foscilis έγραψε: ↑07 Ιαν 2022, 21:13
Οι αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν όλους τους ρόλους με μαντραχαλαίους που φορούσαν κάτι φρικτές μάσκες να θυμίσω, ακριβώς για να κάνουν σαφές ότι υποδύονται και να εστιάσεις στην ΕΡΜΗΝΕΙΑ και το ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
Σκέψου λοιπόν ένα σημερινό κινηματογραφικό έργο που ξέρεις και σου αρέσει να το ξαναδείς με όλους τους ρόλους αποκλειστικά και μόνο από άντρες με μάσκες και περούκες. Ε, δε νομίζω να λειτουργούσε σωστά για το μεγαλύτερο μέρος του κοινού.
Κατά τη γνώμη μου το αποτέλεσμα μετράει. Αν ο ηθοποιός είναι πειστικός στο ρόλο και όλος ο χειρισμός τέτοιος που να μην εστιάζεις στο χαρακτηριστικό που δεν δένει με αυτό που θα περίμενε με βάση την ιστορική πραγματικότητα ο θεατής, κανένα πρόβλημα. Αν πάλι το χαρακτηριστικό είναι τόσο χτυπητό και τόσο κόντρα σε αυτό που περιμένεις για το ρόλο τότε η επιλογή έχει γίνει με άλλη λογική, πιθανόν για να προκαλέσει ντόρο ή για να πει κάτι άλλο ο σκηνοθέτης. Δε μιλάμε τώρα για θεατρικές ομάδες του χωριού και του σχολείου. Σε ταινίες με budget ικανό να διαλέξουν όποιον θέλουν, αναφέρομαι. Αν κάνεις πχ μια ταινία για τη ζωή του Αντετοκούνμπο και διαλέξεις μία ασιάτισσα 1,30 για να τον υποδυθεί κάτι άλλο θέλεις να πεις. Δεν είναι αρχικά μια φυσιολογική επιλογή. Ωστόσο όταν κάνεις τέχνη, δεν κάνεις ντοκιμαντέρ και έχεις δικαίωμα να κάνεις ό,τι θέλεις, και θα κριθείς για αυτό. Μη βγεις και πεις μετά ότι ήθελα να σας δείξω τη ζωή και την εξέλιξη του Γιάννη. Κάνεις κάτι άλλο και είναι δεκτό.
Αν κάνεις ντοκιμαντέρ ή μια ταινία με στόχο να είσαι όσο πιο κοντά στην ιστορική πραγματικότητα γίνεται, τότε θα κοιτάξεις να μη δώσεις λάθος εντυπώσεις και θα αποφύγεις αμφιλεγόμενες επιλογές σαν αυτό που έδωσα για παράδειγμα.
ΥΓ. Η σύγχρονη πρακτική να επιλέγονται εξεζητημένα ηθοποιοί άλλου χρώματος ή προφανώς διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής για ιστορικούς ρόλους δεν νομίζω ότι γίνεται γιατί ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι ο/η επιλεγμένος/η ηθοποιός είναι ο καταλληλότερος για το ρόλο. Περισσότερο σα μια προσπάθεια οικειοποίησης κοινού ευαίσθητου σε τέτοια θέματα μου φαίνεται. Σαν κίνηση μάρκετινγκ. Αν βάλεις ας πούμε μια μαύρη να παίξει την Αθηνά δεν είναι ότι δεν μπόρεσες να βρεις λευκή ηθοποιό κατάλληλη για τη δουλειά ή για το ρόλο έτσι όπως τον φαντάστηκες. Μην κοροϊδευόμαστε. Θέλεις να τραβήξεις συγκεκριμένο κοινό.