Ερώτηση προς άθεους: Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε τί υπάρχει..;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Re: Ερώτηση προς άθεους: Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε τί υπάρχει..;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 09 Νοέμ 2022, 12:03

nik_killthemall έγραψε:
08 Νοέμ 2022, 22:07
Σέλευκας έγραψε:
08 Νοέμ 2022, 13:42
nik_killthemall έγραψε:
08 Νοέμ 2022, 00:37

Κάθε επιχείρημα που θεωρεί δεδομένο πως κατέχει τα προσπεκτους του κατασκευαστη που ορίζουν το πως λειτουργεί σωστότερα ο άνθρωπος, είναι ψευδές.

Το μόνο που διαθέτει ο άνθρωπος είναι η παρατήρηση και η επιλογή. Αν θέλει να επιλέξει να αγνοήσει κάθε παρατήρηση και να αντιληφθεί το σύμπαν μέσα από τσαγκάρηδες - παπούτσια και μαρτυρίες ανθρώπων που υποκαθιστούν τον άφαντο θεό, κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει, αλλά αυτό λέγεται επιλογή και όχι επιχειρηματολογία με λογική συνέπεια.
δεν διαφωνώ μαζί σου αλλά δεν καταλαβαίνω σε ποιους απευθύνεσαι. Σε μαλάκες;
αι γεια σου
Ο Νικ είναι ο εκλεκτός της αιώνιας Τύχης που τυχαία επιλέχθηκε να φωτίσει την ανθρωπότητα, η οποία δεν ξέρει την Αλήθεια.
Με όποιον έχει συζητήσει στα θεολογικά, τον έχει βγάλει τρελό, εγκάθετο, ηλίθιο, παράλογο κλπ.

Άβαταρ μέλους
Ναύτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 09 Νοέμ 2022, 12:04

EKPLIKTIKOS έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:02
Ναύτης έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:01
EKPLIKTIKOS έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 11:53

Έτυχε πριν πολλά χρόνια να φάω περσινό αυγό κατα λαθος, ήταν βέβαια στο ψυγείο αλλά still περσινό, δεν έπαθα τίποτα. Μάλιστα περίμενα ότι θα αρρωστήσω γιατί δυστυχώς το έμαθα λίγο μετά που το έφαγα
Τι να σού πω; Εδώ λέει μέχρι μια εβδομάδα τα βρασμένα στο ψυγείο, αλλιώς στην καλύτερη νοσοκομείο. Κατεψυγμένα ωμά αντέχουν, λέει, μέχρι έναν χρόνο. Μπορεί, αλλά δεν θα το ριψοκινδύνευα.
Η άλλη λέει ότι το είχε το βρασμένο στο εικονοστάσι (!) έναν χρόνο και τό 'φαγε. Μάλλον την προστάτευσε η αγ. Σαλμονέλα.
Ωπα μαλακια έγραψα. Ήταν ωμό αυτό που έφαγα, το τηγανισα εγώ. Δεν ήταν βρασμένο όπως τα πασχαλινά.
Από την κατάψυξη το έβγαλες;

Άβαταρ μέλους
Νατάσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νατάσα » 09 Νοέμ 2022, 12:05

Ασέβαστος έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 09:20
Νατάσα έγραψε:
08 Νοέμ 2022, 21:26

Ναι, από τα βαμμένα αυγά παίρνουμε ένα και το βάζουμε στο εικονοστασι και μετά από ένα χρόνο το Πάσχα το σπαζουμε και το τρώμε. Ούτε βρωμάει, ούτε έχει αλλοιωθεί το χρώμα του!

το εχεις κανει;
Αυτό δεν γράφω; Από τότε που ήταν νιόπαντρη η μητέρα μου, αυτό συνέβαινε μέσα στο σπίτι μας! Μην ξεχνάς ότι όπου βούλεται Θεός, νικαται φύσεως ταξις!

Δοκίμασε το και συ.
"Άχρι καιρού..."

Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS » 09 Νοέμ 2022, 12:07

Ναύτης έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:04

Όχι. Από το ψυγείο, αλλα απο το "κρυο" συρτάρι. Το ξέρω ότι ακούγεται fishy αυτό που λέω, αλλα είναι αλήθεια.

Άβαταρ μέλους
Ναύτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 09 Νοέμ 2022, 12:08

Νατάσα έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:05
Ασέβαστος έγραψε:
Νατάσα έγραψε:

Ναι, από τα βαμμένα αυγά παίρνουμε ένα και το βάζουμε στο εικονοστασι και μετά από ένα χρόνο το Πάσχα το σπαζουμε και το τρώμε. Ούτε βρωμάει, ούτε έχει αλλοιωθεί το χρώμα του!

το εχεις κανει;
Αυτό δεν γράφω; Από τότε που ήταν νιόπαντρη η μητέρα μου, αυτό συνέβαινε μέσα στο σπίτι μας! Μην ξεχνάς ότι όπου βούλεται Θεός, νικαται φύσεως ταξις!

