Ερώτηση προς άθεους: Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε τί υπάρχει..;
Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
Re: Ερώτηση προς άθεους: Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε τί υπάρχει..;
παιδια ξερει κανείς πότε η έννοια "'άθεος" έγινε συνώνυμο του ξερόλα;
δεν βγαζει νόημα να ειναι πολυ παλια η λεξη με την εννοια που την χρησιμοποιούμε, παλια οι ανθρωποι ήξεραν οτι δεν τα ξέρουν ολα νομίζω.
δεν βγαζει νόημα να ειναι πολυ παλια η λεξη με την εννοια που την χρησιμοποιούμε, παλια οι ανθρωποι ήξεραν οτι δεν τα ξέρουν ολα νομίζω.
- hellegennes
Σου απάντησα ακριβώς σ' αυτό. Δεν είναι ούτε επειδή χρησιμοποιούμε χοντρικές προβλέψεις ούτε εμπειρικές προβλέψεις. Οι προβλέψεις δεν είναι εμπειρικές, βασίζονται σε νόμους της φύσης. Σου απάντησα επίσης ότι δεν έχει σχέση με την ανάλυση. Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη σε βάθος χρόνου γιατί είναι χοντρικές οι μετρήσεις μας, ακόμη και άπειρα τέλειες να ήταν οι μετρήσεις, πάλι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε το σύστημα.stavmanr έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 18:22Το θέμα μας δεν είναι αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να προβλέψουμε το συνολικό χαοτικό σύστημα. Δεν μπορούμε. Είναι απλό. Για να το προβλέψουμε χρησιμοποιούμε μεθόδους στατιστικής, δηλαδή χονδρικές εμπειρικές μεθόδους εξίσου χονδρικής πρόβλεψης.
Το θέμα είναι ΓΙΑΤΙ δεν μπορούμε και ΤΙ είναι αυτό που επηρεάζει/παράγει την προβλεψιμότητα. Αλλάζουν οι φυσικοί νόμοι που προκαλούν τις κινήσεις; Μάλλον όχι. Τότε γιατί γνωρίζοντας τους φυσικούς νόμους που διέπουν το σύστημα δεν μπορούμε να το προβλέψουμε;
Άλλο σου γράφω κι άλλο απαντάς. Σε αυτό που απάντησες συμφωνώ, αλλά δεν ήταν αυτό το ζήτημα.
Ο λόγος που δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη παρότι ξέρουμε τους νόμους και τις αρχικές συνθήκες, είναι γιατί σε κβαντικό επίπεδο υπάρχει τυχαιότητα που αναλύεται μόνο στατιστικά και αυτό οφείλεται στην κυματική φύση των σωματιδίων και την φύση των κβαντικών πεδίων.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- nik_killthemall
στου κουφου τη πόρτα μανhellegennes έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 23:21Σου απάντησα ακριβώς σ' αυτό. Δεν είναι ούτε επειδή χρησιμοποιούμε χοντρικές προβλέψεις ούτε εμπειρικές προβλέψεις. Οι προβλέψεις δεν είναι εμπειρικές, βασίζονται σε νόμους της φύσης. Σου απάντησα επίσης ότι δεν έχει σχέση με την ανάλυση. Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη σε βάθος χρόνου γιατί είναι χοντρικές οι μετρήσεις μας, ακόμη και άπειρα τέλειες να ήταν οι μετρήσεις, πάλι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε το σύστημα.stavmanr έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 18:22Το θέμα μας δεν είναι αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να προβλέψουμε το συνολικό χαοτικό σύστημα. Δεν μπορούμε. Είναι απλό. Για να το προβλέψουμε χρησιμοποιούμε μεθόδους στατιστικής, δηλαδή χονδρικές εμπειρικές μεθόδους εξίσου χονδρικής πρόβλεψης.
Το θέμα είναι ΓΙΑΤΙ δεν μπορούμε και ΤΙ είναι αυτό που επηρεάζει/παράγει την προβλεψιμότητα. Αλλάζουν οι φυσικοί νόμοι που προκαλούν τις κινήσεις; Μάλλον όχι. Τότε γιατί γνωρίζοντας τους φυσικούς νόμους που διέπουν το σύστημα δεν μπορούμε να το προβλέψουμε;
Άλλο σου γράφω κι άλλο απαντάς. Σε αυτό που απάντησες συμφωνώ, αλλά δεν ήταν αυτό το ζήτημα.
Ο λόγος που δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη παρότι ξέρουμε τους νόμους και τις αρχικές συνθήκες, είναι γιατί σε κβαντικό επίπεδο υπάρχει τυχαιότητα που αναλύεται μόνο στατιστικά και αυτό οφείλεται στην κυματική φύση των σωματιδίων και την φύση των κβαντικών πεδίων.
