Λογική η εξήγηση αν και για μενα όχι ακόμα απόλυτα πειστική.Την μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη μελετούν ερευνητές, εκτιμώντας πως προέκυψε πιθανότητα από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους.
Η μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων οδήγησε στην αύξηση της θερμοκρασίας ξεπερνώντας το όριο της αυτανάφλεξης, καθώς αφού έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια και πήραν φωτιά δημιουργώντας το τεράστιο μανιτάρι που έχει καταγραφεί σε βίντεο συστήματος ασφαλείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών. Μάλιστα όπως είχε σημειώσει τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στα τρία πρώτα βαγόνια ήταν από 1.200 μέχρι 1.500 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, η έρευνα των πραγματογνωμόνων θα δώσει τις τελικές απαντήσεις σχετικά με το τι προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη, καθώς η εμπορική αμαξοστοιχία δεν μετέφερε κάποιο εύφλεκτο υλικό, αλλά λαμαρίνες, φρούτα και σιτηρά.
Φαίνεται μια αρχικά μικρή έκρηξη η οποία και "απλώνεται" συμπεριφορά που θα μπορούσε να εξηγηθεί ως αναφλεξη εύφλεκτου υγρού
Για το τεράστιο "μανιτάρι" παίζει ρόλο και η κάμερα που το κατέγραψε
οι νυχτερινές "μεγενθύνουν" αν μπορώ να το πω έτσι τις πηγες φωτός