-ίδη ή -ίδου;
- Καραμελίτσα
Re: -ίδη ή -ίδου;
Πρέπει να σταματήσει αυτό το πατριαρχικό χάλι με κτητικά γυναικεία επώνυμα. Τέρμα στα -ίδου και τα -ίδη και οι γενικές, -ίδισσα πρέπει να γίνει η κατάληξη. Ιωαννίδισσα, Σαββίδισσα κοκ.
Z
Η κατάληξη της γενικής σε -ιδου είναι η λόγια κατάληξη και για το αρσενικό και το θηλυκόΛίνο Βεντούρα έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 10:59«Δημοτικοποίηση» της γενικής θηλυκού. Η ηλιθιότητα σε μορφή ονόματος.Green Dragon έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 09:54Τελικά ποιό είναι το σωστό του θυληκού γένους των επωνύμων που τελειώνουν σε -ίδης;
Έχω την εντύπωση ότι πάει κατά περίπτωση αφού δεν πρόκειται και για κανονικές λέξεις αλλά για επώνυμα. Την μάνα μου πάντως την λένε Καραγιαννίδου.
- Λίνο Βεντούρα
Κάτι πηγές να πεις κι εσυ και τα έκανες σκατα. Και το αρσενικό -ίδης το ίδιο κτητικό είναι.Καραμελίτσα έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 15:41Πρέπει να σταματήσει αυτό το πατριαρχικό χάλι με κτητικά γυναικεία επώνυμα. Τέρμα στα -ίδου και τα -ίδη και οι γενικές, -ίδισσα πρέπει να γίνει η κατάληξη. Ιωαννίδισσα, Σαββίδισσα κοκ.
- hellegennes
Και το -πουλος και το -ίδης σημαίνουν "γιος του". Το σωστό αντίστοιχο στα θηλυκά είναι -πουλα και -ιδα, π.χ. Κωστόπουλος-Κωστοπούλα, Παυλίδης-Παυλίδα.Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 16:48Κάτι πηγές να πεις κι εσυ και τα έκανες σκατα. Και το αρσενικό -ίδης το ίδιο κτητικό είναι.Καραμελίτσα έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 15:41Πρέπει να σταματήσει αυτό το πατριαρχικό χάλι με κτητικά γυναικεία επώνυμα. Τέρμα στα -ίδου και τα -ίδη και οι γενικές, -ίδισσα πρέπει να γίνει η κατάληξη. Ιωαννίδισσα, Σαββίδισσα κοκ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Λίνο Βεντούρα
Ναι. Όμως η Λίτσα έχει μπερδέψει την γενική με την ...κτητικότηταhellegennes έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 19:08Και το -πουλος και το -ίδης σημαίνουν "γιος του". Το σωστό αντίστοιχο στα θηλυκά είναι -πουλα και -ιδα, π.χ. Κωστόπουλος-Κωστοπούλα, Παυλίδης-Παυλίδα.Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 16:48Κάτι πηγές να πεις κι εσυ και τα έκανες σκατα. Και το αρσενικό -ίδης το ίδιο κτητικό είναι.Καραμελίτσα έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 15:41Πρέπει να σταματήσει αυτό το πατριαρχικό χάλι με κτητικά γυναικεία επώνυμα. Τέρμα στα -ίδου και τα -ίδη και οι γενικές, -ίδισσα πρέπει να γίνει η κατάληξη. Ιωαννίδισσα, Σαββίδισσα κοκ.
- Green Dragon
- Phorum.gr user: Green Dragon
Δηλαδή έχει δίκιο ο τρολοφίλος... ετυμολογικά τουλάχιστον.hellegennes έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 19:08Και το -πουλος και το -ίδης σημαίνουν "γιος του". Το σωστό αντίστοιχο στα θηλυκά είναι -πουλα και -ιδα, π.χ. Κωστόπουλος-Κωστοπούλα, Παυλίδης-Παυλίδα.
- taxalata xalasa
Να ευχαριστησω τον Χελλη που ειναι αντικειμενικος επι του θεματος (όπως στα πλείστα, τουλάχιστον) και συμφωνεί με το σωστό.Green Dragon έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 19:55Δηλαδή έχει δίκιο ο τρολοφίλος... ετυμολογικά τουλάχιστον.hellegennes έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 19:08Και το -πουλος και το -ίδης σημαίνουν "γιος του". Το σωστό αντίστοιχο στα θηλυκά είναι -πουλα και -ιδα, π.χ. Κωστόπουλος-Κωστοπούλα, Παυλίδης-Παυλίδα.
Το ιδιο συμβαινει και με τα ονοματα και επωνυμα σε -ιος τα οποία στο θηλυκο πρεπει να τελειωνουν σε -ια
Παραδειγμα, Ιούλιος / Ιουλία και όχι Ιουλίου.
Το -ιου, -ιδου -πουλου είναι «νεο-πατριαρχικό» εφεύρημα που σημαίνει η κόρη ή η σύζυγος του Κωστόπουλου, Παυλίδου, Ιουλίου... όπως το αστείο που ακούς ακόμα σε χωριά που ονομάζουν τις συζύγους με το όνομα του ανδρός (κυρα γιώργαινα),
Παρό,τι στην αρχαία αυθεντική πατριαρχική παράδοση του θεσμού του πάτερ φαμίλιας Pater familias, που είναι πρόγονος όλων των γνωστών πολιτικών συστημάτων, οι θυγατέρες δεν λάμβαναν τον κτητικό χαρακτηρισμό -ιου αλλά την θηλυκή κατάληξη σε -ια.
Το αναγραφομενο παραδειγμα δειχνει ακριβως το ιδιο...
Και ενα αλλο παραδειγμα ειναι το ονομα Aemil-ius αλλά ή γενεά gens και τα θυληκά λέγοταν Aemil-ia. Και εκατονδάδες άλλα παραδείγματα.
Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο... και ετυμολογικά και αρχαιο-ιστορικά... και τρολλικά...

Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
- taxalata xalasa
Ιωανν-ίδης / Ιωανν-ίδαΚαραμελίτσα έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 15:41Πρέπει να σταματήσει αυτό το πατριαρχικό χάλι με κτητικά γυναικεία επώνυμα. Τέρμα στα -ίδου και τα -ίδη και οι γενικές, -ίδισσα πρέπει να γίνει η κατάληξη. Ιωαννίδισσα, Σαββίδισσα κοκ.
Σαββ-ίδης / Σαββ-ιδία
Αβραμό-πουλος / Αβραμο-πούλα
Πάρ-ιος / Παρ-ία

- hellegennes
Εν μέρει έχει δίκιο. Και τα δυο δείχνουν κτήση, το ένα απλή (γιος του τάδε) και το άλλο διπλή (γυναίκα του γιου του τάδε). Εντούτοις υπάρχουν επώνυμα που γλωσσικά δεν υπάρχει διαφορά, όπως "ο Αναγνώστου - η Αναγνώστου". Τυπικά συμβαίνει πάλι το ίδιο, δηλαδή το ένα υπονοεί "γιος του αναγνώστη" και το άλλο "γυναίκα του γιου του αναγνώστη", αλλά μορφολογικά είναι ίδια κι αυτή η διάκριση είναι καθαρά υπονοούμενη.Green Dragon έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 19:55Δηλαδή έχει δίκιο ο τρολοφίλος... ετυμολογικά τουλάχιστον.hellegennes έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 19:08Και το -πουλος και το -ίδης σημαίνουν "γιος του". Το σωστό αντίστοιχο στα θηλυκά είναι -πουλα και -ιδα, π.χ. Κωστόπουλος-Κωστοπούλα, Παυλίδης-Παυλίδα.
Αλλά επειδή η ζωή είναι πολύπλοκη, υπάρχουν και επώνυμα που δεν δείχνουν κτήση. Ας πούμε "Μαραγκός". Εκεί η σχέση υπονοείται. Σε κάποια φάση κάποιος πήρε το προσωνύμιο μαραγκός, γιατί ήταν μαραγκός και τα παιδιά του κληρονόμησαν το προσωνύμιο ως επώνυμο αλλά στην ονομαστική. Εκεί υπάρχει δυσκολία στο θηλυκό, που είναι η ίδια δυσκολία με την κατάληξη θηλυκών επαγγελμάτων που το αρσενικό είναι σε -ος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- taxalata xalasa
Να δουμε κι άλλα που είναι χαρακτηριστικά «γεωγραφικών» καταλήξεων;hellegennes έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 22:52Εν μέρει έχει δίκιο. Και τα δυο δείχνουν κτήση, το ένα απλή (γιος του τάδε) και το άλλο διπλή (γυναίκα του γιου του τάδε). Εντούτοις υπάρχουν επώνυμα που γλωσσικά δεν υπάρχει διαφορά, όπως "ο Αναγνώστου - η Αναγνώστου". Τυπικά συμβαίνει πάλι το ίδιο, δηλαδή το ένα υπονοεί "γιος του αναγνώστη" και το άλλο "γυναίκα του γιου του αναγνώστη", αλλά μορφολογικά είναι ίδια κι αυτή η διάκριση είναι καθαρά υπονοούμενη.Green Dragon έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 19:55Δηλαδή έχει δίκιο ο τρολοφίλος... ετυμολογικά τουλάχιστον.hellegennes έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 19:08Και το -πουλος και το -ίδης σημαίνουν "γιος του". Το σωστό αντίστοιχο στα θηλυκά είναι -πουλα και -ιδα, π.χ. Κωστόπουλος-Κωστοπούλα, Παυλίδης-Παυλίδα.
Αλλά επειδή η ζωή είναι πολύπλοκη, υπάρχουν και επώνυμα που δεν δείχνουν κτήση. Ας πούμε "Μαραγκός". Εκεί η σχέση υπονοείται. Σε κάποια φάση κάποιος πήρε το προσωνύμιο μαραγκός, γιατί ήταν μαραγκός και τα παιδιά του κληρονόμησαν το προσωνύμιο ως επώνυμο αλλά στην ονομαστική. Εκεί υπάρχει δυσκολία στο θηλυκό, που είναι η ίδια δυσκολία με την κατάληξη θηλυκών επαγγελμάτων που το αρσενικό είναι σε -ος.
Πως ειναι το σωστο θηλυκο για τα μανιατικα... Ασχέτως το πως τα λέμε σήμερα.
-έας και -άκος;
-ία και ακία ;
Γαυρέας / Γαυρία ;
Σαρδελάκος / Σαρδελακία ;

- Rakomelofronas
- Phorum.gr user: Pegasus - erkebrad
Υπάρχει περίπτωση το -ιδου να συναντάται κυρίως σε μικρασιάτισσες και το -ιδη σε παλαιοελλαδίτισσες; Αυτή την αόριστη εντύπωση είχα πάντα.
Ο κόσμος που θυμάσαι δεν υπάρχει πια.
Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι το μεθαύριο.
Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι το μεθαύριο.
Εγώ θυμάμαι ότι αρχικώς στην ταυτότητα της μάνας μου έγραφε -ίδη, μ' αυτήν την κατάληξη γραφόμουν κι εγώ στα σχολεία και από κάποια φάση και μετά, στην αλλαγή ταυτότητας που κάναμε αμφότερες σε διαφορετικό χρόνο, στο αστυνομικό τμήμα, μας το άλλαξαν σε -ιδου.Rakomelofronas έγραψε: ↑13 Ιαν 2023, 00:53Υπάρχει περίπτωση το -ιδου να συναντάται κυρίως σε μικρασιάτισσες και το -ιδη σε παλαιοελλαδίτισσες; Αυτή την αόριστη εντύπωση είχα πάντα.
Η οικογένεια του πατέρα μου, δεν είχε σχέση με Πόντο.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- taxalata xalasa
να πας να το άλλαξεις σε -ίδαΓΑΛΗ έγραψε: ↑21 Ιαν 2024, 20:53Εγώ θυμάμαι ότι αρχικώς στην ταυτότητα της μάνας μου έγραφε -ίδη, μ' αυτήν την κατάληξη γραφόμουν κι εγώ στα σχολεία και από κάποια φάση και μετά, στην αλλαγή ταυτότητας που κάναμε αμφότερες σε διαφορετικό χρόνο, στο αστυνομικό τμήμα, μας το άλλαξαν σε -ιδου.Rakomelofronas έγραψε: ↑13 Ιαν 2023, 00:53Υπάρχει περίπτωση το -ιδου να συναντάται κυρίως σε μικρασιάτισσες και το -ιδη σε παλαιοελλαδίτισσες; Αυτή την αόριστη εντύπωση είχα πάντα.
παλλακ-ίδα λέγανε οι αρχαίοι μου πρόγονοι... δεν λέγανε παλλακ-ίδου...
αγράμματοι βαρβαρόφωνοι επήλυδες...

Καλώς τον ιλειριό.taxalata xalasa έγραψε: ↑21 Ιαν 2024, 21:01να πας να το άλλαξεις σε -ίδαΓΑΛΗ έγραψε: ↑21 Ιαν 2024, 20:53Εγώ θυμάμαι ότι αρχικώς στην ταυτότητα της μάνας μου έγραφε -ίδη, μ' αυτήν την κατάληξη γραφόμουν κι εγώ στα σχολεία και από κάποια φάση και μετά, στην αλλαγή ταυτότητας που κάναμε αμφότερες σε διαφορετικό χρόνο, στο αστυνομικό τμήμα, μας το άλλαξαν σε -ιδου.Rakomelofronas έγραψε: ↑13 Ιαν 2023, 00:53Υπάρχει περίπτωση το -ιδου να συναντάται κυρίως σε μικρασιάτισσες και το -ιδη σε παλαιοελλαδίτισσες; Αυτή την αόριστη εντύπωση είχα πάντα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- taxalata xalasa
...αγράμματοι βαρβαρόφωνοι επήλυδες...ΓΑΛΗ έγραψε: ↑21 Ιαν 2024, 21:04Καλώς τον ιλειριό.taxalata xalasa έγραψε: ↑21 Ιαν 2024, 21:01να πας να το άλλαξεις σε -ίδαΓΑΛΗ έγραψε: ↑21 Ιαν 2024, 20:53
Εγώ θυμάμαι ότι αρχικώς στην ταυτότητα της μάνας μου έγραφε -ίδη, μ' αυτήν την κατάληξη γραφόμουν κι εγώ στα σχολεία και από κάποια φάση και μετά, στην αλλαγή ταυτότητας που κάναμε αμφότερες σε διαφορετικό χρόνο, στο αστυνομικό τμήμα, μας το άλλαξαν σε -ιδου.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Ιδού η διαφορά ιδού η υποκρισία
από zteo » 21 Ιαν 2024, 18:55 » σε Εσωτερική Πολιτική - 14 Απαντήσεις
- 686 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από zteo
23 Ιαν 2024, 13:56
-
-
- 79 Απαντήσεις
- 1944 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Frappezitis
17 Δεκ 2024, 21:31
-
-
Νέα δημοσίευση Μνημόνια ΗΠΑ-Ελλάδα: Ιδού ο στρατός σας
από Ληστοσυμμορίτης » 11 Μαρ 2024, 23:34 » σε Εθνικά Θέματα - 24 Απαντήσεις
- 1092 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από OANNHSEA
17 Μαρ 2024, 21:10
-
-
-
Νέα δημοσίευση Όποια θέλει να με συναντήσει από κοντά, ιδού η ευκαιρία
από Esperos » 05 Ιαν 2024, 19:20 » σε Σχέσεις, Έρωτας & Σεξουαλικότητα - 41 Απαντήσεις
- 1909 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Esperos
09 Ιαν 2024, 14:43
-