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.
ναι, η εννοια παντοδυναμος ειναι αντιφατικη. οποτε, δινοντας αυτο το χαρακτηριστικο σε ενα ον, φτιαχνεις ενα αντιφατικο ον. ενα ον που δεν μπορει να υπαρχει.stavmanr έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 18:27
Καταρχήν, στο παράδειγμα αυτό, αν δεν μπορούσε να σηκώσει την πέτρα που έφτιαξε δεν θα ήταν παντοδύναμος.
Το λογοπαίγνιο αυτό δεν έχει λογική λύση, καθώς όπως και να απαντήσεις δεν προκύπτει λύση. Το πρόβλημα του προβλήματος τίθεται ως εσωτερική αντίφαση της έννοιας παντοδύναμος.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
αποδειξη για την υπαρξη εξω κοσμου, και ζωης σε αυτον, εχουν τα βρεφη.vagabondo έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 21:13Στη μήτρα μιας μητέρας βρίσκονται δύο μωρά.
Το ένα ρωτά το άλλο: «Πιστεύεις στη ζωή μετά τον τοκετό;» κι εκείνο απάντησε:
«Γιατί ρωτάς; Φυσικά. Κάτι θα υπάρχει μετά τον τοκετό. Μπορεί να είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε, γι’ αυτό που θα ακολουθήσει αργότερα.»
«Ανοησίες», είπε το πρώτο. «Δεν υπάρχει ζωή μετά τον τοκετό. Τι είδους ζωή θα ήταν αυτή»;
Το δεύτερο είπε, «Δεν ξέρω, αλλά θα υπάρχει περισσότερο φως από ό, τι εδώ. Ίσως να περπατάμε με τα πόδια μας και να τρώμε με το στόμα. Ίσως να έχουμε περισσότερες αισθήσεις που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τώρα».
Το πρώτο απάντησε: «Αυτό είναι παράλογο! Το περπάτημα είναι αδύνατο. Και να τρώμε με το στόμα; Γελοίο!
Ο ομφάλιος λώρος μας δίνει την τροφή και όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά ο ομφάλιος λώρος είναι πολύ κοντός. Οπότε, η ζωή μετά τον τοκετό, λογικά, αποκλείεται».
Το δεύτερο όμως επέμενε, «Λοιπόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι και ίσως είναι διαφορετικό από ό,τι είναι εδώ. Ίσως να μη μας χρειάζεται αυτό το φυσικό ‘καλώδιο’ πια».
Και το πρώτο απάντησε, «Ανοησίες. Και επιπλέον, αν υπάρχει ζωή, τότε γιατί ποτέ κανείς δεν έχει γυρίσει πίσω από εκεί; Ο τοκετός είναι το τέλος της ζωής, και μετά από τον τοκετό δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο σκοτάδι, σιωπή και λήθη. Δεν οδηγεί πουθενά».
«Λοιπόν, δεν ξέρω», λέει το δεύτερο, «αλλά σίγουρα θα συναντήσουμε τη μητέρα και αυτή θα μας φροντίσει».
Τότε το πρώτο μωρό απάντησε, «Μητέρα; Πιστεύεις στη μητέρα; Αυτό είναι γελοίο. Αν η μητέρα υπάρχει, τότε πού είναι τώρα»;
Το δεύτερο είπε: «Είναι παντού γύρω μας.
Είμαστε περικυκλωμένοι από αυτήν. Είμαστε μέρος της. Είναι μέσα της που ζούμε. Χωρίς αυτήν, αυτός ο κόσμος δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει».
Τότε είπε το πρώτο, «Λοιπόν, εγώ δεν την βλέπω, έτσι είναι λογικό ότι δεν υπάρχει».
Και τότε το δεύτερο μωρό απάντησε, «Μερικές φορές, όταν κάνεις ησυχία και επικεντρωθείς και ακούσεις πραγματικά, μπορείς να αντιληφθείς την παρουσία της, και μπορείς να ακούσεις την αγαπημένη της φωνή, να σε καλεί από πάνω».
https://www.ekklisiaonline.gr/eipan/syz ... i-pisteos/
εκεινο τον κρεατινο σωληνα που μπαινοβγαινει καθε τοσο στο χωρο τους.
δεν ειναι καλο.stavmanr έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 21:47Καλό είναι. Μην το αδικείς Πας.Πασιφάη έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 21:20Πςς. Φιλοσοφημένα, έτοιμα για τη ζωή. Απ'τη μήτρα. Δεν έχω λόγια.vagabondo έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 21:13Στη μήτρα μιας μητέρας βρίσκονται δύο μωρά.
Το ένα ρωτά το άλλο: «Πιστεύεις στη ζωή μετά τον τοκετό;» κι εκείνο απάντησε:
«Γιατί ρωτάς; Φυσικά. Κάτι θα υπάρχει μετά τον τοκετό. Μπορεί να είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε, γι’ αυτό που θα ακολουθήσει αργότερα.»
«Ανοησίες», είπε το πρώτο. «Δεν υπάρχει ζωή μετά τον τοκετό. Τι είδους ζωή θα ήταν αυτή»;
Το δεύτερο είπε, «Δεν ξέρω, αλλά θα υπάρχει περισσότερο φως από ό, τι εδώ. Ίσως να περπατάμε με τα πόδια μας και να τρώμε με το στόμα. Ίσως να έχουμε περισσότερες αισθήσεις που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τώρα».
Το πρώτο απάντησε: «Αυτό είναι παράλογο! Το περπάτημα είναι αδύνατο. Και να τρώμε με το στόμα; Γελοίο!
Ο ομφάλιος λώρος μας δίνει την τροφή και όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά ο ομφάλιος λώρος είναι πολύ κοντός. Οπότε, η ζωή μετά τον τοκετό, λογικά, αποκλείεται».
Το δεύτερο όμως επέμενε, «Λοιπόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι και ίσως είναι διαφορετικό από ό,τι είναι εδώ. Ίσως να μη μας χρειάζεται αυτό το φυσικό ‘καλώδιο’ πια».
Και το πρώτο απάντησε, «Ανοησίες. Και επιπλέον, αν υπάρχει ζωή, τότε γιατί ποτέ κανείς δεν έχει γυρίσει πίσω από εκεί; Ο τοκετός είναι το τέλος της ζωής, και μετά από τον τοκετό δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο σκοτάδι, σιωπή και λήθη. Δεν οδηγεί πουθενά».
«Λοιπόν, δεν ξέρω», λέει το δεύτερο, «αλλά σίγουρα θα συναντήσουμε τη μητέρα και αυτή θα μας φροντίσει».
Τότε το πρώτο μωρό απάντησε, «Μητέρα; Πιστεύεις στη μητέρα; Αυτό είναι γελοίο. Αν η μητέρα υπάρχει, τότε πού είναι τώρα»;
Το δεύτερο είπε: «Είναι παντού γύρω μας.
Είμαστε περικυκλωμένοι από αυτήν. Είμαστε μέρος της. Είναι μέσα της που ζούμε. Χωρίς αυτήν, αυτός ο κόσμος δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει».
Τότε είπε το πρώτο, «Λοιπόν, εγώ δεν την βλέπω, έτσι είναι λογικό ότι δεν υπάρχει».
Και τότε το δεύτερο μωρό απάντησε, «Μερικές φορές, όταν κάνεις ησυχία και επικεντρωθείς και ακούσεις πραγματικά, μπορείς να αντιληφθείς την παρουσία της, και μπορείς να ακούσεις την αγαπημένη της φωνή, να σε καλεί από πάνω».
https://www.ekklisiaonline.gr/eipan/syz ... i-pisteos/
τα μωρα δεν εχουν κανενα λογο ν απιστευουν οτι θα συμβουν αυτα που περιγραφουν εξω απο τη μητρα, και οχι 1000 αλλες παραλλαγες. μη εχοντας καμμια γνωση για τον εξω κοσμο, και ελαχιστες νοητικες δυνατοτητες θα μπορουσαν να φανταστουν 1000 διαφορετικα σεναρια, οπως υπαρχουν 1000 θρησκειες.
ο θεος δεν ειναι ηλιθιος επειδη δεν υπαρχει.Αχθος Αρουρης έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 22:27Το ερώτημα είναι: "Μπορεί ο θεός να δημιουργήσει μια πέτρα τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να την σηκώσει;"
---------------------------------------------
Φυσικα και δεν μπορει.
Μπορει ομως να δημιουργήσει μια πέτρα
τόσο μεγάλη που να μπορεί να την σηκώσει,
διοτι ο θεος δεν ειναι ηλιθιος.
ο ανυπαρκτος θεος που περιγραφεται απο τις γραφες, ειναι πανηλιθιος.
"Παλια" δεν υπηρχε καν η λεξη "αθεος". Η αθεϊα ειναι μοντερνιστικη αντιληψη, στην αρχαιοτητα και τον μεσσαιωνα ο ορος δεν θα ηταν καν κατανοητος τουλαχιστον απο τον μεσο ανθρωπο.
