Νεόκοπα ονόματα, αυτή η μάστιγα

Εδώ συζητάμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
sharp

Re: Νεόκοπα ονόματα, αυτή η μάστιγα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 19 Σεπ 2022, 12:49

ΓΑΛΗ έγραψε:
19 Σεπ 2022, 12:39
sharp έγραψε:
19 Σεπ 2022, 12:27
Κώστας... τι λαϊκούρα...τσ..τσ..
Ποιος είπε ότι είναι λαϊκό;
Εγώ. :oops:

paotaris

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paotaris » 19 Σεπ 2022, 12:50

Ερμής έγραψε:
17 Σεπ 2022, 14:58
George_V έγραψε:
17 Σεπ 2022, 14:54
Ερμής έγραψε:
17 Σεπ 2022, 14:53
Που να δείτε οι Ιταλοί πόσο τρελοί είναι με το θέμα ονόματος πάππου/γιαγιάς σε εγγονο/η , εμάς εδώ δεν είναι τίποτα.
Όλοι οι μεσογειακοι λαοί έτσι είναι. Έλληνες, Ιταλοί και Ισπανοί.
Όταν η αδελφή μου σκεφτόταν να δώσει το όνομα και της μάνας και της πεθεράς, Τότε η μάνα της έβαλε κωλόχερο πως το πρώτο παιδί πρέπει οπωσδήποτε να πάρει το όνομα της μητέρας η του πατέρα του άντρα και σε αυτό ήταν κάθετη. :lol:
What? Στην Κυπρο ο πρωτοτοκος γιος παιρνει το ονομα του παππου απο την πλευρα του πατερα,και η πρωτοτοκη κορη το ονομα της γιαγιας απο την πλευρα της μητερας.Εσεις το χετε το πρωτοτοκο παιδι να παιρνει το ονομα απο την πλευρα του πατερα ανεξαρτητος φυλου?

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 19 Σεπ 2022, 12:50

Beria έγραψε:
19 Σεπ 2022, 12:41

Στο άγαλμα του Διάκου στην Αλαμάνα, κάτω ακριβώς από την προτομή του ήρωα σκάλισε ο γλύπτης: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ
Τον καιρό της χούντας κάποιος ενωμοτάρχης θα ενοχλήθηκε από την απρέπεια και ζήτησε να διορθωθεί. Και τώρα το άγαλμα επιγράφεται:
ΑΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ

:003:
Ε, αυτό ακριβώς εννοούσα γράφοντας για το πολιτικό σου θέμα.

Τα αυθεντικά ονόματα, τα ταυτίζεις αυτομάτως με τα "καθαρευουσιάνικα" ή τα "αυτοκρατορικά" και τη λαϊκοδεξιά αμορφωσά.

Και το Κωνσταντίνος σε ενοχλεί επειδή σε παραπέμπει σε αλυτρωτισμούς, ονόματα βασιλέων, αυτοκρατόρων κλπ

Γενικώς, έχεις μείνει στο σκηνικό "Κωνσταντίνου και Ελένης" και βλέπεις σε όλους με αντίστοιχα ονόματα τους ήρωες του Δάγκα.

Κατανοητόν αλλά δεν το βλέπουν όλοι έτσι.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 19 Σεπ 2022, 12:58

Beria έγραψε:
Ερμής έγραψε:
19 Σεπ 2022, 12:36
Beria έγραψε:
19 Σεπ 2022, 12:05

Χρειάζεται πολύ συζήτηση για να συμφωνήσουμε ότι είναι σουσουδισμός να φωνάζεις στην παιδική χαρά το παιδί σου Μιχαήλ ή Ιωάννη;
Ή να σε διορθώνουν σε τραπέζι που προσφώνησες τον άλλον Κώστα και να σου λέει 'όχι, Κωνσταντίνος'
Σιγά ρε Εμπερορ
Αυτη την πετριά την έφαγε ο πατερας μου στα 50, στους νέους που συστηνόταν απο εκεί και πέρα συστηνόταν ως Κωνσταντίνος αντι για Κώστας.
Δε το έκανε λόγω σουσουδισμού όμως, ήταν γιατί το έπαιζε και καλά ορθός. Το έκοψε βέβαια μετά απο κάποια χρόνια.

