Survivor
Survivor
Το survivor προφέρεται σαν /sɚˈvaɪvɚ/ όπου το ɚ είναι ρωτακισμένο άηχο φωνήεν (schwa)
https://en.wikipedia.org/wiki/Schwa
Ομως schwa δεν έχει η ελληνική γλώσσα. Αρα, αν θέλεις να αναφερθείς στο τηλεπαιχνίδι χρησιμοποιώντας μόνο ήχους που υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα, πώς θα το πείς; Σουρβάϊβορ; Σερβάϊβορ; Σαρβάϊβορ;
Ομως schwa δεν έχει η ελληνική γλώσσα. Αρα, αν θέλεις να αναφερθείς στο τηλεπαιχνίδι χρησιμοποιώντας μόνο ήχους που υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα, πώς θα το πείς; Σουρβάϊβορ; Σερβάϊβορ; Σαρβάϊβορ;
1.
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
- taxalata xalasa
- Jimmy81
- Phorum.gr user: Jimmy81
Re: Survivor
Με αυτά τα δεδομένα, πιο σωστή μου ακούγεται η τρίτη προφορά. Η πρώτη φαίνεται μακριά από την original προφορά ενώ είναι και κακόηχη στο ελληνικό αφτί. Η δεύτερη νομίζω είναι η επικρατούσα στην Ελλάδα μέχρι τώρα χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του schwa.
Κρίμα που τα δυο τελευταία δεν είχα χρόνο να τα δω. Πρέπει να πέφτει τρελό γέλιο, αν κρίνω από τα βιντεάκια.
Ζούμε σε ένα σύστημα.
- taxalata xalasa
ναι αλλα αφου ειναι τουρκικο το σοου ας το αλλαξουμε σε βάϊ-βάϊ-βωρ....Jimmy81 έγραψε: ↑17 Ιουν 2022, 01:17Με αυτά τα δεδομένα, πιο σωστή μου ακούγεται η τρίτη προφορά. Η πρώτη φαίνεται μακριά από την original προφορά ενώ είναι και κακόηχη στο ελληνικό αφτί. Η δεύτερη νομίζω είναι η επικρατούσα στην Ελλάδα μέχρι τώρα χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του schwa.

η ιδιαιτερότητα είναι λόγω χαλασμένου τηλέγραφου της αρχαιότητας... έφτανε παραμορφωμένο το σήμα με ηχητικές παρεμβολές ....schw.... σαν χλασμεν τλεφον...
quis futuit anglica?
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Ποτέ δεν έχω παρακολουθήσει survivor.
1.
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
- Ζενίθεδρος
- Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Ο επιζών.Leporello έγραψε: ↑16 Ιουν 2022, 12:59Το survivor προφέρεται σαν /sɚˈvaɪvɚ/ όπου το ɚ είναι ρωτακισμένο άηχο φωνήεν (schwa)
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
☦𓀢
Εγώ υποστηρίζω την πρώτη προφορά γιά τους εξής λόγους:Jimmy81 έγραψε: ↑17 Ιουν 2022, 01:17Με αυτά τα δεδομένα, πιο σωστή μου ακούγεται η τρίτη προφορά. Η πρώτη φαίνεται μακριά από την original προφορά ενώ είναι και κακόηχη στο ελληνικό αφτί. Η δεύτερη νομίζω είναι η επικρατούσα στην Ελλάδα μέχρι τώρα χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του schwa.
1. Είναι η πιό αυθόρμητη προφορά γιά τους Ελληνες. u = ου.
2. Ξένες λέξεις που περιέχουν schwa και έχουν περιληφθεί στην ελληνική γλώσσα, έχουν αποδοθεί με "ου". Π.χ. България = Βουλγαρία, pastırma = παστουρμά. Μάλιστα, το schwa σε τούρκικες λέξεις έχει αποδοθεί και με "ι" π.χ. kapı = καπί (Τοπ Καπί). Αρα θα μπορούσαμε να πούμε και σιρβάϊβορ.
Η τρίτη προφορά είναι επηρεασμένη από τις αγγλικές λέξεις run, must κ.λ.π. Ομως εκεί, το απροσδιόριστο φωνήεν δεν είναι schwa αλλά ανοιχτό-μεσαίο πίσω μη στρογγυλεμένο φωνήεν (ʌ). Οι αντίστοιχες προφορές είναι /ɹʌn/, /ˈmʌst/
1.
- taxalata xalasa
κυριολεκτικά ο,Ζενίθεδρος έγραψε: ↑17 Ιουν 2022, 07:58Ο επιζών.Leporello έγραψε: ↑16 Ιουν 2022, 12:59Το survivor προφέρεται σαν /sɚˈvaɪvɚ/ όπου το ɚ είναι ρωτακισμένο άηχο φωνήεν (schwa)
Υπερ+β+ήϊος.... super+v+īvus.
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 31 Απαντήσεις
- 1890 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από georgebi
16 Μαρ 2024, 10:46
-
-
Νέα δημοσίευση Ερχονται τα νεα ταλεντα του survivor
από Μαδουραίος » 16 Σεπ 2024, 05:19 » σε 7η τέχνη και Ηλ. ΜΜΕ - 5 Απαντήσεις
- 325 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από vantono
17 Σεπ 2024, 22:10
-
-
- 1 Απαντήσεις
- 450 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από vantono
16 Σεπ 2024, 10:07
-
-
Νέα δημοσίευση Νικητής του Survivor,ποδοσφαιριστής,αθλητής του beach volley,κάνει ψαροντούφεκο από τα 15
από Frappezitis » 20 Ιαν 2024, 16:19 » σε Εσωτερική Πολιτική - 7 Απαντήσεις
- 504 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Frappezitis
20 Ιαν 2024, 21:02
-