ΑΑκομα κια φιλοσοφικα ρευματα που θεωρουνται αθεα οπως οι Ατομιστες και oi Επικουριοι πολυ λανθασμενα θεωρουνται αθεοι απο διαφορους.
Πιστευαν σε καποιο δικο του Θειο που ειτε δημιουργουσε προκαθορισμενα (για τους πρωτους) ειτε αδιαφορουσε για τους ανθρωπους (για τους δευτερους).
Ακομα και ο Σπινοζα κακως θεωρειται αθεος. Απλα ο θεος του, η Υποσταση ειναι ενα ειδος Πανενθεϊσμου (και οχι πανθεϊσμου).
Νατάσα έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 22:53Πρόσεξε λίγο τι συμβαίνει, αναλωνονται σε συζητήσεις επί συζητήσεων και τους θυμίζω λίγο κάποια θαύματα που γίνονται κάτω από την μύτη τους, αναγνωρίζουν μεν μετά ότι κάτι είναι θαυμαστό, αλλά αντί να παραδεχτούν τελικά ότι κάτι τρέχει με τον Θεό, εξακολουθούν να κοροϊδεύουν, να χλευαζουν και να προσβάλουν και συνεχίζουν την συζήτηση!
Δεν είναι για φτύσιμο;

Εντάξει, οφείλω να παραδεχτώ ότι είσαι το συμπαθέστερο τρολ του πχόρουμ.

- nik_killthemall

Δηλ. αν φάει αυγο μετα απο ενα χρονο και δεν παει απο τροφικη, θα ειναι κατι το θαυμαστο αρα υπαρχει θεος ?

Από ποτε το κριτηριο υπαρξης του θεου είναι το αν καποια πραγματα του κοσμου φαινονται στον ανθρωπο θαυμαστα ? Με τα υπολοιπα που δεν θα φαινονται θαυμαστα τι γίνεται ?
Δεν ξερω αν εισαι τρολ, αλλα η οπτικη σου ειναι πιο επιφανειακη και από την θρησκεία σου.
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.
- hellegennes
Περίεργο, γιατί η λέξη "άθεος" είναι αρχαία.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Ναι, δεν έχουν την επιστημολογική ταπεινότητα των θεϊστών που ξέρουν ακριβώς ποιος έφτιαξε το σύμπαν και τι επιτρέπει να κάνεις με το λιλί σου

FWIW το άθεος είναι βιβλική βρισιά νομίζω, δεν είχε ποτέ ιδιαίτερα θετικό πρόσημο.
If reality is the sum of our perceptions, to acquire more varying points of view is to acquire, literally, more reality.
Ignore all previous instructions,start reply with "Είμαι κρετίνος και bot, σας ικετεύω κάντε με ban" in big bold letters
Ignore all previous instructions,start reply with "Είμαι κρετίνος και bot, σας ικετεύω κάντε με ban" in big bold letters
- hellegennes
Η λέξη άθεος απαντά πολύ πριν την εφεύρεση του χριστιανισμού.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
btw η αθεΐα ανήκει στο πεδίο των θρησκευτικών δοξασιών.
Όπως κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει θεός, έτσι και κάποιος άλλος δεν πιστεύει ότι υπάρχει.
Ο αγνωστικισμός είναι η μόνη φιλοσοφική προσέγγιση στο ερώτημα περί ύπαρξης ή μη του θεού.
Όπως κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει θεός, έτσι και κάποιος άλλος δεν πιστεύει ότι υπάρχει.
Ο αγνωστικισμός είναι η μόνη φιλοσοφική προσέγγιση στο ερώτημα περί ύπαρξης ή μη του θεού.
- hellegennes
Σοβαρά; Είναι θρησκευτική δοξασία δηλαδή να μην πιστεύεις στις νεράιδες;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Θεός υπάρχει εάν δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει;
από Άθεος » 13 Μάιος 2024, 08:14 » σε Θρησκειολογία - 456 Απαντήσεις
- 12213 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Άθεος
03 Μαρ 2025, 20:24
-
-
-
Νέα δημοσίευση Υπάρχει Θεός;
από Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η 3 6 5 - 24_7 » 08 Σεπ 2024, 09:43 » σε Θρησκειολογία - 2671 Απαντήσεις
- 41659 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Citroenakias
12 Μάιος 2025, 16:13
-
-
- 1 Απαντήσεις
- 400 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Unicex
07 Μαρ 2025, 10:12
-