Μια από τις πιο γνωστές, cult και αγαπητές φυσιογνωμίες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι ο κ. Ανδρέας Νομικός, γνωστός ως «Η Φτερού»..
"Η Φτερού", Ο Ανδρέας Νομικός σύμφωνα με τις πηγές που μας παραπέμπει ο Γκούγκλις είναι σήμερα 85 ετών και είναι εν ζωή. Με την "τρελάρα" του σπούδασε ΤΡΙΑ παιδιά και δεν υπήρξε ποτέ Gay...
Θείος, νονός και πατέρας όταν χρειάστηκε. Ιδιοφυής με χιούμορ και σεβασμό προς τους άλλους. Το ίδιο αξίζει και από όλους μας.
"Η Φτερού", Ο Ανδρέας Νομικός σύμφωνα με τις πηγές που μας παραπέμπει ο Γκούγκλις είναι σήμερα 85 ετών και είναι εν ζωή. Με την "τρελάρα" του σπούδασε ΤΡΙΑ παιδιά και δεν υπήρξε ποτέ Gay...
"Η Φτερού", Ο Ανδρέας Νομικός σύμφωνα με τις πηγές που μας παραπέμπει ο Γκούγκλις είναι σήμερα 85 ετών και είναι εν ζωή. Με την "τρελάρα" του σπούδασε ΤΡΙΑ παιδιά και δεν υπήρξε ποτέ Gay...
Απριλίου 25, 2012 ΓΑΒΡΙΕΛΑ ΟΥΣΑΚΟΒΑ: Η θρυλική πόρνη της Αθήνας.
-Με μια ταραχώδη ζωή και έναν τραγικό θάνατο, η Γαβριέλα Ουσάκοβα παραμένει μέχρι και σήμερα ένας αστικός θρύλος της Αθήνας.
Η “πλανεύτρα των Αθηνών” όπως την αποκαλούσαν, μπορεί να ήταν διάσημη για τα κάλλη της στον αντρικό πληθυσμό της περιοχής, έγινε όμως κυρίως γνωστή για το ήθος, τον χαρακτήρα και το φιλανθρωπικό της έργο, στοιχεία που έκαναν τους γείτονές της να τη λατρέψουν μέχρι τέλους.
"Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα”. Αυτή η φράση της αναγράφεται στον υπότιτλο της αυτοβιογραφίας της, αλλά οι άνθρωποι που τη γνώριζαν καλά μιλούν για μία γυναίκα βαθιά θρησκευόμενη και απολύτως ανεξάρτητη, που βοήθησε πάρα πολλά παιδιά να πάνε σχολείο και πλήρωνε τα ιατρικά έξοδα των φτωχών γειτόνων της.
Σύμφωνα με το Greek Reporter, κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Ναζί, ο οίκος ανοχής της Ουσάκοβα γνώρισε μέρες ευημερίας λόγω των συχνών επισκέψεων από στρατιώτες και διοικητές. Η θρυλική πόρνη εκμεταλλευόταν τις... στενές της επαφές με τις ναζιστικές αρχές και αποκάλυπτε τα μυστικά τους στα μέλη της Αντίστασης.
Το Greek Reporter, επικαλείται άρθρο της εφημερίδας Έθνος το 1991 που αναφέρεται στα λόγια ενός άντρα ονόματι Μύρωνα Λουλάκη για την Ουσάκοβα: “Ο στρατηγός των Ναζί ερχόταν στον οίκο ανοχής και η γειτονιά πλημμύριζε Γερμανούς αξιωματούχους. Μόλις έφευγαν η Γαβριέλα έβγαινε από το σπίτι κρατώντας τσάντες γεμάτες τρόφιμα, τις οποίες άφηνε στις πόρτες των γειτόνων της”.
Η Γαβριέλα Ουσάκοβα γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1916 στη Ρωσία και ήρθε στην Ελλάδα το 1929 μαζί με την οικογένειά της. Ήταν μια γυναίκα μορφωμένη. Πήγε σε σχολή για νταντάδες, αποφοίτησε από το Γαλλικό Ινστιτούτο, έμαθε 5 διαφορετικές ξένες γλώσσες και έγινε δασκάλα Γαλλικών. Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν αυτή η μοίρα της...
