Ερώτηση για τους Χριστιανούς: Την έχω καταλάβει ορθώς τη λογική της θρησκείας σας;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall

Re: Ερώτηση για τους Χριστιανούς: Την έχω καταλάβει ορθώς τη λογική της θρησκείας σας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 30 Απρ 2022, 12:43

Ποιήτρια έγραψε:
29 Απρ 2022, 22:25

Τά διάβασα... Δηλαδή ὅποιος διαφωνεῖ μέ κάποιον, τόν βρίζουν καί τόν προσβάλουν...

Ὅταν μάλιστα ἀμφισβητοῦνται ἔγκυρες πηγές, δέν ἀξίζει νά συνεχίσεις.

Συγγνώμη ποιες είναι οι έγκυρες πηγές ? Αυτές που προσπαθούν να διαστρέψουν τον "αιώνιο εκδικητικό όλεθρο" του Παύλου σε "αιώνια αγάπη με προδέρμ" ή σε "εκδικαση παρανομου παρκαρίσματος στο πταισματοδικείο" ?

Ένα σκασμό πηγές έχουμε φέρει που αποδεικνύουν πως όλος ο χριστιανικός κόσμος στον πλανήτη Γη, την λέξη "εκδίκηση" στη Καινή Διαθήκη την αντιλαμβάνεται όπως ακριβώς είναι δηλ. ως avenge - revenge στη lingua franca της σημερινής εποχής.

Για να συννενοηθούμε, στη πραγματικότητα συμβαίνουν δύο πράγματα :

Α - Ποιντ) ο Παύλος στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και διασπαρτα σημεία σε όλη τη Καινή Διαθήκη, αποδίδουν στον χ υπέρτατο θεό όλα τα άσχημα και αδύναμα χαρακτηριστικά του μικρο-οργανισμού που λέγεται άνθρωπος.
Του αποδίδουν οργή, του αποδίδουν εκδίκηση, του αποδίδουν θυμικό, του αποδίδουν φανατισμό, του αποδίδουν διχόνοια, (ο πιστεύσας σωθήσεται, ο μη πιστεύσας κατακριθήσεται), του αποδίδουν όλη την άσχημη πλευρά του ανθρώπου και του την αποδίδουν σε αιώνια διάρκεια αφού "ο λόγος των Γραφών είναι αιώνιος και όχι τοπικός για εκείνη την πρωτόγονη εποχή".
Εμείς που βλέπουμε έναν θεό κόπια μιας πρωτόγονης φυλής 2 χιλιετίες πριν, επισημαίνουμε αυτά τα διάσπαρτα σημεία και βαση αυτών των σημείων λέμε "ρε παιδιά αυτό το πραμα μπορεί να εμοιαζε με θεό πριν 2 χιλιετίες, αλλά τώρα 2 χιλιετίες μετά περισσότερο φέρνει σε οργισμένο πρωτόγονο πιθηκοψηφοφορο της χρυσής αυγής".

Β - Αντι-ποιντ) Και εσείς σαν αντίλογο έρχεστε και διαστρέφετε κάθε λέξη όλων αυτών των διασπαρτων σημείων ώστε να αποφανθείτε πως τελικά αυτά τα σημεία που αποδιδουν στον θεο όλη την άσχημη και θυμικη πλευρα του ανθρωπου τελικά δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ :lol:
- Ο αιώνιος εκδικητικος ολεθρος του Παύλου σημαίνει αγαπη και ενα προστιμο στο πταισματοδικείο. :lol:
- Το "τους εχθρους μου αγετε τους εμπροσθεν μου και κατασφαξτε τους" ε να ειναι σε παραβολη αρα σημαινει φερτε τους εμπροσθεν μου και αγαπηστε τους :lol:
- Το "οι δουλοι υπακουετε στους κατα σαρκας αφεντες όπως στον θεο με φόβο και τρόμο" σημαίνει νταχτιριντι γιατί μπορει ο λογος του θεου να ηταν αιωνιος αλλα να εδω κανει εξαιρεση και δεν ειναι αιώνιος γιατι η δουλεια ήταν θεσμος της εποχης κλπ.
κι ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Στη πραγματικότητα ποετα η μεγιστη υβρις και προσβολη δεν είναι να σε πω κατσικα, αλλά να σου πω πως θα σε εκδικηθω με αιωνιο ολεθρο αλλα να ο ολεθρος σημαινει αγαπη οποτε εννοοουσα οτι σε αγαπω μωρε και γουτσου γουτσου.

Την μεγιστη υβρη ποετα την κανετε οι απο κει και η μεγιστη υβρις ειναι ο αντίλογος που παρουσιαζετε και αυτος ειναι η κατά περίσταση διαστροφη καθε εργαλειου επικοινωνίας ωστε "εν τω εμω ψευσματι επερισσευσεν η δοξα του θεου" που λεει κι ο Παύλος. Μεγαλύτερη προσβολη απο αυτό δεν υπάρχει.