Δοκίμασε το και συ.
:lol:
Τι σού έχει κάνει καλέ ο άνθρωπος και θες να τον στείλεις να κοιτάει τα ραδίκια ανάποδα;

Άβαταρ μέλους
Ναύτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 09 Νοέμ 2022, 12:09

EKPLIKTIKOS έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:07
Ναύτης έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:04

Όχι. Από το ψυγείο, αλλα απο το "κρυο" συρτάρι. Το ξέρω ότι ακούγεται fishy αυτό που λέω, αλλα είναι αλήθεια.
Ε τότε ή είσαι πολύ τυχερός ή έχεις γαμάτο ανοσοποιητικό.

Άβαταρ μέλους
Ναύτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 09 Νοέμ 2022, 12:11

EKPLIKTIKOS τώρα που το σκέφτομαι, αν είσαι απ' εκείνους που τηγανίζουν τα αυγά μέχρι να ψηθεί και ο κρόκος, μπορεί να ήταν αυτό που σε γλίτωσε.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 09 Νοέμ 2022, 12:13

Νατάσα έγραψε:
Ασέβαστος έγραψε:
Νατάσα έγραψε:

το εχεις κανει;

Δοκίμασε το και συ.
οχι να μου λειπει.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS » 09 Νοέμ 2022, 12:14

Ναύτης έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:11
EKPLIKTIKOS τώρα που το σκέφτομαι, αν είσαι απ' εκείνους που τηγανίζουν τα αυγά μέχρι να ψηθεί και ο κρόκος, μπορεί να ήταν αυτό που σε γλίτωσε.
Τώρα διαβάζω στο ρεντιτ κάποια για το θέμα. Είναι θέμα τύχης. Εκτός αν σαπίσει που θα το πετάξεις από μόνος σου από τη μπόχα (λενε). Τυχερός ήμουν. Δε θα το έκανα ένα γνώσει μου προφανώς

Άβαταρ μέλους
Ναύτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 09 Νοέμ 2022, 12:19

EKPLIKTIKOS έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:14
Ναύτης έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:11
Τώρα διαβάζω στο ρεντιτ κάποια για το θέμα. Είναι θέμα τύχης. Εκτός αν σαπίσει που θα το πετάξεις από μόνος σου από τη μπόχα (λενε). Τυχερός ήμουν. Δε θα το έκανα ένα γνώσει μου προφανώς
Έτσι είναι, θέλει μεγάλη προσοχή το αυγό. btw λένε ότι η χειρότερη τροφική δηλητηρίαση είναι από το καρπούζι.

Άβαταρ μέλους
ΟΥΤΙΣ
Μέγας Ιεροσυντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΟΥΤΙΣ » 09 Νοέμ 2022, 12:20

axilmar έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 11:05
ΟΥΤΙΣ έγραψε:
08 Νοέμ 2022, 13:39
axilmar έγραψε:
06 Νοέμ 2022, 11:11

Καθολου παιχνιδακια δεν ειναι. Μπορει να ακουγεται ασημαντο και αναξιο λογου μπροστα σε ολα τα υπολοιπα περι θεου, αλλα ξεμπροστιαζει κανονικα τις θρησκειες με μονο μια απλη φρασουλα.
Έλα τώρα. Είσαι πολύ καλύτερος. Αυτό το ερώτημα στερείται νοήματος. Είναι άτοπο.
Ειναι πολυ χρησιμο, γιατι μας δειχνει πως η Λογικη ειναι ανωτερη απο τον οποιοδηποτε ορισμο του Θεου δωσουμε.
Προφανώς δεν μπορεί να είναι χρήσιμο διότι παραβιάζει την Λογική.Πρόκειται περί σοφίσματος. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω αναλυτικότερα μήπως και συνεννοηθούμε.

Το ερώτημα είναι: "Μπορεί ο θεός να δημιουργήσει μια πέτρα τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να την σηκώσει;"
Ουσιαστικά το ερώτημα ρωτά αν μπορεί να υπάρξει κάτι που να ξεπερνά την δύναμη του Θεού. Ο Θεός, όμως, σύμφωνα με όσα λέμε, είναι παντοδύναμος, δηλαδή τίποτε δεν μπορεί να ξεπεράσει την δύναμη του. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο σταματάμε και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο. Όπως, δεν έχει νόημα να ρωτάς τι υπήρχε πριν τη δημιουργία του χωροχρόνου. Αντίστοιχα, δεν μπορείς να ρωτάς αν μπορούν να υπάρξουν δυο άπειρα. Δεν μπορούν. Πρόκειται για παραδοξολογία. Το άπειρο αναγκαστικά είναι ένα. Το ίδιο και η παντοδυναμία.

Επομένως, τέτοιου τύπου ερωτήματα στερούνται νοήματος.
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.

