Αυτό ακούγεται πιό λογικό από την θεωρία γιά την αναγνώριση ζημιάς. Ομως:Αρίστος έγραψε: ↑11 Μαρ 2023, 18:17Panos Panagiotopoulos
20 ώρ. ·
Οι τράπεζες τοποθέτησαν τις καταθέσεις των πελατών σε μακρινά ομόλογα με μηδενικά επιτόκια.
Τώρα οι καταθέτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους και τοποθετούν τα χρήματά τους σε ομόλογα κοντινής λήξης με επιτόκια έως 5%.
Μην έχοντας να δώσουν τα χρήματα στους καταθέτες, οι τράπεζες αναγκάζονται να πουλήσουν τα ομόλογα με τεράστια ζημιά...
Και κάπως έτσι πτωχεύουν μέσα σε 48 ώρες.
- Δεν αναφέρεται στα ξένα μέσα αυτή η θεωρία.
- Λογικά, πρέπει να υπάρχει δυνατότητα δανεισμού από κάποιον μηχανισμό όπως ο ESM, ακριβώς γιά να αποφεύγονται φαινόμενα σαν αυτό. Υπενθυμίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες στις αρχές τής δεκαετίας του '10 έχασαν σχεδόν τις μισές τους καταθέσεις χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Το πρόβλημα ανέκυψε όταν κουρεύθηκαν τα ομόλογα και άρχισαν να αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια.