Δεκαοχτούρα έγραψε: ↑19 Ιουν 2022, 20:51
Στο διά ταύτα, τι προσπαθείς να πεις λέγοντας όλα αυτά για το πότε καταγράφτηκαν κι ότι τότε είχαμε Βαλκανικούς; Στο 19ο ή αρχές εικοστού γεννήθηκαν αυτές οι ιστορίες; Είναι επιβιώσεις πολύ παλιότερων ιστοριών και δείχνουν τι είχαν στο μυαλό τους εκείνοι οι παλιότεροι ελληνόφωνοι περί Ελλήνων. Τώρα γιατί επιβίωσαν τόσο αργά, έτσι είναι με τα έθιμα και τις διηγήσεις.
1) Περιπτώσεις ατόμων που προσπαθούν να μπαλώσουν την άγνοια τους, έχω δει αμέτρητες. Το πρόβλημα είναι πάντα δικό σου, διότι ως άσχετος και επιπόλαιος, διαβάζοντας πασαλείμματα στο διαδίκτυο, έπεσες στην παλιά παγίδα να πεις:
"
Ο μύθος αυτός δηλώνει ΑΓΝΟΙΑ του Έλλην".
Όμως, μην γνωρίζοντας ότι στις εποχές που ο μύθος χρησιμοποιείται
κανείς δεν αγνοεί το Έλλην, πήγες για βρούβες, και δεν είσαι ο μόνος φυσικά. Γι' αυτό και απαντάς "έτσι είναι τα έθιμα", δηλ. "λέω ότι μου έρθει".
Ας πρόσεχες λοιπόν.
Όπως είδαμε, ο μύθος ΔΕΝ υπάρχει για να δηλώσει άγνοια του Έλλην, αφού κατά τη χρήση του, άγνοια του Έλλην δεν υφίσταται.
2) Το γεγονός ότι αγνοούσες το Χρονικό της Μονεμβασίας, δεν είναι κάτι νέο. Είναι πολλά όσα αγνοείς. Εγώ ήξερα τι έλεγα εξαρχής. Εσύ όμως νόμισες ότι το Χρονικό μιλούσε για εξαφάνιση των Ελλήνων. Τώρα, τις δικαιολογίες που ψελλίζεις τις διαβάζω με μεγάλη ικανοποίηση.
3) Μιλάς διαρκώς για "11ο-12ο αι." και "συχνότητα". Έχουμε εξηγήσει τον βαθμό αστειότητας του ισχυρισμού. Όπως έχουμε πει, τα τεκμήρια αυτοπροσδιορισμού των Βυζαντινών ως "Γραικοί"/"Έλληνες" ξεκινούν από τις αρχές του 5ου αι. και δεν σταματάνε ποτέ μέχρι τον 15ο αι. Τα τεκμήρια απολατινοποίησης και της εξουσίας ακόμα, ξεκινούν μετά τον 6ο αι. Τα πρωτεία της Κων/πολης, ξεκινούν από τον 5ο αι. Σωβινιστικά θεμέλια της λανιτινότητας όπως η γλώσσα, απορρίπτονται ή και συντρίβονται από τον 4ο αι. και εξής στην Ανατολή. Η περηφάνεια και η ισχύ της μή θρησκευτικής ελληνικότητας, είναι βυζαντινός άξονας από τον 4ο αι.
Το να μου πρήζεις τα αυτιά με τον όρο "Ρωμαίος" σαν τα άτομα που πρωτοξεκινάνε για την βυζαντινή ταυτότητα, και να μετράνε... πόσα είναι, και άμα λέει "Ρωμαίος", άμα λέει "Ρώμη" να λέτε, "πω, πω, κοίτα τι λέει εδώ", είναι τουλάχιστον αστεία.
Είναι σαν να βλέπεις έναν χαζό να λέει ότι η χρήση του "Κύπριος" από τον τουρκοκύπριο και τον ελληνοκύπριο, δηλώνει την ίδια ταυτότητα.
Οι όροι "Ρωμ-" δεν μετράνε μόνοι τους, γι' αυτό η θεωρία σας μοιάζει αστεία. Πώς να πάρω στα σοβαρά κάποιον που μου τονίζει τον όρο... "Ρώμη"(!), που δεν έχω αναρτήσει ακόμα πλήθος μελέτες, όπου δείχνω πως "Ρώμη" δεν σημαίνει καν την πρεσβυτέρα Ρώμη σε ύστερα βυζαντινά κείμενα, αλλά έτσι ονομάζεται κάποιες φορές και η Κων/πολη, Νέα Ρώμη. Διότι καμία αναδρομή είτε σε Ρώμη, είτε σε Ρωμαίους, ακόμα και σε Ρωμύλο, δεν δηλώνει απουσία ελληνορωμαϊκής ταυτότητας ή δήθεν δήλωση λατινορωμαϊκής καταγωγής. Δηλώνει πίστη στη ρωμαϊκή ιδέα, σε μια τάξη πραγμάτων που πλέον την έχει χάσει η λατινορωμαίκή Δύση από το 476.
Πώς να πάρω στα σοβαρά κάποιον που μιλάει για τον Νικηφόρο, όταν έχουμε στα χέρια μας το Βυζάντιο ως αυτοκρατορία των Γραικών μέσα από τις ημικές αναφορές των Βυζαντινών που μας μεταφέρει ο Λιουτπράνδος;! (πηγή με βάση την οποία ανατρέψαμε για πρώτη φορά τεκμηριωμένα, καθιερωμένες πλαστογραφικές φλυαρίες χρόνων, μέσα στις οποίες πιάστηκε όχι μόνο ο σλαβολάγνος, αλλά και ο ίδιος ο Καλδέλλης και η Gill page).
Για εμάς, η συζήτηση έχει γίνει. Η ταυτότητα έχει αναλυθεί λεπτομερώς, και δεν έχει υπάρξει έως τώρα κανείς που να μπορέσει να φέρει πηγές που να διαψεύδουν την σκιαγράφηση που έχουμε κάνει. Αυτά που αραδιάζεις κάθε τρεις και λίγο με τον ενθουσιασμό του νεόκοπου, τα έχουμε δει και συζητήσει
χρόνια τώρα. Αλλά πηγές που να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν τις ιδεοληψίες σας, δεν έχουμε δει ακόμα.
Η δική μας θέση παραμένει ακλόνητη, και δεν έχει υπάρξει συνεπής προσπάθεια βασισμένη αποκλειστικά σε τεκμήρια που να ανατρέψει τη θέση αυτή. Εμείς λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πηγές και τις εξελίξεις αιώνα προς αιώνα, έχουμε μιλήσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο όχι μόνο για την ταυτότητα, αλλά και
για την ΠΡΟΒΟΛΗ της μέσα από τις πηγές.
Διότι μόνο σε σεμινάριο ανοήτων, θα μπορούσε μετά τις δικές μας καταγραφές, να σταθεί η αφελής προσέγγιση για
ΑΛΛΑΓΗ ταυτότητας. Δεν έχουμε να κάνουμε με κινέζους που ξαφνικά σκέφτονται, "ρε σεις, να λέμε ότι είμαστε Ινδοί;" Η αλεξανδρινή Ανατολή είναι πάντα ελληνική και πλήθος λατινικών πηγών απεχθάνονται την ισχύ αυτή του ελληνισμού στην Ανατολή που δεν μπορούν να τη νικήσουν. Εξ ου και ο φθόνος.
Η μόνη ρήξη που υπάρχει, είναι η συντριβή του σωβινισμού της λατινικότητας της εξουσίας στον 6ο αι., για την οποία μας δίνεται και η αιτία:
τη συντριβή του σωβινισμού της λατινικότητας της ρωμαϊκής εξουσίας, έφερε η λαϊκή ελληνικότητα της αυτοκρατορίας, κάτι που καταγράφεται ρητά ακόμα και στη νομοθεσία.
Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης για τον διαχρονικό άξονα της ελληνικότητας στην Ανατολή όπως λέει και ο Γ. Μοναχός και άλλοι, υφίσταται μόνο ζήτημα ΠΡΟΒΟΛΗΣ της και όσο αυξάνεται η η απολατινοποίηση της εξουσίας και βεβαίως, όσο γιγαντώνεται η έχθρα, τόσο η ανάγκη προβολής μεγαλώνει. Η βάση στην Ανατολή είναι πάντα ο ελληνισμός. η βάση στη Δύση είναι η λατινικότητα.
Τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με την διαρκώς αυξανόμενη προβολή της ελληνικότητας στις πηγές και πάντα σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αξίες που περιέγραψα παραπάνω, όπως η απολατινοποίηση, ο συσχετισμός των γενεαλογικών ονομάτων των Λατίνων με τους ξένους και τους εχθρούς που σε κάποια σημεία γίνεται ακόμα και εξύβριση των δομικών στοιχείων του πολιτισμού των αρχαίων Ρωμαίων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προβάλεται και η ημική περιγραφή ότι "εμείς είμαστε Έλληνες και στο ήθος, και στη σκέψη, δεν είμαστε σαν αυτούς τους λατίνους".
Σήμερα μόνο ένας ηλίθιος, αντί για ΠΡΟΒΟΛΗ του άξονα της ελληνικότητας, θα μιλούσε για συνολική ΑΛΛΑΓΗ ταυτότητας, λες και υφίσταται κάποια περίσκεψη στα μέλη των δύο γιγάντιων αξόνων του τότε γνωστού κόσμου, του ελληνισμού και της λατινικότητας, αν για κάποιον λόγο θα πρέπει να αλλάξουν ταυτότητα και λένε, "ρε σεις, από εδώ και πέρα να γίνουμε και λίγο Γραικοί, τι λέτε;"
Έχουμε διαβάσει από άτομα της ιδεοληψίας σας, ότι ήταν δυνατό για τους βυζαντινούς να κάνουν ελληνοπρεπή αλλαγή ταυτότητας... "περιορισμένου χρόνου" για 57 χρόνια, από το 1204 έως το 1261! Τέτοιες ηλιθιότητες έχουμε διαβάσει.
Προσπαθώ να σας εξηγήσω πώς φαίνεστε με τις τσαπατσούλικες προσπάθειες σας απέναντι στις πηγές με μια εμμονή στην παλαιολιθική ιδέα του αμιγώς Ρωμαίου, ενώ πρόκειται για μια σύνθετη, απολατινοποιημένα ελληνορωμαϊκή ταυτότητα.
Και βεβαίως, ο "διάλογος" έχει και ένα τέλος. Όταν περιλάβαμε τους γνωστούς-αγνώστους του διαδικτύου για τις παπαρολογίες τους, δεν το κάναμε με συζήτηση. Απλά τους πελεκήσαμε με ξεχωριστά κείμενα, αποδεικνύοντας ότι τα πλαστά συμπεράσματα τους τα έβγαλαν πετσοκόβοντας τις πηγές. και εμείς καταγράψαμε με συνέπεια ένα πλήθος πηγών που αγνοούσαν πολλοί.
Αν λοιπόν είχες κάποια σοβαρή πρόταση θα είχα ήδη ασχοληθεί, όπως κάνω εδώ και χρόνια. Σε προσπάθειες να κάνει κάποιος τον πονηρό αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια επειδή βαριέται να μελετήσει, δεν πρόκειται να συμμετέχω και ήδη πολλά είπα.