Maspoli έγραψε: ↑11 Οκτ 2018, 22:29
Chainis έγραψε: ↑11 Οκτ 2018, 19:52
Ενθουσιασμός από μια ανυπόστατη μαλακία.
Επειδή έχει ξαναγίνει η συζήτηση να είσαι πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις. Τι ακριβώς είναι ανυπόστατο; Ότι ο ΕΣ είχε μεγάλο πρόβλημα με κρυοπαγήματα;
Λοιπόν για να τα ξαναπούμε:
Ο ΕΣ είχε διπλάσιο αριθμό τραυματιών λόγω κρυοπαγημάτων από τον ιταλικό στρατό (στις ίδιες τοποθεσίες δρούσαν και οι δυο στρατοί). Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταδείξει το πρόβλημα. Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα χειρότερη. Ο ΕΣ είχε διπλάσια κρυοπαγήματα την ώρα που ήταν μικρότερος στρατός από τον ιταλικό. Ίσως κάποια στιγμή να ήτα και ο μισός του ιταλικού. Αυτό δίνει μια αναλογία που μπορεί να φτάσει να δίνει ότι για κάθε 1 Ιταλό που πάθαινε κρυοπάγημα, υπήρχαν 4 Έλληνες που πάθαιναν το ίδιο. Και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η επιμελητεία των Ιταλών ήταν πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί καλή.
Ο Τσολάκογου επιβεβαιώνει και την κατάσταση του στρατεύματος όσον αφορά τα κρυοπαγήματα, όσο και το ότι η εκτίμηση του επιτελείου ήταν αυτή που έγραψα. Η δράση Κατσιμήτρου, Δαβάκη και Τσακαλώτου τις πρώτες ώρες/ημέρες ήταν όντως καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου.
Ο Ελληνικός στρατός είχε διπλάσιο αριθμό κρυοπαγημάτων για 2 λόγους.
1. Γιατί η Ιταλία σαν πιο πλούσια χώρα είχε την ευχέρεια να φροντίζει πιο καλά την ένδυση και υπόδηση των στρατιωτών της, για τον ίδιο λόγο είχαν και περισσότερα αεροπλάνα και τανκς που δεν είχαμε εμείς.
2. Οι Ιταλοί σαν πιο πολυάριθμοι μπορούσαν να αντικαθιστούν με καλύτερη συχνότητα τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής και να τους ξεκουράζουν στα μετόπισθεν. Η πιθανότητα να πάθεις κρυοπάγημα σε μια εβδομάδα με βρεγμένα πόδια μέσα στα χιόνια είναι πολύ μικρότερη από ότι σε δυο ή τρεις εβδομάδες.
Έχετε δίκιο, τελικά με πείσατε, έπρεπε ο Μεταξάς να φροντίσει να είναι πιο πλούσια η χώρα μας από την Ιταλία και να έχει μεγαλύτερο στρατό, σίγουρα είναι αδικαιολόγητος που δεν έκανε κάτι γι' αυτό.
Το ότι έκανε το καλύτερο δυνατόν
με βάση τα μεγέθη και την οικονομία της χώρας είναι ψέμα για να δικαιολογήσουμε την ήττα μας από τους Ιταλούς.
Σόρυ για τις διατυπώσεις αλλά σας ταιριάζει η ρήση ότι βλέπετε την ακίδα στο μάτι του άλλου κι όχι το καδρόνι στο δικό σας.