Ζαποτέκος έγραψε: ↑20 Ιουν 2022, 22:57
raffaello έγραψε: ↑20 Ιουν 2022, 22:35
Pertinax έγραψε: ↑20 Ιουν 2022, 22:22
Δεν έχει σημασία ποιος το δημιούργησε. Σημασία έχει ότι το υιοθέτησαν οι "Ελληνοχριστιανοί". Αυτούσιο, μαζί με το Έλληνες=ειδωλολάτρες (ενώ οι Λατίνοι το άλλαξαν σε Gentiles). Ο ελληνοχριστιανισμός στα καλύτερά του.


ΕλληνοΡωμαιοΧριστιανοί. Ας μην λησμονείται ότι μετά τον 11ο άλλαξαν μυαλά και από εκεί που η Υπατία ήταν «μία παγανίστρια, μία φιλόσοφος» που «παρέσυρε τον κυβερνήτη» με τη «μαγεία της», έγινε η «πάνσοφος» με την οποία συγκρινόταν σε γνώσεις η Κομνηνή. Άλλοι καιροί και ήθη.
Τα περί μάγισσας τα λέει ο μονοφυσίτης Ιωάννης ο Νίκιος. Υπάρχουν και άλλοι πιο ουδέτεροι ως φιλικοί ( Σωκράτης , Φιλοστόργιος , Μαλάλας , Θεοφάνης , Σούδα ).
Ο Νικηφόρος Γρηγοράς ( 14ος αι. ) περιγράφει κάποια Ευδοκία ως μια άλλη Υπατία :
... ὡς Θεανώ τινα Πυθαγορικὴν καὶ Ὑπατίαν ἄλλην ὀνομάζεσθαι ταύτην ...
Ναι μονοφυσίτης ήταν. Είναι προφανής όμως και η διαφορά. Ο Νικίου τον 7ο κατηγορούσε τους αστρολάβους της Υπατίας και ο Γρηγοράς τον 14ο εξέδωσε εγχειρίδιο πώς να φτιάχνονται αστρολάβοι. Και δεν ήταν μόνος ο Νικίου. Πόσα δεν αναφέρει ο Ινδικοπλεύστης τον 6ο κατά των θεωριών των Ελλήνων; Πού στον Γρηγορά φυσικά δικαιώνονται.
Ζαποτέκος έγραψε: ↑20 Ιουν 2022, 23:07
raffaello έγραψε: ↑20 Ιουν 2022, 22:45
Ζαποτέκος έγραψε: ↑20 Ιουν 2022, 22:37
Δεν έχουν σωθεί τόσα έργα απ' την μεσοβυζαντινή περίοδο όσα απ' την υστεροβυζαντινή για να μπορούμε να συγκρίνουμε.
Ναι, διότι τον 8ο οι επόμενοι έκαιγαν των προηγουμένων στην Εικονομαχία. Αλλά από τον 9ο έχουμε αρκετά και δη διαφωτιστικά.
Του Μοναχού που έγραψες, τον Θεοφάνη, τους Συνεχιστές, τον Διάκονο, τον Πορφυρογέννητο, τον Μ. Φώτιο. Όλοι αυτοί και όχι ασήμαντοι ελάχιστα μνημονεύουν Έλληνες και Γραικούς εθνοτικά αναλογικά με αυτούς μετά τον 11ο. Και με τα υπόλοιπα ποσοτικά και ποιοτικά που σχολιάστηκαν.
Δηλαδή ο Σφραντζής, ο Κριτόβουλος και ο Δούκας πόσες φορές μνημονεύουν "Ρωμαίος" και πόσες φορές "Γραικός/Έλλην" ;
Κοίταξε τα αρχεία σου σχετικά με την συχνότητα και ποιότητα εθνοτικών αναφορών σε Έλληνες μετά τον 11ο. Νομίζω τα έχεις όλα τα χωρία και δεν χρειάζεσαι. Μπορώ να σου πω π.χ πόσες φορές αναφέρει Ρωμαίους - ως σύγχρονούς του - ο Αργυρόπουλος που είναι της ίδιας εποχής με τους άνω: καμία.
Και όχι μόνον αυτό, έχει και το "θράσσος" να απευθύνεται στους συγκεντρωμένους που τον άκουγαν ως "Έλληνες":
«Ὁρᾶτε δέ ὑμεῖς, ὦ ἄνδρες Ἕλληνες, οὐκ ἄνευ ἀγαθῆς ἡμετέρας τύχης ἐπί τοῦ βασιλείου θρόνου τοῦδε καθήμενον...»
(Περί βασιλείας πρός τόν αὐτοκράτορα Κωνσταντῖνον τόν Παλαιολόγον)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος
raffaello την 20 Ιουν 2022, 23:27, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.