Η διαψευσιμότητα αφορά επιστημονικές προτάσεις, όχι το κάθε τι. Υπάρχουν μη διαψεύσιμα πράγματα που είναι αληθινά, όπως και διαψεύσιμα πράγματα που είναι μαλακίες. Ο Πόπερ δεν αναφέρθηκε σε τίποτα απ' τα δυο. Αυτό που είπε είναι ότι για να είναι μια πρόταση επιστημονική, πρέπει να είναι διαψεύσιμη. Ο Θεός είναι μη διαψεύσιμη πρόταση, άρα δεν είναι επιστημονική πρόταση.Ναύτης έγραψε: ↑10 Νοέμ 2022, 11:07Ο αγνωστικισμός αφορά σε μια ορθολογική θεώρηση. Ορθολογικές απαντήσεις είναι μόνον οι: "γνωρίζω" και "δεν γνωρίζω". Κατά τα λοιπά, ο Πόππερ μας έμαθε ότι ορθολογικές υποθέσεις είναι εκείνες που επιδέχονται διαψευσιμότητα (Falsifiability Principle). Η πρόταση "υπάρχει θεός" δεν επιδέχεται διαψευσιμότητα, επομένως δεν είναι ορθολογική. Ομοίως και η πρόταση "δεν υπάρχει θεός".
Από εκεί και πέρα, όταν περάσουμε στη διανοητική γλώσσα της πίστης, anything goes, γιατί όταν κάποιος λέει: "πιστεύω", δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα, ούτε μπορεί να υπάρξει αντίλογος.
Όταν μιλάμε για διαψεσιμότητα, μιλάμε πάντα για θετικές προτάσεις. Οι αρνητικές προτάσεις δεν είναι επιστημονικά διαψεύσιμες. Δηλαδή οτιδήποτε που ξεκινάει με το "δεν", όπως "δεν υπάρχουν ροζ ελέφαντες".
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δηλώνουμε αγνωστικιστές ως προς τις νεράιδες, τα φαντάσματα, τους ροζ ελέφαντες, το ιερό μακαρονοτέρας και τους 25.000 θεούς που επινόησε ο άνθρωπος.