Ακριβώς αυτό.ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: ↑13 Ιαν 2023, 09:32Ρε τι διαβάζουμε οι άνθρωποι (και είμαστε και της δουλειάς και συφιλιαζόμαστε…)
«Το ρήμα «επεξεργάζομαι» ανήκει στα αποθετικά ρήματα και ως εκ τούτου έχει μόνο μεσοπαθητική φωνή αλλά ενεργητική σημασία, δηλ. συντάσσεται κανονικά με αντικείμενο. Αυτό σημαίνει ότι δεν σχηματίζει ενεργητική φωνή ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παθητική σημασία»
(Μπαμπινιώτη, «Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της ελληνικής»)
Για μένα αυτό δεν είναι σωστό
- hellegennes
Re: Για μένα αυτό δεν είναι σωστό
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Αν ξαναπάς δημοτικό, ίσως μάθεις ότι το υπαγορεύω είναι ρήμα σε ενεργητική φωνή, σε αντίθεση με το ανύπαρκτο επεξεργάζω.stavmanr έγραψε: ↑13 Ιαν 2023, 13:23Υπάρχει και το "τα θέματα μας υπαγορεύτηκαν από τον καθηγητή".neon imposter έγραψε: ↑13 Ιαν 2023, 13:09Παρακαλώ σταματήστε αυτό το "τα θέματα επεξεργάζονται," ματώνουν τα μάτια μας
όλα είναι θέμα αισθητικής
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Μπράβο Χελετζέ. Εύγε! Αυτό ήταν το νόημα του ποσταρίσματος!hellegennes έγραψε: ↑13 Ιαν 2023, 16:43Αν ξαναπάς δημοτικό, ίσως μάθεις ότι το υπαγορεύω είναι ρήμα σε ενεργητική φωνή, σε αντίθεση με το ανύπαρκτο επεξεργάζω.stavmanr έγραψε: ↑13 Ιαν 2023, 13:23Υπάρχει και το "τα θέματα μας υπαγορεύτηκαν από τον καθηγητή".neon imposter έγραψε: ↑13 Ιαν 2023, 13:09Παρακαλώ σταματήστε αυτό το "τα θέματα επεξεργάζονται," ματώνουν τα μάτια μας
όλα είναι θέμα αισθητικής
https://www.literature.gr/dekalogos-mpa ... s-glossas/
Μερικές βέβαια χρήσεις της γλώσσας που αναφέρονται παραπάνω, μόνο από τους δημοσιογράφους του star θα μπορούσαν να ακουστούν.
Μερικές βέβαια χρήσεις της γλώσσας που αναφέρονται παραπάνω, μόνο από τους δημοσιογράφους του star θα μπορούσαν να ακουστούν.
-
- Phorum.gr user: neon imposter
Μια φορά π τον είχα πετύχει στη φιλοσοφική για να μου υπογράψει ένα χαρτί να καταθέσω στον δήμο για να κατέβω δημοτικός σύμβουλος τ λέω
ΥπΈγραψε μ ρε μαν το χαρτί αφού προηγούμενΑ σιθρουσιάσεις αυτή τη διαφανΈς μπλούζα της μεταπτυχιακιάς σου, πω ρε μάνα μου είναι να την απάγεις άμεσα για να της διαρρεύσεις ό,τι γνωρίζεις πάνω στη βυρσοδεψία και να τ βγάλεις τηΝ μπλούζα στην κυψέλη για να επεξεργαστεί - σ μιλάω σαν ειδικός βυρσοδέψης καθότι έχω τις ισχύοντες ικανότητες, έχω χαρτί και από ιεκ
έντιτ - δεν μ αρέσει τόσο το παράδειγμα, μπορείτε να δουλέψετε με διαφορετικά σπίτι σας, αλλά με αναστάτωσε ο δάσκαλος με αυτό το διαφανές μπλούζα απευθυνόμενος σε κατώτερα ένστικτα
ΥπΈγραψε μ ρε μαν το χαρτί αφού προηγούμενΑ σιθρουσιάσεις αυτή τη διαφανΈς μπλούζα της μεταπτυχιακιάς σου, πω ρε μάνα μου είναι να την απάγεις άμεσα για να της διαρρεύσεις ό,τι γνωρίζεις πάνω στη βυρσοδεψία και να τ βγάλεις τηΝ μπλούζα στην κυψέλη για να επεξεργαστεί - σ μιλάω σαν ειδικός βυρσοδέψης καθότι έχω τις ισχύοντες ικανότητες, έχω χαρτί και από ιεκ
έντιτ - δεν μ αρέσει τόσο το παράδειγμα, μπορείτε να δουλέψετε με διαφορετικά σπίτι σας, αλλά με αναστάτωσε ο δάσκαλος με αυτό το διαφανές μπλούζα απευθυνόμενος σε κατώτερα ένστικτα
- hellegennes
Να φανταστώ δίνεις την έμφαση στο "όλοι".
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Δυστυχώς έχεις δίκιο, αλλά πρέπει να σού πω ότι οι περισσότεροι πλέον έχουν πρόβλημα με την κατανόηση της μέσης φωνής.ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: ↑13 Ιαν 2023, 09:32Ρε τι διαβάζουμε οι άνθρωποι (και είμαστε και της δουλειάς και συφιλιαζόμαστε…)
«Το ρήμα «επεξεργάζομαι» ανήκει στα αποθετικά ρήματα και ως εκ τούτου έχει μόνο μεσοπαθητική φωνή αλλά ενεργητική σημασία, δηλ. συντάσσεται κανονικά με αντικείμενο. Αυτό σημαίνει ότι δεν σχηματίζει ενεργητική φωνή ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παθητική σημασία»
(Μπαμπινιώτη, «Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της ελληνικής»)
Btw τι έχεις να πεις περί διαρρέω; Με την έννοια του εγώ αφήνω να διαρρεύσει κάτι, "το διέρρευσα" όπως πλέον γράφεται και ακούγεται παντού

Σαφώς και είναι.neon imposter έγραψε: ↑14 Δεκ 2022, 10:43Άκουσα στο ραδιόφωνο τη φράση "τα θέματα επεξεργάζονται" υπό την έννοια γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας/υφίστανται επεξεργασία
Θεωρώ λάθος τέτοιου είδους χρήση της γλώσσας.
Θα ήταν πολύ πιο απλή και λογική η διατύπωση "τα θέματα εξετάζονται".
Η "επεξεργασία" αφορά σε μια επιφανειακή αξιολόγηση των θεμάτων για επικοινωνιακούς λόγους προβολής και τίποτα περισσότερο.
Γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να "επεξεργαστεί" θέματα, για τα οποία δεν έχει σαφή γνώση.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Δίνω έμφαση στην έννοια τα λέμε όλοι λάθος
Εάν τα λέμε όλοι λάθος, τότε είναι σωστό
- hellegennes
Ναι, αυτό κατάλαβα ότι λες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Η πραγματικότητα (μαύρη πραγματικότητα αλλά πραγματικότητα) είναι πως χρησιμοποιείται καταχρηστικά από πολύ κόσμο ως μεταβατικό

Εγώ, όπου το πετυχαίνω, πρώτα τραβάω μια κοκκινίλα και μετά τραβάω και το αφτί του συντάκτη

Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
Η δεύτερη επιβεβαιώνει την ανοησία αυτών που έφτιαξαν τους κανόνες. Τούς ενοχλούσε το "επέλεξε" στον αόριστο, επειδή τούς έμοιαζε καθαρευουσιάνικο, λες και η αύξηση δεν υπάρχει σε άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Έτσι έχουμε τώρα προστακτική "επέλεξε το ρε", αλλά άοριστο "το επίλεξα". Σχεδόν όλοι έτσι τα λένε

-
- Phorum.gr user: neon imposter
τα έχουμε πει αυτά, η λάθος χρήση της γλώσσας είναι ντεκαβλέ
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 5 Απαντήσεις
- 347 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Kauldron
22 Μαρ 2024, 19:46
-
-
Νέα δημοσίευση είναι σωστό σε ηθικό επίπεδο.......
από Ανδροπαραδίνομαι » 11 Νοέμ 2024, 01:10 » σε Φιλοσοφία - 20 Απαντήσεις
- 977 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Έκτωρ Φοίνιξ
11 Δεκ 2024, 18:42
-
-
-
Νέα δημοσίευση Θα ηταν σωστό να αφαιρεθεί η επιμέλεια;
από enaon » 15 Δεκ 2024, 13:28 » σε Κοινωνικά θέματα - 2 Απαντήσεις
- 190 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από enaon
15 Δεκ 2024, 14:31
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας που υπήρξε ποτέ; -- μετά από μένα φυσικά.
από Έκτωρ Φοίνιξ » 12 Δεκ 2024, 14:03 » σε Λογοτεχνία - 22 Απαντήσεις
- 842 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από The Age of Aquarius
20 Μαρ 2025, 15:05
-