάσεις τις πρότεινε ο Μακάριος. Άρα το σημείο αυτό δεν αφορά τον Γρίβα αλλά τον Μακάριο.
«Και ο συνθηκολόγος και διασπαστής του εθνικού αγώνα Μακάριος δεν ντράπηκε και στο Μπαντούγκ ακόμα όπου πήγε να διεκδικήσει τάχα λεφτεριά για την Κύπρο, να προσφέρει στρατηγικές βάσεις στους άγγλους σαν αντάλλαγμα για τη δήθεν αφτοδιάθεση της Κύπρου. Πάει έτσι να εξεβμενίσει ο Μακάριος, όπως και ο ψεφτοδιγενής, τους καταχτητές και να τους σπρώξει έτσι πιο δραστήρια να «ξεπαστρέψουν» το ΑΚΕΛ!»
- Ο Ν.Ζ. αναφέρει ότι «τη δουλειά αφτή τη διευθύνει ο γνωστός αρχιχίτης και αντιστράτηγος του μοναρχοφασιστικού στρατού Γρίβας».
Ο Γρίβας όμως τότε δεν είχε τον βαθμό του αντιστράτηγου αλλά του αντισυνταγματάρχη. Πήρε το αξίωμα του στρατηγού μετά τη λήξη του αγώνα.
(Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όλως παραδόξως ο βρετανικός τύπος τον αποκαλούσε στρατηγό από τα μέσα της περιόδου δράσης της ΕΟΚΑ).
(...)
Όπως σημειώνει και ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου:
«Οφείλουμε να υποδείξουμε ακριβολογώντας, ότι ο Ν. Ζαχαριάδης τον Απρίλιο 1955 δημοσιοποίησε μεν τη σύνδεση του Γ. Γρίβα με την ΕΟΚΑ, αλλά δεν «αποκάλυψε στους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή» πιθανότατα γιατί δεν την γνώριζε ούτε ο ίδιος.
Στο κείμενο του «Νέου Κόσμου», γίνεται λόγος για δύο διαφορετικά πρόσωπα: Τον «αρχιχίτη και αντιστράτηγο (sic) Γρίβα», που «διευθύνει τη δουλειά αφτή» και τον «ψευτοδιγενή», «ένα ψευτοπαλικαρά αξιωματικό χίτη του Γρίβα» που θεωρείται ο επικεφαλής της ΕΟΚΑ.
Τα πράγματα περιπλέχθηκαν από τη λανθασμένη μεταφορά των αποσπασμάτων του άρθρου του Ζαχαριάδη στην «Αυγή», που δημιούργησαν την εντύπωση που επικράτησε έκτοτε.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, τα κρίσιμα τμήματα του κειμένου, όπως δημοσιεύθηκαν στον «Νέο Κόσμο», να είχαν εκφωνηθεί διαφορετικά στη ραδιοφωνική μετάδοση της «Ελεύθερης Ελλάδας».