Αναδημιουργία αρχαίας ελληνικής μουσικής

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Phorum.gr user: Νταρνάκας

Αναδημιουργία αρχαίας ελληνικής μουσικής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας » 16 Οκτ 2018, 22:56

O Άγγλος ελληνιστής και μουσικός Armand d' Angour και οι συνεργάτες του κατάφεραν να αναδημιουργήσουν αρχαία ελληνικά μουσικά αποσπάσματα των οποίων έχουν διασωθεί οι στίχοι και οι μελωδίες.
http://theconversation.com/ancient-gree ... tterbutton

Το ελληνικό άρθρο είναι 5 χρόνια παλιό, στις αρχές της προσπάθειάς τους.
http://www.iefimerida.gr/news/127418/bb ... F%85%CE%BD
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.

Άβαταρ μέλους
foscilis

Re: Αναδημιουργία αρχαίας ελληνικής μουσικής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 16 Οκτ 2018, 22:59

ακριβώς όσο gay την περίμενα.

Ορέστης 35

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης 35 » 16 Οκτ 2018, 23:54

Θυμιζει τη μουσικη στα γνωστα εργα για την ρωμαικη εποχη

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 17 Οκτ 2018, 01:33

Κρατήστε μικρό καλάθι. Το ότι κάνουν κάποιες εύλογες υποθέσεις δεν σημαίνει ότι δεν τους λείπουν αρκετά στοιχεία που θα μπορούσαν να διαφοροποιούν δραστικά το αποτέλεσμα.

Άβαταρ μέλους
LOUROS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 17 Οκτ 2018, 02:09

Ωραίος, ενδιαφέρον, σε σημεία είναι σαν να σαι στα Μετέωρα, αλλού στην όπερα, καμιά φορά μεσαιωνική Αγγλια.

Απο το κείμενο..

Meanwhile, an exciting conclusion may be drawn. The Western tradition of classical music is often said to begin with the Gregorian plainsong of the 9th century AD. But the reconstruction and performance of Greek music has demonstrated that ancient Greek music should be recognised as the root of the European musical tradition.

Λογικό συμπέρασμα απο την ανακατασκευή οπως την φτιάξανε τουλάχιστον. Καλά είναι να επιβεβαιώνονται απο την Οξφόρδη οι υποψίες μας, γιατι εδω δεν μας πιστεύουν :wink
We're on a mission from God 777

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 17 Οκτ 2018, 02:19

LOUROS έγραψε:
17 Οκτ 2018, 02:09
Ωραίος, ενδιαφέρον, σε σημεία είναι σαν να σαι στα Μετέωρα, αλλού στην όπερα, καμιά φορά μεσαιωνική Αγγλια.

Απο το κείμενο..

Meanwhile, an exciting conclusion may be drawn. The Western tradition of classical music is often said to begin with the Gregorian plainsong of the 9th century AD. But the reconstruction and performance of Greek music has demonstrated that ancient Greek music should be recognised as the root of the European musical tradition.

Λογικό συμπέρασμα απο την ανακατασκευή οπως την φτιάξανε τουλάχιστον. Καλά είναι να επιβεβαιώνονται απο την Οξφόρδη οι υποψίες μας, γιατι εδω δεν μας πιστεύουν :wink
Εμένα πάλι αυτή η παράγραφος με βάζει σε σκέψη. Δεν περιμέναμε τον συγκεκριμένο μελετητή να μας πει ότι η αρχαία Ελληνική μουσική είναι μέρος της Ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης. Νόμιζα ότι αυτό είναι κοινός τόπος.
Όσο για το ύφος της εκτέλεσης είναι λογικό να σου θυμίζει μια μίξη στοιχείων. Τις νότες νομίζουν ότι τις βρήκαν και σε αρκετά σημεία πρόσθεσαν δικές τους, με τα όργανα έκαναν έκαναν εύλογες υποθέσεις, με τον ρυθμό διάφορες ακροβασίες αλλά για το ύφος της εκτέλεσης δεν νομίζω να ξέρουν και πολλά πράγματα. Πάτησαν σε ότι ξέρουν από την μεσαιωνική παράδοση και από την πείρα των συγκεκριμένων εκτελεστών.

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 17 Οκτ 2018, 02:24

foscilis έγραψε:
16 Οκτ 2018, 22:59
ακριβώς όσο gay την περίμενα.
εντελως όμως
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.

Άβαταρ μέλους
LOUROS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 17 Οκτ 2018, 02:26

ST48410 έγραψε:
17 Οκτ 2018, 02:19
Εμένα πάλι αυτή η παράγραφος με βάζει σε σκέψη. Δεν περιμέναμε τον συγκεκριμένο μελετητή να μας πει ότι η αρχαία Ελληνική μουσική είναι μέρος της Ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης. Νόμιζα ότι αυτό είναι κοινός τόπος.
Δεν είπε μέρος όμως, είπε ρίζα. Αυτό δεν είμαι σίγουρος οτι είναι κοινός τόπος;

Μου άρεσε πάντως, ωραίες έρευνες, τεκμηριωμένες και με αξιόλογα αποτελέσματα παρα τις όποιες ατέλειες και εικασίες.
We're on a mission from God 777

Άβαταρ μέλους
Sid Vicious

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious » 17 Οκτ 2018, 02:35

Ειχα πάει περσι σε ένα κονσερτο αρχαιων εγχορδων (αρπες). Με αρχαιοελληνικες και αρχαιες εβραϊκές άρπες. Παρουσίαζε ένας ειδικός επί του θέματος Εβραίος (νομίζω από Αγγλία ήταν αυτός) και έλεγε δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το πως ακριβως ηταν οι αρχαιες συνθεσεις και προσπαθουν να κανουν αναδημιουργία τους και πιστευουν ότι συμφωνα με τα δεδομενα που εχουν ως τωρα είναι αρκετα κοντα στο πως πραγματικα ηταν οι μουσικες του αρχαιου κόσμου. Μετα αρχισε να παιζει με την άρπα, ανακατασκευή της αρχαιας αρπας που χρησιμοποιουσε ο Δαβιδ κατά τα λεγομενα του, κάποιον ανακατασκευασμενο αρχαιο εβραικο σκοπο. Πάρα πολύ ωραίος ο ήχος της άρπας αυτης σαν όργανο, παρουσιαζε καποιο ενδιαφερον αλλα μετα από λιγο κλειναν τα ματια, σαν μέθοδος υπνωτισμου ηταν σχεδόν, τόση βαρεμαρα.
Το Ελληνικό σχήμα που επαιξε με τις ανακατασκευες αρχαιων ελληνικων εγχόρδων κέρδισε τις εντυπώσεις, ήταν και πολυμελες οποτε και ποιο ζωντανος ο ηχος, πιο γεματος. Παντως το καλυτερο τραγουδι από αυτά που επαιξαν δεν ηταν καποια ανακατασκευή αρχαιοελληνικου αλλά στο τέλος που επαιξαν με τις αρχαιοελληνικες αρπες μια διασκευή του chariots of fire του Βαγγελη Παπαθανασιου και ενθουσιασαν το κοινο.
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 17 Οκτ 2018, 02:43

LOUROS έγραψε:
17 Οκτ 2018, 02:26
ST48410 έγραψε:
17 Οκτ 2018, 02:19
Δεν είπε μέρος όμως, είπε ρίζα. Αυτό δεν είμαι σίγουρος οτι είναι κοινός τόπος;
Ρίζα γιατί οι τρόποι του Γρηγοριανού μέλους παίρνουν τα ονόματά τους από τους αρχαίους Ελληνικούς. Επίσης ρίζα υπό την έννοια ότι δεν μπορείς να πας πιο πίσω. Δεν έχεις στοιχεία για την μουσική προηγουμένων πολιτισμών στην περιοχή ή τουλάχιστον εγώ δεν έχω ακούσει. Δεν μιλάω για όργανα. Έχουν βρεθεί σφυρίχτρες και κόκαλα με τρύπες αρκετά αρχαιότερα. Αναφέρομαι σε κάποιου είδους μουσική σημειογραφία που να ξέρεις σε τι περίπου αντιστοιχεί. Δεν νομίζω να έχεις πολύ πράγμα. Εν τέλη όλη η Ευρωπαϊκή τέχνη έχει αναφορές στην αρχαία Ελληνική.

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 17 Οκτ 2018, 02:44

Sid Vicious έγραψε:
17 Οκτ 2018, 02:35
Ειχα πάει περσι σε ένα κονσερτο αρχαιων εγχορδων (αρπες). Με αρχαιοελληνικες και αρχαιες εβραϊκές άρπες. Παρουσίαζε ένας ειδικός επί του θέματος Εβραίος (νομίζω από Αγγλία ήταν αυτός) και έλεγε δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το πως ακριβως ηταν οι αρχαιες συνθεσεις και προσπαθουν να κανουν αναδημιουργία τους και πιστευουν ότι συμφωνα με τα δεδομενα που εχουν ως τωρα είναι αρκετα κοντα στο πως πραγματικα ηταν οι μουσικες του αρχαιου κόσμου. Μετα αρχισε να παιζει με την άρπα, ανακατασκευή της αρχαιας αρπας που χρησιμοποιουσε ο Δαβιδ κατά τα λεγομενα του, κάποιον ανακατασκευασμενο αρχαιο εβραικο σκοπο. Πάρα πολύ ωραίος ο ήχος της άρπας αυτης σαν όργανο, παρουσιαζε καποιο ενδιαφερον αλλα μετα από λιγο κλειναν τα ματια, σαν μέθοδος υπνωτισμου ηταν σχεδόν, τόση βαρεμαρα.
Το Ελληνικό σχήμα που επαιξε με τις ανακατασκευες αρχαιων ελληνικων εγχόρδων κέρδισε τις εντυπώσεις, ήταν και πολυμελες οποτε και ποιο ζωντανος ο ηχος, πιο γεματος. Παντως το καλυτερο τραγουδι από αυτά που επαιξαν δεν ηταν καποια ανακατασκευή αρχαιοελληνικου αλλά στο τέλος που επαιξαν με τις αρχαιοελληνικες αρπες μια διασκευή του chariots of fire του Βαγγελη Παπαθανασιου και ενθουσιασαν το κοινο.
Αυτό πιστεύω και εγώ.

Άβαταρ μέλους
blackpaint

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από blackpaint » 17 Οκτ 2018, 02:52

αυτο εχει ηχογραφηθει το 78

Άβαταρ μέλους
blackpaint

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από blackpaint » 17 Οκτ 2018, 03:02

ενα πολυ ενδιαφερον ακδημαικο προτζεκτ γαλλων αρχαιολογων, μουσικολογων και μουσικων

Ορέστης 35

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης 35 » 17 Οκτ 2018, 09:39

Λετε να υπαρχουν παπυροι με μουσικη θαμμενοι κατω απο την Αθηνα;

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών