Ιστορίες απο το Βυζάντιο
- George_V
- Δημοσιεύσεις: 34470
- Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
- Phorum.gr user: George_V
- Τοποθεσία: Kαλαμαι
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
Αυτά που περιγράψαμε ανωτέρω ηταν η κατάσταση στην Ανατολη. Στη Δυση παλι τα ιδια χάλια επικρατουσαν. Ο στρατος ηταν υπο διάλυση και οι Αραβες ειχαν πλημμυρίσει την Σικελία και την Κάτω Ιταλία. Στα Βαλκάνια οι φυλές των Σκυθων, Κροατών, Σέρβων και αλλων στην Παννονία και την Δαλματία σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους και αυτονομήθηκαν απο την Κωνσταντινουπολη.
Οι Αραβες εστειλαν νεα εκστρατεια στην Δαλματια υπο τον Σολντάν Εμίρη του Μπάρι, Σαμα Εμίρη του Τάραντα και Καλφουν Βέρβερο φυλαρχο οπου με 36 πλοια κατέλαβαν αρκετες πολεις και πολιορκησαν την Ραγούσα την πρωτευουσα της Δαλματιας. Η πολιορκια τραβουσε σε μακρος και η πολη εστειλε πρεσβεις στον Αυτοκράτορα για βοηθεια. Ομως οταν εφτασαν εμαθαν οτι ο Μιχαήλ ειχε πεθάνει και νεος Αυτοκράτορας ηταν ο Βασίλειος ο οποιος τους ακουσε με προσοχη και τους εδωσε στόλο με 100 Δρομωνες με επικεφαλης τον Δρουγγάριο του Στόλου Νικήτα Ωορύφα.
Στο μεταξυ οι Αραβες εμαθαν οτι ερχεται Βυζαντινός στόλος και απελπιστηκαν. Ετσι έλυσαν την πολιορκια και επεστρεψαν στην Ιταλία οπου με επιδρομες εφτασαν μεχρι τα περίχωρα της Ρώμης. Εμαθαν ομως και οι Σερβοι, Κροατες και αλλες φυλες οτι υπαρχει νεος Αυτοκράτορας και στέλνει στρατο στη Ραγουσα οποτε τρομοκρατηθηκαν και δηλωσαν αμέσως υποταγη εκ νεου στην Κωνσταντινουπολη.
Ο Βασιλειος ειδε οτι ο στόλος του Ωορύφα ειναι ανεπαρκης για να εκδιώξει τους Αραβες απο την Ιταλία και ετσι ανοιξε διαπραγματευσεις με τον Βασιλια της Γαλλίας Λουδοβίκο Β' και τον Πάπα Αδριανό Β' ζητώντας ενισχύσεις. Παράλληλα στρατολογησε μισθοφόρους απο τις φυλες των Σερβων και Κροατων για να διπλασιασει τον στρατό του.
Οταν μαζευτηκε ο στρατος διορισε επικεφαλης τον Πατρικιο Νικητα Ωορύφα και περνώντας απεναντι πολιορκησαν το Μπαρι το οποιο επεσε πολυ γρηγορα στους Βυζαντινους ενω οι Γαλλικες ενισχυσεις κατατροπωσαν τον στρατο του Εμιρη Σολδαν και ο ιδιος ο Εμίρης αιχμαλωτιστηκε.
Ο Σολδαν φυλακιστηκε στην Καπουα οπου για δυο χρόνια κανεις δεν τον ειδε να γελά. Ο Γαλλος Βασιλιας υποσχέθηκε χρυσάφι σε οποιον τον κάνει να γελάσει. Μια μερα ενας απο τους φρουρους ανεφερε στον Βασιλια οτι ειδε τον Σολδάν να γελάει και μαλιστα παρουσιασε μαρτυρες για αυτο. Ο Βασιλιας καλεσε τον Εμιρη και τον ρωτησε τι τον εκανε να γελάσει.
Ο Εμιρης απάντησε οτι ειδε το καρο ενος χωρικου και παρατηρησε τις ρόδες πως οι ακτινες τους ηταν μια πανω μια κατω και το ειδε αυτο ως μεταφορά της αστάθειας και της αβεβαιοτητας της ανθρωπινης ευτυχίας. Τοτε γέλασε καθως σκεφτηκε πως προβληματιζομαστε απο τετοια αβεβαια πράγματα. Και μετα προσθεσε πως και αυτος που ξεκινησε απο τοσο χαμηλα, βρεθηκε τοσο ψηλά, επεσε χαμηλα παλι ειναι βέβαιο πως θα ξανανεβει ψηλά.
Ο Βασιλιας καταλαβε οτι ο Εμιρης ειναι μορφωμενος ανθρωπος και απο τοτε τον κρατησε μαζι του για συζητησεις. Ο Εμιρης ομως δεν ηταν ηλιθιος ειχε σχέδιο να αποδράσει και το πρωτο μερος του ηταν να πεισει τον Βασιλια να τον βγάλει απο την φυλακη κατι το οποιο πετυχε με το παραπανω κολπο. Ηξερε οτι οι δυο πολεις η Καπουα και το γειτονικο Μπενεβεντο δεν ηθελαν να ειναι υπο Γαλλικη κυριαρχία και ηθελαν ανεξαρτησία. Ηξερε ομως οτι και ο Λουδοβικος δεν θα τις αφηνε ετσι απλα να φυγουν. Ετσι πήγε στον Βασιλια τωρα που ειχε κερδισει την εμπιστοσυνη του και του ειπε "Βλεπω πως αγωνιας να κρατησεις την κυριαρχία σου στην Καπουα και το Μπενεβεντο και θα ηθελα να σου δώσω μια συμβουλη. Δεν θα μεινεις σε αυτες τις πολεις εκτος και αν συλλαβεις τους προκριτους τους και τους μεταφέρεις στην Γαλλία ως ομηρους, Αν τους αφησεις εδω κινδυνευεις με επανασταση"
Ο Βασιλιας πειστηκε απο τον Εμίρη και εφτιαξε αλυσιδες για να συλλάβει τους προκριτους. Εχοντας τον Βασιλια στο τσεπακι του ο Εμιρης πεπικοινωνησε με τους προκρίτους και τους ειπε οτι τους εχει μια απορρητη πληροφορια ζητημα ζωης και θανατου. Εκεινοι ορκιστηκαν να μη μιλησουν και ο Εμιρης τους ειπε πως ο Λουδοβικος σχεδιάζει να τους πιασει ομηρους και να τους στειλει ολους στην Γαλλία για να μην επαναστατησουν οι πολεις. Αυτοι φυσικα του ζήτησαν αποδειξεις και ο Εμίρης τους πηγε στο σιδεράδικο οπου εφτιαχναν τις αλυσίδες. Οι προκριτοι κρυφτηκαν και ο Εμίρης ρωτησε δηθεν αθωα τον σιδερα τι φτιαχνει εκει και αυτος του απαντησε "αλυσιδες για να πιασει ο Βασιλιας τους προκριτους". Οι προκριτοι πειστηκαν οτι οντως ο Βασιλιας θελει να τους συλλάβει και αποφάσισαν να δράσουν πρώτοι.
Την επομένη μερα ο Βασιλιας πηγε για κυνήγι και οταν επέστρεψε βρηκε τις πυλες κλειστές και δεν του επέτρεπαν την εισοδο. Ο Βασιλιας ειδε οτι δεν μπορουσε να κανει τιποτα και οι στρατιωτες του ηταν πολυ λιγοι για πολιορκια και ετσι εφυγε για την Γαλλία.
Αμεσως μετα εμφανιστηκε ο Εμίρης στους προκριτους και ζήτησε την αμοιβη του για την βοηθεια του και αυτοι απο ευγνωμοσυνη τον αφησαν ελευθερο. Γυρισε στην Αφρική και απο εκει εκστρατευσε εναντιον της Καπουα και του Μπενεβεντο τις οποιες πολεις πολιορκησε. Οι προκριτοι που ειχαν καταλαβει οτι εξαπατηθηκαν απο τον Εμίρη εστειλαν πρέσβη στον Βασιλια της Γαλλιας για βοηθεια αλλα αυτος αρνηθηκε καθε βοηθεια εξαιτίας του τροπου που του φέρθηκαν.
Ετσι αναγκάστηκα στραφηκαν στον Αυτοκράτορα Βασίλειο ο οποιος ειπε στον πρεσβη να μεταφερει στις πολεις να αντέξουν και θα στειλει αμεσα στρατό να νικησει τον Σολδάν. Ομως στον γυρισμο ο πρέσβης αιχμαλωτιστηκε απο τους Αραβες και μεταφερθηκε σιδηροδέσμιος μπροστα στον Εμιρη ο οποιος του ειπε "Εχεις δυο δρόμους μπροστα σου και θα διαλέξεις οποιον σε συμφέρει. Αν θες να ζησεις και να παρεις πλουσια δώρα θα πεις στους πολιορκημενους οτι ο Αυτοκράτορας αρνηθηκε καθε βοήθεια. Αν ομως τους πεις το πραγματικο μηνυμα τοτε θα πεθάνεις αμέσως".
Ο πρεσβης δέχτηκε να κανει αυτο που του ειπε ο Εμίρης και ετσι τον εστειλε με συνοδεια σε αποσταση ριψης βέλους απο την πολη. Εκει ζητησε να ανεβουν οι προκριτοι στο τειχος για να τους μιλησει. Οταν ηρθε τους ειπε:
"Προκριτοι ακομη και αν ο θανατος παραμονευει και το σπαθι ειναι ετοιμο να χτυπήσει δεν θα σας κρυψω την αληθεια. Ζητάω μονο να βοηθησετε τη γυναικα και τα παιδια μου. Ειμαι στα χέρια του εχθρου αλλα ολοκληρωσα την αποστολη μου. Ευτυχειτε γιατι έρχεται βοηθεια απο τον Αυτοκράτορα! Ερχεται η σωτηρια σας αλλα για μενα ειναι το τέλος."
Πριν τελειωσει την φράση του αποκεφαλίστηκε αμεσα απο εναν στρατιωτη που τον συνόδευε. Αλλα οι πολεις εμαθαν οτι ερχετε βοηθεια και ο Σολδαν απελπιστηκε καθως περιμενε να παραδοθουν πριν ερθουν οι ενισχυσεις απο το Βυζάντιο. Ετσι αναγκαστικα ελυσε την πολιορκια και γυρισε στην Αφρικη ντροπιασμένος ενω η Κάπουα και το Μπενεβεντο παραδοθηκαν στους Βυζαντινους και εγιναν κομματι της Αυτοκρατορίας. O Σολδαν ισοπέδωσεε το χωριο Ιοντος απο την οργη του και πηρε ολους τους κατοικους του σκλαβους στην Αφρικη αλλα ο Βασιλειος το ξαναχτισε απο την αρχη ως πολη και το εκανε εμπορικο λιμάνι. Για να αναπληρώσει τους κατοικους εφερε πληθυσμο απο την Ηράκλεια του Ποντου και μετονομασε τη νεα πολη σε Καλλίπολη.
Την ιδια περίοδο στην Ανατολη ο Εμίρης της Ταρσουυ Γιασμάν οπλισε στόλο και επιτέθηκε στον Ευριπο στην Ευβοια αλλα ο Βασιλειος ειχε προειδοποιηθει για την επιθεση εστειλε τον Στρατηγό της Ελλάδας Ονιάτη να υπερασπιστει την πολη. Ο Ονιάτης επισκευασε τα τειχη και κατασκευασε καταπέλτες ενω δεν παρέλειψε να ανεφοδιασει την πολη για πολιορκια.
Οταν εμφανιστηκε ο στολος ο Εμιρης διέταξε αλλεπάλληλες επιθέσεις αλλα ολες αποκρουστηκαν απο τους υπερασπιστές της πολης ενω οι καταπέλτες προκάλεσαν μεγάλες ζημιες στον αραβικο στόλο. Οι απωλειες ηταν μεγάλες για τους Αραβες και οταν αλλαξε ο αέρας ο Στρατηγός διέταξε εξοδο του στόλου και με Υγρο Πυρ εστειλαν στον πατο πολλά πλοια.
Ο Εμίρης απελπισμένος εφτιαξε ενα βουνο απο χρυσάφι εξω απο την πολη και διέδοσε οτι θα το παρει οποιος καταφέρει να σκαρφαλώσει πρωτος στα τειχη μαζι με 100 παρθένες απο τους αιχμαλώτους.
Αυτο το ειδαν και οι υπερασπιστές της πολης και την επομενη μερα πριν προλάβει ο Εμιρης να δωσει παράγγελμα για επιθεση εκαναν εξοδο και επιτέθηκαν πρώτοι στους Αραβες. Οι πολιορκητες πανικοβληθηκαν και πανω στον ορυμαγδό της μαχης ο Εμιρης τραυματιστηκε θανασιμα και πεθανε. Πολλοι σκοτώθηκαν και οσοι γλιτωσαν μπηκαν στα πλοια και εφυγαν. Ετσι αδοξα τελειωσε η εκστρατεια του Εμιρη της Ταρσου.
Ομως δεν τελειωσε εκει. Στην Κρητη ενας νεος στολος ναυπηγηθηκε απο τον Εμιρη Σαιντ τον γιο του Εμιρη Αμπου-Χαφς ο οποιος εβαλε επικεφαλης του εναν Βυζαντινο εξισλαμισμένο ονοματι Φωτιο και λεηλατησε ολο το Αιγαίο μεχρι την Προικόννησο. Ομως ο Αυτοκρατορικος Στόλος υπο τον Δρουγγαριο Ωορυφα εκανε εξοδο και βρηκε τον Αραβικο στόλο στην Καρδία.
Στη ναυμαχια που επακολουθησε οι Αραβες εχασαν 20 πολεμικα πλοια απο Υγρο Πυρ ενω μερικα αλλα αιχμαλωτιστηκαν καθως πιαστηκαν με αρπαγες και οι Βυζαντινοι εκαναν ρεσάλτο. Οσοι γλιτωσαν διεφυγαν στην Κρήτη. Λιγο καιρο μετα ομως ο Εμιρης της Κρητης εφτιαξε νεο στολο και με επικεφαλης τον Φωτιο λεηλατησε ξανα το Αιγαιο και την Πελοπονησο. Ο Ναυαρχος Ωορυφας εκανε ξανα εξοδο και με τη βοηθεια ευνοικών ανεμων εφτασε στην Πελοπονησο και αγκυροβόλησε στις Κεγχρεες. Εκει σκέφτηκε πως θα αργουσε παρα πολυ εαν παρέπλεε την Πελοπονησο απο το Ταιναρο και ετσι ειχε την ιδεα να μεταφέρει τα πλοια του απο την ξηρα σερνοντας τα απο τον Ισθμο. Ετσι θα αιφνιδιαζε τους Αραβες που δεν θα τον περιμεναν απο την αντιθετη πλευρα.
Ετσι και εγινε. Οι Αραβες αιφνιδιαστηκαν και ο στολος τους διαλυθηκε. Ο Φωτιος συνεληφθη και εκτελεστηκε, οι Αραβες αιχμαλωτοι εκτελεστηκαν δι αποκεφαλισμου, η βραστηκαν σε καζανια με πισσα ενω οι εξισλαμισμένοι Βυζαντινοι αιχμαλωτοι καταδικαστηκαν να γδαρθουν ζωντανοι. Οσοι παραδοθηκαν δεν εκτελέστηκαν αλλα τους εκοψαν κομματια απο το δερμα τους.
Αλλα ουτε τωρα τελειωσαν οι επιδρομές. Αλλος ενας στολος εμφανιστηκε σταλμενος απο τον Εμιρη της Αφρικης με 60 πλοια τα οποια λεηλατησαν τα παντα μεχρι την Κεφαλλονια και την Ζακυνθο. Ο Ωορύφας ειχε ανακληθει στην Κωνσταντινουπολη και νεος Ναυαρχος ορίστηκε ο Βασιλειος Νάσαρ. Ο οποιος με μια μοιρα του στόλου παρέπλευσε την Μεθώνη αλλα εκει ανακαλυψε κατι φοβερο. Αρκετοι κωπηλάτες ειχαν λιποτακτήσει και εγκαταλειψει τα πλοια της μοιρας σε μικρες ομάδες κατι το οποιο δεν εγινε αντιληπτο αρχικα αλλα πλεον με τους μισους κωπηλάτες δεν θα μπορουσε να δωσει μαχη καθως τα πλοια του θα ηταν πολυ αργα.
Ενημερώσε αμεσα την Κωνσταντινουπολη και αφου δεν μπορουσε να βρει τους λιποτάκτες ο Αυτοκράττορας πηρε 30 Αραβες κρατουμενους τους βουτηξε τα κεφαλια στο φουμο για να γίνουν αγνωριστοι και τους παρουσιασε για τους λιποτάκτες στοον Ιπποδρομο κκαι αφου τους μαστιγωσε στη συνέχεια τους εστειλε στον Νασαρ ο οποιος τους εκτέλεσε με ανασκολοπισμο για να φοβισει τους υπολοιπους ναυτες και να τους φυγει καθε ιδεα λιποταξιας.
Στη συνεχεια στρατολογησε νεους κωπηλάτες απο την Πελοποννησο και ετοιμαστηκε για ναυμαχία. Οι Αραβες υποτιμησαν τον Βυζαντινο στόλο και αφεθηκαν να λεηλατουν την γυρω περιοχη μεταξυ Ζακυνθου και Ηλειας. Ομως ο Βυζαντινος στόλος με μια αιφνιδιαστικη νυχτερινη επιθεση τους επιασε εξ απηνης και τα περισσότερα πλοια τους καηκαν απο Υγρο Πυρ. Οσα πλοια επεσαν στα χέρια των Βυζαντινών ο Ναυαρχος Νασαρ τα αφιέρωσε στον Καθεδρικό του Αγιου Ιωάννη του Ευαγγελιστη στη Μεθώνη ως ευχαριστία στον Θεο για την νικη τους. Ο Αυτοκράτορας τον συνεχάρη για την νικη του και τον διέταξε να μεταβει στην Σικελία οπου Νασαρ λεηλατησε τα παράλια της διακοπτωντας το εμποριο μεταξυ Αφρικης και Σικελιας και στα χέρια του επεσαν μεγαλες ποσότητες εμπορεύματος καθως και τεραστιες ποσοτητες ελαιολαδου το οποιο ηταν περιζητητο εκεινη την περιοδο με τιμη 1 χρυσο νομισμα τη λιβρα.
Απο εκει κινηθηκαν βορεια στην Ιταλια οπου τους περίμεναν μονάδες Βυζαντινου Ιππικου υπο τον Πρωτοβεστιαριο Προκόπιο και τον Πατρικιο Λεοντα Αποστύπη Στρατηγό Μακεδονιας και Θράκης. Στη διαδρομη καταναυμαχησαν εναν ακομα στόλο απο την Αφρικη κοντα στο νησι Στύλαι. Μετα την νικη τους κατέλαβαν την Λογγοβαρδία και την Καλαβρια εκδιωκοντας τους Αραβες αποκαθιστωντας την Αυτοκρατορικη εξουσια στην Κατω Ιταλια. Μετα απο αυτο επεστρεψαν στην Κωνσταντινουπολη με θριαμβο φερνοντας λαφυρα και σκλάβους.
Συνεχίζεται.
Οι Αραβες εστειλαν νεα εκστρατεια στην Δαλματια υπο τον Σολντάν Εμίρη του Μπάρι, Σαμα Εμίρη του Τάραντα και Καλφουν Βέρβερο φυλαρχο οπου με 36 πλοια κατέλαβαν αρκετες πολεις και πολιορκησαν την Ραγούσα την πρωτευουσα της Δαλματιας. Η πολιορκια τραβουσε σε μακρος και η πολη εστειλε πρεσβεις στον Αυτοκράτορα για βοηθεια. Ομως οταν εφτασαν εμαθαν οτι ο Μιχαήλ ειχε πεθάνει και νεος Αυτοκράτορας ηταν ο Βασίλειος ο οποιος τους ακουσε με προσοχη και τους εδωσε στόλο με 100 Δρομωνες με επικεφαλης τον Δρουγγάριο του Στόλου Νικήτα Ωορύφα.
Στο μεταξυ οι Αραβες εμαθαν οτι ερχεται Βυζαντινός στόλος και απελπιστηκαν. Ετσι έλυσαν την πολιορκια και επεστρεψαν στην Ιταλία οπου με επιδρομες εφτασαν μεχρι τα περίχωρα της Ρώμης. Εμαθαν ομως και οι Σερβοι, Κροατες και αλλες φυλες οτι υπαρχει νεος Αυτοκράτορας και στέλνει στρατο στη Ραγουσα οποτε τρομοκρατηθηκαν και δηλωσαν αμέσως υποταγη εκ νεου στην Κωνσταντινουπολη.
Ο Βασιλειος ειδε οτι ο στόλος του Ωορύφα ειναι ανεπαρκης για να εκδιώξει τους Αραβες απο την Ιταλία και ετσι ανοιξε διαπραγματευσεις με τον Βασιλια της Γαλλίας Λουδοβίκο Β' και τον Πάπα Αδριανό Β' ζητώντας ενισχύσεις. Παράλληλα στρατολογησε μισθοφόρους απο τις φυλες των Σερβων και Κροατων για να διπλασιασει τον στρατό του.
Οταν μαζευτηκε ο στρατος διορισε επικεφαλης τον Πατρικιο Νικητα Ωορύφα και περνώντας απεναντι πολιορκησαν το Μπαρι το οποιο επεσε πολυ γρηγορα στους Βυζαντινους ενω οι Γαλλικες ενισχυσεις κατατροπωσαν τον στρατο του Εμιρη Σολδαν και ο ιδιος ο Εμίρης αιχμαλωτιστηκε.
Ο Σολδαν φυλακιστηκε στην Καπουα οπου για δυο χρόνια κανεις δεν τον ειδε να γελά. Ο Γαλλος Βασιλιας υποσχέθηκε χρυσάφι σε οποιον τον κάνει να γελάσει. Μια μερα ενας απο τους φρουρους ανεφερε στον Βασιλια οτι ειδε τον Σολδάν να γελάει και μαλιστα παρουσιασε μαρτυρες για αυτο. Ο Βασιλιας καλεσε τον Εμιρη και τον ρωτησε τι τον εκανε να γελάσει.
Ο Εμιρης απάντησε οτι ειδε το καρο ενος χωρικου και παρατηρησε τις ρόδες πως οι ακτινες τους ηταν μια πανω μια κατω και το ειδε αυτο ως μεταφορά της αστάθειας και της αβεβαιοτητας της ανθρωπινης ευτυχίας. Τοτε γέλασε καθως σκεφτηκε πως προβληματιζομαστε απο τετοια αβεβαια πράγματα. Και μετα προσθεσε πως και αυτος που ξεκινησε απο τοσο χαμηλα, βρεθηκε τοσο ψηλά, επεσε χαμηλα παλι ειναι βέβαιο πως θα ξανανεβει ψηλά.
Ο Βασιλιας καταλαβε οτι ο Εμιρης ειναι μορφωμενος ανθρωπος και απο τοτε τον κρατησε μαζι του για συζητησεις. Ο Εμιρης ομως δεν ηταν ηλιθιος ειχε σχέδιο να αποδράσει και το πρωτο μερος του ηταν να πεισει τον Βασιλια να τον βγάλει απο την φυλακη κατι το οποιο πετυχε με το παραπανω κολπο. Ηξερε οτι οι δυο πολεις η Καπουα και το γειτονικο Μπενεβεντο δεν ηθελαν να ειναι υπο Γαλλικη κυριαρχία και ηθελαν ανεξαρτησία. Ηξερε ομως οτι και ο Λουδοβικος δεν θα τις αφηνε ετσι απλα να φυγουν. Ετσι πήγε στον Βασιλια τωρα που ειχε κερδισει την εμπιστοσυνη του και του ειπε "Βλεπω πως αγωνιας να κρατησεις την κυριαρχία σου στην Καπουα και το Μπενεβεντο και θα ηθελα να σου δώσω μια συμβουλη. Δεν θα μεινεις σε αυτες τις πολεις εκτος και αν συλλαβεις τους προκριτους τους και τους μεταφέρεις στην Γαλλία ως ομηρους, Αν τους αφησεις εδω κινδυνευεις με επανασταση"
Ο Βασιλιας πειστηκε απο τον Εμίρη και εφτιαξε αλυσιδες για να συλλάβει τους προκριτους. Εχοντας τον Βασιλια στο τσεπακι του ο Εμιρης πεπικοινωνησε με τους προκρίτους και τους ειπε οτι τους εχει μια απορρητη πληροφορια ζητημα ζωης και θανατου. Εκεινοι ορκιστηκαν να μη μιλησουν και ο Εμιρης τους ειπε πως ο Λουδοβικος σχεδιάζει να τους πιασει ομηρους και να τους στειλει ολους στην Γαλλία για να μην επαναστατησουν οι πολεις. Αυτοι φυσικα του ζήτησαν αποδειξεις και ο Εμίρης τους πηγε στο σιδεράδικο οπου εφτιαχναν τις αλυσίδες. Οι προκριτοι κρυφτηκαν και ο Εμίρης ρωτησε δηθεν αθωα τον σιδερα τι φτιαχνει εκει και αυτος του απαντησε "αλυσιδες για να πιασει ο Βασιλιας τους προκριτους". Οι προκριτοι πειστηκαν οτι οντως ο Βασιλιας θελει να τους συλλάβει και αποφάσισαν να δράσουν πρώτοι.
Την επομένη μερα ο Βασιλιας πηγε για κυνήγι και οταν επέστρεψε βρηκε τις πυλες κλειστές και δεν του επέτρεπαν την εισοδο. Ο Βασιλιας ειδε οτι δεν μπορουσε να κανει τιποτα και οι στρατιωτες του ηταν πολυ λιγοι για πολιορκια και ετσι εφυγε για την Γαλλία.
Αμεσως μετα εμφανιστηκε ο Εμίρης στους προκριτους και ζήτησε την αμοιβη του για την βοηθεια του και αυτοι απο ευγνωμοσυνη τον αφησαν ελευθερο. Γυρισε στην Αφρική και απο εκει εκστρατευσε εναντιον της Καπουα και του Μπενεβεντο τις οποιες πολεις πολιορκησε. Οι προκριτοι που ειχαν καταλαβει οτι εξαπατηθηκαν απο τον Εμίρη εστειλαν πρέσβη στον Βασιλια της Γαλλιας για βοηθεια αλλα αυτος αρνηθηκε καθε βοηθεια εξαιτίας του τροπου που του φέρθηκαν.
Ετσι αναγκάστηκα στραφηκαν στον Αυτοκράτορα Βασίλειο ο οποιος ειπε στον πρεσβη να μεταφερει στις πολεις να αντέξουν και θα στειλει αμεσα στρατό να νικησει τον Σολδάν. Ομως στον γυρισμο ο πρέσβης αιχμαλωτιστηκε απο τους Αραβες και μεταφερθηκε σιδηροδέσμιος μπροστα στον Εμιρη ο οποιος του ειπε "Εχεις δυο δρόμους μπροστα σου και θα διαλέξεις οποιον σε συμφέρει. Αν θες να ζησεις και να παρεις πλουσια δώρα θα πεις στους πολιορκημενους οτι ο Αυτοκράτορας αρνηθηκε καθε βοήθεια. Αν ομως τους πεις το πραγματικο μηνυμα τοτε θα πεθάνεις αμέσως".
Ο πρεσβης δέχτηκε να κανει αυτο που του ειπε ο Εμίρης και ετσι τον εστειλε με συνοδεια σε αποσταση ριψης βέλους απο την πολη. Εκει ζητησε να ανεβουν οι προκριτοι στο τειχος για να τους μιλησει. Οταν ηρθε τους ειπε:
"Προκριτοι ακομη και αν ο θανατος παραμονευει και το σπαθι ειναι ετοιμο να χτυπήσει δεν θα σας κρυψω την αληθεια. Ζητάω μονο να βοηθησετε τη γυναικα και τα παιδια μου. Ειμαι στα χέρια του εχθρου αλλα ολοκληρωσα την αποστολη μου. Ευτυχειτε γιατι έρχεται βοηθεια απο τον Αυτοκράτορα! Ερχεται η σωτηρια σας αλλα για μενα ειναι το τέλος."
Πριν τελειωσει την φράση του αποκεφαλίστηκε αμεσα απο εναν στρατιωτη που τον συνόδευε. Αλλα οι πολεις εμαθαν οτι ερχετε βοηθεια και ο Σολδαν απελπιστηκε καθως περιμενε να παραδοθουν πριν ερθουν οι ενισχυσεις απο το Βυζάντιο. Ετσι αναγκαστικα ελυσε την πολιορκια και γυρισε στην Αφρικη ντροπιασμένος ενω η Κάπουα και το Μπενεβεντο παραδοθηκαν στους Βυζαντινους και εγιναν κομματι της Αυτοκρατορίας. O Σολδαν ισοπέδωσεε το χωριο Ιοντος απο την οργη του και πηρε ολους τους κατοικους του σκλαβους στην Αφρικη αλλα ο Βασιλειος το ξαναχτισε απο την αρχη ως πολη και το εκανε εμπορικο λιμάνι. Για να αναπληρώσει τους κατοικους εφερε πληθυσμο απο την Ηράκλεια του Ποντου και μετονομασε τη νεα πολη σε Καλλίπολη.
Την ιδια περίοδο στην Ανατολη ο Εμίρης της Ταρσουυ Γιασμάν οπλισε στόλο και επιτέθηκε στον Ευριπο στην Ευβοια αλλα ο Βασιλειος ειχε προειδοποιηθει για την επιθεση εστειλε τον Στρατηγό της Ελλάδας Ονιάτη να υπερασπιστει την πολη. Ο Ονιάτης επισκευασε τα τειχη και κατασκευασε καταπέλτες ενω δεν παρέλειψε να ανεφοδιασει την πολη για πολιορκια.
Οταν εμφανιστηκε ο στολος ο Εμιρης διέταξε αλλεπάλληλες επιθέσεις αλλα ολες αποκρουστηκαν απο τους υπερασπιστές της πολης ενω οι καταπέλτες προκάλεσαν μεγάλες ζημιες στον αραβικο στόλο. Οι απωλειες ηταν μεγάλες για τους Αραβες και οταν αλλαξε ο αέρας ο Στρατηγός διέταξε εξοδο του στόλου και με Υγρο Πυρ εστειλαν στον πατο πολλά πλοια.
Ο Εμίρης απελπισμένος εφτιαξε ενα βουνο απο χρυσάφι εξω απο την πολη και διέδοσε οτι θα το παρει οποιος καταφέρει να σκαρφαλώσει πρωτος στα τειχη μαζι με 100 παρθένες απο τους αιχμαλώτους.
Αυτο το ειδαν και οι υπερασπιστές της πολης και την επομενη μερα πριν προλάβει ο Εμιρης να δωσει παράγγελμα για επιθεση εκαναν εξοδο και επιτέθηκαν πρώτοι στους Αραβες. Οι πολιορκητες πανικοβληθηκαν και πανω στον ορυμαγδό της μαχης ο Εμιρης τραυματιστηκε θανασιμα και πεθανε. Πολλοι σκοτώθηκαν και οσοι γλιτωσαν μπηκαν στα πλοια και εφυγαν. Ετσι αδοξα τελειωσε η εκστρατεια του Εμιρη της Ταρσου.
Ομως δεν τελειωσε εκει. Στην Κρητη ενας νεος στολος ναυπηγηθηκε απο τον Εμιρη Σαιντ τον γιο του Εμιρη Αμπου-Χαφς ο οποιος εβαλε επικεφαλης του εναν Βυζαντινο εξισλαμισμένο ονοματι Φωτιο και λεηλατησε ολο το Αιγαίο μεχρι την Προικόννησο. Ομως ο Αυτοκρατορικος Στόλος υπο τον Δρουγγαριο Ωορυφα εκανε εξοδο και βρηκε τον Αραβικο στόλο στην Καρδία.
Στη ναυμαχια που επακολουθησε οι Αραβες εχασαν 20 πολεμικα πλοια απο Υγρο Πυρ ενω μερικα αλλα αιχμαλωτιστηκαν καθως πιαστηκαν με αρπαγες και οι Βυζαντινοι εκαναν ρεσάλτο. Οσοι γλιτωσαν διεφυγαν στην Κρήτη. Λιγο καιρο μετα ομως ο Εμιρης της Κρητης εφτιαξε νεο στολο και με επικεφαλης τον Φωτιο λεηλατησε ξανα το Αιγαιο και την Πελοπονησο. Ο Ναυαρχος Ωορυφας εκανε ξανα εξοδο και με τη βοηθεια ευνοικών ανεμων εφτασε στην Πελοπονησο και αγκυροβόλησε στις Κεγχρεες. Εκει σκέφτηκε πως θα αργουσε παρα πολυ εαν παρέπλεε την Πελοπονησο απο το Ταιναρο και ετσι ειχε την ιδεα να μεταφέρει τα πλοια του απο την ξηρα σερνοντας τα απο τον Ισθμο. Ετσι θα αιφνιδιαζε τους Αραβες που δεν θα τον περιμεναν απο την αντιθετη πλευρα.
Ετσι και εγινε. Οι Αραβες αιφνιδιαστηκαν και ο στολος τους διαλυθηκε. Ο Φωτιος συνεληφθη και εκτελεστηκε, οι Αραβες αιχμαλωτοι εκτελεστηκαν δι αποκεφαλισμου, η βραστηκαν σε καζανια με πισσα ενω οι εξισλαμισμένοι Βυζαντινοι αιχμαλωτοι καταδικαστηκαν να γδαρθουν ζωντανοι. Οσοι παραδοθηκαν δεν εκτελέστηκαν αλλα τους εκοψαν κομματια απο το δερμα τους.
Αλλα ουτε τωρα τελειωσαν οι επιδρομές. Αλλος ενας στολος εμφανιστηκε σταλμενος απο τον Εμιρη της Αφρικης με 60 πλοια τα οποια λεηλατησαν τα παντα μεχρι την Κεφαλλονια και την Ζακυνθο. Ο Ωορύφας ειχε ανακληθει στην Κωνσταντινουπολη και νεος Ναυαρχος ορίστηκε ο Βασιλειος Νάσαρ. Ο οποιος με μια μοιρα του στόλου παρέπλευσε την Μεθώνη αλλα εκει ανακαλυψε κατι φοβερο. Αρκετοι κωπηλάτες ειχαν λιποτακτήσει και εγκαταλειψει τα πλοια της μοιρας σε μικρες ομάδες κατι το οποιο δεν εγινε αντιληπτο αρχικα αλλα πλεον με τους μισους κωπηλάτες δεν θα μπορουσε να δωσει μαχη καθως τα πλοια του θα ηταν πολυ αργα.
Ενημερώσε αμεσα την Κωνσταντινουπολη και αφου δεν μπορουσε να βρει τους λιποτάκτες ο Αυτοκράττορας πηρε 30 Αραβες κρατουμενους τους βουτηξε τα κεφαλια στο φουμο για να γίνουν αγνωριστοι και τους παρουσιασε για τους λιποτάκτες στοον Ιπποδρομο κκαι αφου τους μαστιγωσε στη συνέχεια τους εστειλε στον Νασαρ ο οποιος τους εκτέλεσε με ανασκολοπισμο για να φοβισει τους υπολοιπους ναυτες και να τους φυγει καθε ιδεα λιποταξιας.
Στη συνεχεια στρατολογησε νεους κωπηλάτες απο την Πελοποννησο και ετοιμαστηκε για ναυμαχία. Οι Αραβες υποτιμησαν τον Βυζαντινο στόλο και αφεθηκαν να λεηλατουν την γυρω περιοχη μεταξυ Ζακυνθου και Ηλειας. Ομως ο Βυζαντινος στόλος με μια αιφνιδιαστικη νυχτερινη επιθεση τους επιασε εξ απηνης και τα περισσότερα πλοια τους καηκαν απο Υγρο Πυρ. Οσα πλοια επεσαν στα χέρια των Βυζαντινών ο Ναυαρχος Νασαρ τα αφιέρωσε στον Καθεδρικό του Αγιου Ιωάννη του Ευαγγελιστη στη Μεθώνη ως ευχαριστία στον Θεο για την νικη τους. Ο Αυτοκράτορας τον συνεχάρη για την νικη του και τον διέταξε να μεταβει στην Σικελία οπου Νασαρ λεηλατησε τα παράλια της διακοπτωντας το εμποριο μεταξυ Αφρικης και Σικελιας και στα χέρια του επεσαν μεγαλες ποσότητες εμπορεύματος καθως και τεραστιες ποσοτητες ελαιολαδου το οποιο ηταν περιζητητο εκεινη την περιοδο με τιμη 1 χρυσο νομισμα τη λιβρα.
Απο εκει κινηθηκαν βορεια στην Ιταλια οπου τους περίμεναν μονάδες Βυζαντινου Ιππικου υπο τον Πρωτοβεστιαριο Προκόπιο και τον Πατρικιο Λεοντα Αποστύπη Στρατηγό Μακεδονιας και Θράκης. Στη διαδρομη καταναυμαχησαν εναν ακομα στόλο απο την Αφρικη κοντα στο νησι Στύλαι. Μετα την νικη τους κατέλαβαν την Λογγοβαρδία και την Καλαβρια εκδιωκοντας τους Αραβες αποκαθιστωντας την Αυτοκρατορικη εξουσια στην Κατω Ιταλια. Μετα απο αυτο επεστρεψαν στην Κωνσταντινουπολη με θριαμβο φερνοντας λαφυρα και σκλάβους.
Συνεχίζεται.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
- George_V
- Δημοσιεύσεις: 34470
- Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
- Phorum.gr user: George_V
- Τοποθεσία: Kαλαμαι
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
Mετα την αποχώρηση του Αυτοκρατορικου Στόλου οι δυο διοικητές κινηθηκαν νοτια αλλα συντομα επεσε διχόνοια αναμεταξυ τους για το ποιος ειχε την διοικηση. Και ετσι διχασμένους τους τους πετυχαν οι Αραβες ο Λεοντας Αποστυπης διοικουσε την δεξια πλευρά με τους στρατιωτες απο την Μακεδονια και την Θράκη και κατάφερε να απωθησει την Αραβικη επίθεση. Στα αριστερά ομως που βρισκόταν ο Προκόπιος με τους Σλάβους μισθοφόρους και τα Ιταλικά στρατευματα πιεζόταν απο παντου. Καθως ομως δεν ερχονταν ενισχυσεις απο τον Λεοντα και δεδομενου του ψυχρου κλιματος μεταξυ τους η αριστερη πτέρυγα κατέρρευσε και ο Προκόπιος σκοτώθηκε στην μάχη.
Ο Λεοντας ομως εχοντας απωθησει τους Αραβες πηρε τους στρατιωτες του και επιτέθηκε απο τα πλευρα στους Αραβες που κυνηγουσαν τους στρατιωτες του Προκόπιου θέλοντας να σβησει την ντροπη απο την προηγουμενη αντιπαλοτητα τους και τους ετρεψε σε φυγη. Μετα οι δυο στρατοι ενώθηκαν και πολιορκησαν τον Ταραντα ο οποιος επεσε γρηγορα στα χέρια του. Οι κατοικοι πουληθηκαν ολοι για σκλάβοι και απο τα λαφυρα που πηρε τα μισα τα έδωσε στους στρατιωτες και τα αλλα μισα τα έστειλε στην Κωνσταντινουπολη. Οταν ομως ο Βασιλειος εμαθε τι ειχε συμβει και πως σκοτώθηκε ο Προκόπιος εξαιτίας της αντιπαλοτητας με τον Λεοντα τον καθαίρεσε και τον εξόρισε στα κτηματα του στο Κοτυαιον.
Ομως ο Πρωτοστράτορας του Λέοντα Βαιανός και ο Κουβικουλάριος Χαμάρετος τον κατηγόρησαν για προδοσία με σκοπο να σφετεριστουν τα κτηματα του αλλα πριν προλάβει να φτάσει η κατηγορία στον Αυτοκράτορα οι γιοι του Λέοντα Βάρδας και Δαβιδ δολοφόνησαν τον Βαιανό για εκδικηση. Για να αποφυγουν ομως την οργη του Βασιλειου δραπέτευσαν στην Συρια παιρνοντας μαζι τους και τον πατέρα τους. Ο Βασιλειος διέταξε την αμεση συλληψη τους και εστειλε τον Μέγα Εταιριαρχη με ενα αποσπασμα στο κατόπι τους με εντολη να τους φέρει πισω ολους δεμένους.
Το απόσπασμα τους πρόλαβε στην Καππαδοκία λιγο πριν περάσουν τα συνορα. Οι εντολές τους ηταν σαφεις. Επρεπε μονο να τους συλλάβουν. Εν τουτοις ομως και οι τρεις προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση και μετα απο μια αψιμαχία στην οποια σκοτώθηκαν αρκετοι στρατιώτες αλλα και οι δυο γιοι του Λεοντα ο ίδιος πιάστηκε ζωντανος και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινουπολη. Ο Αυτοκράτορας τον παρέπεμψε σε δικη οπου βρέθηκε ενοχος προδοσίας και της δολοφονίας του Βαιανου και καταδικάστηκε σε αποκοπή της δεξιας χειρός, εξόρυξη του δεξιου οφθαλμου και εξορίστηκε στην Μεσημβρία.
Οσο ο Βασιλειος ηταν απασχολημένος στην Δυση οι Αραβες αρχισαν να κινουνται θεωρόντας οτι ο Αυτοκράτορας δεν θα αντιδράσει και προετοιμαστηκαν να εκστρατευσουν με στόλο κατα της Αυτοκρατοριας. Ενας νεος στολος ναυπηγηθηκε σε Αιγυπτο, Φοινικη και Συρία αλλα πριν ξεκινήσουν εστειλαν κατασκόπους για να δουν τι ακριβώς κανει ο Βασίλειος. Ο Βασιλειος ομως δεν ηταν ηλίθιος. Ηξερε απο πολυ πιο πριν τι ετοιμαζαν οι Αραβες ετσι τους ειχε προλάβει και ειχε ναυπηγησει και αυτός στόλο τον οποιο ειχε κρυψει στην Κωνσταντινουπολη περιμένοντας την κίνηση των Αράβων. Ομως για να μην μεινουν απραγοι οι ναυτες μεχρι να κινηθουν οι Αραβες τους ειχε αναθέσει να δουλεψουν στην οικοδόμηση των Εκκλησιων του Σωτήρος, των Αρχαγγέλων και του Προφήτη Ηλια που εχτιζε εκείνη την περίοδο. Εν τουτοις ομως τους ειχε πει να παραμεινουν σε ετοιμοτητα ωστε με το πρωτο καλεσμα να επανδρώσουν τα πλοια και να φύγουν.
Οι Αραβες κατάσκοποι εφτασαν στην Κωνσταντινουπολη και ειδαν τον στόλο του Βασιλειου (ο Βασιλειος ηξερε ποιοι ηταν και τι ηρθαν να κανουν αλλα τους αφησε επιτηδες να δουν τον στόλο) και γυρισαν πισω οπου εξιστόρησαν οτι ο Αυτοκράτορας ειναι ετοιμος ανα πασα στιγμη αρα εχουν χασει το πλεονεκτημα του αιφνιδιασμου. Ετσι οι Εμίρηδες εγκατέλειψαν την ιδέα της εκστρατειας και αποφασισαν να μην κανουν τιποτα για την ωρα.
Ο Εμιρης της Αφρικής ομως αποφάσισε να δράσει μονος του και με τον στολο που ειχε ναυπηγήσει ξεκινησε την ανοιξη του 878 για την Σικελια αφου πρωτα ομως βεβαιωθηκε οτι δεν κυκλοφορουσαν τιποτα πλοια του Αυτοκρατορικου Στολου στην περιοχη. Ο Εμιρης πολιορκησε τις Συρακουσες και λεηλατησε τη γυρω περιοχη αλλα ο Στρατηγός της Σικελίας ειδοποιησε επειγόντως τον Βασίλειο ο οποιος εστειλε τον στόλο που ειχε φτιαξει με επικεφαλής τον Πατρίκιο Αδριανό να αντιμετωπίσει τους Αραβες.
Οι ανεμοι ομως ηταν αντιθετοι και ο στολος προχωρουσε πολυ αργά για μέρες και κατάφεραν μετα απο καιρο να φτάσουν στην Πελοπονησο οπου αποφάσισαν να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι Ιέραξ στην Μονεμβασια περιμενοντας να αλλάξει ο αέρας. Ομως καθυστέρησαν πολυ εκει καθως οι καιρικες συνθηκες χειροτερεψαν και οι Συρακουσες επεσαν στα χέρια των Αράβων στις 21 Μαιου 878. Ο Ναυαρχος Αδριανός το έμαθε 10 μερες μετά οταν εφτασαν στην Πελοπονησο οι πρωτοι πρόσφυγες απο την Σικελία που κατάφεραν να ξεφύγουν και αμεσως ανεκρουσε πρυμνα και γυρισε στην Κωνσταντινουπολη οπου κατέφυγε στην Αγια Σοφία και ζήτησε ασυλο για να αποφυγει την τιμωρια που του επεφυλασσε ο Βασιλειος ο οποιος εξοργισμένος εστειλε την φρουρά του η οποια σπαζοντας τις πορτες μπηκε στην Αγια Σοφία και τον εβγαλε εξω με την βια και ο Βασιλειος τον καταδικασε σε καθαίρεση και εξορία για την αποτυχία του. Αμέσως μετά διόρισε νεο Στρατηγό της Λογγοβαρδίας τον Στέφανο Μαξέντιο τον Καππαδόκη και τον εστειλε να ανακαταλάβει τις Συρακούσες. Εν τουτοις ομως και αυτός δεν πετυχε απολυτως τιποτα και ο Βασιλειος πνεοντας μενεα τον ανακαλεσε στην Κωνσταντινουπολη και τον καθαίρεσε απο το αξιωμα του.
Στη θέση διορίστηκε νεος Στρατηγός ο Νικηφόρος Φωκάς ο Πρεσβυτερος ο οποιος εφερε μαζι του στρατιώτες απο την Καππαδοκια και ενα σωμα Παυλικιανών που ειχαν ορκιστει πιστη στον Αυτοκράτορα με αρχηγό τον Διακονίτζη τον παλιο υπασπιστή του Χρυσόχειρα. Φτανοντας στην Σικελία ενώθηκε με το στρατο του πρωην Στρατηγού Στεφανου Μαξέντιου και κατάφερε να απωθησει τους Αραβες καταλαμβάνοντας τις πολεις Αμαντία, Τροπαια και Σαντα Σεβερίνα ανακαταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της Σικελιας.
Αυτά κατάφερε ο Βασιλειος απο στρατιωτικης πλευράς. Στα εσωτερικα ο Βασιλειος δεν ξεχασε ποτέ την υποσχεση που ειχε δώσει στον Ηγουμενο της Μονης του Αγιου Διομηδους και το ξεπλήρωσε δινοντας πλουσια δώρα στην Μονη την διπλασιασε και τους δώρησε μεγάλα κτηματα στην Θρακη με πλουσιο εισόδημα.
Επισης δεν ξέχασε ουτε την Δανιηλιδα και τον γιο της Ιωάννη με τον οποιο ειχαν γινει αδελφοποιτοι. Η Δανιηλιδα που ειχε γεράσει αρκετα ταξιδεψε μεχρι την Κωνσταντινουπολη σε φορείο με συνοδεια 300 σκλάβους και τον γιο της Ιωάννη. Ο Βασιλειος τους δέχτηκε στην Μεγάλη Αιθουσα του Θρόνου στην Μαγναυρα η οποια ανοιγε μονο για ακροαση ξενων ηγεμόνων και επισημων πρεσβειων και η Δανιηλιδα του εφερε πλουσιοτατα δώρα μεταξυ των οποιων 500 σκλαβους 100 ευνουχους, 100 υφαντριες, εκατοντάδες τοπια μεταξιου, χρυσο και ασημι. Σε αντάλλαγμα την διόρισε αρχόντισα ολης της Πελοπονησου και ο Ιωάννης προσεληφθη στην Αυτοκρατορικη Φρούρα ως Πρωτοσπαθάριος.
Αφου εμεινε μαζι με τον Βασιλειο στο Παλάτι επεστρεψε στην Πατρα. Η Δανιηλιδα επισκεφτηκε την Κωνσταντινουπολη αλλη μια φορά μετα τον θανατο του Βασιλειου και αφου αγκάλιασε τον Αυτοκράτορα Λεοντα ΣΤ' τον ονομασε γενικο κληρονομο της περιουσιας της καθως ο γιος της Ιωάννης και ο εγγονός της ειχαν πεθάνει πριν απο αυτην και ειχε μεινει χωρις κληρονόμους. Μετα επέστρεψε ξανα στην Πάτρα οπου και πέθανε λιγο αργότερα.
Στις 8 Μαιου 869 ενας σεισμος ειχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην Κωνσταντινουπολη αλλα ο Βασιλειος ηταν πολυ απασχολημένος με πολέμους για να αποκαταστησει τις ζημιες χωρια που δεν ειχε λεφτα. Με τα δώρα που του εφερε η Δανιηλιδα ξεκίνησε ενα οικοδομικο πρόγραμμα οπου οσες εκκλησιες ειχαν υποστει μεγάλες ζημιες τις κατεδάφισε και τις ανοικοδόμησε εκ βαθρων ενω αλλες τις επισκευασε και τις εκανε λαμπρότερες απο πριν. Η Αγια Σοφια που ειχε ρωγμές στην τοιχοποιια επισκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ και ο Βασιλειος αφιέρωσε ενα ψηφιδωτο της Παναγιας αναμεσα στους Αποστόλους Πέτρο και Παυλο σε αναμνηση του γεγονότος και τριπλασιασε την επιδότηση προς την Αγια Σοφία καθως ειχε μειωθει τοσο πολυ που με το ζόρι επαιρναν λαδι για τα καντήλια ενω δώρησε στην Μεγάλη Εκκλησια το κτημα Μανταία στην Μ. Ασία το οποιο ειχε τεράστιο εισόδημα ενω με νομο εδωσε κανονικο μισθο στους ψάλτες της Αγιας Σοφίας οι οποιοι μεχρι τοτε επαιρναν μονο οτι εδινε ο Αυτοκρατορας καθε φορα που πηγαινε εκει.
Η Εκκλησια των Αγιων Σεργιου και Βακχου αναστηλώθηκε και επιδιορθώθηκαν οι εικονες των Αγίων που ειχε ξυσει ο Εικονομάχος Ηγουμενος Ιωάννης Γραμματικος επι βασιλείας Θεοφίλου. Το ιδιο αναστηλώθηκε και η Εκκλησια των Αγίων Αποστόλων την οποια στηριξε με αντηρίδες καθως και το Αυτοκρατορικο Μαυσωλειο και την Εκκλησια της Θεοτοκου εν τη Πηγει ενω την Εκκλησια της Θεοτόκου εν τω Σιγματι την κατεδάφισε και την ανοικοδομησε οπως και την Εκκλησια του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου στην συνοικια Αυρηλιανη και τον Ναο του Αγιου Μωκιου και του Αγιου Ανδρέα του Πρωτοκλητου.
Οι εκκλησιες του Αγιου Ρωμανου, της Αγιας Αννας στο Δευτερον, του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, του Αγιου Αιμιλιανου εν τω Ραβδω, του Αγιου Ναζαρίου, της Αναστάσεως, της Αγιας Αναστασιας εν Δομνινω ανακαινίστηκαν και οι ξυλινες στέγες τους αντικαταστάθηκαν με πέτρινες.
Το ιδιο εκανε και σε ολες τις υπολοιπες εκκλησιες που ειχαν υποστει ζημιες. Επίσης ανακαίνισε το Μεγάλο Παλάτι και εχτισε το Παλάτι των Μαγγανών και το Νεο Παλατι ως προσθηκη στο Μεγάλο Παλάτι. Για τις εργασιες στο Παλάτι δεν χρησιμοποιησε δημοσιο χρήμα αλλα οι ποροι ηρθαν απο τα προσωπικά κτηματα του Αυτοκράτορα. Επίσης ανοικοδόμησε το Παλατι στις Πηγές που ειχε καει απο τους Βουλγαρους παλαιοτερα και ανακαινισε το Παλατι του Ιουστινιανου στην Ιέρεια και ξέχωσε την Κινστέρνα εκει την οποια ειχε καλυψει με χώμα ο Ηράκλειος και την ειχε μετατρέψει σε προσωπικο του λαχανόκηπο.
Για την ιστορια ο Ηράκλειος ειχε μια μανια οπου εβλεπε κινστέρνα με νερο να την καλυπτει με χώμα οπως εκανε και στην Κινστέρνα της Μαγναυρας και του Λαυσιακου καθως φοβόταν το νερό. Ειχε παρει μια προφητεία απο τον Στεφανο τον Φιλόσοφο οτι ο θανατος του θα προέλθει απο το νερο. Ετσι ανεπτυξε τετοια φοβια που δεν μπορουσε ουτε καν να το αντικρυσει. Ακομα και οταν περασε απο την Ιέρεια απεναντι στην Κωνσταντινουπολη φοβηθηκε να μπει σε καράβει και εβαλε το στρατό να του χτισει μια γέφυρα η οποια αριστερα και δεξια ηταν καλυμμενη με σανιδες για να περάσει απέναντι ο Αυτοκράτορας χωρις να βλέπει το νερο. Τελικά πέθανε απο υδρωπικια η οποια ηταν γνωστη τοτε ως "Νοσος του Υδατος".
Επίσης ο Βασιλειος κατεδάφισε μαγαζια στο Φορουμ ανοιγοντας χώρο και στο χωρο που εξοικονομησε εχτισε την Εκκλησια της Θεοτοκου εν τω Φορω ετσι ωστε οι εμποροι να μπορουν να προσευχονται χωρις να χρειαζεται να κλεινουν το μαγαζι τους και να πηγαινουν μακρια.
Στην θρησκευτικη πολιτικη με υποσχέσεις δώρων και χρημάτων επεισε πολλους Εβραιους να βαφτιστουν Χριστιανοι και οσοι αρνηθηκαν εξοριστηκαν και εστειλε ιεραποστόλους για να στηρίξει την νεοφώτιστη Εκκλησια της Βουλγαρίας
Το 879 ομως ηρθε η καταστροφη για τον Βασίλειο. Ο γιος του Κωνσταντινος σρρώστησε βαρια με πυρετό και στις 3 Σεπτεμβριου 879 πέθανε. Αυτο ηταν τεράστιο χτυπημα για τον Βασίλειο καθως ο Κωνσταντινος ηταν γίος του απο την πρωτη του γυναικα και σιγουρος οτι ηταν δικο του παιδι αντιθετα απο τον Λεοντα που τον υποπτευόταν παντα για γιο του Μιχαηλ και τον Στεφανο για τον οποιο ηταν σιγουρος καθως ηταν ιδιος ο Μιχαηλ στο προσωπο. Ο μονος γιος που του ειχε απομεινει και ηταν σιγουρος οτι ηταν δικος του ηταν ο Αλέξανδρος ο οποιος γεννηθηκε 2 χρονια μετα τον θανατο του Μιχαηλ.
Παρολη την θλιψη του ο Βασιλειος συνέχισε να κυβερνα το κράτος αν και πλεον με λιγότερη ζέση καθως το χτυπημα ηταν βαρυ και δεν συνηλθε ποτε απο αυτο. Ο θανατος του Κωνσταντινου τον τσακισε και ακομα περισσοτερο οτι πλεον θα επρεπε να ζησει με τον Λεοντα ως διαδοχο που πιστευε οτι δεν ηταν παιδι του. Αλλα και ο Λεοντας δεν ειχε την καλυτερη γνωμη για τον (υποτιθεμενο) πατέρα του. Στην ακολουθια του Αυτοκράτορα υπηρχε ενας μοναχός τον οποιο ο Βασιλειος ειχε σε μεγάλη εκτιμηση και τον ακουγε με προσοχη με ονομα Θεόδωρος Σανταβαρηνός. Ενω ομως ειχε την ευνοια του Αυτοκρατορα και μαλιστα με δικη του προταση εξελέγη το 880 Επίσκοπος Ευχαιτών ολοι οι αλλοι ομως δεν τον εμπιστευονταν και κυριως ο Λεοντας που τον κατηγορουσε για τσαρλατάνο και απατεωνα και κρυφοπαυλικιανο. Ο Σανταβαρηνος θυμωσε με τον Λεοντα και αποφάσισε να τον εκδικηθει.
Ετσι μια μερα πλησιασε φιλικα τον Λέοντα και του ειπε: "Εσυ που εισαι νεος και σε αγαπα ο πατέρας σου γιατι δεν εχεις πανω σου ξιφος η στιλέτο οταν πατε για κυνηγι με τον πατέρα σου για να τον υπερασπισεις εαν σας επιτεθει καποιο θηρίο? Η εαν υπαρχει καποια συνομωσία εναντιον του πως θα τον σωσεις αοπλος?" Ο Λεοντας επεσε στην παγιδα καθοτι ευκολόπιστος και απο τοτε αρχισε να κρύβει ενα στιλέτο στην μπότα του. Οταν ειδε ο Σανταβαρηνός οτι η ιντριγκα του δουλευει πήγε στον Αυτοκρατορα και του ειπε:
"Ω Αυτοκράτωρ ξέρει οτι ο γιος σου συνομωτεί εναντιον σου και θέλει να σε δολοφονησει? Αν δεν με πιστευεις τοτε στο επομενο κυνηγι διεταξε τον να βγάλει την μποτα του και θα δεις οτι εκει θα βρεις ενα στιλετο κρυμμενο." Ο Βασιλειος πειστηκε και στο επομενο κυνηγι το φθινόπωρο του 883 καποια στιγμη ο Βασιλειος προσποιηθηκε οτι χρειαζεται ενα μαχαίρι και ο Λεοντας αφελώς τραβηξε το στιλέτο απο την μποτα του και το εδωσε στον Βασίλειο.
Βασιλειος και Λεοντας κοιτάχτηκαν για μερικα δευτερολεπτα και αμεσως ο Βασιλειος διέταξε την φρουρά να συλλάβει τον Λεοντα και αφου του έσκισε τα Αυτοκρατορικα διάσημα απο την στολη τους ειπε να τον κλειδώσουν στον Μαργαρίτη Κοιτώνα και ο ιδιος εφυγε εξοργισμένος για το Παλάτι. Ο Σανταβαρηνός προσπάθησε να τον πεισει να διατάξει την τυφλωση του αλλα η Συγκλητος και ο Πατριαρχης εθεσαν βέτο σε αυτη την αποφαση και ετσι ο Λεοντας παρέμεινε φυλακισμένος αλλα αρτιμελης. Μαζι με τον Λεοντα φυλακιστηκε και ο Ιωάννης Κουρκούας Δομέστικος των Ικανάτων ο οποιος ομολόγησε και ενεπλεξε και αλλους 60 Συγκλητικους στην συνομωσία. Ο Κουρκούας τυφλώθηκε και εξορίστηκε ενω οι Συγκλητικοι καθαιρεθηκαν, βασανιστηκαν, χειροτονηθηκαν με τη βια κληρικοι και εξοριστηκαν.
Ο Βασιλειος ειχε στο Παλάτι ενα παπαγάλο δώρο απο μια εξωτικη πρεσβεία ο οποιος ειχε μάθει να μιλάει και καθε φορά επαναλάμβανε την φράση "φτωχέ Λεοντα". Εκεινη την περιοδο εδωσε επισημο γευμα στην Συγκλητο και ο παπαγάλος συνέχισε να επαναλαμβάνει την ιδια φράση συνέχεια πραγμα που χάλασε τη διάθεση στους Συγκλητικους. Οταν ο Βασιλειος το ειδε αυτό τους ρώτησε γιατι δεν τρώνε και δεν διασκεδάζουν και αυτοι του ειπαν "Βασιλέα πως να διασκεδάσουμε οταν ντροπιαζόμαστε απο την φωνη ενος πτηνου. Υποτιθεται οτι εχουμε λογικη αλλα το αλογο ζώο αυτο ζητα απο σένα κατι που εμεις φοβομασταν να σου πουμε. Εαν ηταν ενοχος ο Λεοντας και εμεις θα λεγαμε ενοχος. Αλλα αν κανεις δεν μπορει να αποδειξει την ενοχη του τοτε ως ποτε ο ψευδομάρτυρας θα κρατα την γλώσσα του μεσα στο στόμα του ακόμα?"
Ο Αυτοκρατορας ταράχτηκε και ζητησε απο τους Συγκλητικους να φυγουν υποσχόμενος οτι θα εξετάσει το θέμα. Αφου σκέφτηκε ολη νυχτα αποφάσισε να απελευθερώσει τον Λεοντα και το επομενο πρωι τον εφερε μπροστα του. Εκει αφου του εκοψε τα μαλλια και τα γένια που ειχαν μακρυνει απο την φυλακιση, του εβγαλε τα πενθιμα ρουχα και του ξαναφόρεσε την Αυτοκρατορικη στολη στις 20 Ιουλιου 886.
30 μέρες μετά ομως κατα τη διάρκεια ενος κυνηγιου ο Βασιλειος ειδε ενα ελάφι και σηκωσε το ακοντιο του για να το σκοτώσει. Αστόχησε ομως και το ελάφι του επιτέθηκε. Δεν προλαβε να τραβήξει τη δευτερη λογχη του και πανω στην προσπάθεια να γυρισει το άλογο να το αποφυγει το ελάφι τον χτύπησε στα πλευρα και τα κερατα του μπλεχτηκαν στη ζώνη του Αυτοκρατορα. Το ελάφι αφηνιασε και αρχισε να τρεχει σέρνοντας τον Βασίλειο για 16 μιλια. Οι υπηρέτες ακουσαν τις φωνές του και ετρεξαν να τον σώσουν αλλα δεν μπορουσαν να φτάσουν το αφηνιασμένο ελάφι ως που καποια στιγμη ενας Στρατωρας καταφερε να πλησιάσει το ελάφι και να κοψει με το μαχαίρι του τη ζώνη απελευθερώνοντας τον Βασίλειο.
Ο Αυτοκράτορας μεταφέρθηκε βαρια τραυματισμένος στο Παλάτι οπου επεσε σε κώμα. Τρεις μερες μετά συνηλθε για λιγο διέταξε την εκτέλεση του Στράτωρα που τον εσωσε καθως μεσα στο παραληρημα του θεωρησε οτι ηθελε να τον δολοφονήσει και ξαναπεσε σε κωμα. Μια βδομάδα μετα πέθανε στις 29 Αυγουστου 886 χωρις να εχει ανακτησει ποτέ τις αισθησεις του. Βασιλευσε 1 χρόνο μαζι με τον Μιχαήλ Γ' και μονος του 18 χρόνια 11 μήνες και 4 μέρες. Ενταφιάστηκε στο Μαυσωλείο του Μεγάλου Κωνσταντινου στους Αγιους Αποστόλους σε σαρκοφάγο απο χρυσο και πράσινο μάρμαρο.
Συνεχίζεται.
Ο Λεοντας ομως εχοντας απωθησει τους Αραβες πηρε τους στρατιωτες του και επιτέθηκε απο τα πλευρα στους Αραβες που κυνηγουσαν τους στρατιωτες του Προκόπιου θέλοντας να σβησει την ντροπη απο την προηγουμενη αντιπαλοτητα τους και τους ετρεψε σε φυγη. Μετα οι δυο στρατοι ενώθηκαν και πολιορκησαν τον Ταραντα ο οποιος επεσε γρηγορα στα χέρια του. Οι κατοικοι πουληθηκαν ολοι για σκλάβοι και απο τα λαφυρα που πηρε τα μισα τα έδωσε στους στρατιωτες και τα αλλα μισα τα έστειλε στην Κωνσταντινουπολη. Οταν ομως ο Βασιλειος εμαθε τι ειχε συμβει και πως σκοτώθηκε ο Προκόπιος εξαιτίας της αντιπαλοτητας με τον Λεοντα τον καθαίρεσε και τον εξόρισε στα κτηματα του στο Κοτυαιον.
Ομως ο Πρωτοστράτορας του Λέοντα Βαιανός και ο Κουβικουλάριος Χαμάρετος τον κατηγόρησαν για προδοσία με σκοπο να σφετεριστουν τα κτηματα του αλλα πριν προλάβει να φτάσει η κατηγορία στον Αυτοκράτορα οι γιοι του Λέοντα Βάρδας και Δαβιδ δολοφόνησαν τον Βαιανό για εκδικηση. Για να αποφυγουν ομως την οργη του Βασιλειου δραπέτευσαν στην Συρια παιρνοντας μαζι τους και τον πατέρα τους. Ο Βασιλειος διέταξε την αμεση συλληψη τους και εστειλε τον Μέγα Εταιριαρχη με ενα αποσπασμα στο κατόπι τους με εντολη να τους φέρει πισω ολους δεμένους.
Το απόσπασμα τους πρόλαβε στην Καππαδοκία λιγο πριν περάσουν τα συνορα. Οι εντολές τους ηταν σαφεις. Επρεπε μονο να τους συλλάβουν. Εν τουτοις ομως και οι τρεις προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση και μετα απο μια αψιμαχία στην οποια σκοτώθηκαν αρκετοι στρατιώτες αλλα και οι δυο γιοι του Λεοντα ο ίδιος πιάστηκε ζωντανος και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινουπολη. Ο Αυτοκράτορας τον παρέπεμψε σε δικη οπου βρέθηκε ενοχος προδοσίας και της δολοφονίας του Βαιανου και καταδικάστηκε σε αποκοπή της δεξιας χειρός, εξόρυξη του δεξιου οφθαλμου και εξορίστηκε στην Μεσημβρία.
Οσο ο Βασιλειος ηταν απασχολημένος στην Δυση οι Αραβες αρχισαν να κινουνται θεωρόντας οτι ο Αυτοκράτορας δεν θα αντιδράσει και προετοιμαστηκαν να εκστρατευσουν με στόλο κατα της Αυτοκρατοριας. Ενας νεος στολος ναυπηγηθηκε σε Αιγυπτο, Φοινικη και Συρία αλλα πριν ξεκινήσουν εστειλαν κατασκόπους για να δουν τι ακριβώς κανει ο Βασίλειος. Ο Βασιλειος ομως δεν ηταν ηλίθιος. Ηξερε απο πολυ πιο πριν τι ετοιμαζαν οι Αραβες ετσι τους ειχε προλάβει και ειχε ναυπηγησει και αυτός στόλο τον οποιο ειχε κρυψει στην Κωνσταντινουπολη περιμένοντας την κίνηση των Αράβων. Ομως για να μην μεινουν απραγοι οι ναυτες μεχρι να κινηθουν οι Αραβες τους ειχε αναθέσει να δουλεψουν στην οικοδόμηση των Εκκλησιων του Σωτήρος, των Αρχαγγέλων και του Προφήτη Ηλια που εχτιζε εκείνη την περίοδο. Εν τουτοις ομως τους ειχε πει να παραμεινουν σε ετοιμοτητα ωστε με το πρωτο καλεσμα να επανδρώσουν τα πλοια και να φύγουν.
Οι Αραβες κατάσκοποι εφτασαν στην Κωνσταντινουπολη και ειδαν τον στόλο του Βασιλειου (ο Βασιλειος ηξερε ποιοι ηταν και τι ηρθαν να κανουν αλλα τους αφησε επιτηδες να δουν τον στόλο) και γυρισαν πισω οπου εξιστόρησαν οτι ο Αυτοκράτορας ειναι ετοιμος ανα πασα στιγμη αρα εχουν χασει το πλεονεκτημα του αιφνιδιασμου. Ετσι οι Εμίρηδες εγκατέλειψαν την ιδέα της εκστρατειας και αποφασισαν να μην κανουν τιποτα για την ωρα.
Ο Εμιρης της Αφρικής ομως αποφάσισε να δράσει μονος του και με τον στολο που ειχε ναυπηγήσει ξεκινησε την ανοιξη του 878 για την Σικελια αφου πρωτα ομως βεβαιωθηκε οτι δεν κυκλοφορουσαν τιποτα πλοια του Αυτοκρατορικου Στολου στην περιοχη. Ο Εμιρης πολιορκησε τις Συρακουσες και λεηλατησε τη γυρω περιοχη αλλα ο Στρατηγός της Σικελίας ειδοποιησε επειγόντως τον Βασίλειο ο οποιος εστειλε τον στόλο που ειχε φτιαξει με επικεφαλής τον Πατρίκιο Αδριανό να αντιμετωπίσει τους Αραβες.
Οι ανεμοι ομως ηταν αντιθετοι και ο στολος προχωρουσε πολυ αργά για μέρες και κατάφεραν μετα απο καιρο να φτάσουν στην Πελοπονησο οπου αποφάσισαν να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι Ιέραξ στην Μονεμβασια περιμενοντας να αλλάξει ο αέρας. Ομως καθυστέρησαν πολυ εκει καθως οι καιρικες συνθηκες χειροτερεψαν και οι Συρακουσες επεσαν στα χέρια των Αράβων στις 21 Μαιου 878. Ο Ναυαρχος Αδριανός το έμαθε 10 μερες μετά οταν εφτασαν στην Πελοπονησο οι πρωτοι πρόσφυγες απο την Σικελία που κατάφεραν να ξεφύγουν και αμεσως ανεκρουσε πρυμνα και γυρισε στην Κωνσταντινουπολη οπου κατέφυγε στην Αγια Σοφία και ζήτησε ασυλο για να αποφυγει την τιμωρια που του επεφυλασσε ο Βασιλειος ο οποιος εξοργισμένος εστειλε την φρουρά του η οποια σπαζοντας τις πορτες μπηκε στην Αγια Σοφία και τον εβγαλε εξω με την βια και ο Βασιλειος τον καταδικασε σε καθαίρεση και εξορία για την αποτυχία του. Αμέσως μετά διόρισε νεο Στρατηγό της Λογγοβαρδίας τον Στέφανο Μαξέντιο τον Καππαδόκη και τον εστειλε να ανακαταλάβει τις Συρακούσες. Εν τουτοις ομως και αυτός δεν πετυχε απολυτως τιποτα και ο Βασιλειος πνεοντας μενεα τον ανακαλεσε στην Κωνσταντινουπολη και τον καθαίρεσε απο το αξιωμα του.
Στη θέση διορίστηκε νεος Στρατηγός ο Νικηφόρος Φωκάς ο Πρεσβυτερος ο οποιος εφερε μαζι του στρατιώτες απο την Καππαδοκια και ενα σωμα Παυλικιανών που ειχαν ορκιστει πιστη στον Αυτοκράτορα με αρχηγό τον Διακονίτζη τον παλιο υπασπιστή του Χρυσόχειρα. Φτανοντας στην Σικελία ενώθηκε με το στρατο του πρωην Στρατηγού Στεφανου Μαξέντιου και κατάφερε να απωθησει τους Αραβες καταλαμβάνοντας τις πολεις Αμαντία, Τροπαια και Σαντα Σεβερίνα ανακαταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της Σικελιας.
Αυτά κατάφερε ο Βασιλειος απο στρατιωτικης πλευράς. Στα εσωτερικα ο Βασιλειος δεν ξεχασε ποτέ την υποσχεση που ειχε δώσει στον Ηγουμενο της Μονης του Αγιου Διομηδους και το ξεπλήρωσε δινοντας πλουσια δώρα στην Μονη την διπλασιασε και τους δώρησε μεγάλα κτηματα στην Θρακη με πλουσιο εισόδημα.
Επισης δεν ξέχασε ουτε την Δανιηλιδα και τον γιο της Ιωάννη με τον οποιο ειχαν γινει αδελφοποιτοι. Η Δανιηλιδα που ειχε γεράσει αρκετα ταξιδεψε μεχρι την Κωνσταντινουπολη σε φορείο με συνοδεια 300 σκλάβους και τον γιο της Ιωάννη. Ο Βασιλειος τους δέχτηκε στην Μεγάλη Αιθουσα του Θρόνου στην Μαγναυρα η οποια ανοιγε μονο για ακροαση ξενων ηγεμόνων και επισημων πρεσβειων και η Δανιηλιδα του εφερε πλουσιοτατα δώρα μεταξυ των οποιων 500 σκλαβους 100 ευνουχους, 100 υφαντριες, εκατοντάδες τοπια μεταξιου, χρυσο και ασημι. Σε αντάλλαγμα την διόρισε αρχόντισα ολης της Πελοπονησου και ο Ιωάννης προσεληφθη στην Αυτοκρατορικη Φρούρα ως Πρωτοσπαθάριος.
Αφου εμεινε μαζι με τον Βασιλειο στο Παλάτι επεστρεψε στην Πατρα. Η Δανιηλιδα επισκεφτηκε την Κωνσταντινουπολη αλλη μια φορά μετα τον θανατο του Βασιλειου και αφου αγκάλιασε τον Αυτοκράτορα Λεοντα ΣΤ' τον ονομασε γενικο κληρονομο της περιουσιας της καθως ο γιος της Ιωάννης και ο εγγονός της ειχαν πεθάνει πριν απο αυτην και ειχε μεινει χωρις κληρονόμους. Μετα επέστρεψε ξανα στην Πάτρα οπου και πέθανε λιγο αργότερα.
Στις 8 Μαιου 869 ενας σεισμος ειχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην Κωνσταντινουπολη αλλα ο Βασιλειος ηταν πολυ απασχολημένος με πολέμους για να αποκαταστησει τις ζημιες χωρια που δεν ειχε λεφτα. Με τα δώρα που του εφερε η Δανιηλιδα ξεκίνησε ενα οικοδομικο πρόγραμμα οπου οσες εκκλησιες ειχαν υποστει μεγάλες ζημιες τις κατεδάφισε και τις ανοικοδόμησε εκ βαθρων ενω αλλες τις επισκευασε και τις εκανε λαμπρότερες απο πριν. Η Αγια Σοφια που ειχε ρωγμές στην τοιχοποιια επισκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ και ο Βασιλειος αφιέρωσε ενα ψηφιδωτο της Παναγιας αναμεσα στους Αποστόλους Πέτρο και Παυλο σε αναμνηση του γεγονότος και τριπλασιασε την επιδότηση προς την Αγια Σοφία καθως ειχε μειωθει τοσο πολυ που με το ζόρι επαιρναν λαδι για τα καντήλια ενω δώρησε στην Μεγάλη Εκκλησια το κτημα Μανταία στην Μ. Ασία το οποιο ειχε τεράστιο εισόδημα ενω με νομο εδωσε κανονικο μισθο στους ψάλτες της Αγιας Σοφίας οι οποιοι μεχρι τοτε επαιρναν μονο οτι εδινε ο Αυτοκρατορας καθε φορα που πηγαινε εκει.
Η Εκκλησια των Αγιων Σεργιου και Βακχου αναστηλώθηκε και επιδιορθώθηκαν οι εικονες των Αγίων που ειχε ξυσει ο Εικονομάχος Ηγουμενος Ιωάννης Γραμματικος επι βασιλείας Θεοφίλου. Το ιδιο αναστηλώθηκε και η Εκκλησια των Αγίων Αποστόλων την οποια στηριξε με αντηρίδες καθως και το Αυτοκρατορικο Μαυσωλειο και την Εκκλησια της Θεοτοκου εν τη Πηγει ενω την Εκκλησια της Θεοτόκου εν τω Σιγματι την κατεδάφισε και την ανοικοδομησε οπως και την Εκκλησια του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου στην συνοικια Αυρηλιανη και τον Ναο του Αγιου Μωκιου και του Αγιου Ανδρέα του Πρωτοκλητου.
Οι εκκλησιες του Αγιου Ρωμανου, της Αγιας Αννας στο Δευτερον, του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, του Αγιου Αιμιλιανου εν τω Ραβδω, του Αγιου Ναζαρίου, της Αναστάσεως, της Αγιας Αναστασιας εν Δομνινω ανακαινίστηκαν και οι ξυλινες στέγες τους αντικαταστάθηκαν με πέτρινες.
Το ιδιο εκανε και σε ολες τις υπολοιπες εκκλησιες που ειχαν υποστει ζημιες. Επίσης ανακαίνισε το Μεγάλο Παλάτι και εχτισε το Παλάτι των Μαγγανών και το Νεο Παλατι ως προσθηκη στο Μεγάλο Παλάτι. Για τις εργασιες στο Παλάτι δεν χρησιμοποιησε δημοσιο χρήμα αλλα οι ποροι ηρθαν απο τα προσωπικά κτηματα του Αυτοκράτορα. Επίσης ανοικοδόμησε το Παλατι στις Πηγές που ειχε καει απο τους Βουλγαρους παλαιοτερα και ανακαινισε το Παλατι του Ιουστινιανου στην Ιέρεια και ξέχωσε την Κινστέρνα εκει την οποια ειχε καλυψει με χώμα ο Ηράκλειος και την ειχε μετατρέψει σε προσωπικο του λαχανόκηπο.
Για την ιστορια ο Ηράκλειος ειχε μια μανια οπου εβλεπε κινστέρνα με νερο να την καλυπτει με χώμα οπως εκανε και στην Κινστέρνα της Μαγναυρας και του Λαυσιακου καθως φοβόταν το νερό. Ειχε παρει μια προφητεία απο τον Στεφανο τον Φιλόσοφο οτι ο θανατος του θα προέλθει απο το νερο. Ετσι ανεπτυξε τετοια φοβια που δεν μπορουσε ουτε καν να το αντικρυσει. Ακομα και οταν περασε απο την Ιέρεια απεναντι στην Κωνσταντινουπολη φοβηθηκε να μπει σε καράβει και εβαλε το στρατό να του χτισει μια γέφυρα η οποια αριστερα και δεξια ηταν καλυμμενη με σανιδες για να περάσει απέναντι ο Αυτοκράτορας χωρις να βλέπει το νερο. Τελικά πέθανε απο υδρωπικια η οποια ηταν γνωστη τοτε ως "Νοσος του Υδατος".
Επίσης ο Βασιλειος κατεδάφισε μαγαζια στο Φορουμ ανοιγοντας χώρο και στο χωρο που εξοικονομησε εχτισε την Εκκλησια της Θεοτοκου εν τω Φορω ετσι ωστε οι εμποροι να μπορουν να προσευχονται χωρις να χρειαζεται να κλεινουν το μαγαζι τους και να πηγαινουν μακρια.
Στην θρησκευτικη πολιτικη με υποσχέσεις δώρων και χρημάτων επεισε πολλους Εβραιους να βαφτιστουν Χριστιανοι και οσοι αρνηθηκαν εξοριστηκαν και εστειλε ιεραποστόλους για να στηρίξει την νεοφώτιστη Εκκλησια της Βουλγαρίας
Το 879 ομως ηρθε η καταστροφη για τον Βασίλειο. Ο γιος του Κωνσταντινος σρρώστησε βαρια με πυρετό και στις 3 Σεπτεμβριου 879 πέθανε. Αυτο ηταν τεράστιο χτυπημα για τον Βασίλειο καθως ο Κωνσταντινος ηταν γίος του απο την πρωτη του γυναικα και σιγουρος οτι ηταν δικο του παιδι αντιθετα απο τον Λεοντα που τον υποπτευόταν παντα για γιο του Μιχαηλ και τον Στεφανο για τον οποιο ηταν σιγουρος καθως ηταν ιδιος ο Μιχαηλ στο προσωπο. Ο μονος γιος που του ειχε απομεινει και ηταν σιγουρος οτι ηταν δικος του ηταν ο Αλέξανδρος ο οποιος γεννηθηκε 2 χρονια μετα τον θανατο του Μιχαηλ.
Παρολη την θλιψη του ο Βασιλειος συνέχισε να κυβερνα το κράτος αν και πλεον με λιγότερη ζέση καθως το χτυπημα ηταν βαρυ και δεν συνηλθε ποτε απο αυτο. Ο θανατος του Κωνσταντινου τον τσακισε και ακομα περισσοτερο οτι πλεον θα επρεπε να ζησει με τον Λεοντα ως διαδοχο που πιστευε οτι δεν ηταν παιδι του. Αλλα και ο Λεοντας δεν ειχε την καλυτερη γνωμη για τον (υποτιθεμενο) πατέρα του. Στην ακολουθια του Αυτοκράτορα υπηρχε ενας μοναχός τον οποιο ο Βασιλειος ειχε σε μεγάλη εκτιμηση και τον ακουγε με προσοχη με ονομα Θεόδωρος Σανταβαρηνός. Ενω ομως ειχε την ευνοια του Αυτοκρατορα και μαλιστα με δικη του προταση εξελέγη το 880 Επίσκοπος Ευχαιτών ολοι οι αλλοι ομως δεν τον εμπιστευονταν και κυριως ο Λεοντας που τον κατηγορουσε για τσαρλατάνο και απατεωνα και κρυφοπαυλικιανο. Ο Σανταβαρηνος θυμωσε με τον Λεοντα και αποφάσισε να τον εκδικηθει.
Ετσι μια μερα πλησιασε φιλικα τον Λέοντα και του ειπε: "Εσυ που εισαι νεος και σε αγαπα ο πατέρας σου γιατι δεν εχεις πανω σου ξιφος η στιλέτο οταν πατε για κυνηγι με τον πατέρα σου για να τον υπερασπισεις εαν σας επιτεθει καποιο θηρίο? Η εαν υπαρχει καποια συνομωσία εναντιον του πως θα τον σωσεις αοπλος?" Ο Λεοντας επεσε στην παγιδα καθοτι ευκολόπιστος και απο τοτε αρχισε να κρύβει ενα στιλέτο στην μπότα του. Οταν ειδε ο Σανταβαρηνός οτι η ιντριγκα του δουλευει πήγε στον Αυτοκρατορα και του ειπε:
"Ω Αυτοκράτωρ ξέρει οτι ο γιος σου συνομωτεί εναντιον σου και θέλει να σε δολοφονησει? Αν δεν με πιστευεις τοτε στο επομενο κυνηγι διεταξε τον να βγάλει την μποτα του και θα δεις οτι εκει θα βρεις ενα στιλετο κρυμμενο." Ο Βασιλειος πειστηκε και στο επομενο κυνηγι το φθινόπωρο του 883 καποια στιγμη ο Βασιλειος προσποιηθηκε οτι χρειαζεται ενα μαχαίρι και ο Λεοντας αφελώς τραβηξε το στιλέτο απο την μποτα του και το εδωσε στον Βασίλειο.
Βασιλειος και Λεοντας κοιτάχτηκαν για μερικα δευτερολεπτα και αμεσως ο Βασιλειος διέταξε την φρουρά να συλλάβει τον Λεοντα και αφου του έσκισε τα Αυτοκρατορικα διάσημα απο την στολη τους ειπε να τον κλειδώσουν στον Μαργαρίτη Κοιτώνα και ο ιδιος εφυγε εξοργισμένος για το Παλάτι. Ο Σανταβαρηνός προσπάθησε να τον πεισει να διατάξει την τυφλωση του αλλα η Συγκλητος και ο Πατριαρχης εθεσαν βέτο σε αυτη την αποφαση και ετσι ο Λεοντας παρέμεινε φυλακισμένος αλλα αρτιμελης. Μαζι με τον Λεοντα φυλακιστηκε και ο Ιωάννης Κουρκούας Δομέστικος των Ικανάτων ο οποιος ομολόγησε και ενεπλεξε και αλλους 60 Συγκλητικους στην συνομωσία. Ο Κουρκούας τυφλώθηκε και εξορίστηκε ενω οι Συγκλητικοι καθαιρεθηκαν, βασανιστηκαν, χειροτονηθηκαν με τη βια κληρικοι και εξοριστηκαν.
Ο Βασιλειος ειχε στο Παλάτι ενα παπαγάλο δώρο απο μια εξωτικη πρεσβεία ο οποιος ειχε μάθει να μιλάει και καθε φορά επαναλάμβανε την φράση "φτωχέ Λεοντα". Εκεινη την περιοδο εδωσε επισημο γευμα στην Συγκλητο και ο παπαγάλος συνέχισε να επαναλαμβάνει την ιδια φράση συνέχεια πραγμα που χάλασε τη διάθεση στους Συγκλητικους. Οταν ο Βασιλειος το ειδε αυτό τους ρώτησε γιατι δεν τρώνε και δεν διασκεδάζουν και αυτοι του ειπαν "Βασιλέα πως να διασκεδάσουμε οταν ντροπιαζόμαστε απο την φωνη ενος πτηνου. Υποτιθεται οτι εχουμε λογικη αλλα το αλογο ζώο αυτο ζητα απο σένα κατι που εμεις φοβομασταν να σου πουμε. Εαν ηταν ενοχος ο Λεοντας και εμεις θα λεγαμε ενοχος. Αλλα αν κανεις δεν μπορει να αποδειξει την ενοχη του τοτε ως ποτε ο ψευδομάρτυρας θα κρατα την γλώσσα του μεσα στο στόμα του ακόμα?"
Ο Αυτοκρατορας ταράχτηκε και ζητησε απο τους Συγκλητικους να φυγουν υποσχόμενος οτι θα εξετάσει το θέμα. Αφου σκέφτηκε ολη νυχτα αποφάσισε να απελευθερώσει τον Λεοντα και το επομενο πρωι τον εφερε μπροστα του. Εκει αφου του εκοψε τα μαλλια και τα γένια που ειχαν μακρυνει απο την φυλακιση, του εβγαλε τα πενθιμα ρουχα και του ξαναφόρεσε την Αυτοκρατορικη στολη στις 20 Ιουλιου 886.
30 μέρες μετά ομως κατα τη διάρκεια ενος κυνηγιου ο Βασιλειος ειδε ενα ελάφι και σηκωσε το ακοντιο του για να το σκοτώσει. Αστόχησε ομως και το ελάφι του επιτέθηκε. Δεν προλαβε να τραβήξει τη δευτερη λογχη του και πανω στην προσπάθεια να γυρισει το άλογο να το αποφυγει το ελάφι τον χτύπησε στα πλευρα και τα κερατα του μπλεχτηκαν στη ζώνη του Αυτοκρατορα. Το ελάφι αφηνιασε και αρχισε να τρεχει σέρνοντας τον Βασίλειο για 16 μιλια. Οι υπηρέτες ακουσαν τις φωνές του και ετρεξαν να τον σώσουν αλλα δεν μπορουσαν να φτάσουν το αφηνιασμένο ελάφι ως που καποια στιγμη ενας Στρατωρας καταφερε να πλησιάσει το ελάφι και να κοψει με το μαχαίρι του τη ζώνη απελευθερώνοντας τον Βασίλειο.
Ο Αυτοκράτορας μεταφέρθηκε βαρια τραυματισμένος στο Παλάτι οπου επεσε σε κώμα. Τρεις μερες μετά συνηλθε για λιγο διέταξε την εκτέλεση του Στράτωρα που τον εσωσε καθως μεσα στο παραληρημα του θεωρησε οτι ηθελε να τον δολοφονήσει και ξαναπεσε σε κωμα. Μια βδομάδα μετα πέθανε στις 29 Αυγουστου 886 χωρις να εχει ανακτησει ποτέ τις αισθησεις του. Βασιλευσε 1 χρόνο μαζι με τον Μιχαήλ Γ' και μονος του 18 χρόνια 11 μήνες και 4 μέρες. Ενταφιάστηκε στο Μαυσωλείο του Μεγάλου Κωνσταντινου στους Αγιους Αποστόλους σε σαρκοφάγο απο χρυσο και πράσινο μάρμαρο.
Συνεχίζεται.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
Αγαπαμε George_V
Ενας απο τους βασικους λογους για να μπαινω στο φορουμ
Ενας απο τους βασικους λογους για να μπαινω στο φορουμ
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
Παραγγελιές δέχεται το μαγαζί? Θέλουμε να παίξει κάτι για τον Αγιοχριστοφορίτη
- George_V
- Δημοσιεύσεις: 34470
- Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
- Phorum.gr user: George_V
- Τοποθεσία: Kαλαμαι
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
Μετα την Μακεδονικη δυναστεια αυτοι οταν μπουμε στους Κομνηνους.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
- George_V
- Δημοσιεύσεις: 34470
- Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
- Phorum.gr user: George_V
- Τοποθεσία: Kαλαμαι
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
Η λεξη εχει δυο σημασιες
ι.Υποτιμητικος ορος για οσους ρωμαιους παρισταναν τους ελληνομαθεις
ιι. αναφορα σε εθνοτικη καταγωγη
οποτε
ι. Ποια ηταν η σχεση της αρχουσας ρωμαικης ταξης με την ελληνικη παιδεια και οι μεταβολες σε αυτην.
ιι. Τι θεσεις ειχαν οι Ελληνες στην Ρωμη και στην νοτιο ιταλια εκεινη την περιοδο.
Επισης για οποιον ξερει ενα γλωσσικο θεμα με τις ελληνικες γλωσσες στην νοτια ιταλια και ποτε και πως εξαφανιστηκαν.(εχουν μεινει καποιοι ελαχιστοι σε μερικα χωρια)
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
Κάπου πρέπει να έχω ανεβάσει την 3 σάτιρα του Γιουβενάλη,ψάχτο και να το εμπλουτίσω αμα είναιfagano3 έγραψε: ↑24 Σεπ 2018, 23:26Η λεξη εχει δυο σημασιες
ι.Υποτιμητικος ορος για οσους ρωμαιους παρισταναν τους ελληνομαθεις
ιι. αναφορα σε εθνοτικη καταγωγη
οποτε
ι. Ποια ηταν η σχεση της αρχουσας ρωμαικης ταξης με την ελληνικη παιδεια και οι μεταβολες σε αυτην.
ιι. Τι θεσεις ειχαν οι Ελληνες στην Ρωμη και στην νοτιο ιταλια εκεινη την περιοδο.
Επισης για οποιον ξερει ενα γλωσσικο θεμα με τις ελληνικες γλωσσες στην νοτια ιταλια και ποτε και πως εξαφανιστηκαν.(εχουν μεινει καποιοι ελαχιστοι σε μερικα χωρια)
οι ελ τη Κάτω Ιταλίας δεν είναι απομεινάρι της κλασικής εποχής,lol: βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί πρόσφυγες είναι κυρίως.

- George_V
- Δημοσιεύσεις: 34470
- Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
- Phorum.gr user: George_V
- Τοποθεσία: Kαλαμαι
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
We know.
Μολις το γραψα.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
A νομιζα οτι ηταν απο τους ελληνιστικους χρονους.
Τα ελληνικα της κλασσικης εποχης ποτε εξαφανιστηκαν;
Α ωραιο θα ηταν και κανενα θεμα για την γλωσσικη πολιτικη των ρωμαιων.Πως εξαφανιστηκαν σχεδον ολες οι ντοπιες γλωσσες στην δυτικη ρωμαικη αυτοκρατορια.
- George_V
- Δημοσιεύσεις: 34470
- Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
- Phorum.gr user: George_V
- Τοποθεσία: Kαλαμαι
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
Oταν οι Αραβες κατέκτησαν την Σικελια και Κατω Ιταλια μετέφεραν τους πληθυσμους στην Αφρικη ως σκλάβους. Και να ειχε μεινει κανας ξεχασμένος απο την ελληνιστικη εποχη θα ειχε καταληξει δουλος στην Τυνησια το πιθανοτερο. Με την επανακτηση της οι Αυτοκράτορες μετέφεραν πληθυσμο απο τον Ποντο στην Ιταλια.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
- Δημοσιεύσεις: 1195
- Εγγραφή: 04 Απρ 2018, 15:56
Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο
Αυτοι οι Μπυζανταινς ειναι τέρμα Άραβες με τις χατζάρες και τα σκηνικά Μαρόκου. Τι παίζει τωρα στους Βίκινγκς; το έκοψα απο το επεισόδιο που μπήκαν στο τζαμί στην Ανδαλουσία και αντι να τους θερίσουν ο Φλοκι μόνο δεν έπεσε να κάνει ντουαδες στον Αλλαχ. Ξενερα

-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 71 Απαντήσεις
- 2363 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από taxalata xalasa
11 Μαρ 2025, 21:07
-
- 994 Απαντήσεις
- 12962 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από taxalata xalasa
17 Μαρ 2025, 07:41
-
- 0 Απαντήσεις
- 323 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από tanipteros
10 Δεκ 2024, 00:10
-
-
Νέα δημοσίευση γιατί δεν υπάρχουν ταινίες για το Βυζάντιο;
από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ » 19 Ιούλ 2024, 10:12 » σε Ιστορία - 32 Απαντήσεις
- 947 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Μινώταυρος
24 Ιαν 2025, 17:41
-