Η αύξηση αναλόγως που θες να φτάσεις. Πρώτα μαθαίνεις να δουλεύεις σωστά τις κυψέλες που έχεις. Και είναι αυτονόητο πως αν δεν μάθεις βασιλοτροφία το Α και το Ω παίζεις με την τύχη σου.stergiosbik έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 18:45Οντως πολλοι εχουν κανει μελισσια αλλα λιγοι δουλευουν καλα.taliban έγραψε: ↑15 Οκτ 2018, 17:25Αν έχεις γη και θέλεις να την δουλέψεις κανεις παπάδες στην επαρχία.Αν ομως εχεις όρεξη για δουλειά.
Στο θεσσαλικό κάμπο τουλάχιστον υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις παρατημενες γιατί οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι από τα δάνεια και τις μαϊμού επιδοτήσεις.
Βρίσκεις εκτάσεις σε τιμές χαμηλές.
Αρκεί να ξέρεις τι θες να κάνεις και πρωτίστως να διαθέσεις το προϊόν σου.
Πχ υπάρχει μεγαλη στροφή στην μελισσοκομία.
Όλοι πήραν μελισσια.Και πιστεύουν οι περισσότεροι πως το μελίσσι θα τους φέρνει το μέλι ακούραστα ενώ αυτοί θα απολαμβάνουν τις βόλτες τους.
Λίγοι βέβαια αντέχουν καθώς στην πράξη το μελίσσι έχει δουλειά..Και πρέπει να χρησιμοποιείς το μυαλό σου συνδυαστικά με μια αντίληψη για τον καιρό τις ανθοφοριες και ατέλειωτη υπομονή.
Η διάθεση είναι θέμα διότι ο ανταγωνισμός αυξήθηκε.
Αλλα που κ που κάνει ξεσπάσματα ο καιρός με χιόνι / πλημμυρες μέχρι τον κάμπο όποτε αρκετοί παίρνουν άδεια κουτιά και τα παρατάνε.
Καλύτερα ενανς φρεντο και το αραλικι.
Δεν είναι για όλους η επαρχία.
Οι μελισσες εκτος της δουλειας που χρειαζονται θελουν και κατι αλλο πολυ πιο σημαντικο.
ΓΝΩΣΗ!
Δεν ειναι αντε πηρα καμποσα μελισσια και παω για το μεροκαματο.
Θελει χρονο.Να ξεκινησεις σιγα σιγα με λιγα και σταδιακα να τα αυξανεις εχοντας φυσικα καποιον στην αρχη να σε συμβουλευει.
Λίγα και γεμάτα παρά πολλά και άδεια.
ο παλιός έχει την γνώση αλλά και την πρόσβαση που θα σου δώσει σε μέρη με στάνταρ ανθοφορίες.
Και εδώ έρχεται η αντίληψη που έγραψα πριν.
Φέτος η χρόνια ήταν σχετικά βροχερή και ευνόησε το περδικάκι(θυμάρι του βουνού) διότι έριξε νερά ιούνιο/ιούλιο.
Και πήγε καλά διότι έδωσε καλά και η ρίγανη και ο έλατος (αρκετά πρώιμα) , θρούμπι και άλλες ανθοφορίες ταυτόχρονα. Πότε?
Όταν όλοι σήκωσαν τα μελίσσια τους από τα έλατα για τον κάμπο (όπου το μετκάλφα δεν έδωσε φέτος σταγόνα) εμείς οι χαζοί (γιατί έτσι μας έλεγαν ) μείναμε στα 1200μ μέχρι τέλη Αυγούστου πριν τα σηκώσουμε για ρεικια/κουμαριές (κοντοζυγώνει η ανθοφορία και αυτό λόγω ξηρασίας κατέστρεψε ήδη ένα 20με30%)
Αποτέλεσμα? 30 κιλά ανά κυψέλη(όλο το πάνω πάτωμα με διάφραγμα αν και ήταν τέτοια η συλλογή που ακόμη και δεν το είχα μπλόκαραν την μάνα. 2500 κιλά την μέρα έδειχνε η ζυγαριά) σε ένα μήνα μόνο από αυτή την ανθοφορία.
Αλλά για να φτάσεις εκεί θες προετοιμασία και τρέξιμο. Και γνώση που αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις.
Πάντως από βδομάδα ψιλοχειμωνιάζει εδώ πάνω.
Να βαρέσουμε και κανά γουρούνι γιατί απ την ξέρα ούτε τον τορό απ τις μπότες δεν βλέπεις...
