Αυτά είναι πιο γραφικά κι από παππούληδες σε σπηλιές που μιλάνε με φίδια

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
Αυτά είναι πιο γραφικά κι από παππούληδες σε σπηλιές που μιλάνε με φίδια
Δεν υπαρχει ψυχη ρε ανθρωπε. Οι ψυχικες / ψυχοσωματικες ασθενειες μπορουν να επηρεαστουν απο φαρμακα. Ολα ειναι χημεια του εγκεφαλου και του σωματος.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 09:29axilmar έγραψε: ↑11 Απρ 2022, 11:14Κατ'εμε δεν υπαρχει ψυχη, οποτε το ερωτημα 'ειναι υλικη ή αυλη' δεν υπαρχει.
Επισης το ερωτημα 'υλικο ή αυλο' στερειται νοηματος, διοτι εφοσον κατι υπαρχει, παει να πει οτι αποτελειται απο κατι.
Εφόσον δεν υπάρχει, τότε αυτό που ονομάζουμε ψυχή, τι είναι;
Η ψυχη δεν θα επρεπε να επηρεαζεται απο τις αλλαγες στο σωμα γιατι ειναι υποτιθεται ξεχωριστο αντικειμενο απο το σωμα, δεν υπαρχει σε καποιο συγκεκριμενο σημειο του σωματος κλπ.
Η ψυχή συνυπάρχει με το σώμα. Ψυχή και σώμα δημιουργούνται ταυτόχρονα. Το σώμα είναι η κατοικία της. Είναι όργανό της. Αν ίσχυε αυτό που λες τότε και το σώμα δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται όταν αρρωσταίνει η ψυχή. Δεν θα είχαμε ψυχοσωματικές ασθένειες.
Οταν λες 'κοινο ορισμο', εννοεις για τον κοινο ανθρωπο ή για την θρησκεια;
Διάλεξε έναν και πες.
Δεν συμφωνω οτι δεν πρεπει να μιλαμε για το θεμα αυτο. Με την δημοσια συζητηση θα ανοιξει ο δρομος για μια πιο λογικη αντιμετωπιση των φαινομενων αυτων.Stalker έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 09:45Αυτά είναι πιο γραφικά κι από παππούληδες σε σπηλιές που μιλάνε με φίδιαΓενικά μην περιμένεις ότι θα ταρακουνήσεις το θρησκευτικό συναίσθημα με υποτιθέμενα technicalities που ανακάλυψες διαβάζοντας πέντε λεπτά pemptousia. Δεν είναι sudoku η θρησκεία, οι λογικές αντιφάσεις είναι feature όχι bug.
Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής.axilmar έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 11:04Δεν υπαρχει ψυχη ρε ανθρωπε. Οι ψυχικες / ψυχοσωματικες ασθενειες μπορουν να επηρεαστουν απο φαρμακα. Ολα ειναι χημεια του εγκεφαλου και του σωματος.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 09:29axilmar έγραψε: ↑11 Απρ 2022, 11:14
Κατ'εμε δεν υπαρχει ψυχη, οποτε το ερωτημα 'ειναι υλικη ή αυλη' δεν υπαρχει.
Επισης το ερωτημα 'υλικο ή αυλο' στερειται νοηματος, διοτι εφοσον κατι υπαρχει, παει να πει οτι αποτελειται απο κατι.
Εφόσον δεν υπάρχει, τότε αυτό που ονομάζουμε ψυχή, τι είναι;
Η ψυχη δεν θα επρεπε να επηρεαζεται απο τις αλλαγες στο σωμα γιατι ειναι υποτιθεται ξεχωριστο αντικειμενο απο το σωμα, δεν υπαρχει σε καποιο συγκεκριμενο σημειο του σωματος κλπ.
Η ψυχή συνυπάρχει με το σώμα. Ψυχή και σώμα δημιουργούνται ταυτόχρονα. Το σώμα είναι η κατοικία της. Είναι όργανό της. Αν ίσχυε αυτό που λες τότε και το σώμα δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται όταν αρρωσταίνει η ψυχή. Δεν θα είχαμε ψυχοσωματικές ασθένειες.
Οταν λες 'κοινο ορισμο', εννοεις για τον κοινο ανθρωπο ή για την θρησκεια;
Διάλεξε έναν και πες.
Φαίνεται να υπονοείς ότι η ψυχή είναι αυτό που μεταφράζει τα εξωτερικά ερεθίσματα σε αλλαγές στην χημεία του σώματος, που δεν μου φαίνεται και πολύ σόι. Άλλωστε ψυχοσωματικά βγάζουν και τα ζώαΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:22Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής.
Οι ψυχοσωματικές ασθένειες είναι αποτέλεσμα της ψυχικής σου υγείας. Έχουν υπάρξει πάμπολλες περιπτώσεις όπου άνθρωποι που βίωσαν μεγάλη ψυχολογική πίεση να εμφανίζουν διάφορες ασθένειες. Δηλαδή, η ψυχολογική κατάσταση τους επηρέασε το σώμα τους. Η σωματική ασθένεια είναι σύμπτωμα, στις εν λόγω περιπτώσεις, της ψυχικής κατάστασης.
Επομένως, υπάρχει συσχέτιση ψυχής και σώματος.
Δεν είπα να μην μιλάς, με την προσέγγιση διαφώνησα.axilmar έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 11:07Δεν συμφωνω οτι δεν πρεπει να μιλαμε για το θεμα αυτο. Με την δημοσια συζητηση θα ανοιξει ο δρομος για μια πιο λογικη αντιμετωπιση των φαινομενων αυτων.Stalker έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 09:45Αυτά είναι πιο γραφικά κι από παππούληδες σε σπηλιές που μιλάνε με φίδιαΓενικά μην περιμένεις ότι θα ταρακουνήσεις το θρησκευτικό συναίσθημα με υποτιθέμενα technicalities που ανακάλυψες διαβάζοντας πέντε λεπτά pemptousia. Δεν είναι sudoku η θρησκεία, οι λογικές αντιφάσεις είναι feature όχι bug.
Ολα πρεπει να λεγονται.Stalker έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:31Δεν είπα να μην μιλάς, με την προσέγγιση διαφώνησα.axilmar έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 11:07Δεν συμφωνω οτι δεν πρεπει να μιλαμε για το θεμα αυτο. Με την δημοσια συζητηση θα ανοιξει ο δρομος για μια πιο λογικη αντιμετωπιση των φαινομενων αυτων.Stalker έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 09:45
Αυτά είναι πιο γραφικά κι από παππούληδες σε σπηλιές που μιλάνε με φίδιαΓενικά μην περιμένεις ότι θα ταρακουνήσεις το θρησκευτικό συναίσθημα με υποτιθέμενα technicalities που ανακάλυψες διαβάζοντας πέντε λεπτά pemptousia. Δεν είναι sudoku η θρησκεία, οι λογικές αντιφάσεις είναι feature όχι bug.
Δεν υπαρχει ψυχη, η ψυχικη κατασταση ειναι η κατασταση του εγκεφαλου. Φαρμακα υπαρχουν που επηρεαζουν τον εγκεφαλο και την διαθεση.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:22Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής.
Οι ψυχοσωματικές ασθένειες είναι αποτέλεσμα της ψυχικής σου υγείας. Έχουν υπάρξει πάμπολλες περιπτώσεις όπου άνθρωποι που βίωσαν μεγάλη ψυχολογική πίεση να εμφανίζουν διάφορες ασθένειες. Δηλαδή, η ψυχολογική κατάσταση τους επηρέασε το σώμα τους. Η σωματική ασθένεια είναι σύμπτωμα, στις εν λόγω περιπτώσεις, της ψυχικής κατάστασης.
Όχι ακριβώς. Λέω ότι ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα και όπως η ψυχή επηρεάζεται από την σωματική κατάσταση, έτσι επηρεάζει και την σωματική. Ψυχή και σώμα είναι σχέση, δεν είναι αντίθεση.Stalker έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:30Φαίνεται να υπονοείς ότι η ψυχή είναι αυτό που μεταφράζει τα εξωτερικά ερεθίσματα σε αλλαγές στην χημεία του σώματος, που δεν μου φαίνεται και πολύ σόι. Άλλωστε ψυχοσωματικά βγάζουν και τα ζώαΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:22Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής.
Υπάρχουν φάρμακα που επηρεάζουν την διάθεση, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ψυχή. Και φυσικά ο εγκέφαλος συμμετέχει στην ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Πως θα μπορούσε να μην συμμετέχει; Κανείς δεν έχει ισχυριστεί ποτέ ότι ο εγκέφαλος ή το σώμα, γενικά, δεν είναι στενά συνυφασμένο με την ψυχή. Μου φαίνεται ότι έχεις στήσει ένα σκιάχτρο και το πετροβολάς.axilmar έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:57Δεν υπαρχει ψυχη, η ψυχικη κατασταση ειναι η κατασταση του εγκεφαλου. Φαρμακα υπαρχουν που επηρεαζουν τον εγκεφαλο και την διαθεση.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:22Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής.
Γιατι να πρεπει να πουμε για ψυχη εδω;ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 13:29
Υπάρχουν φάρμακα που επηρεάζουν την διάθεση, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ψυχή. Και φυσικά ο εγκέφαλος συμμετέχει στην ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Πως θα μπορούσε να μην συμμετέχει; Κανείς δεν έχει ισχυριστεί ποτέ ότι ο εγκέφαλος ή το σώμα, γενικά, δεν είναι στενά συνυφασμένο με την ψυχή. Μου φαίνεται ότι έχεις στήσει ένα σκιάχτρο και το πετροβολάς.
Για να το διατυπώσω διαφορετικά:
Ψυχή +Σώμα = άνθρωπος.
Αν αφαιρέσεις ένα από τα δύο δεν έχεις άνθρωπο.
Η συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιότητα.Blackdog έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 15:44Γιατι να πρεπει να πουμε για ψυχη εδω;ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 13:29
Υπάρχουν φάρμακα που επηρεάζουν την διάθεση, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ψυχή. Και φυσικά ο εγκέφαλος συμμετέχει στην ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Πως θα μπορούσε να μην συμμετέχει; Κανείς δεν έχει ισχυριστεί ποτέ ότι ο εγκέφαλος ή το σώμα, γενικά, δεν είναι στενά συνυφασμένο με την ψυχή. Μου φαίνεται ότι έχεις στήσει ένα σκιάχτρο και το πετροβολάς.
Ψυχή +Σώμα = άνθρωπος.
Δεν θα ειχε λιγοτερα λογικα αλματα αν πουμε οτι ο ανθρωπος εχει συναισθηματα, ενω αυτα οταν υπαρχουν σε εντονο (παθολογικο) βαθμο επηρεαζουν και το φυσικο του σωμα;
Οπου συναισθημα, η αντιδραση του εγκεφαλου σε εξωτερικα ερεθισματα
Η εξηγηση που δινεις θεωρει δεδομενη μια αφηρημενη ιδεα (ψυχη), ενω παραβλεπει επιστημονικα δεδομενα οπως το οτι τα συναισθηματα και η διαθεση διαμορφωνονται απο εγκεφαλικες λειτουργιες. Σημερα, το 2022, στην εξηγηση της λειτουργιας του ανθρωπινου σωματος η ψυχη περισσευει.
Ρωτα και εναν ψυχ-ιατρο, το ιδιο θα σου πει
Κι εγώ αυτό έχω καταλάβει, αλλιώς δε θα υπήρχε τόση έμφαση στην ανάσταση του σώματος. Η αντίληψη της ψυχής σαν μαγικό στικάκι usb που μεταφέρει ψήγματα της προσωπικότητάς σου από το ένα σώμα στο άλλο ή στον παράδεισο πρέπει να είναι πολύ μεταγενέστερη δοξασία.
Τα ζώα δεν έχουν ψυχή με κανέναν θεολογικά χρήσιμο τρόπο, αλλιώς θα συμμετείχαν στα μυστήρια και θα ήταν υπόλογα για τις αμαρτίες τους.
Εχουμε δυο μοντελα.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 13:29Όχι ακριβώς. Λέω ότι ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα και όπως η ψυχή επηρεάζεται από την σωματική κατάσταση, έτσι επηρεάζει και την σωματική. Ψυχή και σώμα είναι σχέση, δεν είναι αντίθεση.Stalker έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:30Φαίνεται να υπονοείς ότι η ψυχή είναι αυτό που μεταφράζει τα εξωτερικά ερεθίσματα σε αλλαγές στην χημεία του σώματος, που δεν μου φαίνεται και πολύ σόι. Άλλωστε ψυχοσωματικά βγάζουν και τα ζώαΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:22Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής.
Τα ζώα, επίσης, έχουν ψυχή. Τίποτα καινούργιο.Υπάρχουν φάρμακα που επηρεάζουν την διάθεση, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ψυχή. Και φυσικά ο εγκέφαλος συμμετέχει στην ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Πως θα μπορούσε να μην συμμετέχει; Κανείς δεν έχει ισχυριστεί ποτέ ότι ο εγκέφαλος ή το σώμα, γενικά, δεν είναι στενά συνυφασμένο με την ψυχή. Μου φαίνεται ότι έχεις στήσει ένα σκιάχτρο και το πετροβολάς.axilmar έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:57Δεν υπαρχει ψυχη, η ψυχικη κατασταση ειναι η κατασταση του εγκεφαλου. Φαρμακα υπαρχουν που επηρεαζουν τον εγκεφαλο και την διαθεση.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Απρ 2022, 12:22
Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής.
Ψυχή +Σώμα = άνθρωπος.