ST48410 έγραψε: ↑20 Απρ 2018, 01:18
Τα λέγαμε και στο συγχωρεμένο phorum.gr με αφορμή το phylax. Δεν μπορεί να υπάρξει κριτική αντιμετώπιση ενός έργου τέχνης έξω από την εποχή του. Αν πάρετε έτσι στην τύχη πίνακες από διάφορες εποχής σίγουρα θα καταλήξει να σας αρέσει αυτός στον οποίο έχετε περισσότερες προσλαμβάνουσες ή κάποια εξοικείωση με τα στοιχεία του ώστε "να σας λέει κάτι".
Άνετα επίσης θα επιλέγατε ένα μέτριο έργο μιας τεχνοτροπίας που δεν σας ξενίζει έναντι ενός αριστουργήματος μιας άλλης εποχής που δεν καταλαβαίνεται.
Αν δείτε την ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων όλα φαίνεται να εμφανίζονται σαν φυσική συνέχεια έναντι αυτών που προηγήθηκαν. Τίποτα ξεκάρφωτο.
Όταν κάτι γίνεται άπαξ μπορεί να είναι καινοτομία, τροφή για σκέψη, νέος προβληματισμός, πειραματισμός, αλλαγή πλεύσης, κτλ. Για να είμαι επιεικής, θα πω τις πρώτες 10 φορές, όχι απλώς άπαξ. Αλλά όταν δημιουργείς 100 έργα τον χρόνο, όλα με το ίδιο gimmick, είναι εργοστασιακή παραγωγή, όχι τέχνη. Παύει να έχει κάτι να πει και δεν έχει διαφορά από τα βαρετά πορτρέτα κατά παραγγελία. Δηλαδή τι διαφορετικό έχουν τα 150.000 κυβιστικά πορτρέτα του Πικάσο, που ζωγράφιζε σε λίγες ώρες, σαν μηχάνημα;
Στην τελική, αφού υποστηρίζεται η άποψη ότι η φωτογραφία ήταν αυτή που ώθησε τους ζωγράφους να αλλάξουν δρόμο, «επειδή ένα μηχάνημα μπορούσε πλέον να κάνει την δουλειά τους», γιατί δεν συνέβη το ίδιο και με την τεχνολογική επανάσταση, όπου υπολογιστές και ρομποτικοί μηχανισμοί παρήγαγαν αντίστοιχα έργα ήδη από τα μέσα του 20ού αιώνα;