Τι παίζει με τους Κυπρίους και είναι τόσο συχνά τα ονόματα με ίδια ρίζα σε όνομα και επίθετο;
Νεόκοπα ονόματα, αυτή η μάστιγα
Re: Νεόκοπα ονόματα, αυτή η μάστιγα
Στη δουλειά είχα γνωρίσει κάποτε μία που είχε δύο ονόματα: Γοργόνα και Αγοριτσα
Τη φωνάζαμε Ρία
Τη φωνάζαμε Ρία
Yippie Kay Yay
Η μάνα μου πάντως δε μου μίλαγε για καιρό επειδή έδωσα άσχετο όνομα στην κόρη μου (Έλλη) και όχι το δικό της...
Yippie Kay Yay
- George_V
- Phorum.gr user: George_V
Κάποτε είχα γνωρισει και έναν Κύκκο Κύκκου.
(Το όνομα Κυκκος είναι τοπικού χαρακτήρα και αυτό και όπως και το Σουμελα για τους Πόντιους που προερχεται από το ομώνυμο μοναστήρι έτσι και το Κυκκος για τους Κυπριους προέρχεται από την ομώνυμη Μόνη Κύκκου).
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
- George_V
Η αδελφή μου δεν είχε πρόβλημα γιατιβοι δύο συμπεθέρες έχουν το ίδιο ονομα οπότε βολεύτηκαν με το όνομα της μικρής.
Εγώ πάλι θα δώσω το όνομα της μακαριτισας της πεθεράς μου (και η μάνα μου δεν εχει αντίρρηση καθώς έχει ήδη το όνομα η ανηψια μου) καθώς είναι και ωραίο.
Αδαμαντια και θα τη λέμε Μαντυ. Οκ αμερικανια αλλά μου αρέσει.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
-
Ενδιαφέρον θα είχε να ακούγαμε απόψεις και για τα ονόματα που δίνουν κάποιοι στα παιδιά τους από αδερφούς/ες που πέθαναν νέοι.
Ή αν είναι σωστό αν κάποιοι έχουν χάσει ένα παιδι σε πολύ μικρή ηλικία,να ξαναδινουν το όνομα του στο επόμενο.
Τι άποψη έχετε εσείς οι μοντερνιστές και προοδευτικοί;
Ή αν είναι σωστό αν κάποιοι έχουν χάσει ένα παιδι σε πολύ μικρή ηλικία,να ξαναδινουν το όνομα του στο επόμενο.
- Chilloutbuddy
- Phorum.gr user: Chilloutbuddy
Εμένα μου άρεσαν ανέκαθεν τα Ιταλικά γυναικεία ονόματα, Κιάρα, Βαλεντίνα, Μπιάνκα κλπ οπότε όταν γεννήθηκαν οι μικρές διαλέξαμε δύο και τους τα δώσαμε. Ημασταν και στο εξωτερικό οπότε δεν υπήρχαν και συγγενείς να μας τα πρηξουν. Μετά από κάτι μέρες που γεννήθηκε η πρώτη μας ρωτάνε από Ελλάδα πως θα τη βγάλετε; Λέμε τι εννοείς, στην Αυστραλία δίνεις όνομα την πρώτη μέρα στο μαιευτήριο (όντως). Α.... (σιγή)... Και πως τη βγάλατε; Ιζαμπέλα. Μα! Δεν έχει μα και μου, αυτό ειναι. Όμως επίσης στην Αυστραλία σου ζητάνε και μεσαίο όνομα (προαιρετικά) οπότε βάλαμε και τις δύο γιαγιάδες μεσαία ονόματα και τέλος. Μια χαρά.
Κάνα δυο χρόνια μετά τις φέραμε και στην Ελλάδα και τις βαφτίσαμε, για το πανηγύρι και τη μάζωξη περισσότερο. Ο πρώτος παπάς λέει μα δεν είναι ορθόδοξο όνομα, ναι καλά γεια, να περάσει ο επόμενος. Ο επόμενος παπάς τα ίδια, τελικά βρήκαμε έναν που στα τέτοια του, και Ρομποκοπ να του λέγαμε Ρομποκοπ θα τη βάφτιζε. Όλα καλά.
Κάνα δυο χρόνια μετά τις φέραμε και στην Ελλάδα και τις βαφτίσαμε, για το πανηγύρι και τη μάζωξη περισσότερο. Ο πρώτος παπάς λέει μα δεν είναι ορθόδοξο όνομα, ναι καλά γεια, να περάσει ο επόμενος. Ο επόμενος παπάς τα ίδια, τελικά βρήκαμε έναν που στα τέτοια του, και Ρομποκοπ να του λέγαμε Ρομποκοπ θα τη βάφτιζε. Όλα καλά.
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. 

- Chilloutbuddy
- Phorum.gr user: Chilloutbuddy
Ο μπαμπάς του κολλητού απ'τα Καλάβρυτα μας είπε μια ιστορία για τον παπά του χωριού που ήθελε κάποτε οπωσδήποτε να βαφτίσει ένα παιδί με το όνομα του προστάτη του χωριού, αλλά δεν το διάλεγε κανένας. Έρχεται λοιπόν ένας μπαμπάς με το νονο, ρωτάει ο παπάς τι όνομα θα δώσουμε; Λέει ο νονός "Κωνσταντίνος, είναι το όνομα του παππού του". Μάλιστα λέει ο παπάς. Φτάνει η μέρα, βουτάει το παιδί στην κολυμπήθρα και λέει στα γρήγορα "βαφτίζεται ο δούλος του Θεού... Γιαγκούλας". Έφυγε όπως ήταν ο παππούς για το σπίτι να φέρει το δικάνο 
Δεν ξέρω αν αληθεύει, μάλλον οχι, αλλά έτσι μου την ειπανε

Δεν ξέρω αν αληθεύει, μάλλον οχι, αλλά έτσι μου την ειπανε
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Chilloutbuddy την 18 Σεπ 2022, 02:29, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. 

Εμένα αυτό με το παιδί δεν μού αρέσει, γιατί είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ, ενώ έζησε έστω για λίγο. Με τον αδερφό το καταλαβαίνω.stergiosbik έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 02:16Ενδιαφέρον θα είχε να ακούγαμε απόψεις και για τα ονόματα που δίνουν κάποιοι στα παιδιά τους από αδερφούς/ες που πέθαναν νέοι.
- ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
- Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Rakomelofronas έγραψε: ↑17 Σεπ 2022, 14:51Ο ατομοκεντρισμός χτυπάει ακόμα κι εδώ και προβάλλεται και στα παιδιά. Δεν με νοιάζουν τα ονόματα των παππούδων και τα χρηστικά υποκοριστικά, ας δώσω εξεζητημένα ονόματα χωρίς υποκοριστικά για να δείξω το Εγώ μου!

όλο αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να ξεχωρίζουν από τους πλεμπαίους
ματαιοδοξία
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης
Ήξερα μία Αδαμαντία και την φώναζαν ΤούλαGeorge_V έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 01:38Η αδελφή μου δεν είχε πρόβλημα γιατιβοι δύο συμπεθέρες έχουν το ίδιο ονομα οπότε βολεύτηκαν με το όνομα της μικρής.
Εγώ πάλι θα δώσω το όνομα της μακαριτισας της πεθεράς μου (και η μάνα μου δεν εχει αντίρρηση καθώς έχει ήδη το όνομα η ανηψια μου) καθώς είναι και ωραίο.

- George_V
Tο Μαντυ είναι καλύτερο.mao mao έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 02:29Ήξερα μία Αδαμαντία και την φώναζαν ΤούλαGeorge_V έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 01:38Η αδελφή μου δεν είχε πρόβλημα γιατιβοι δύο συμπεθέρες έχουν το ίδιο ονομα οπότε βολεύτηκαν με το όνομα της μικρής.
- taxalata xalasa
κυτσος κυτσου κικιρίτσου...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
εννοείται ρε συ. απλά ήθελα να πω οτι ένα ωραίο όνομα όπως το Αδαμαντία, το έκαναν Τούλα.George_V έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 02:30Tο Μαντυ είναι καλύτερο.mao mao έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 02:29Ήξερα μία Αδαμαντία και την φώναζαν ΤούλαGeorge_V έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 01:38
Η αδελφή μου δεν είχε πρόβλημα γιατιβοι δύο συμπεθέρες έχουν το ίδιο ονομα οπότε βολεύτηκαν με το όνομα της μικρής.
- taxalata xalasa
ο ΙάσωνΤζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: ↑17 Σεπ 2022, 15:53Τα τριτοκλιτα είναι μεγάλο λάθος.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑17 Σεπ 2022, 15:30Ξέρω κι εγώ έναν. Το μοναδικό μου βαφτιστήρι. Όταν μου το πρότειναν, μου είπαν να διαλέξω εγώ όνομα. Και διάλεξα το Ιάσων.Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: ↑17 Σεπ 2022, 15:25
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%99% ... E%BF%CF%82
Αν ήξερα ότι θα κατέληγε στο τετρασύλλαβο, που μου ψιλοσπάει τα νεύρα*, θα διάλεγα άλλο.
*Όχι λόγω Αποστολόπουλου αλλά από τη συνήθεια προσθήκης κι άλλης συλλαβής, στα αρχαία ονόματα, χάριν δημοκρατικιάς λαϊκότητας.
Σκαλωνει ο κόσμος για το πώς να τα πει, άσε που είναι και ενίοτε ακούγεται πομπωδως γελοίο.
Της Ίριδας ή της Ίριδος ; Της Κλειούς; Της Μυρτούς;
του Γιάσου...
αντε γειά!
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 35 Απαντήσεις
- 11231 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Imperium
16 Μαρ 2025, 22:01
-