Αμα δεν υπήρχε ένας σχετικά ενιαίος woke ιδεολογικός μπούσουλας, δεν θα βλέπαμε να λένε όλοι οι sjw ακριβώς τα ίδια πράγματα επί των συγκεκριμένων θεμάτων.Jimmy81 έγραψε: ↑12 Μαρ 2023, 06:08Καλά τώρα, δεν χωράνε και πολλές ερμηνείες σε αντι-τρανσ νόμους που απαγορεύουν για παράδειγμα την παροχή θεραπειών επιβεβαίωσης φύλου σε ανήλικους όπως αυτός της Αλαμπάμα του 2022 (στην εν λόγω πολιτεία πρέπει να είσαι 19 ετών για να θεωρηθείς ενήλικος)AlienWay έγραψε: ↑10 Μαρ 2023, 11:18Αυτό κακώς το επικαλείσαι, γιατί αν πιάσεις αυτές τις προτάσεις νόμου μία προς μία, θα καταλάβεις ότι η επικαλούμενη επίθεση στα τρανς δικαιώματα, είναι αποτέλεσμα της ερμηνείας που δίδεται κάθε φορά.
Σε προηγούμενη σελίδα έβαλε ο neon imposter κάτι που ερμηνεύτηκε ως επίθεση στα ομόφυλα ζευγάρια, γιατί ενώ τους συμπεριλάμβανε στο δικαίωμα της τεκνοθεσίας, έδινε προτεραιότητα στα στρέητ ζευγάρια.
Κανονικά πρέπει να ερμηνεύεις αυτές τις προτάσεις νόμου υπό το πρίσμα της ισότητας ευκαιριών ή έστω, της ισότητας αποτελέσματος (που είναι το ζητούμενο της εποχής).
Στην ισότητα ευκαιριών συμπεριλαμβάνονται όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, χρώμα δέρματος, θρησκείας, σεξουαλικών προτιμήσεων κλπ. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σωστό απ' όλα. Είναι καλό να καταλήξει η κοινωνία ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ σε αυτό.
Στην ισότητα αποτελέσματος (που είναι κύριο αίτημα της Wokeness) υπάρχει το εξής πρόβλημα που θα το θέσω με ένα παράδειγμα ώστε να γίνει κατανοητό:
Εστω ότι έχεις έναν πληθυσμό με 70% λευκούς στρέητ, 20% μαύρους στρέητ και 10% lgbtq.
Θες να φτιάξεις λοιπόν μια ομάδα εργασίας με 10 άτομα, που να είναι inclusive και να ανταποκρίνεται στην ισότητα αποτελέσματος.
Οι επιλογές είναι δύο: Η μία είναι να βάλεις 7 από τους λευκούς στρέητ, 2 από τους μαύρους, και 1 από τους lgbtq. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι ότι επιλέχτηκαν καταρχήν ανεξαρτήτως των προσόντων ή τα πραγματικά προσόντα έπαιξαν μικρό ρόλο. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ, πολλά οργανωμένα συμφέροντα θα σκούζουν ότι δεν υπάρχει ισότητα αποτελέσματος. Αυτά θα επιθυμούν τη δεύτερη επιλογή.
Η δεύτερη επιλογή (που μια μεγάλη μερίδα τον woke επιδιώκει) είναι η ομάδα να αποτελείται από 1/3 λευκούς στρέητ, 1/3 μαύρους στρέητ και 1/3 lgbtq. Μόνο τότε θα υπάρχει πραγματική ισότητα αποτελέσματος γιατί με την πρώτη επιλογή οι λευκοί στρέητ υπερέχουν αριθμητικά στην ομάδα, επομένως "διαιωνίζεται η ανισότητα" και το αποτέλεσμα είναι "καταπιεστικό" για τα υπόλοιπα μέλη.
Ομως έτσι, οι lgtbq που αποτελούν μονάχα το 10% του πληθυσμού καταλήγουν στην ομάδα να αποτελούν το 30%. Αυτό από μία άποψη μπορεί να θεωρηθεί προνομιακή μεταχείριση και αν το πει κάποιος φωναχτά είναι ακροδεξιός.
Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι αν η ισότητα αποτελέσματος αντικαταστήσει την ισότητα ευκαιριών, πέρα από προβληματική στην πράξη, ερμηνεύεται επίσης κατά το δοκούν.
https://legiscan.com/AL/text/SB184/id/2566425
Παρά τα συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία που αναγνωρίζουν την βελτίωση της ψυχικής υγείας των εφήβων που έλαβαν τέτοιου είδους θεραπείες, ο νομοθέτης έπραξε διαφορετικά στερώντας την χρήσιμη αυτή βοήθεια από πολλά νεαρά άτομα με δυσφορία φύλου.
https://www.scientificamerican.com/arti ... lly-shows/
https://www.psychologytoday.com/us/blog ... dical-care
Αυτά που γράφεις για την woke κοινότητα και τους στόχους της είναι λίγο έως πολύ φλου. Δεν υπάρχει κανά ιερό εγχειρίδιο "woke κουλτούρας" που να ακολουθεί πιστά η πλειοψηφία ώστε να χρειάζεται να προβληματιστώ για το βολικά δομημένο αλλά και ασαφές παράδειγμά σου (τι θα κάνει αυτή η ομάδα, τι προσόντα έχουν οι υποψήφιοι, γιατί να κατηγοριοποιηθούν εξαρχής έτσι; κλπ, κλπ). Ο όρος -ο οποίος έχει διερυνθεί με το πέρασμα των ετών- αφορά γενικότερα το να είσαι alert σε ζητήματα κοινωνικών αδικιών, ανισοτήτων, ρατσισμού, σεξισμού κλπ και να παλεύεις για την κατάργηση των διακρίσεων. Εφόσον μάλιστα βλέπω ότι κι εσύ εύχεσαι να καταλήξει η κοινωνία σε ισότητα ευκαιριών, αφήνεις να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ακόμα αυτή, άρα γίνονται ακόμα διακρίσεις. Και συνήθως εις βάρος ποιων; Ας πούμε στην Ελλάδα ποιοι δεν έχουν ακόμα δικαίωμα γάμου;
Αντίθετα η Αλαμπάμα είναι μόλις μια πολιτεία, άντε να βρεις κάνα δυο ακόμη που κάνουν διακρίσεις σε επιμέρους νομοσχέδια. Παραπάνω έβαλα συζήτηση που αναφέρεται σκάνδαλο με κλινική στη Βρετανία, όπου λέει χορηγούνταν η συγκεκριμένη θεραπεία σε παιδιά που είχαν άλλου είδους παθήσεις και όχι δυσφορία φύλου.
Είμαι της άποψης ότι αν γίνει επίκληση στο φιλότιμο των ανθρώπων και χρησιμοποιηθεί ο ορθολογισμός στη λήψη αποφάσεων, τότε θα επέλθει και η ισότητα ευκαιριών.