Βεβαια, αν ολα αυτά τα διασπαρτα σημεία τα βρίσκατε στο κοράνι αυτολεξει και απαραλλαχτα, δεν θα είχατε καμιά αντίρρηση να τα καταδικάσετε ως σημεία καλπικου θεου επινοημενον στη σπηλια κάποιου πρωτόγονου στη μέση ανατολη 1-2 χιλιετιες πριν !
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: Ερώτηση για τους Χριστιανούς: Την έχω καταλάβει ορθώς τη λογική της θρησκείας σας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 30 Απρ 2022, 19:56

Πασιφάη έγραψε:
30 Απρ 2022, 12:34
stavmanr έγραψε:
29 Απρ 2022, 22:15
Να ήταν οι μπηχτές το πρόβλημα...
Το πρόβλημα είναι οι απόψεις που διίστανται. Λύστε το, μεγάλα παιδιά είστε.
Απόψεις που διίστανται, συναντάμε αρκετές φορές στην καθημερινότητά μας. Είναι ένα φυσιολογικό κοινωνικό και πολιτιστικό/πολιτισμικό φαινόμενο. Κάθε άποψη δε, υποστηρίζεται από τον φορέα της με όσον το δυνατόν καλύτερα και ισχυρότερα επιχειρήματα μπορεί αυτός να φέρει.
Αν όμως ο ένας φέρνει επιχειρήματα που υποστηρίζονται από δυνατές πηγές (στην προκειμένη περίπτωση λεξικά αναμφισβήτητης αξιοπιστίας) και ο άλλος φέρνει μια γενικόλογη παρατήρηση, αξιώνοντας την αποδοχή της (έτσι είναι επειδή το λέω εγώ)...ε, κάπου θα χαθεί η μπάλα.

Εξ άλλου, ο Σταβρομανόρος έχει μακράν προϊστορία στο παιχνίδι της ισχυρογνωμοσύνης και της επίμονης άρνησης να αποδεχθεί ένα λάθος του.
Είτε ιστορικό θέμα είναι, είτε κοινωνικό, επιστημονικό, θρησκευτικό, μουσικό ή οτιδήποτε άλλο, άπαξ και καταθέσει ο Σταβρομανόρος την αποψάρα του, τέλος! Δεν κάνει πίσω, ο κόσμος να έρθει ανάποδα... :003:

Εδώ υπεστήριζε, μαζί μέ ένα δυνατό τρολλ, πως οι 5 μεγάλες νίκες των αρχαίων Ελλήνων κατά των Περσών και 2-3 άλλες μικρότερες, ήταν αποτέλεσμα τύχης και μόνον τύχης!

Άβαταρ μέλους
Ποιήτρια
Phorum.gr user: Ποιήτρια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ποιήτρια » 30 Απρ 2022, 22:23

nik_killthemall έγραψε:
30 Απρ 2022, 12:43
Βεβαια, αν ολα αυτά τα διασπαρτα σημεία τα βρίσκατε στο κοράνι αυτολεξει και απαραλλαχτα, δεν θα είχατε καμιά αντίρρηση να τα καταδικάσετε ως σημεία καλπικου θεου επινοημενον στη σπηλια κάποιου πρωτόγονου στη μέση ανατολη 1-2 χιλιετιες πριν !
Όχι φίλε μου, τζάμπα ο κόπος σου! Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτά που αναφέρεις κι ούτε θα ασχοληθώ ποτέ. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει και δέν με ενδιαφέρει. Αυτές τις συζητήσεις τις έκανα πολύ παλιά όταν ήμουν στο Λύκειο κι έγραφα στο φόρουμ του in.gr κι αργότερα, για λίγο καιρό ακόμη από το Πανεπιστήμιο σε άλλα φόρα του διαδικτύου.

Μπήκα στο νήμα και στη σελίδα (αν θυμάμαι καλά) 43, για δύο λόγους τους οποίους αναφέρω στο πρώτο μου σχόλιο και στο δεύτερο σχόλιο σαν απάντηση στον Λοξία. Και απάντησα επειδή ο Λοξίας αμφισβήτησε τρεις σημασίες του εκδικέω –ώ γιατί δεν τις έβλεπε στα λεξικά που είχα αναφέρει. Ανέβασα φωτογραφίες από τα λεξικά αλλά δεν φάνηκε και πάλι ικανοποιημένος αμφισβητώντας μία έγκυρη πηγή. Αν ήμουν εγώ στη θέση του, θα ζητούσα συγνώμη για την αμφισβήτηση (και το έχω κάνει). Κοντολογίς, όποια συζήτηση και να κάναμε από εκεί και μετά θα ήταν μάταιη. Κι έτσι σταμάτησα τον διάλογο.
(Χώρια τα υπονοούμενα που στόλιζε το κάθε του σχόλιο για μένα, τα οποία προσπέρασα χαλαρά επειδή είναι ένας άγνωστος και το συμπέρασμα που έβγαλε για το ποιόν μου από το πρώτο μου σχόλιο, θα ήταν ντροπή να το εκλάβω σοβαρά. Γνωρίζοντας φυσικά ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στο ανθρώπινο IQ και ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν προσπαθούν να ξεπεράσουν το όριο της διαβάθμισης μένοντας πάντα κάτω από αυτό).

Ο δεύτερος λόγος ήταν η λέξη εκδίκηση. Αφού διάβασα την επιστολή του Παύλου μετέφρασα την επίμαχη παράγραφο κατά λέξη. Για τη λέξη εκδίκηση, εμμένω στην αρχική μου τοποθέτηση επειδή πιστεύω πως οι λέξεις σε βάθος χρόνου δέχονται επιρροές, αντιφωνήσεις, δάνεια και αντιδάνεια, ενίοτε και εννοιολογικές εξελίξεις δίχως όμως να επηρεάζεται στο ελάχιστο η ετυμολογία τους. Η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Από ό,τι κατάλαβα, το σχόλιό σου είναι ένα ρεζουμέ στο τι ειπώθηκε σ’ αυτές τις 40 σελίδες. Δεν πολυστάθηκα σ’ αυτά που έλεγες γιατί δεν με ενδιαφέρουν κι ούτε θα μπω στη διαδικασία να διαβάσω προηγούμενες σελίδες, να φανταστείς ότι δεν διάβασα ούτε την αρχική ανάρτηση και δεν ξέρω καν ποιος την υπογράφει. Κλίκαρα κατευθείαν στην τελευταία σελίδα, μετά μου ερχόταν ειδοποιήσεις και κλίκαρα επάνω σ’ αυτές. Ο συνομιλητής σας που έχετε μεταξύ σας αντιπαράθεση, με έστειλε λίγο πιο πίσω να διαβάσω κάτι αλλά ούτε εκεί στάθηκα γιατί είδα βρισιές και προσβολές.

