https://www.facebook.com/dzotos/posts/p ... cale=el_GR
ETCS και λαϊκισμός
ή, αλλιώς, πέντε πραγματάκια για να μην αναπαράγετε μαλακίες, μέρα που είναι
Ξεκινάμε με τα βασικά που έγραψα και νωρίτερα:
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σημερινή Helenic Train, έχει το αποκλειστικό έργο της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης των σιδηροδρομικών γραμμών και νοικιάζει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού σιδηρόδρομου (συρμούς, αμαξοστάσια κλπ.), είναι δηλαδή κάτι σαν την Aegean ή την Lufthansa.
Ο ΟΣΕ έχει υπό την εποπτεία του τις γραμμές και τους σταθμούς του σιδηροδρόμου, η θυγατρική του ΕΡΓΟΣΕ αναπτύσσει τα αναγκαία έργα και η ΓΑΙΑΟΣΕ, που ανήκει στο δημόσιο και δεν αποτελεί μέρος του ΟΣΕ εδώ και αρκετά χρόνια, έχει την ιδιοκτησία του μεγαλύτερου μέρους της σιδηροδρομικής περιουσίας.
Υπάρχει, φυσικά, και η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων που εποπτεύει όλους τους παραπάνω, σε θέματα κυρίως ανταγωνισμού και πρόσβασης επιχειρήσεων και κοινού στις απαραίτητες υποδομές, αλλά και ασφάλειας, αναφορικά με τη συντήρηση του υλικού και την αναβάθμιση των υποδομών με βάση τις Ευρωπαϊκές επιταγές.
Οπότε, κατά βάση ευθύνη για τη λειτουργία της γραμμής έχει ο ΟΣΕ και για τα έργα υποδομής η ΕΡΓΟΣΕ.
Για αυτό και έχει ΗΔΗ συλληφθεί ο Σταθμάρχης, αφού η εισαγγελία κινήθηκε ΑΜΕΣΑ, καθώς αποτελεί τον βασικό υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου σημείου. Οποιεσδήποτε τυχόν ευθύνες, τόσο στον ίδιο, όσο και τυχόν σε οποιονδήποτε άλλο (συντήρηση υλικού π.χ.) θα αποδοθούν από τους "δικασταί εις τας Αθήνας".
Επίσης, μια σύντομη αναφορά στα περί αριθμού επιβατών:
Τα εισιτήρια που εκδίδονται από τον "γκισέ" δεν είναι ονομαστικά. Επίσης, δεν απαιτείται καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβατών που επιβιβάζονται, ούτε βέβαια μπορεί κάποιος να ελέγξει αν κάποιος κατέβηκε πιο νωρίς. Τέλος, το τρένο είναι ένα "ελεύθερο" μέσο, σαν τα πλοία, που μπορεί κάποιος να το περπατήσει από τη μια άκρη στην άλλη. Δεδομένου πως οι επιβάτες στη μοιραία αμαξοστοιχία ήταν κυρίως νεαροί εκδρομείς, αντιλαμβάνεστε πως μπορεί εύκολα μια παρέα να βρίσκονταν εκτός των προ-δηλωμένων θέσεών τους.
Οπότε, η εταιρία μπορεί να ξέρει ΜΟΝΟ πόσα εισιτήρια αφορούσαν αυτό το σημείο της διαδρομής. Περαιτέρω στοιχεία είναι σα να απαιτούμε από μια ναυτιλιακή να ξέρει σε ένα ναυάγιο σε ποιο κατάστρωμα βρίσκονταν ο κάθε επιβάτης ονομαστικά.
Πάμε τώρα στην παραφιλολογία περί "ευρωπαϊκού κράτους" και "εν έτει 2023" και περί αγορασμένων συστημάτων.
Εδώ θα γίνουμε αναγκαστικά πιο τεχνικοί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει το European Rail Traffic Management System (ERTMS) ως βασική πλατφόρμα διαχείρισης των σιδηροδρόμων, με δυο βασικά υποσυστήματα, το σύστημα ελέγχου ETCS (European Train Control System) και το σύστημα GSM-R, δηλαδή ένα σύστημα επικοινωνίας με βάση τις μπάντες 2g και 3g.
Το ETCS, που ακούγεται σήμερα από τους διαφόρους ειδικούς του καναπέ, έχει τρία βασικά επίπεδα (
https://transport.ec.europa.eu/.../etcs ... d-modes_en ), με το τρίτο και πιο σύγχρονο (πλήρως ασύρματο) να μην έχει καν αρχίσει να ρολάρει σε χώρες όπως η Γερμανία.
Η Thales μιλάει για το 2033 για την πλήρη ασυρματοποίηση (
https://www.thalesgroup.com/.../european-train-control... ), ενώ η γαλλική Alstom μόλις τέλη 2022 ανακοίνωσε έργο για τοποθέτηση Level 2 συστημάτων σε τρένα σε Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία (
https://www.alstom.com/.../alstoms-late ... ation-etcs... ). Οι Γερμανοί ελπίζουν μέχρι το 2030 να έχουν περάσει στο ΔΕΥΤΕΡΟ επίπεδο, ούτε καν τρίτο, αντικαθιστώντας ένα δικό τους, ούτε καν το πρώτο, ενώ η Νορβηγία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί πλήρως το ETCS κατά το 2034 (
https://www.trackopedia.com/.../european-train-control... ).
Για να καταλάβετε, τα δύο πρώτα επίπεδα χρειάζονται παρατρόχιες κατασκευές και εξοπλισμό για να λαμβάνουν και να στέλνουν συστήματα, ενώ το τρίτο επίπεδο είναι το "σταρ τρεκ" που ονειρεύονται κάποιοι πως οι ευρωπαίοι έχουν εδώ και χρόνια, ενώ θέλουν μια-δυο δεκαετίες για να το πιάσουν!
Και το σύστημα αυτό, ΕΙΔΙΚΑ ΕΔΩ, έχει σοβαρό πρόβλημα ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΩΝ, καθώς συμπαθείς κοινωνικές ομάδες κλέβουν τα καλώδια και βανδαλίζουν τις συσκευές!!!
Γιατί, συστήματα υπήρχαν και υπάρχουν, όχι βέβαια ETCS, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ, λόγω των συνεχών δυσλειτουργιών.
Ευθύνες πολιτικές και διαχρονικές, ναι, υπάρχουν:
Ο σιδηρόδρομος έχει αφεθεί εδώ και δεκαετίες στην τύχη του και το προσωπικό, δυστυχώς, φέρει ακόμα "αμαρτίες" του παρελθόντος. Όπως σε κάθε ΔΕΚΟ, υπάρχουν έντιμοι, έμπειροι και αξιοπρεπείς υπάλληλοι (έχω την τιμή να γνωρίζω έναν εξαιρετικό σταθμάρχη που δυστυχώς έχει συνταξιοδοτηθεί), αλλά υπάρχει και ανεκπαίδευτος και βολεμένος κατιμές.
Σε ό,τι αφορά υποδομές, επί Σαμαροβενιζέλων άρχισε η αναβάθμιση του σιδηρόδρομου, επί ΣΥΡΙΖΑ όλα μπήκαν σε ρυθμό χελώνας, και μόλις τώρα επί Μητσοτάκη ξεκίνησε πάλι να επιταχύνεται η όποια αναβάθμιση. Τρέχουμε να προλάβουμε διαχρονικές ολιγωρίες ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ κομμάτων εξουσίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με την ΕΕ να μας τρέχει εδώ και καιρό στα δικαστήρια.
Ναι, πρέπει ο ΟΣΕ να αναβαθμιστεί σε υποδομές, αλλά και σε έμψυχο δυναμικό. Γιατί εδώ, όπως όλα δείχνουν (ξαναλέω, την τελική κρίση έχει η δικαιοσύνη) πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, κατά πάσα πιθανότητα ακατάλληλου προσωπικού (όσο γράφω το παρόν, όλο και πιο εκεί πάνε τα στοιχεία και η έρευνα).
ΕΔΙΤ: Εδώ να αναφέρω μερικές ακόμα πληροφορίες. Η κυρίως σύμβαση για την αναβάθμιση του συστήματος είναι του 2014 (717), δεν υλοποιήθηκε ουσιαστικά ποτέ, και έγινε νέα σύμβαση το 2021 για να συμμαζευτεί η κατάσταση. Οι ανοησίες περί πληρωμένων συστημάτων από το 2000 προφανώς δείχνουν την ανοησία και την άγνοια ορισμένων επαγγελματιών διαμαρτυρόμενων.
Δεν θα κάτσω φυσικά να ασχοληθώ με την χαοτική διαφορά ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με το άμεσο παρελθόν, ούτε θα μιλήσω για την εμπιστοσύνη μου στο να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, γιατί σήμερα είναι μέρα πένθους. Και για αυτό καλό θα ήταν να μην αναπαράγουμε δράκους και φαντάσματα.
Σήμερα πενθούμε.
Υ.Γ.1: Προφανώς εάν υπάρχει κάποιο λάθος στα παραπάνω, αναλαμβάνω την ευθύνη διόρθωσης μετά από υπόδειξη των αντίστοιχων στοιχείων.
Υ.Γ.2: Εδώ και λίγο καιρό γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης του σιδηρόδρομου, καθώς εξακολουθεί να είναι, ΑΚΟΜΑ και μετά από αυτό το δυστύχημα, ένα από τα ασφαλέστερα και πιο άνετα μέσα, ενώ είναι απαραίτητο εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση των ΜΜΜ πανευρωπαϊκά. Ας μην θάψουμε τον σιδηρόδρομο για μια ακόμα φορά.
Υ.Γ.3: Ακολουθεί η πιστοποίησή μου από το TU Delft για την επιτυχή παρακολούθηση course αναφορικά με το Railway Engineering, είμαι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός, έχω ασχοληθεί με τον σιδηρόδρομο ένα μικρό χρονικό διάστημα όταν ήμουν στη Γ.Γ. Πρωθυπουργού και εργάζομαι σε ιδιωτική εταιρία και θέση με άμεση επαφή με το σιδηρόδρομο. Γιατί όταν μιλάω, θέλω να μιλάω για πράγματα που αποδεδειγμένα έχω μια ελάχιστη έστω επαφή. Παρ' όλα αυτά, δεν έχω την θέση ή την ιδιότητα να μιλήσω επίσημα. Όλα όσα αναφέρω είναι από πηγές διαθέσιμες στο κοινό, τις οποίες σας παραδίδω για να κάνετε και οι ίδιοι την έρευνά σας.
https://courses.edx.org/.../e5ae1434db3 ... f7ed8dcc18