Μετά το τέλος της Κατοχής και την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, η Ουσάκοβα είχε ήδη φτιάξει μια μικρή περιουσία. Συνέχισε ωστόσο να εργάζεται μέχρι το 1991, οπότε και βρήκε τραγικό θάνατο από στραγγαλισμό. Οι δράστες, μπήκαν στο σπίτι της σαν πελάτες και τη σκότωσαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Η αστυνομία δε μπόρεσε να τους συλλάβει ποτέ.
Η Γαβριέλα όμως ήταν ακόμα ζωντανή όταν ο Κώστας Καλδάρας έγραψε ένα τραγούδι γι αυτήν το 1988.
13-09-21 Το φρικτό τέλος της διασημότερης ιερόδουλης των Αθηνών: Τα βιώματα της Γαβριέλλας Ουσάκοβα.
Γαβριέλλα Ουσάκοβα: Η αυτοβιογραφία της πιο ξακουστής πόρνης στην ελληνική πρωτεύουσα εκδόθηκε το 1981. Η διάσημη ιερόδουλη ξεκινά λέγοντας: «Εγώ είμαι η Γαβριέλλα Ουσάκοβα, εκ Ρωσίας ιερόδουλος Αθηνών. Δεν μου αρέσουν οι πρόλογοι. Κουράζουν τον αναγνώστη… Εγεννήθην το 1916 και μην Μάιος παρακαλώ. Ανήκω στους Διδύμους. Έγινα ιερόδουλος διότι εγεννήθην έτσι»
Στις επόμενες αράδες περιγράφει ότι η πρώτη επαφή της με το επάγγελμα ήρθε στην ηλικία των 5 ετών, καθώς εξιστορεί πώς δούλεψε με αντίτιμο 5 λίρες προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε εναν Τούρκο, που όπως χαρακτηριστικά λέει, της έμαθε τι έπρεπε να κάνει με τα χέρια της και τα «τραγανά και άσπρα-ροζέ μπουτάκια της».
Το περιστατικό συνέβη στο καράβι που μετέφερε την οικογένειά της στην Ελλάδα, όταν έπιασε λιμάνι για επισκευές στην Κωνσταντινούπολη. Στον ίδιο χώρο και περίπου στον ίδιο χρόνο έλαβε χώρα και ένα δεύτερο γεγονός που την καθόρισε.
«Πρόσεχε το παιδί και μην τρέχεις με το καρότσι και αναποδογυρίσει» της είπε η μητέρα της, ζητώντας της να έχει στο νου της τον μικρότερο αδελφό της. Η Γαβριέλλα εξιστορεί ότι το έσπρωξε με όλη της τη δύναμη, όταν η μαμά τους γύρισε την πλάτη. Στο κατάστρωμα μια μπανανόφλουδα έφερε την καταστροφή και τον θάνατο του παιδιού. Από τα χέρια ενός άλλου παιδιού. Της αδελφής του…
Η τρομερή ιστορία της Γαβριέλλας Ουσάκοβα.
Θα περίμενε κανείς πως ξεκινώντας από μια τέτοια βάση και ασκώντας για μισό αιώνα το επάγγελμα της ιερόδουλης, η Γαβριέλλα θα περιγραφόταν από όσους την γνώρισαν ως ανθρωπόμορφο τέρας. Όταν, όμως, λόγω του βίαιου θανάτου της το 1991, αστυνομία και ρεπόρτερ ξεκίνησαν έρευνες και ερωτήσεις, όλοι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για εκείνη.
Παρά την τόσο παράδοξη εκκίνησή της στην ζωή, η Γαβριέλλα ήταν ένα καλλιεργημένο και μορφωμένο άτομο. Μιλούσε 5 γλώσσες, δίδασκε μάλιστα για ένα διάστημα γαλλικά, έπαιζε πιάνο, είχε ασχοληθεί με την κοπτική-ραπτική και το θέατρο, αλλά τελικά επέλεξε την ζωή της εταίρας. Δίχως πίσω από την απόφασή της να κρύβεται οποιοδήποτε άλλος εκτός από την ίδια.
Δεν είχε προστάτες, δεν είχε άλλες κοπέλες στο σπίτι της και –όπως έλεγε- προσέφερε στους πελάτες της κάτι που εκ προοιμίου δεν συναντά κανείς στον αγοραίο έρωτα. Στοργή, τρυφερότητα, ακόμη και αγάπη. Εφόσον ίσχυαν όλα αυτά, δεν είναι καθόλου περίεργο που αποκλήθηκε «πλανεύτρα των Αθηνών» ξαπλώνοντας με άντρες στην ιδιόκτητη νεοκλασική μονοκατοικία της στον Λυκαβηττό.
Εκεί είχε και το τελευταίο ραντεβού της. Με τη μόνη διαφορά πως ήταν με τον θάνατο. Το πρωί της 25ης Αυγούστου 1991 βρέθηκε εκεί νεκρή, στραγγαλισμένη για την ακρίβεια. Οι Αρχές κατέληξαν ότι κίνητρο του εγκλήματος ήταν η ληστεία.
Οι γείτονες δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι πίσω από τον θάνατό της κρυβόταν κάποιος που την γνώριζε προσωπικά. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους η 75χρονη γυναίκα, που εξασκούσε το επάγγελμα μέχρι τα γεράματά της, δεν είχε εχθρούς. Θρησκευόμενη και φιλάνθρωπη, βοηθούσε έμπρακτα πολλούς κατοίκους της περιοχής, μοιράζοντας πολλά από όσα κέρδιζε με τον τρόπο ζωής της. Μια συνήθεια που είχε ξεκινήσει από την περίοδο της Κατοχής κιόλας.
Γαβριέλλα Ουσάκοβα: Η ιστορία της περιζήτητης πόρνης.
Εκείνα τα δύσκολα σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού τότε, η Γαβριέλλα υπήρξε περιζήτητη μεταξύ των Γερμανών κατακτητών. Αποτέλεσμα της προτίμησής τους ήταν όχι μόνο να κερδίσει πολλά χρήματα, αλλά να μπορεί να αποσπά πληροφορίες τις οποίες στη συνέχεια μετέφερε στις δυνάμεις της Αντίστασης. Εκείνο πάντως που είναι σίγουρο πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι πως αυτή η γυναίκα ελευθέρων ηθών συχνά περνούσε από κάθε σπίτι της περιοχής αφήνοντας τα τόσο δυσεύρετα τρόφιμα στις πόρτες όσων είχαν ανάγκη. Μάλιστα, συχνά κάλυπτε τα έξοδα ακόμη και για την ιατρική περίθαλψή τους. Η αλήθεια είναι πως το δικό της κρεβάτι έσωσε πολλές ζωές.
Για όλα τα παραπάνω, η «μαντάμ Ορτάνς της πρωτεύουσας» έφτασε στο σημείο να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και να τιμηθεί για την προσφορά της στο πέρασμα του χρόνου. Μια ιερόδουλος από επιλογή, όπως ξεκαθάριζε στις σπάνιες συνεντεύξεις της. Όπως είχε πει και λίγο πριν τον φρικτό θάνατό της, μιλώντας στο περιοδικό «Ένα»:
«Κανένα απολύτως παράπονο δεν έχω, ούτε από την κοινωνία, ούτε από κανέναν, τι μου φταίει δηλαδή η κοινωνία; Αφού το είπαμε, από μικρή, πώς να το εξηγήσω, τον ήθελα τον άντρα, τον λιγουρευόμουνα. Όχι, όχι, δεν μετάνιωσα για τίποτε», είχε πει το 1990 η γυναίκα που κατάφερε να κάνει τους άντρες να βλέπουν το σπίτι της, ως ένα καταφύγιο παρηγοριάς… https://www.i-diakopes.gr/eidiseis-live ... -ousakova/
Παλιά Αθήνα:Τέσσερις πασίγνωστες συνοικίες που άλλαξαν όνομα.
Μαζί, άλλαξε και η εμφάνισή τους.
Εκτός από την όψη και την αρχιτεκτονική τους, κάποιες από τις συνοικίες στην Παλιά Αθήνα μέσα στο πέρασμα των ετών άλλαξαν ακόμη και όνομα. Τα περισσότερα από αυτά τα ονόματα, αν τα ακούσεις σήμερα δε θα σου θυμίσουν τίποτα. Κι όμως κάποτε αποτελούσαν το όνομα για μερικές από τις πιο γνωστές γειτονιές της Αθήνας είτε στο κέντρο είτε τριγύρω. Τέσσερις από αυτές ξεδιπλώνονται παρακάτω…
Παλιά Αθήνα – Περιοχή Αλώνια.
Μια πολύ γνωστή περιοχή στο κέντρο της Αθήνας η οποία ονομαζόταν Αλώνια μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της πρωτεύουσας. Ο λόγος για το Θησείο το οποίο άλλαξε όνομα μαζί με την εκπόνηση του πρώτου σχεδίου πόλης από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Η ονομασία που είχε το Θησείο και πιο συγκεκριμένα το σημείο που είναι σήμερα η πλατεία, μόνο τυχαίο δεν είναι. Εκεί έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού, υπήρχαν πράγματι αλώνια τα οποία μάλιστα σημειώνονται στα σχέδια των Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Στα σύνορα του Θησείου, μπορείτε να περπατήσετε στο Γκάζι, το ελληνικό Soho αλλά και στου Ψυρρή, τη συνοικία στην Αθήνα με στυλ και ταυτότητα.
Τα Κατσικάδικα στην Παλιά Αθήνα.
Μια περιοχή της Αθήνας που δε θα πήγαινε στο μυαλό πολλών ότι κάποτε ονομαζόταν Κατσικάδικα. Ο λόγος για το Κολωνάκι. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς από πού είχε πάρει εκείνο το όνομα. Ήταν περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ακόμα σχεδιαζόταν η Πλατεία Δεξαμενής, που το Κολωνάκι είχε το όνομα Κατσικάδικα. Ούτε κτήρια ούτε πολυκατοικίες υπήρχαν εκεί. Βρισκόμαστε στην Παλιά Αθήνα, εξάλλου. Στην βόρεια πλευρά της πλατείας έβλεπε κανείς καλύβες βοσκών. Από τότε μέχρι την ονομασία της συνοικίας μεσολάβησε η προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής και της αλλαγής της με βάση περισσότερο ευρωπαϊκά πρότυπα.
Παλιά Αθήνα: Πού ήταν ο Μπύθουλας;
Και ποιος δεν θυμάται τον περίφημο και ξακουστό Μπύθουλα στον οποίο αναφερόταν συχνά η Μαντάμ Σουσού όταν μιλούσε για τον απλό λαουτζίκο. Λίγοι ίσως ξέρουν ότι επρόκειτο για μια πραγματική γειτονιά στην Αθήνα.
Ο Μπύθουλας ήταν στην πραγματικότητα μια γειτονιά του Κολωνού. Γιατί την ονόμαζαν έτσι; Στην γειτονιά αυτή τα παλιότερα χρόνια λίμναζαν στάσιμα νερά σε έναν ξεροπόταμο. Ολόκληρη, λοιπόν, αυτή η περιοχή που γέμιζε λάσπες αποκαλούταν Μπύθουλας (ή Μπούθουλας).
Γεράνι.
Μπορεί να ακούσεις του πολύ παλιούς που μένουν στο κέντρο να μιλούν για μια συγκεκριμένη γειτονιά στο κέντρο αποκαλώντας την Γεράνι. Μιλάμε για την περιοχή η οποία αποτελεί ουσιαστικά «τα δρομάκια κάτω από την Ομόνοια». Συγκεκριμένα Γεράκι είναι η γειτονιά της Αθήνας την οποία περικλείουν οι οδοί Επικούρου, Ευριπίδου, Αθηνάς και Πειραιώς. Γιατί ονομαζόταν έτσι; Η περιοχή αυτή είχε πάρει το όνομά της από τους μικρούς γερανούς που χρησιμοποιούσαν παλιά οι Αθηναίοι για να αντλούν νερό από τα πηγάδια που βρίσκονταν εκεί. https://exploringgreece.tv/athina/palia ... nia/43546/
Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το Φόρουμ είναι προσωπικά και δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της Διαχείρισης του Phorum.com.gr
Το κάθε μέλος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη των δημοσιεύσεών του, των απόψεων / θέσεων που εκφράζονται
μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται.
Η Διαχείριση του Phorum.com.gr σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη, για οποιαδήποτε συμβουλή ή συστάσεις που κάνει ή υπονοεί κάποιο μέλος ή επισκέπτης του Phorum.com.gr
η οποία έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απώλεια / ζημία, με οποιονδήποτε τρόπο, για μέλος του Phorum.com.gr, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Επιπλέον, η Διαχείριση του Phorum.com.gr δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη, για το περιεχόμενο οποιουδήποτε άλλου ιστοτόπου στο Διαδίκτυο,
που έχει συνδεθεί με σύνδεσμο (link) από το Phorum.com.gr
Για άμεση επικοινωνία με τη Διαχείριση του Phorum.com.gr μπορείτε να συμπληρώνετε τη φόρμα της σελίδας Επικοινωνίας του Phorum.com.gr παρακάτω.