Στάθηκα όμως στον επίλογο του σχολίου σου που μιλά για τους μουσουλμάνους κλπ. Σε όλα τα ιερά βιβλία των θρησκειών της ανθρωπότητας έχω δει σκληρά εδάφια, αυτό δεν είναι κάτι νέο για μένα. Στην Αγία Γραφή, στις Βέδες, στον Ερμή τον Τρισμέγιστο, στο Κοράνι… Έχεις διαβάσει το Ταλμούδ; Όλα συναγωνίζονται μεταξύ τους σε σκληρότητα. Το Κοράνι λέει ότι όλοι οι άπιστοι πρέπει να πεθάνουν, το Ταλμούδ ρωτάει τι είναι μία γυναίκα που δεν είναι Εβραία, είναι πόρνη. Η Αγία Γραφή λέει πως οι αμαρτωλοί που δεν θα μετανοήσουν θα καούν στην Κόλαση. Όμως, ακόμη κι αυτά, δεν επηρεάζουν την πίστη κάποιου. Η πίστη κάθε ανθρώπου δεν χρειάζεται αποδείξεις ή πηγές. Είναι απλώς ένα συναίσθημα όπως η αγάπη ή ο έρωτας. Γιατί ερωτεύθηκες αυτόν κι όχι τον άλλο;

Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απάντηση. :wave:

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 30 Απρ 2022, 22:35

nik_killthemall έγραψε:
Ποιήτρια έγραψε:
29 Απρ 2022, 22:25

Τά διάβασα... Δηλαδή ὅποιος διαφωνεῖ μέ κάποιον, τόν βρίζουν καί τόν προσβάλουν...

Ὅταν μάλιστα ἀμφισβητοῦνται ἔγκυρες πηγές, δέν ἀξίζει νά συνεχίσεις.

Συγγνώμη ποιες είναι οι έγκυρες πηγές ? Αυτές που προσπαθούν να διαστρέψουν τον "αιώνιο εκδικητικό όλεθρο" του Παύλου σε "αιώνια αγάπη με προδέρμ" ή σε "εκδικαση παρανομου παρκαρίσματος στο πταισματοδικείο" ?

Ένα σκασμό πηγές έχουμε φέρει που αποδεικνύουν πως όλος ο χριστιανικός κόσμος στον πλανήτη Γη, την λέξη "εκδίκηση" στη Καινή Διαθήκη την αντιλαμβάνεται όπως ακριβώς είναι δηλ. ως avenge - revenge στη lingua franca της σημερινής εποχής.
Δεν διαφωνούμε ότι μεγάλο μέρος του χριστιανικού κόσμου αντιλαμβάνεται λάθος τα κείμενα, όπως κι εσύ.
Εδώ βρε Νικ δεν μπορείς εσύ, ο έλληνας, με την παιδεία δεκαετιών στην ελληνική γλώσσα, να βρεις τις σημασίες των εννοιών στην προηγούμενη ελληνική απόδοση (βυζαντινή) περιμένεις τον κάθε αμερικάνο ή γάλλο να την αντιληφθεί και να τη μεταφράσει ορθά;

Σου έδωσα και σε παράδειγμα γιατί δεν μπορεί να είναι αυτή η μετάφραση:
μόλις λίγες γραμμές πιο πριν ο Παύλος λέει ξεκάθαρα ότι ο αγώνας του χριστιανού δεν είναι αγώνας σώματος, σάρκας. Είναι αγώνας πνεύματος.
Πώς είναι δυνατόν επομένως να μιλά για "ανταπόδοση κακού" στα σαρκικά δεινά;

Κάτι αντιλαμβάνεσαι πολύ λάθος.

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 30 Απρ 2022, 23:27

Ποιήτρια έγραψε:
30 Απρ 2022, 22:23
nik_killthemall έγραψε:
Όχι φίλε μου, τζάμπα ο κόπος σου! Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτά που αναφέρεις κι ούτε θα ασχοληθώ ποτέ. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει και δέν με ενδιαφέρει. Αυτές τις συζητήσεις τις έκανα πολύ παλιά όταν ήμουν στο Λύκειο κι έγραφα στο φόρουμ του in.gr κι αργότερα, για λίγο καιρό ακόμη από το Πανεπιστήμιο σε άλλα φόρα του διαδικτύου.

