Τι να σου πω, σίγουρα ξέρεις καλύτερα μιας και μεγάλωσες εκεί αλλά έχει τύχει αρκετές φορές από την ομιλία να καταλάβω αν κάποιος είναι Πειραιώτης. Ειδικά αν είναι από 60 κ πάνωNandros έγραψε: ↑02 Ιούλ 2022, 09:15Γεννήθηκα και έζησα Πειραιά και περίχωρα 60 τόσα χρόνια.Ερμής έγραψε: ↑03 Απρ 2022, 11:23Πριν κάποιες μέρες μιλούσα με συνεργάτη ενός συνεργάτη από Πειραιά. Βερος Πειραιώτης που από τον ξεχωρίζεις από την ομιλία. Είχα χρόνια να ακούσω το πειραιωτικο ιδίωμα.
Σε ερώτηση
-απο Πειραιά ειστε;
- Ναι γέννημα θρέμμα, Βρυώνη.
- Α ναι ξέρω
Ευτυχως δε με ρωτησε που ειναι, Γκουγκλαρα να το βρω βέβαια
Δεν υπάρχει ιδιαίτερο ιδίωμα σε σχέση με Αθηναίο, Κερατσινιώτη, Κηφισιώτη, κλπ.
Κλαμπ Πειραιωτών-πειραϊκόν νήμα αυστηρά.
Re: Κλαμπ Πειραιωτών-πειραϊκόν νήμα αυστηρά.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Παλιά μίλαγαν κάπως πιο μάγκικα, πολλοί τους αναγνώριζαν σαν Πειραιώτες από αυτό.
- Esperos
- Phorum.gr user: Esperos
Και τα Κίθυρα είναι αλλά δεν του λες Πειραιώτες, τεσπα,
είχα παρακολουθήσει τον καημό από κάτο "γκομενάκια" ωραίες κοπέλες απ το Πέραμα,
ωραίες αλλά και ψωνισμένες, όταν έβγαιναν και πήγαιναν κατά γλυφάδα μεριά για κλάμπινγκ,
ντρεπόντουσαν να αποκαλύψουν στα φλερτ το Πέραμα, μόνο ο ταξιτζής ήξερε.
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.
- Nandros
- Phorum.gr user: Nandros
- Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία
Το απώτατο 1970 ως δόκιμος σχολής ΕΝ πήγα με τους συμμαθητές εκπαιδευτικό με το ιστιοφόρο Ευγενίδης. Κυριακή βραδάκι γίνεται το σώσε στην Σητεία με το νυφοπάζαρο.Esperos έγραψε: ↑02 Ιούλ 2022, 15:02Και τα Κίθυρα είναι αλλά δεν του λες Πειραιώτες, τεσπα,
είχα παρακολουθήσει τον καημό από κάτο "γκομενάκια" ωραίες κοπέλες απ το Πέραμα,
ωραίες αλλά και ψωνισμένες, όταν έβγαιναν και πήγαιναν κατά γλυφάδα μεριά για κλάμπινγκ,
Αρχίζουμε το λακριντί με τα κορίτσια και όλοι της παρέας μου δηλώνουν Πειραιώτες! Όταν με ρώτησαν εμένα απάντησα ότι είμαι από χωριό με τέτοιο τρόπο που κατάλαβαν τί έπαιξε.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
- Nandros
- Phorum.gr user: Nandros
- Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία
Μόνο οι ψευτοκουτσαβάκηδες ή/και κομπλεξικοί που μαγάρισαν το όνομα του Πειραιώτη.
Τέτοιους συνάντησα λιμενεργάτες, χαμάληδες(πάει μακρυά η βαλίτσα μανδάμ;), μεταφορείς με τρίκυκλα (τόσα τάλαρα το αγώι να 'ουμ), κλπ.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
- Esperos
- Phorum.gr user: Esperos
Πειραιώτες απ τα Αγραφα, την Καλαμπάκα και τα Γιαννιτσά .Nandros έγραψε: ↑02 Ιούλ 2022, 15:10Το απώτατο 1970 ως δόκιμος σχολής ΕΝ πήγα με τους συμμαθητές εκπαιδευτικό με το ιστιοφόρο Ευγενίδης. Κυριακή βραδάκι γίνεται το σώσε στην Σητεία με το νυφοπάζαρο.Esperos έγραψε: ↑02 Ιούλ 2022, 15:02Και τα Κίθυρα είναι αλλά δεν του λες Πειραιώτες, τεσπα,
Αρχίζουμε το λακριντί με τα κορίτσια και όλοι της παρέας μου δηλώνουν Πειραιώτες! Όταν με ρώτησαν εμένα απάντησα ότι είμαι από χωριό με τέτοιο τρόπο που κατάλαβαν τί έπαιξε.
Εγώ έχω ακούσει ιστορία από ναυτικό συγγενή, κάπου στο 1970 είχαν αρχίσει να μετακινούν ναυτικούς και με αεροπορικό πιο εύκολα.
Το καράβι ήταν κάπου στο σαν φραντζίσκο, έρχονται δύο ξαδέρφια από Πειραιά για λαδάδες θερμαστές, πρωτόμπαρκοι.
Αυτοι έφυγαν από το χωριό τους κάπου ορεινή Καρπενήσι, κάπου από κει, μπήκαν στο αεροπλάνο, ταξίδεψαν δε ξέρω και γω πόσες ώρες
και το πρωί της άλλης μέρας ήταν στο καράβι, τους έδωσε σεντόνια ο υπεύθυνος και τους ρώτησε από που είναι.
-Στα βουνά εκεί, σα πίσω σα πίσω
Τα παιδιά δεν είχαν βγει απ το χωριό τους 10 χλμ πιο πέρα φαίνεται ... δεν είχαν πολυκαταλάβει τί εγινε στο αεροπλάνο
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Προσωπικά, και ως γεννημένος στην πρωτεύουσα του Πειραιά (Πασαλιμάνι), δεν διαπίστωσα ποτέ καμμία ιδιαιτερότητα "πειραϊκού" ιδιώματος.
Ίσως κάποιοι παλαιοί Πειραιώτες να είχαν ένα αξάν πιο "βαρύ" και αργόσυρτο στην εκφορά των λέξεων. Ο θείος μου π.χ. (γεννημένος το 1918) που ήταν χασάπης, ήταν πράγματι μάγκας και τα σπίκαρε μαγκίτικα τα λόγια του -αλλά και πάλι δεν θα τα έλεγα "πειραιώτικα".
Εν συνόψει, ποτέ δεν βρέθηκα σε παρέα και να καταλάβω τον άλλο ότι είναι Πειραιώτης από τον εκφερόμενο λόγο του.
Ίσως κάποιοι παλαιοί Πειραιώτες να είχαν ένα αξάν πιο "βαρύ" και αργόσυρτο στην εκφορά των λέξεων. Ο θείος μου π.χ. (γεννημένος το 1918) που ήταν χασάπης, ήταν πράγματι μάγκας και τα σπίκαρε μαγκίτικα τα λόγια του -αλλά και πάλι δεν θα τα έλεγα "πειραιώτικα".
Εν συνόψει, ποτέ δεν βρέθηκα σε παρέα και να καταλάβω τον άλλο ότι είναι Πειραιώτης από τον εκφερόμενο λόγο του.

Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
Ξέρει κάποιο καλό παιδί τι γίνεται έξω από το Καραϊσκάκη; Τι είναι αυτά τα νέα έργα του τραμ; Αφού εκεί είχε γραμμή γιατί ξανά τέτοια αναστάτωση στην κυκλοφορία;
-
το μόνο που ξέρω είναι πως είναι έργα αποχετευσης, τι τραμ, απο κάτω έχει αγωγο ομβρίων μεγάλο. έρχεται απο καννελοπουλου -καραολη δημητριου.
έχει και τη μεσαια τάση υπογειοποιημενη απο μετρο τραμ προς τους υ/ς του τηγανιου και ελαϊς
Πλημμυριζε πάντα, συμβατό βεβαια με τον τόπο
Χασκογελάνε τα δάσα.
Σίγουρα μιλάμε για το ίδιο πράγμα; Εγώ βλέπω πινακίδες με "έργα τραμ" στο σημείο που στρίβει η Λεωφόρος Ποσειδώνος και γίνεται Μιρκάς Ασίας, επάνω στον υπερυψωμένο δρόμο στο μεσαίο ρεύμα, αριστερά από τη υπάρχουσα γραμμή τραμ.Machine ghost έγραψε: ↑31 Αύγ 2024, 18:20το μόνο που ξέρω είναι πως είναι έργα αποχετευσης, τι τραμ, απο κάτω έχει αγωγο ομβρίων μεγάλο. έρχεται απο καννελοπουλου -καραολη δημητριου.
έχει και τη μεσαια τάση υπογειοποιημενη απο μετρο τραμ προς τους υ/ς του τηγανιου και ελαϊς
Πλημμυριζε πάντα, συμβατό βεβαια με τον τόπο
-
οχι καμμια σχέση! μάλλον ρεύμα για οτι περνα απο κάτω, τι δουλεια εχει το τραμ σε υπερυψωμένο, και στο κάτω κάτω τι σε νοιαζει να μαθεις , το πηξιμο πηξιμο απο όπου και αν προέρχεται
Χασκογελάνε τα δάσα.
Περιέργεια. Ποιοι να είναι αυτοί οι εγκέφαλοι που έχουν ξεσκίσει το κυκλοφοριακό της πόλης ενώ δε μπορούν να γίνουν απλά πράγματα.Machine ghost έγραψε: ↑31 Αύγ 2024, 18:49και στο κάτω κάτω τι σε νοιαζει να μαθεις , το πηξιμο πηξιμο απο όπου και αν προέρχεται
-
εγκέφαλλοι! η ενοχληση προσωρινη το εργο μονιμο.ST48410 έγραψε: ↑31 Αύγ 2024, 19:14Περιέργεια. Ποιοι να είναι αυτοί οι εγκέφαλοι που έχουν ξεσκίσει το κυκλοφοριακό της πόλης ενώ δε μπορούν να γίνουν απλά πράγματα.Machine ghost έγραψε: ↑31 Αύγ 2024, 18:49και στο κάτω κάτω τι σε νοιαζει να μαθεις , το πηξιμο πηξιμο απο όπου και αν προέρχεται
με μόνη εξαιρεση έργα που θέλουν ειδικες συνθήκες περιβάλλοντος για να γίνουν π.χ ασφαλτοστρωση πρεπει να εφαρμόζεται σε αυξημενες θερμοκρασίες αρα μονο καλοκαιρι και υπο συνθήκες νύχτα.
αλλά και πάλι δεν ξερουμε μπορεί και να ήταν κατι έκτακτο
Χασκογελάνε τα δάσα.
Αυτό ρωτάω. Ωστόσο για να γράφουν "έργα τραμ" προετοιμάζομαι για τα χειρότερα*.
* δεύτερη γραμμή;
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Τελικά δεν υπήρξε Ένοπλη ακροδεξιά ομοφοβική επιθεση σε γκέι κλαμπ.
από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 16 Δεκ 2023, 09:00 » σε Κοινωνικά θέματα - 98 Απαντήσεις
- 2446 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ναύτης
18 Δεκ 2023, 21:31
-
-
- 10 Απαντήσεις
- 399 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ληστοσυμμορίτης
15 Αύγ 2024, 10:47
-
-
Νέα δημοσίευση Το νημα της Σινοφιλιας
από Στρακαστρουκας » 14 Νοέμ 2023, 14:31 » σε Διεθνής πολιτική - 18 Απαντήσεις
- 1424 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Στρακαστρουκας
14 Νοέμ 2023, 20:47
-
-
-
Νέα δημοσίευση Το νήμα των εγκλημάτων
από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 18 Μάιος 2023, 23:04 » σε Εγκληματικότητα - 106 Απαντήσεις
- 8093 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από The Rebel
20 Απρ 2025, 21:59
-