Άβαταρ μέλους
Ναύτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 09 Νοέμ 2022, 12:21

Ασέβαστος έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:13
Νατάσα έγραψε:
Ασέβαστος έγραψε:

το εχεις κανει;

Δοκίμασε το και συ.
οχι να μου λειπει.
Μα γιατί ρε, φάε ένα περσινό βρασμένο αυγό από το εικονοστάσι, μην είσαι αντίχριστος.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 09 Νοέμ 2022, 12:24

ΟΥΤΙΣ έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:20
axilmar έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 11:05
ΟΥΤΙΣ έγραψε:
08 Νοέμ 2022, 13:39

Έλα τώρα. Είσαι πολύ καλύτερος. Αυτό το ερώτημα στερείται νοήματος. Είναι άτοπο.
Ειναι πολυ χρησιμο, γιατι μας δειχνει πως η Λογικη ειναι ανωτερη απο τον οποιοδηποτε ορισμο του Θεου δωσουμε.
Προφανώς δεν μπορεί να είναι χρήσιμο διότι παραβιάζει την Λογική.Πρόκειται περί σοφίσματος. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω αναλυτικότερα μήπως και συνεννοηθούμε.

Το ερώτημα είναι: "Μπορεί ο θεός να δημιουργήσει μια πέτρα τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να την σηκώσει;"
Ουσιαστικά το ερώτημα ρωτά αν μπορεί να υπάρξει κάτι που να ξεπερνά την δύναμη του Θεού. Ο Θεός, όμως, σύμφωνα με όσα λέμε, είναι παντοδύναμος, δηλαδή τίποτε δεν μπορεί να ξεπεράσει την δύναμη του. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο σταματάμε και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο. Όπως, δεν έχει νόημα να ρωτάς τι υπήρχε πριν τη δημιουργία του χωροχρόνου. Αντίστοιχα, δεν μπορείς να ρωτάς αν μπορούν να υπάρξουν δυο άπειρα. Δεν μπορούν. Πρόκειται για παραδοξολογία. Το άπειρο αναγκαστικά είναι ένα. Το ίδιο και η παντοδυναμία.

Επομένως, τέτοιου τύπου ερωτήματα στερούνται νοήματος.
:bravo:

Άβαταρ μέλους
Νατάσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νατάσα » 09 Νοέμ 2022, 12:25

Ασέβαστος έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 12:13
Νατάσα έγραψε:
Ασέβαστος έγραψε:

το εχεις κανει;

Δοκίμασε το και συ.
οχι να μου λειπει.
Γιατί;
"Άχρι καιρού..."

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 09 Νοέμ 2022, 12:29

stavmanr έγραψε:
09 Νοέμ 2022, 11:51
Μα δεν διαφωνούμε ότι δεν μπορείς να προβλέψεις ακριβώς ένα χαοτικό σύστημα.
Άλλο πράγμα συζητάμε εδώ.
Το γιατί δεν μπορείς να το προβλέψεις, όταν υποτίθεται ότι ξέρεις επακριβώς τους νόμους που διέπουν κάθε ψηφίδα του παζλ.
Πχ. αν στο παράδειγμα που δίνεις, το σύννεφο αποτελούνταν από δύο σταγονίδια σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσες;
Αν αποτελούνταν από τρία, από τέσσερα, από χίλια; Αν ήξερες ακριβώς τις συνθήκες;
Πού σταματά η δυνατότητά σου να προβλέπεις; Και γιατί συμβαίνει αυτό μετά από συγκεκριμένες υπολογιστικές απαιτήσεις;

Πολύ απλά, οι επεξεργαστικές απαιτήσεις για την ανάλυση των δεδομένων αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό. Είναι πρόβλημα δυνατοτήτων επεξεργασίας, από τη στιγμή που γνωρίζουμε επακριβώς τις δυνάμεις που αναπτύσσονται.
Όχι, Σταύρο μου, δεν είναι θέμα επεξεργαστικών δυνατοτήτων. Είναι καθαρά θεωρητικό θέμα. Για να καταλάβεις το πρόβλημα θα πρέπει να διαβάσεις την αρχική εργασία του Έντουαρντ Λόρεντς*. Τι λέει με πολύ λίγα λόγια; Ότι ο διπλασιασμός των δεδομένων για τις αρχικές συνθήκες σού δίνει επιπρόσθετη προβλεπτική ισχύ μόλις του μισού της αρχικής πρόβλεψης.

Δηλαδή, αν σε ένα μετεωρολογικό σύστημα για το οποίο έχεις πρόβλεψη για 5 μέρες πάρεις δεδομένα από ένα grid διπλάσια πυκνότερο, θα μπορείς να προβλέψεις για 5 + 2,5 μέρες. Αν κάνεις το grid ξανά διπλά πιο πυκνό, θα πάρεις άλλες 1,25 μέρες.

Φαντάζομαι καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό. Είναι συγκλίνουσα σειρά. Αν το grid σου γίνει σημειακό, δηλαδή επεκτείνεις τον υπολογισμό στο άπειρο, το μέγιστο που θα πάρεις είναι 10 μέρες.

*The predictability of a flow which possesses many scales of motion (1969)
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών