Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:20
πολίτευμα; σιριουσλυ;
όπως ας πουμε τα άλλα πολιτευματα, της δουλοκτησίας, του φεουδαλισμού και του καπιταλισμού
σοβαρά βρε συντρόφια δε μπορείτε να διαχωρήσετε έννοιες όπως πολίτευμα και οικονομικό σύστημα


Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:20
πολίτευμα; σιριουσλυ;
όπως ας πουμε τα άλλα πολιτευματα, της δουλοκτησίας, του φεουδαλισμού και του καπιταλισμού
σοβαρά βρε συντρόφια δε μπορείτε να διαχωρήσετε έννοιες όπως πολίτευμα και οικονομικό σύστημα
Άρα ήταν και δημοκράτες αφου ήταν ένωση σοβιετικών σοσιαλιστικών δημοκρατιώνYochanan έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 12:42Τα μονα ασφαλή κριτήρια που εφαρμοζεις για να κρίνεις αν κάτι ανήκει σε μια οποιαδήποτε ομαδα:μίστερ μαξ έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 12:29Αναμενόμενη η απάντηση του Υο, ομως λανθασμένη. Εξηγω σύντομα:
α)Εφαρμόστηκε ο κομμουνισμός; ποια κριτήρια εφαρμόζεις για να κρίνεις οτι υπήρχε κομμουνισμός;
1) Το κατι λεει οτι ανηκει στην ομαδα αυτη
2) Οι υπολοιποι που ανηκουν σε αυτη την ομαδα το αποδεχονται σαν δικο τους.
Το προβλημα ειναι οτι η καταργηση της ιδιοκτησιας (ή εστω ο ελεγχος της σε επιπεδα υπαρκτου) ειναι σε συγκρουση με το θεμελιωδες δικαιωμα της ιδιοκτησιας. Δεν υπαρχει τροπος να πας εκει με συζητηση και multiple choice και επειδη ειναι αναγκαιο το χουντιλικι μοιραια πας σε ενα παρομοιο προβλημα (απο "πώς πειθω τον καπιταλα να παραδωσει τον ελεγχο" στο "πώς πειθω τον συντροφο ΓΓ να παραδωσει τον ελεγχο"). Απο αυτην την αποψη η δημοκρατικη ή μη πορεια προς τον κομμουνισμο με ορους επαναστασης ειναι οντως σαν το αεικινητο.μίστερ μαξ έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:01Ok, αλλά το θαυματουγό νερό το δοκιμάσανε πολλες φορές. Το 0/1 (ακόμη και αν θεωρηθεί κομμουνισμός το εκτρωμα της ΕΣΣΔ) δεν μπορεις πεις οτι δεν μπορει να πετύχει. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο 0/1 και το 0/10000 ως προγνωστική αξία.foscilis έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 13:20ή δε θα ψώνιζε κανένας θαυματουργό νερό από άλλους προφήτες από τη στιγμή που απέτυχε η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω.Με την λογική του Υοhanan, δεν θα υπήρχε καθόλου προοδος αν μετά απο μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτιαξεις αεροπλάνο, το οποίο μετά γκρεμμίστηκε, δεν ξαναπήγενες πισω να δεις τι έγινε λάθος και να ξαναπροσπαθήσεις να φτάσεις τον στόχο σου
* εκτός από το αεροπλάνο υπάρχει και το αεικίνητο σαν στόχος.
1. Δεν υπάρχει δικτατορία της αστικής τάξης, υπάρχουν δημοκρατικά αστικά πολιτεύματα με ελάχιστες εξαιρέσεις δικτατοριών που δεν φοβούνται οι αστοί να τις λένε δικτατορίες και να τις στιγματίζουν.Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:25η δικτατορία του προλεταριάτου σημαίνει την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη σε αντιδιαστολή με την δικτατορία της αστικής τάξης.Chainis έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:00Ο κομουνισμός σε όλες τις χώρες που επικράτησε κτίστηκε επάνω στις απόψεις των Μαρξ Λένιν που βάση τους και βάση της οικοδόμησης είναι η δικτατορία του προλεταριάτου.Yochanan έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 12:15
Και με αυτό το πολύ όμορφο segue του Mr Max περνάμε στον επόμενο μύθο της Αριστεράς και του ΚΚΕ
Ο Κομουνισμός© (pbuh) δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Kλασικό No True Scotsman fallacy - δε χρειάζεται να πουμε πολλά. Το πράμα μιλάει μόνο του. Ο Κομουνισμός είναι το μονο πολίτευμα που η υπαρξη του δεν εξαρταται απο αυτους που το ζουν και το διαχειριζονται αλλα απο τις αποψεις και το κατα ποσο η υπαρξη αυτη βολευει μια μειοψηφικη σεχτα στη Νοτιο Βαλκανική.
Δεν εχει σημασια αν οι Σοβιετικοι ελεγαν οτι ειναι κομουνιστες και πιστευταν οτι ειναι. Ουτε αν ολοι οι υπολοιποι κομουνιστες και μη τους αναγνωριζαν σαν τετοοιους. Σημασια εχει τι βολευει τους Ελ Αριστερους.
Το λένε ξεκάθαρα και το μαθαίνει και ο τελευταίος κνίτης ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ κι έχει περάσει στο μεδούλι όλων και δεν έχει αντικατασταθεί με τίποτα άλλο σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής, μόνο φιλοσοφικά και αντιπολιτευτικά διάφορα ΚΚ της δύσης έκαναν παρεκκλίσεις από αυτό.
Επομένως η όποια επίκληση της δημοκρατίας και τις ελευθερίας από κομουνιστές έχει την ίδια αξία με το να μιλάει για κοινωνικοποίηση της παραγωγής ένας στυγνός καπιταλιστής.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας
Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων
Και αλλο ευστοχο σχόλιο...Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:28Άρα ήταν και δημοκράτες αφου ήταν ένωση σοβιετικών σοσιαλιστικών δημοκρατιώνYochanan έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 12:42Τα μονα ασφαλή κριτήρια που εφαρμοζεις για να κρίνεις αν κάτι ανήκει σε μια οποιαδήποτε ομαδα:μίστερ μαξ έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 12:29Αναμενόμενη η απάντηση του Υο, ομως λανθασμένη. Εξηγω σύντομα:
α)Εφαρμόστηκε ο κομμουνισμός; ποια κριτήρια εφαρμόζεις για να κρίνεις οτι υπήρχε κομμουνισμός;
1) Το κατι λεει οτι ανηκει στην ομαδα αυτη
2) Οι υπολοιποι που ανηκουν σε αυτη την ομαδα το αποδεχονται σαν δικο τους.
και αναγνωριζόταν ως τέτοια από ους υπόλοιπους κομμουνιστές αλλά και τις εχθρικές χώρες.
Δεν νομίζω να ειναι πολλοί που να υποστηρίζουνε την κατάργηση της ιδιοκτησίας ανάμεσα στους αναρχικούς ή περιξ. Ουτε καν οι κολλεκτιβιστές του κροποτκιν που κάποτε ηταν οι περισσότεροι. Όπως και να έχει, το σύγχρονο αναρχικό κινημα εχει απομακρυνθεί απο τετοιες θέσεις. Η ένσταση μας είναι στην εκμετάλλευση η οποία επιτυχαίνεται με την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής από τους κεφαλαιοκράτες. Σε αυτή την ιδιοκτησία θέτουμε τις ενστάσεις μας.foscilis έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:36
Το προβλημα ειναι οτι η καταργηση της ιδιοκτησιας (ή εστω ο ελεγχος της σε επιπεδα υπαρκτου) ειναι σε συγκρουση με το θεμελιωδες δικαιωμα της ιδιοκτησιας. Δεν υπαρχει τροπος να πας εκει με συζητηση και multiple choice και επειδη ειναι αναγκαιο το χουντιλικι μοιραια πας σε ενα παρομοιο προβλημα (απο "πώς πειθω τον καπιταλα να παραδωσει τον ελεγχο" στο "πώς πειθω τον συντροφο ΓΓ να παραδωσει τον ελεγχο"). Απο αυτην την αποψη η δημοκρατικη ή μη πορεια προς τον κομμουνισμο με ορους επαναστασης ειναι οντως σαν το αεικινητο.
1. Εντάξει μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνουν οι όροι, δηλαδή αυτό που έφερεςChainis έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:381. Δεν υπάρχει δικτατορία της αστικής τάξης, υπάρχουν δημοκρατικά αστικά πολιτεύματα με ελάχιστες εξαιρέσεις δικτατοριών που δεν φοβούνται οι αστοί να τις λένε δικτατορίες και να τις στιγματίζουν.Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:25η δικτατορία του προλεταριάτου σημαίνει την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη σε αντιδιαστολή με την δικτατορία της αστικής τάξης.Chainis έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:00
Ο κομουνισμός σε όλες τις χώρες που επικράτησε κτίστηκε επάνω στις απόψεις των Μαρξ Λένιν που βάση τους και βάση της οικοδόμησης είναι η δικτατορία του προλεταριάτου.
Το λένε ξεκάθαρα και το μαθαίνει και ο τελευταίος κνίτης ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ κι έχει περάσει στο μεδούλι όλων και δεν έχει αντικατασταθεί με τίποτα άλλο σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής, μόνο φιλοσοφικά και αντιπολιτευτικά διάφορα ΚΚ της δύσης έκαναν παρεκκλίσεις από αυτό.
Επομένως η όποια επίκληση της δημοκρατίας και τις ελευθερίας από κομουνιστές έχει την ίδια αξία με το να μιλάει για κοινωνικοποίηση της παραγωγής ένας στυγνός καπιταλιστής.
2. Κανένα αστικό δημοκρατικό πολίτευμα δεν έχει στις καταστατικές αρχές του την εξόντωση των ταξικών του αντιπάλων.
Τέτοια θεσμοθετημένη βία είναι προϊόν μόνο φασιστκών καθεστώτων κάθε χρώματος ή άρρωστων εγκεφάλων ή και τα δυο μαζί.
Yochanan έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 11:41Κομουνισμός = Δημοκρατικό φρόνημα
Συζητώντας με φίλους από Ανατολική Ευρώπη τους έκανε εντύπωση που στην χώρα μας υπάρχει ακόμα ισχυρο κκ και σε πολλούς η ταύτιση κομουνισμου με δημοκρατικοτητα. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο απο αυτο που ζουν εκεινοι στις δικες τους - που είχαν μην ξεχνάμε πραγματική κομουνιστική διακυβερνηση - όπου κομουνισμος = φασισμος και ρωσική δικτατορια.
straw-man fallacy. Δεν ειπα αυτο. Εδωσα δυο παραμετρους. Η δεύτερη ειναι να σε αποδεχονται σαν τετοιο και οι υπολοιποι που δηλώνουν / ειναι το ιδιο.μίστερ μαξ έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:28Σωστή η παρατήρηση σου. Φυσικά και το "οτι δηλώσεις είσαι" ειναι εξίσου αστείο.
To θέμα είναι όμως ότι σοσιαλιστική δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ σε καμία χώρα και καμία εποχή και ούτε προβλέπεται να υπάρξει, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη σύγκριση που λες. Και για να πούμε την αλήθεια, ούτε "δικτατορία του προλεταριάτου" υπήρξε ποτέ, γιατί αυτό που ίσχυσε στην πράξη σ' αυτές τις χώρες ήταν η δικτατορία μιας κάστας ανωτάτων στελεχών του κόμματος και γραφειοκρατών οι οποίοι έγραψαν στα παλιότερα των υποδημάτων τους το προλεταριάτο, την μετάβαση στην σοσιαλιστική δημοκρατία, την αταξική κοινωνία και τα λοιπά ουτοπικά κι ανεφάρμοστα οράματα του Μαρξ. Και ξέρεις γιατί σύντροφε, επειδή αυτή ακριβώς είναι η φύση του ανθρώπου: αν βρει μόνιμη καρέκλα κι εξουσία πολύ δύσκολα την αποχωρίζεται, είναι πολύ γλυκιά η άτιμη.Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:56Δηλαδή είτε θα αντιπαραβάλλεις την δικτατορία του
προλεταριάτου με την δικτατορία της αστικής τάξης είτε την σοσιαλισττική δημοκρατία
με την αστική δημοκρατία.
Το να τραβάς όμως την δικτατορία του προλεταριάτου από
την μια και την αστική δημοκρατία από την άλλη εκεί σύντροφε έχουμε αμφισημία.
Πες αλεύρι! Ο Θρασύβουλας σε γυρεύει!
Επειδή αυτό μας παρουσίαζαν επί 10ετίες σαν "παράδεισο του εργάτη" και το ίδιο επικράτησε όπου επικράτησε!μίστερ μαξ έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 12:05Α! δεν ήξερα οτι αυτό ηταν το θέμα του συμποσίου! Τοτε γιατι ταυτίζεις τον κομμουνισμό με το σοβιετικό μοντέλο, δλδ την μειοψηφική γκρουπα των μπολσεβήκων;
Μια χαρά στρατιωτική λογική έχει, αφού ήταν καλά οχυρωμένος σε απροσπέλαστα βουνά, που χρειάζονταν κατά μέτωπο επιθέσεις, σκαρφάλωμα σε κατσάβραχα υπό συνεχή πυρά και πολύ αίμα για να καταληφθούν.
Μήπως πρέπει λίγο να τα βρείτε πρώτα εσεις οι αντικομμουνισται;Νταρνάκας έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 16:15To θέμα είναι όμως ότι σοσιαλιστική δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ σε καμία χώρα και καμία εποχή και ούτε προβλέπεται να υπάρξει, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη σύγκριση που λες. Και για να πούμε την αλήθεια, ούτε "δικτατορία του προλεταριάτου" υπήρξε ποτέ, γιατί αυτό που ίσχυσε στην πράξη σ' αυτές τις χώρες ήταν η δικτατορία μιας κάστας ανωτάτων στελεχών του κόμματος και γραφειοκρατών οι οποίοι έγραψαν στα παλιότερα των υποδημάτων τους το προλεταριάτο, την μετάβαση στην σοσιαλιστική δημοκρατία, την αταξική κοινωνία και τα λοιπά ουτοπικά κι ανεφάρμοστα οράματα του Μαρξ. Και ξέρεις γιατί σύντροφε, επειδή αυτή ακριβώς είναι η φύση του ανθρώπου: αν βρει μόνιμη καρέκλα κι εξουσία πολύ δύσκολα την αποχωρίζεται, είναι πολύ γλυκιά η άτιμη.Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:56Δηλαδή είτε θα αντιπαραβάλλεις την δικτατορία του
προλεταριάτου με την δικτατορία της αστικής τάξης είτε την σοσιαλισττική δημοκρατία
με την αστική δημοκρατία.
Το να τραβάς όμως την δικτατορία του προλεταριάτου από
την μια και την αστική δημοκρατία από την άλλη εκεί σύντροφε έχουμε αμφισημία.
Την ξέρω τη διαφορά.μίστερ μαξ έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 15:47Δεν νομίζω να ειναι πολλοί που να υποστηρίζουνε την κατάργηση της ιδιοκτησίας ανάμεσα στους αναρχικούς ή περιξ. Ουτε καν οι κολλεκτιβιστές του κροποτκιν που κάποτε ηταν οι περισσότεροι. Όπως και να έχει, το σύγχρονο αναρχικό κινημα εχει απομακρυνθεί απο τετοιες θέσεις. Η ένσταση μας είναι στην εκμετάλλευση η οποία επιτυχαίνεται με την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής από τους κεφαλαιοκράτες. Σε αυτή την ιδιοκτησία θέτουμε τις ενστάσεις μας.
Δες δεν βαριέσαι να το ψάξεις, κοιτα εδώ, σου βαζω ενα αποσπασμα και τα περισσοτερα στο λίνκ
B.3.1 What is the difference between private property and possession?
Anarchists define “private property” (or just “property,” for short) as state-protected monopolies of certain objects or privileges which are used to control and exploit others. “Possession,” on the other hand, is ownership of things that are not used to exploit others (e.g. a car, a refrigerator, a toothbrush, etc.). Thus many things can be considered as either property or possessions depending on how they are used.