axilmar έγραψε: ↑11 Ιαν 2023, 11:27
Εχω μια απορια.
Εσεις που υποστηριζετε την μοναρχια, και θελετε να υπαρχει βασιλιας, γιατι το κανετε;
Θεωρειτε οτι το να αποφασιζει ενας ανθρωπος που δεν εχει εκλεγει απο τον λαο ειναι καλυτερο για τον λαο;
Ειλικρινης περιεργεια...
Όσοι γράφουν εδώ μέσα κατ αρχήν είναι ως επί το πλείστον φολκλορικοί βασιλόφρονες ή εξ αντιδράσεως διότι δεν υπάρχει εδώ και πάνω από μισό αιώνα ο θεσμός.Οι παλιοί βασιλόφρονες πίστευαν ότι χωρίς τον βασιλιά το κράτος θα διαλυθεί.
Εδώ που τα λέμε με όσα έγιναν από τότε,δεν είχαν και εντελώς άδικο.

Πάντως την απολογία του θεσμού την έκανε ο πρώτος βασιλιάς που εκθρονίσθηκε,o βασιλιάς Κάρολος στην Αγγλία (όχι ο σημερινός) και αποκεφαλίσθηκε το 1649.
Αυτός στο δικαστήριο διετύπωσε την ακόλουθη θεωρία που είναι και φιλιππικός κατά του κοινοβουλίου : όλοι εσείς που με δικάζετε και λέτε ότι είστε εκπρόσωποι του λαού δεν αντιπροσωπεύετε στην πραγματικότητα τον λαό αλλά μόνο τα δικά σας συμφέροντα ή το πολύ τα συμφέροντα διαφόρων ομάδων που σας έχουν βάλει στη θέση αυτή και πάντα θα είστε έτοιμοι να αγνοήσετε το γενικό συμφέρον του κράτους για να εξυπηρετήσετε τα ιδιοτελή αυτά συμφέροντα.
Οι κυβερνώντες και οι κυβερνώμενοι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και δεν πρέπει οι κυβερνώντες να εξαρτώνται από τους κυβερνώμενους διότι αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τα ατομικά τους συμφέροντα ενώ η καλή διακυβέρνηση μπορεί να υπάρξει μόνο εάν οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται για το γενικό συμφέρον και όχι για τα ιδιοτελή δικά τους.
Επειδή όμως η φύση των ανθρώπων είναι τέτοια που πάντα βάζουν το δικό τους συμφέρον πάνω από όλα τα άλλα,για να συμβεί αυτό πρέπει η κυβέρνηση να ασκείται από κάποιον που το ατομικό του συμφέρον ταυτίζεται με το συμφέρον του κράτους.Και ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να είναι μόνο κάποιος που ξέρει ότι σε όλη τη ζωή του θα διοικεί το κράτος και μετά τον θάνατό του θα το διοικούν τα παιδιά του διότι μόνο ενός παρόμοιου ανθρώπου το ατομικό συμφέρον ταυτίζεται με το συμφέρον του κράτους αφού όσο πιο ισχυρό και ευημερούν είναι το κράτος τόσο πιο σεβαστός θα είναι ο ίδιος και η οικογένειά του και όσο πιο ανίσχυρο και δυστυχές τόσο πιο καταφρονημένος ο ίδιος.
Βέβαια η αντίληψη αυτή είναι η αντίληψη της πλήρους μοναρχίας και όχι της σημερινής που αποτελούν στην Ευρώπη τουλάχιστον απλά σύμβολα.Πάντως η ανθρωπότητα στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της κυβερνήθηκε με αυτό το σύστημα που μάλιστα εμφανίσθηκε ανεξάρτητα σε όλες τις ηπείρους της γης αμέσως μόλις υπήρξαν οργανωμένα κράτη.