Ετσι λέμε και το γιό μου(ειδικά ο παππούς του), ή Κωνσταντή

Στο άγαλμα του Διάκου στην Αλαμάνα, κάτω ακριβώς από την προτομή του ήρωα, σκάλισε ο γλύπτης: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ
Τον καιρό της χούντας κάποιος ενωμοτάρχης θα ενοχλήθηκε από την απρέπεια και ζήτησε να διορθωθεί. Και τώρα το άγαλμα επιγράφεται:
ΑΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ

Και εμένα δε με τρελαίνουν τα Αθανάσιος, Ιωάννης, Βασίλειος, προτιμώ αυτά της καθομιλουμένης. Με τον μικρό Κωνσταντίνο ο πατέρας μου, Κωνσταντινο η γυναίκα μου, Κωνσταντινο όλοι, έ κολλησε. Δε με χαλάει ουτε αυτο βέβαια, ούτε και το Κωστας*

Στην παιδική χαρά προχθές που ηταν και η έμπνευση του νήματος, άρχιζα να τον φωνάζω ως Κωστάκη γιατί έτσι.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
vantono
Phorum.gr user: vantono

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vantono » 19 Σεπ 2022, 13:01

Ενα ξάδερφό μου Ματθαίο, τον φώναζαν Ματθαίο απο μικρό και είδε κι έπαθε να το κάνει Μάνθος στη συνέχεια. Πάλι καλα που τα κατάφερε.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 19 Σεπ 2022, 13:04

ΓΑΛΗ έγραψε:
19 Σεπ 2022, 12:50
Beria έγραψε:

Στο άγαλμα του Διάκου στην Αλαμάνα, κάτω ακριβώς από την προτομή του ήρωα σκάλισε ο γλύπτης: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ

Τα αυθεντικά ονόματα, τα ταυτίζεις αυτομάτως με τα "καθαρευουσιάνικα" ή τα "αυτοκρατορικά" και τη λαϊκοδεξιά αμορφωσά.

Και το Κωνσταντίνος σε ενοχλεί επειδή σε παραπέμπει σε αλυτρωτισμούς, ονόματα βασιλέων, αυτοκρατόρων κλπ

Γενικώς, έχεις μείνει στο σκηνικό "Κωνσταντίνου και Ελένης" και βλέπεις σε όλους με αντίστοιχα ονόματα τους ήρωες του Δάγκα.

Εντελώς λάθος
Εμένα με συγκινεί βαθιά η Ιστορία και η Ρωμαίικη αρχοντιά
Και με απωθεί ακόμα πιο βαθιά η διεστραμμένη ανάγνωση της από ελλαδέμπορους και πατριώτες της πορδής
Οι ήρωες Ακρίτες λέγονταν Αλέξηδες και οι ήρωες Κλέφτες λέγονταν Γιαννάκηδες

Ο μέγας Κολοκοτρώνης έβγαλε τον γιό του Πάνο, αλλά η Σούλα από τη Πεύκη απαιτεί να φωνάζουμε τον κανακάρη της Ιωάννη-Σεβαστιανό αλλιώς θα μας μαλώσει

Πίσω πασόκοι!
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 19 Σεπ 2022, 13:09

Ερμής έγραψε:
19 Σεπ 2022, 12:58
Beria έγραψε:
Ερμής έγραψε:
19 Σεπ 2022, 12:36

Αυτη την πετριά την έφαγε ο πατερας μου στα 50, στους νέους που συστηνόταν απο εκεί και πέρα συστηνόταν ως Κωνσταντίνος αντι για Κώστας.
Δε το έκανε λόγω σουσουδισμού όμως, ήταν γιατί το έπαιζε και καλά ορθός. Το έκοψε βέβαια μετά απο κάποια χρόνια.

Ετσι λέμε και το γιό μου(ειδικά ο παππούς του), ή Κωνσταντή

Στο άγαλμα του Διάκου στην Αλαμάνα, κάτω ακριβώς από την προτομή του ήρωα, σκάλισε ο γλύπτης: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ

Και εμένα δε με τρελαίνουν τα Αθανάσιος, Ιωάννης, Βασίλειος, προτιμώ αυτά της καθομιλουμένης. Με τον μικρό Κωνσταντίνο ο πατέρας μου, Κωνσταντινο η γυναίκα μου, Κωνσταντινο όλοι, έ κολλησε. Δε με χαλάει ουτε αυτο βέβαια, ούτε και το Κωστας*

Στην παιδική χαρά προχθές που ηταν και η έμπνευση του νήματος, άρχιζα να τον φωνάζω ως Κωστάκη γιατί έτσι.
Στον δικό μας, έμεινε το Κωνσταντίνος και το Κωστής και υπήρξαν δύο φίλοι όταν ήταν μικρά που τον φώναζαν Κώστα. Δεν θυμάμαι ποτέ, να υπήρξε οικογενειακό ή περιφερειακό θέμα, ειδικώς για το Κωνσταντίνος, από τότε που ήταν πιτσιρίκι μέχρι σήμερα. Και σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν σκέφτηκα να μη χρησιμοποιώ ένα όνομα που θεωρώ εύηχο για να μη με πει ψωνάρα, ο κάθε ημιπαραδοσιακός.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 19 Σεπ 2022, 13:14

Beria, χαλάρωσε γιατί είσαι έτοιμος να κατέβεις σε εθνικιστική πορεία.

Ενιγουέι, συνεχίστε να κόβετε και να προστίθετε συλλαβές κατά βούληση, παριστάνοντες τους ακοίμητους φρουρούς των εθνικών παραδόσεων και θα πάει καλά η ιστορία.

Φιλιά στο Γιάσονα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Ναύτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 19 Σεπ 2022, 13:18

Beria έγραψε:
19 Σεπ 2022, 13:04
ΓΑΛΗ έγραψε:
19 Σεπ 2022, 12:50
Beria έγραψε:

ΑΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ

Εντελώς λάθος
Εμένα με συγκινεί βαθιά η Ιστορία και η Ρωμαίικη αρχοντιά
Και με απωθεί ακόμα πιο βαθιά η διεστραμμένη ανάγνωση της από ελλαδέμπορους και πατριώτες της πορδής
Οι ήρωες Ακρίτες λέγονταν Αλέξηδες και οι ήρωες Κλέφτες λέγονταν Γιαννάκηδες

Ο μέγας Κολοκοτρώνης έβγαλε τον γιό του Πάνο, αλλά η Σούλα από τη Πεύκη απαιτεί να φωνάζουμε τον κανακάρη της Ιωάννη-Σεβαστιανό αλλιώς θα μας μαλώσει

Πίσω πασόκοι!
:goodpost:

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 19 Σεπ 2022, 13:21

Έχει ξεφύγει τελείως η ιστορία.

Η μόνη εξήγηση είναι ότι ο Beria περνάει υπαρξιακή πολιτική κρίση και προσπαθεί να την ξεπεράσει με το αθάνατο κρασί του '21.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 19 Σεπ 2022, 13:22

George_V έγραψε:
19 Σεπ 2022, 10:37
Σε Αγγλία και Αμερική υπήρχε μέχρι πριν από καποια χρονια η τάση να βγάζουν ονόματα στα παιδιά τους από τη μέρα η το μέρος που έγινε η σύλληψη.

Φίλος του ξαδέλφου μου έβγαλε την κορη του Christmas γιατι γεννηθηκε 9 μήνες ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα που έγινε η σύλληψη της.

Η ο Μπεκαμ που έβγαλε το γιο του Μπρούκλιν καθώς η σύλληψη του έγινε όταν αυτός και η Βικτωρία ήταν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Χειρότερο είναι να μαντεύεις το μέλλον του παιδιού σου και να το βγάζεις Παρθένα, Ανδρόφιλος, Ακίνδυνος, Φλώρος, κτλ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 19 Σεπ 2022, 13:28

ΓΑΛΗ έγραψε:
19 Σεπ 2022, 13:21

Η μόνη εξήγηση είναι ότι ο Beria περνάει υπαρξιακή πολιτική κρίση και προσπαθεί να την ξεπεράσει με το αθάνατο κρασί του '21.
Καμία υπαρξιακή πολιτική κρίση
Εγώ είμαι στα πατριωτικά χαρακώματα 30 χρόνια, πολεμώντας πασόκους
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 19 Σεπ 2022, 13:37

Η πλάκα είναι ότι ενώ είναι συνηθισμένα εδώ και έναν αιώνα (ειδικώς στις γυναίκες) αρχαία ονόματα, αυτά όλως παραδόξως θεωρούνται συνηθισμένα ή "λαϊκά".

Oυδείς από τους ευαισθητοποιημένους, θα θεωρούσε νεοκοπιά το να ονομαστεί ένα κορίτσι Πολυξένη, Μερόπη, Μελπομένη, Ευτέρπη, Ευθυμία, Αφροδίτη, Αθηνά, Ασπασία, Ειρήνη κλπ

Τους φαίνονται όμως περίεργα έως ξενόφερτα τα ονόματα Λητώ, Δανάη, Λυδία, Νεφέλη, Ήρα, Ρέα κλπ

Γιατί;

Γιατί αν δεν μπορείς να προσαρμόσεις το όνομα στην... παράδοση, κόβοντας και προσθέτοντας κατά βούληση, δεν είναι όνομα της προκοπής. Να φύγει να πάει αλλού.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 19 Σεπ 2022, 13:40

Beria έγραψε:
19 Σεπ 2022, 13:28
ΓΑΛΗ έγραψε:
19 Σεπ 2022, 13:21

Καμία υπαρξιακή πολιτική κρίση
Εγώ είμαι στα πατριωτικά χαρακώματα 30 χρόνια, πολεμώντας πασόκους
Ο πατριωτισμός στην Ελλάδα είναι σαν τις μύτες. Όλοι έχουν τη δική τους.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Ναύτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 19 Σεπ 2022, 13:41

Εγώ, πάντως, άμα μού λέγανε να βαφτίσω παιδάκι "Ευτέρπη", δεν την έκανα την κουμπαριά.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών