Εμπεδοκλής έγραψε: ↑23 Νοέμ 2022, 15:15
foscilis έγραψε: ↑23 Νοέμ 2022, 15:07
Ασέβαστος έγραψε: ↑23 Νοέμ 2022, 14:13
η τραπεζα δεν χανει. οι πολιτες πληρωνουν τα σπασμενα της τραπεζας.
το οποιο κατα τη γνωμη μου ειναι λαθος, αλλα παντως ειναι μια πραγματικοτητα. εμεις οι υπολοιποι πληρωνουμε για τους μπαταχτζηδες.
Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση η τράπεζα δεν κάνει κάτι κακό ούτε κάτι παράτολμο: έδωσε πιστωτική σε ένα άτομο με εγγυημένο εισόδημα και περιουσία +100.000 πολύ πριν την κρίση. Δεν είναι η αναμενόμενη εξέλιξη να μην πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ, ούτε να αλλάξουν οι νόμοι ώστε να εμποδιστεί δέκα χρόνια να ασκήσει δικαστικά μέσα (τα οποία περιορίζονται στην εκποίηση ακίνητης περιουσίας αφού η κινητή έγινε ακατάσχετη), ούτε να βγαίνουν διάφοροι ηλίθιοι και να λένε ότι οι τόκοι δε μετράνε, πάρτε τα από τον Βαρδινογιάννη και δενξερωγωτι.
Νομίζω ότι στην πιστωτική κάρτα αυτό που έχει σημασία είναι να μπορείς και να πρέπει να πληρώσεις κάτω από το 30% του μισθού σου. Ο,τιδήποτε παραπάνω θεωρείται αισχροκέρδια. Βέβαια, δεν είμαι και φίλος με τα τραπεζικά δάνεια. Προτιμώ το cash...
Η πιστωτική δεν είναι καμιά τρελή φιλοσοφία:
1) Πρέπει να μένεις κάτω από το όριο, δηλαδή αν έχει όριο 1000 ευρώ οπωσδήποτε τα έξοδα που έκανες με την πιστωτική εκείνο το μήνα να μην είναι 1000+.
2) Εφόσον είσαι κάτω από το όριο, αν πληρώσεις την ελάχιστη δόση και λίγο παραπάνω το χρέος που μεταφέρεις στον επόμενο μήνα μειώνεται ελαφρώς. Η ελάχιστη δόση είναι ουσιαστικά οι τόκοι. Οι τόκοι είναι γύρω στο 20% οπότε μηνιαία είναι γύρω στο 1%. Δλδ αν ο λογαριασμός είναι 1000 ευρώ θα πρέπει να δώσεις τουλάχιστον 10. Αν το κάνεις αυτό και δεν ψωνίσεις κάτι άλλο, είναι βέβαιο ότι σε περίπου 10 χρόνια ξεχρεώνεις, με δοσούλες των 10 ευρώ. Βέβαια έχεις πληρώσει ένα εξωφρενικό ποσό σε τόκους.
3) Αν το χρέος σου είναι πάνω από το όριο, ενεργοποιούνται οι ούλτρα-μαμουθένιοι τόκοι. Δηλαδή: όριο 1000, εσύ χρέωσες 500, τα 500 παραπάνω θα έχουν τόκο 25%, όχι 20%. Οπότε αν βρεθείς στα 1500 ευρώ, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσεις αρκετά παραπάνω από την ελάχιστη δόση αλλιώς τον άλλο μήνα το χρέος έχει μεγαλώσει.
4) Αν πληρώσεις λιγότερο από την ελάχιστη δόση, ενεργοποιούνται ακόμα πιο μαμουθένιοι τόκοι. Η ελάχιστη οφειλή είναι κυρίως τόκοι, οπότε αν πληρώσεις λιγότερα η διαφορά επιβαρύνεται με τόκους στο τετράγωνο, 45% δηλαδή. Αν όλη τη χρονιά έπρεπε να δώσεις 1000 ευρώ ελάχιστη οφειλή και εσύ έδωσες 100, στο χρέος σου δεν προστίθενται 900 αλλά 900Χ1.44 = 1296 (βασικά όλα αυτά υπολογίζονται σε μηνιαία βάση αλλά το αποτέλεσμα είνια πολύ παρόμοιο).
5) Αν τη χρησιμοποιήσεις για να σηκώσεις μετρητά, δεν είμαι σίγουρος τι παίζει με τους τόκους αλλά τέλος πάντων η προμήθεια είναι τόσο τεράστια που καλύτερα να τα έκανες αργεντίνικα πέσος στο αργεντίνικο κρατικό ανταλλακτήριο και μετά πάλι ευρώ, είναι από τους πιο ακριβούς τρόπους να αποκτήσεις μετρητά.
Από τα παραπάνω κρατάμε ότι αν θες μπορείς όλη σου τη ζωή να πληρώνεις μικροποσά στην πιστωτική, απλώς το υπόλοιπό σου θα μεγαλώνει αδιάκοπα. Ή να πληρώνεις λίγο μεγαλύτερα μικροποσά και να ξεχρεώνεις, αλλά αυτό θα σου πάρει χρόνια. Δεν είναι όπως το δάνειο που έχει στάνταρ δόση. Οπότε δεν ορίζεται αισχροκέρδεια σαν ποσοστό του μισθού σου όπως συμβαίνει με τα δάνεια.
Τώρα αν τη γράψεις τελείως στον κώλο σου για 10 χρόνια και βρεθείς να χρωστάς 20.000 και μετά για άλλα 10 χρόνια δεν αποπληρώσεις τίποτα, αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια εκ μέρους της τράπεζας, είναι αθέτηση συμβολαίου εκ μέρους σου.