Μπήκα στο νήμα και στη σελίδα (αν θυμάμαι καλά) 43, για δύο λόγους τους οποίους αναφέρω στο πρώτο μου σχόλιο και στο δεύτερο σχόλιο σαν απάντηση στον Λοξία. Και απάντησα επειδή ο Λοξίας αμφισβήτησε τρεις σημασίες του εκδικέω –ώ γιατί δεν τις έβλεπε στα λεξικά που είχα αναφέρει. Ανέβασα φωτογραφίες από τα λεξικά αλλά δεν φάνηκε και πάλι ικανοποιημένος αμφισβητώντας μία έγκυρη πηγή. Αν ήμουν εγώ στη θέση του, θα ζητούσα συγνώμη για την αμφισβήτηση (και το έχω κάνει). Κοντολογίς, όποια συζήτηση και να κάναμε από εκεί και μετά θα ήταν μάταιη. Κι έτσι σταμάτησα τον διάλογο.
(Χώρια τα υπονοούμενα που στόλιζε το κάθε του σχόλιο για μένα, τα οποία προσπέρασα χαλαρά επειδή είναι ένας άγνωστος και το συμπέρασμα που έβγαλε για το ποιόν μου από το πρώτο μου σχόλιο, θα ήταν ντροπή να το εκλάβω σοβαρά. Γνωρίζοντας φυσικά ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στο ανθρώπινο IQ και ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν προσπαθούν να ξεπεράσουν το όριο της διαβάθμισης μένοντας πάντα κάτω από αυτό).

Ο δεύτερος λόγος ήταν η λέξη εκδίκηση. Αφού διάβασα την επιστολή του Παύλου μετέφρασα την επίμαχη παράγραφο κατά λέξη. Για τη λέξη εκδίκηση, εμμένω στην αρχική μου τοποθέτηση επειδή πιστεύω πως οι λέξεις σε βάθος χρόνου δέχονται επιρροές, αντιφωνήσεις, δάνεια και αντιδάνεια, ενίοτε και εννοιολογικές εξελίξεις δίχως όμως να επηρεάζεται στο ελάχιστο η ετυμολογία τους. Η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Από ό,τι κατάλαβα, το σχόλιό σου είναι ένα ρεζουμέ στο τι ειπώθηκε σ’ αυτές τις 40 σελίδες. Δεν πολυστάθηκα σ’ αυτά που έλεγες γιατί δεν με ενδιαφέρουν κι ούτε θα μπω στη διαδικασία να διαβάσω προηγούμενες σελίδες, να φανταστείς ότι δεν διάβασα ούτε την αρχική ανάρτηση και δεν ξέρω καν ποιος την υπογράφει. Κλίκαρα κατευθείαν στην τελευταία σελίδα, μετά μου ερχόταν ειδοποιήσεις και κλίκαρα επάνω σ’ αυτές. Ο συνομιλητής σας που έχετε μεταξύ σας αντιπαράθεση, με έστειλε λίγο πιο πίσω να διαβάσω κάτι αλλά ούτε εκεί στάθηκα γιατί είδα βρισιές και προσβολές.

Στάθηκα όμως στον επίλογο του σχολίου σου που μιλά για τους μουσουλμάνους κλπ. Σε όλα τα ιερά βιβλία των θρησκειών της ανθρωπότητας έχω δει σκληρά εδάφια, αυτό δεν είναι κάτι νέο για μένα. Στην Αγία Γραφή, στις Βέδες, στον Ερμή τον Τρισμέγιστο, στο Κοράνι… Έχεις διαβάσει το Ταλμούδ; Όλα συναγωνίζονται μεταξύ τους σε σκληρότητα. Το Κοράνι λέει ότι όλοι οι άπιστοι πρέπει να πεθάνουν, το Ταλμούδ ρωτάει τι είναι μία γυναίκα που δεν είναι Εβραία, είναι πόρνη. Η Αγία Γραφή λέει πως οι αμαρτωλοί που δεν θα μετανοήσουν θα καούν στην Κόλαση. Όμως, ακόμη κι αυτά, δεν επηρεάζουν την πίστη κάποιου. Η πίστη κάθε ανθρώπου δεν χρειάζεται αποδείξεις ή πηγές. Είναι απλώς ένα συναίσθημα όπως η αγάπη ή ο έρωτας. Γιατί ερωτεύθηκες αυτόν κι όχι τον άλλο;

Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απάντηση. :wave:
Εγινε, δεν πολυστεκομαι σε όσα έγραψες γιατί δεν με ενδιαφέρουν, οπότε τσαμπα ο κόπος σου

Αυτο θα μπορούσε να είναι η απάντηση μου επιστρέφοντας ουσιαστικά ό,τι ακριβώς μου γραψες.

Πραγματι εκανα ενα ρεζουμε γιατι με ενδιαφέρει η ουσια, που οπως φαινεται ομως δεν ενδιαφέρει εσένα (αφού κιόλας έφερες πηγές για την λέξη εκδίκηση που δεν σημαίνει εκδίκηση αλλά σημαίνει ... συμπληρωσε με ό,τι θες), οπότε δεν χρειάζεται να το κουράζουμε.

Το μόνο που θα πω κλείνοντας είναι πως η πίστη του καθενός στο χ υπέρλογο, δεν έχει καμια θεση σε αγορα ιδεών που ο μονος τρόπος επικοινωνίας είναι το έλλογο ! Μάλιστα όποιος εμπλέκει την πίστη του στο υπέρλογο σε συζητησεις που γινονται με βάση τη λογικη, σημαίνει πως δεν έχει καν πίστη και δεν το έχει καταλάβει !

Χαιρετώ :wave:
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 30 Απρ 2022, 23:36

stavmanr έγραψε:
30 Απρ 2022, 22:35
nik_killthemall έγραψε:

Δεν διαφωνούμε ότι μεγάλο μέρος του χριστιανικού κόσμου αντιλαμβάνεται λάθος τα κείμενα, όπως κι εσύ.
:smt005:

Εχεις δικιο ιστορικά λεξικά και μελετητες αντιλαμβανοται λαθος το ιερο κειμενο που λεει για αιωνιο εκδικητικο ολεθρο αλλα εννοει εκδικαση στο πταισματοδικειο για παρανομο παρκαρισμα, αλλα ευτυχως ο σταβ το αντιλαμβανεται σωστα και μαζι με τον σπαηντερμαν θα σωσει την ανθρωποτητα.

μαν μονο για δουλεμα εισαι δεν μπορω να σε παρω σοβαρα.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 30 Απρ 2022, 23:40

nik_killthemall έγραψε:
30 Απρ 2022, 23:36
stavmanr έγραψε:
30 Απρ 2022, 22:35
nik_killthemall έγραψε:

Εχεις δικιο ιστορικά λεξικά και μελετητες αντιλαμβανοται λαθος το ιερο κειμενο που λεει για αιωνιο εκδικητικο ολεθρο αλλα εννοει εκδικαση στο πταισματοδικειο για παρανομο παρκαρισμα, αλλα ευτυχως ο σταβ το αντιλαμβανεται σωστα και μαζι με τον σπαηντερμαν θα σωσει την ανθρωποτητα.
Εσύ τα αντιλαμβάνεσαι λάθος, Νικ, όχι τα λεξικά.
Τα λεξικά γράφουν τις καθιερωμένες ερμηνείες της εκάστοτε περιόδου. Και πρόσεξε ότι ο χριστιανισμός δεν ήταν καθιερωμένος επί Παύλου. Αφορούσε μία νέα γραφή, έναν άλλο τρόπο αντίληψης της ζωής και των εννοιών. Αφορούσε ένα τελείος διαφορετικό τρόπο κοσμοθέασης.

Άντε, εμένα δεν με διαβάζεις. Έχεις τα κολλήματά σου.
Η Ποιήτρια παραπάνω σου έδωσε και την ερμηνεία του λεξικού που έλεγε ότι "εκδικέω" στην γλώσσα της περιόδου αυτής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο σήμαινε "τιμωρώ, αποδίδω δίκαιο".
Ούτε αυτή την διαβάζεις;
Μόνο Καλόπουλο έμαθες να διαβάζεις σε αυτό τον κόσμο;

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 01 Μάιος 2022, 00:17

Ποιήτρια έγραψε:
nik_killthemall έγραψε:

Στάθηκα όμως στον επίλογο του σχολίου σου που μιλά για τους μουσουλμάνους κλπ. Σε όλα :smt017 τα ιερά βιβλία των θρησκειών της ανθρωπότητας :smt017 έχω δει σκληρά εδάφια, αυτό δεν είναι κάτι νέο για μένα. Στην Αγία Γραφή, στις Βέδες, στον Ερμή τον Τρισμέγιστο, στο Κοράνι… Έχεις διαβάσει το Ταλμούδ; Όλα συναγωνίζονται μεταξύ τους σε σκληρότητα. Το Κοράνι (αβρααμικη αιρεση) λέει ότι όλοι οι άπιστοι πρέπει να πεθάνουν, το Ταλμούδ (αβρααμικη θρησκεια) ρωτάει τι είναι μία γυναίκα που δεν είναι Εβραία, είναι πόρνη. Η Αγία Γραφή (αβρααμικη αιρεση) λέει πως οι αμαρτωλοί που δεν θα μετανοήσουν θα καούν στην Κόλαση. Όμως, ακόμη κι αυτά, δεν επηρεάζουν την πίστη κάποιου. Η πίστη κάθε ανθρώπου δεν χρειάζεται αποδείξεις ή πηγές. Είναι απλώς ένα συναίσθημα όπως η αγάπη ή ο έρωτας. Γιατί ερωτεύθηκες αυτόν κι όχι τον άλλο;

(αβρααμικη θρησκεια και αιρεσεις) = όλα :smt017 τα ιερά βιβλία των θρησκειών της ανθρωπότητας :smt017 για εσας ποητρια ; :smt017

Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απάντηση. :wave:όντως ....
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 01 Μάιος 2022, 00:41

Ποιήτρια έγραψε:
{...}
Όπως διάβασες στην απάντησή μου στην Πασιφάη (αλλά δεν έδωσες σημασία), αποδέχθηκα το λάθος μου να βγάλω βεβιασμένα συμπεράσματα για το ότι ήσουν κλώνος. Να εκλάβω ότι η παραδοχή του λάθους, σημαίνει κάτι σαν αδυναμία για εσένα;

Και δεν αμφισβήτησα τρεις σημασίες του εκδικεω αλλά 11/2. Μία του Μπαμπινιώτη και μιση από το Liddel Scott, καθώς το "Λαμβάνω δίκην ή τιμωρίαν", δεν είναι ξεκάθαρο, σε αντίθεση με το λήμμα εκδικέω στην Ελληνο-Ελληνική έκδοση, όπου η σημασία είναι πεντακάθαρη.

Από την άλλη, αμφισβήτησα την σημασία του εκδικέω που είχες δώσει, ΠΡΙΝ καταφέρεις να ανεβάσεις τις φωτό.
ΠΡΙΝ, να το σημειώσεις αυτό!
Και επίσης ΠΡΙΝ ανεβάσεις τις φωτό, ανέβασα εγώ το Liddel & Scott (Ελληνο-Αγγλική), όπου ΔΕΝ αναφέρεται η δική σου εκδοχή.

Όταν κατάφερες να ανεβάσεις τις φωτό, έψαξα περισσότερο και βρήκα σε άλλη έκδοση του Μπαμπινιώτικου λεξικού πως όντως είχε συμπεριλάβει την υποσημείωση που έδωσες εσύ, ενώ σε άλλη έκδοση, αυτή η υποσημείωση λείπει! Το δέχθηκα, αλλά ούτε και αυτή η παραδοχή, φάνηκε να σου λέει κάτι...

Και, ταυτόχρονα, ανέβασα την Ελληνο-ελληνική έκδοση του Liddell Scott, από όπου η σημασία του εκδικέω που αναφέρεις εσύ, ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ!
Αλλά ούτε σε αυτό βρήκες να πεις κάτι...

Ε, τι πρέπει να γίνει τώρα; Να δεχθώ την δική σου εκδοχή;

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 01 Μάιος 2022, 00:41

Ποιήτρια έγραψε:
Ο δεύτερος λόγος ήταν η λέξη εκδίκηση. Αφού διάβασα την επιστολή του Παύλου μετέφρασα την επίμαχη παράγραφο κατά λέξη.
Για τη λέξη εκδίκηση, εμμένω στην αρχική μου τοποθέτηση επειδή πιστεύω πως οι λέξεις σε βάθος χρόνου δέχονται επιρροές, αντιφωνήσεις, δάνεια και αντιδάνεια, ενίοτε και εννοιολογικές εξελίξεις δίχως όμως να επηρεάζεται στο ελάχιστο η ετυμολογία τους. Η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι γεμάτη εκπλήξεις.
Και άλλοι που μεταφράζουν επίσης κατά λέξη, δίνουν στην λέξη εκδίκηση την διαχρονική της σημασία.
Πολλές λέξεις (όχι οι λέξεις) ναι, αλλάζουν σημασία.
Η λέξη εκδίκηση είναι από αυτές που ΔΕΝ έχουν αλλάξει σημασία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Το καταγράφουν ΟΛΑ τα λεξικά που έχω ανεβάσει. Αρχαία, της Ελληνιστικής, μεσαιωνικά, της Βυζαντινής και της Κοινής Ελληνικής του σήμερα. Ακόμα και η έκδοση του Μπαμπινώτη που έχεις!
Αν, όπως έχεις υποστηρίξει, "η λέξη «εκδίκησις» από τον 6 ο αι. π.Χ. έλαβε διαφορετική σημασία...", δεν νομίζεις ότι πρέπει να το στηρίξεις με κάποια τεκμήρια;
Στο κάτω κάτω, αν το τεκμηριώσεις, θα έχουμε μάθει κάτι ακόμα.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 01 Μάιος 2022, 00:43

Ποιήτρια έγραψε:
Α Κλίκαρα κατευθείαν στην τελευταία σελίδα, μετά μου ερχόταν ειδοποιήσεις και κλίκαρα επάνω σ’ αυτές. Ο συνομιλητής σας που έχετε μεταξύ σας αντιπαράθεση, με έστειλε λίγο πιο πίσω να διαβάσω κάτι αλλά ούτε εκεί στάθηκα γιατί είδα βρισιές και προσβολές.
Για πες μο υκάτι (αν θέλεις φυσικά)...
Θεωρείς πως "βρισιές" και αντοχομινιές είναι μόνον οι απ" ευθείας χαρακτηρισμοί, όπως βλάκα, ηλίθιε, χαζέ κ.λπ;
Οι μειλίχιοι και υπόγειοι χαρακτηρισμοί, όπως αυτό που έγραψες για εμένα...

"Γνωρίζοντας φυσικά ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στο ανθρώπινο IQ και ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν προσπαθούν να ξεπεράσουν το όριο της διαβάθμισης μένοντας πάντα κάτω από αυτό."

...εντάσσεται στις φιλοφρονήσεις;
Να σου κάνω την ίδια φιλοφρόνηση με κάτι σαν: "Κατανοώ πως το IQ σου είναι κάτω του μετρίου και αυτό μειώνει την αντιλητπικότητά σου"
Θα είσαι εντάξει με κάτι τέτοιο;

ΥΓ.
Έχω ζητήσει να δωθούν τα συγκεκριμένα "βρισίδια" από τα προφίλς που επικαλείται ο "υβρισθείς", αλλά δεν έτυχα απάντησης...

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 01 Μάιος 2022, 00:49

stavmanr έγραψε:
30 Απρ 2022, 23:40
{...}
Η Ποιήτρια παραπάνω σου έδωσε και την ερμηνεία του λεξικού που έλεγε ότι "εκδικέω" στην γλώσσα της περιόδου αυτής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο σήμαινε "τιμωρώ, αποδίδω δίκαιο".
{...}
Ποιο ακριβώς λεξικό και για ποια συγκεκριμένη περίοδο;

Και εσύ που (καμώνεσαι πως) με διαβαζεις...αυτό...
Λοξίας έγραψε:
29 Απρ 2022, 22:54
stavmanr έγραψε:
29 Απρ 2022, 22:31
Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζουν να βρίζουν ελεύθερα. Όχι ότι εγώ γράφω παρότι με βρίζουν συγκεκριμένα προφίλς.
Μπορείς να δώσεις συγκεκριμένα παραδείγματα των συγκεκριμένων προφίλς που σε βρίζουν;
...δεν θα το διάβασες, ε;

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 01 Μάιος 2022, 01:10

Λοξίας έγραψε:
01 Μάιος 2022, 00:49
stavmanr έγραψε:
30 Απρ 2022, 23:40
{...}
{...}
Ποιο ακριβώς λεξικό και για ποια συγκεκριμένη περίοδο;
Σου έγραψε η έρμη
Είπες επίσης ὀτι και στο λεξικό του φίλου μου του Μπαμπινιώτη δεν βλέπεις αυτό που έγραψα : «εκδικώ = τιμωρώ έπειτα από δίκη, εγείρω δικαστικό αγώνα» , γι’αυτό σου παραθέτω άλλη μία φωτογραφία από το λεξικό του (σελ. 573) για να το δεις κι εσύ
αλλά δεν ήξερε πού έμπλεξε.

Επίσης στα λεξικά που εσύ ο ίδιος κατέθεσες, ακόμα και το εκδικάζω έχει διπλή σημασία ανάλογα με τη χρήση: δίκης κι ανταπόδοσης.

https://postlmg.cc/QKJNmYnf

Μάλιστα σε αυτό το λεξικό γίνεται άμεση σύνδεση του εκδικάζω με το εκδικέω/εκδίκηση.

θα διαπιστώσεις δε ότι ακόμα κι ο έκδικος έχει δύο σημασίες: του παράνομου και του φορέα δικαιοσύνης.
Μάλιστα το δεύτερο επεξηγείται ως εξής:
ο φέρων εις πέρας επιταγάς της δικαιοσύνης, ο λαμβάνων εκδίκησιν!
Δηλαδή, στη δεύτερη αυτή σημασία του έκδικου, ο φέρων εις πέρας επιταγάς της δικαιοσύνης είναι ο λαμβάνων εκδίκησιν...

Θα ξεκολλήσεις επιτέλους από τον εγωισμό σου;
Έχει ολόκληρη λίστα ο Καλόπουλος κι έχετε κολλήσει ακόμη στο δεύτερο. :smt047

Blackdog

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Blackdog » 01 Μάιος 2022, 02:35

Γιατι δεν βλεπουμε που αλλου χρησιμοποιει ο Παυλος την λεξη "εκδικηση";

Να μην εκδικήτε και να μην υπερασπίζετε τον εαυτόν σας απέναντι εκείνων που σας αδικούν, αγαπητοί, αλλά αφήστε ελεύθερον τον τόπον να ενεργήση η δικαία οργή του Θεού εναντίον εκείνων που σας αδικούν. Διότι είναι γραμμένον· Μεις εμέ ανήκει η εκδίκησις· εγώ θα ανταποδώσω το δίκαιον”. λέγει ο Κυριος. (Προς Ρωμ 12,19)
http://www.imgap.gr/file1/AG-Pateres/AG ... %20Rom.htm

Η κατι απ το υπομνημα του Ιωαννη του Χρυσοστομου για τη εν λογω επιστολη (Β Θεσσαλονικεις)
Ἤδη τὴν ἀνταπόδοσιν ᾐνίξατο ἑκατέραν, καὶ τὴν τῶν ποιούντων κακῶς, καὶ τὴν τῶν πασχόντων· ὡς ἂν εἰ ἔλεγεν· ἵν', ὅταν ὑμᾶς μὲν στεφανοῖ, ἐκείνους δὲ κολάζῃ, δεικνύηται τὸ δίκαιον τοῦ Θεοῦ.

∆ιὰ πολλῶν γὰρ θλίψεων, φησὶ, δεῖ ἡμᾶς εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ. Εἴπερ δίκαιον παρὰ Θεῷ ἀνταποδοῦναι τοῖς
θλίβουσιν ὑμᾶς θλῖψιν
, καὶ ὑμῖν τοῖς θλιβομένοις ἄνεσιν μεθ' ἡμῶν, ἐν τῇ ἀποκαλύψει τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ ἀπ' οὐρανοῦ μετ' ἀγγέλων δυνάμεως αὐτοῦ

Τί οὖν; ἴση ἡ ἀνταπόδοσις; Οὐδαμῶς· ἀλλ' ὅρα διὰ τῶν ἑξῆς πῶς δείκνυσι σφοδροτέραν οὖσαν, καὶ τὴν ἄνεσιν πολλῷ μείζονα

Ὅταν οὖν ἐν θλίψεσιν ὦμεν, ταῦτα λογιζώμεθα. Μὴ τῇ ἑτέρων τιμωρίᾳ χαίρωμεν ὡς ἐκδικούμενοι, ἀλλ' ὡς αὐτοὶ τοιαύτης ἀπαλλαττόμενοι
κολάσεως καὶ τιμωρίας. Τί γὰρ ἡμῖν ὄφελος, ὅταν ἕτεροι κολασθῶσι;

https://greekdownloads3.files.wordpress ... censes.pdf

Αν διαβασει καποιος και τις δυο επιστολες βλεπει οτι ο λογος της δευτερης ειναι να εξηγησει το θεμα της Β παρουσιας γιατι υπηρχαν παρανοησεις αλλα και να δωσει οδηγιες στο πως να συμπεριφερονται στους "απιστους", οι οποιοι τους εκαναν την ζωη δυσκολη. Ο Π λεει οτι ο Χριστος θα ανταποδωσει στον καθενα αυτο που του αξιζει.
https://www.ecclesia.gr/greek/press/the ... onomou.pdf

Επισης βρηκα και αυτο, Απο μεταπτυχιακο στην Θεολογια του ΑΠΘ. Με επιβλεποντα καθηγητη ειδικο στον Παυλο. Πιστευω οτι ισως η συγγραφεας γνωριζει καλυτερα
Το στοιχείο λοιπόν που κυριαρχεί στη συνέχεια είναι η ανταπόδοση και η εκδίκηση, έννοιες γνωστές και στην ΠΔ και στην ΚΔ.
Αυτό βέβαια που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ο εσχατολογικός χαρακτήρας αυτών των εννοιών, καθώς κατά την τελική κρίση μόνο ο Θεός είναι ο υπεύθυνος για να ανταμείψει τους ευσεβείς και να εκδικηθεί τους αμαρτωλούς. Δεν είναι έργο των ανθρώπων η εκδίκηση, αλλά του Θεού, καθώς οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν το παράδειγμα του Χριστού στις σχέσεις τους με τους ανθρώπους και να μην ανταπαντούν στις ύβρεις και στους διωγμούς
(σελ 72)
http://ikee.lib.auth.gr/record/131282/f ... -10048.pdf

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 01 Μάιος 2022, 02:43

Blackdog έγραψε:
01 Μάιος 2022, 02:35
Γιατι δεν βλεπουμε που αλλου χρησιμοποιει ο Παυλος την λεξη "εκδικηση";

Να μην εκδικήτε και να μην υπερασπίζετε τον εαυτόν σας απέναντι εκείνων που σας αδικούν, αγαπητοί, αλλά αφήστε ελεύθερον τον τόπον να ενεργήση η δικαία οργή του Θεού εναντίον εκείνων που σας αδικούν. Διότι είναι γραμμένον· Μεις εμέ ανήκει η εκδίκησις· εγώ θα ανταποδώσω το δίκαιον”. λέγει ο Κυριος. (Προς Ρωμ 12,19)
http://www.imgap.gr/file1/AG-Pateres/AG ... %20Rom.htm

Η κατι απ το υπομνημα του Ιωαννη του Χρυσοστομου για τη εν λογω επιστολη (Β Θεσσαλονικεις)
Ἤδη τὴν ἀνταπόδοσιν ᾐνίξατο ἑκατέραν, καὶ τὴν τῶν ποιούντων κακῶς, καὶ τὴν τῶν πασχόντων· ὡς ἂν εἰ ἔλεγεν· ἵν', ὅταν ὑμᾶς μὲν στεφανοῖ, ἐκείνους δὲ κολάζῃ, δεικνύηται τὸ δίκαιον τοῦ Θεοῦ.

∆ιὰ πολλῶν γὰρ θλίψεων, φησὶ, δεῖ ἡμᾶς εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ. Εἴπερ δίκαιον παρὰ Θεῷ ἀνταποδοῦναι τοῖς
θλίβουσιν ὑμᾶς θλῖψιν
, καὶ ὑμῖν τοῖς θλιβομένοις ἄνεσιν μεθ' ἡμῶν, ἐν τῇ ἀποκαλύψει τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ ἀπ' οὐρανοῦ μετ' ἀγγέλων δυνάμεως αὐτοῦ

Τί οὖν; ἴση ἡ ἀνταπόδοσις; Οὐδαμῶς· ἀλλ' ὅρα διὰ τῶν ἑξῆς πῶς δείκνυσι σφοδροτέραν οὖσαν, καὶ τὴν ἄνεσιν πολλῷ μείζονα

Ὅταν οὖν ἐν θλίψεσιν ὦμεν, ταῦτα λογιζώμεθα. Μὴ τῇ ἑτέρων τιμωρίᾳ χαίρωμεν ὡς ἐκδικούμενοι, ἀλλ' ὡς αὐτοὶ τοιαύτης ἀπαλλαττόμενοι
κολάσεως καὶ τιμωρίας. Τί γὰρ ἡμῖν ὄφελος, ὅταν ἕτεροι κολασθῶσι;

https://greekdownloads3.files.wordpress ... censes.pdf

Αν διαβασει καποιος και τις δυο επιστολες βλεπει οτι ο λογος της δευτερης ειναι να εξηγησει το θεμα της Β παρουσιας γιατι υπηρχαν παρανοησεις αλλα και να δωσει οδηγιες στο πως να συμπεριφερονται στους "απιστους", οι οποιοι τους εκαναν την ζωη δυσκολη. Ο Π λεει οτι ο Χριστος θα ανταποδωσει στον καθενα αυτο που του αξιζει.
https://www.ecclesia.gr/greek/press/the ... onomou.pdf

Επισης βρηκα και αυτο, Απο μεταπτυχιακο στην Θεολογια του ΑΠΘ. Με επιβλεποντα καθηγητη ειδικο στον Παυλο. Πιστευω οτι ισως η συγγραφεας γνωριζει καλυτερα
Το στοιχείο λοιπόν που κυριαρχεί στη συνέχεια είναι η ανταπόδοση και η εκδίκηση, έννοιες γνωστές και στην ΠΔ και στην ΚΔ.
Αυτό βέβαια που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ο εσχατολογικός χαρακτήρας αυτών των εννοιών, καθώς κατά την τελική κρίση μόνο ο Θεός είναι ο υπεύθυνος για να ανταμείψει τους ευσεβείς και να εκδικηθεί τους αμαρτωλούς. Δεν είναι έργο των ανθρώπων η εκδίκηση, αλλά του Θεού, καθώς οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν το παράδειγμα του Χριστού στις σχέσεις τους με τους ανθρώπους και να μην ανταπαντούν στις ύβρεις και στους διωγμούς
(σελ 72)
http://ikee.lib.auth.gr/record/131282/f ... -10048.pdf
Πολύ σωστά.
Κάποια τα έχω αναφέρει κι εγώ κατά καιρούς στο νήμα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών