Πτώχευσε η Silicon valley Bank, που μέχρι προχθές η Moody's την αξιολογούσε με Α1 και τωρα λεει προετοιμαζόταν να την υποβαθμίσει....την προλαβε ομως η αυτορυθμιση της αγορας .




Ουπς - Νεα Lehman Brothers/ 2008 ;
Michael Hudson: Why the US banking system is breaking up
Economist Michael Hudson responds to the collapse of Silicon Valley Bank and Silvergate, and explains the similarities with the 2008 financial crash and the savings and loan crisis of the 1980s.
Μην γελάς. Εσυ θα την πληρωσεις πάλι την νυφη και θα σαι και κερατας γιατι θα την πηδανε ολοι οι αλλοι εκτος απο εσενα!Frappezitis έγραψε: ↑12 Μαρ 2023, 13:23Μια είδηση για να γελάσει λίγο το χειλάκι μας με τους ανικανους-αχρηστους-επικινδυνους καπιταληστες
Πτώχευσε η Silicon valley Bank, που μέχρι προχθές η Moody's την αξιολογούσε με Α1 και τωρα λεει προετοιμαζόταν να την υποβαθμίσει....την προλαβε ομως η αυτορυθμιση της αγορας .
Ουπς - Νεα Lehman Brothers/ 2008 ;
Ωραία προφητεία, αντικοινωνικό μποτ. Αν δεν χρησιμοποιούσες το φόρουμ σαν αποχέτευση θα είχες δει τα νήματα που υπάρχουν ήδη για το θέμα.Frappezitis έγραψε: ↑14 Μαρ 2023, 07:01Το φαινόμενο των κυκλικών καπιταληστικών κρίσεων.Οσο περνούν τα χρόνια,θα γίνονται πιό συχνές, μακροχρόνιες κι έντονες...Την νύφη θα την πληρώνουν- έτσι ή αλλίώς-εννοείται οι λαοί,μέχρι οι αντιθέσεις του να φθάσουν στο απόλυτο αδιέξοδο,παράλληλα με σάπισμά του,στην τελική έκρηξη,αν οι λαοί δεν αφυπνιστούν...Κοντά είμαστε...Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα...και σταχτες...
Η πτώχευση της Silicon Valley Bank και δύο άλλων επενδυτικών οίκων έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι όλοι οι καταθέτες θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους - ενώ οι επενδυτές θα χάσουν - και υποστήριξε ότι αυτό δεν θα κοστίσει ούτε σεντ στον φορολογούμενο.
Οικονομολόγοι, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη στο Sputnik, προειδοποίησαν ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απλώς "τυπώνει χρήματα" για να διασώσει τις τράπεζες που έπεσαν από τις δικές του προσπάθειες να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Η τράπεζα Silicon Valley (SVB) κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, αφού ένα άνευ προηγουμένου κύμα αναλήψεων λογαριασμών από μεγαλοκαταθέτες αποκάλυψε μια τρύπα στο ενεργητικό της.
Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η τράπεζα εξυπηρετούσε τον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει ύφεση σε ολόκληρη τη βιομηχανία μετά από μια σύντομη άνθηση που τροφοδοτήθηκε από τα λουκέτα της πανδημίας COVID-19.
Όπως οι περισσότερες τράπεζες, η SVB επένδυε τις καταθέσεις των πελατών της σε ομόλογα του Δημοσίου, που θεωρούνταν ένα πολύ ασφαλές στοίχημα σύμφωνα με τη συμβατική σοφία.
Όταν όμως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια ως απάντηση στην πληθωριστική κρίση, που προκλήθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην ειδική επιχείρησή της στο υποτελές στην Ουάσινγκτον κράτος της Ουκρανίας, τα νεοεκδοθέντα ομόλογα με αντίστοιχα υψηλότερες αποδόσεις έγιναν πιο ελκυστικά, μειώνοντας την αξία των υφιστάμενων ομολόγων των τραπεζών που είχαν εκδοθεί με χαμηλότερα επιτόκια. [ΣΗΜ. Εκτός από τον περίεργο τρόπο που εξηγεί τη μείωση των τιμών των ομολόγων μέσω της αύξησης των επιτοκίων, εδώ κάνει λάθος ότι η έκρηξη του πληθωρισμού οφείλεται στις κυρώσεις, αυτή είχε ξεκινήσει από πιο πριν και οφείλεται στο έτσι κι αλλιώς συνεχές τύπωμα χρήματος].
Αυτό έφερε την SVB σε αρνητική καθαρή θέση - γεγονός που αποκαλύφθηκε όταν μια σειρά αναλήψεων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ανάγκασε την τράπεζα να πουλήσει ομόλογα κάτω από την ονομαστική τους αξία.
Έκτοτε, η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη και η εξειδικευμένη στον τομέα των κρυπτονομισμάτων Silvergate έχουν επίσης πτωχεύσει. Αυτό έχει οδηγήσει σε κρίση εμπιστοσύνης, με τις μετοχές άλλων μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών να κατρακυλούν στις αγορές, παρά την εγγύηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι καταθέτες -αλλά όχι οι επενδυτές- θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Βρώμικα χέρια
Ο Δρ Jacques Rasmus, καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικής στο St Mary's College στην Καλιφόρνια, είπε στο Sputnik ότι όσο υψηλότερα ανέβαζε η Fed τα επιτόκια, τόσο λιγότερα επιχειρηματικά κεφάλαια ήταν διαθέσιμα για επενδύσεις σε νέες νεοφυείς εταιρείες, οδηγώντας την SVB να "υπερεπενδύει" σε τέτοιες εταιρείες χρησιμοποιώντας τα χρήματα των καταθετών της.
"Ολόκληρη η τεχνολογική βιομηχανία αντιμετώπισε προβλήματα εξαιτίας μεγάλου μέρους των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed. Έτσι, αν ακολουθήσετε αυτό το πέλμα αρκετά πίσω και η Fed έχει βρώμικα χέρια εδώ", δήλωσε.
Ο Rasmus συνέκρινε την SVB με την Washington Mutual, τη μεγαλύτερη ένωση αποταμιεύσεων και δανείων στις ΗΠΑ μέχρι την κατάρρευσή της κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 την επονομαζόμενη και "Credit Crunch" [πιστωτική ασφυξία], η οποία προκλήθηκε από τον υπερβολικό δανεισμό όχι πρώτης ποιότητας ενυπόθηκων δανείων ("sub-prime").
"Η SVB βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτό, το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό κραχ στην ιστορία των ΗΠΑ", είπε. "Και η κυβέρνηση προσπαθεί να το περιορίσει διασώζοντας όλους τους καταθέτες".
"Πώς θα το κάνουν αυτό; Λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει κάποια ομόλογα στη Fed και η Fed θα κάνει τα δικά της εδώ για να τους διασώσει. Οπότε θα τυπώσουν χρήμα για να το διασώσουν", εξήγησε ο Rasmus - τονίζοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών "δεν πρόκειται να αυξήσει τους φόρους" για να το πληρώσει.
Αλλά ο οικονομολόγος επεσήμανε ότι η υπόσχεση του Μπάιντεν να διασώσει τους καταθέτες δεν θα βοηθήσει τους ομολογιούχους και τους μετόχους της τράπεζας.
"Οι μετοχές τους καταρρέουν. Θα χρεοκοπήσουν. Θα εξαπλωθεί, πιστεύω, σε αυτό που ονομάζεται τραπεζικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, με άλλα λόγια, των τραπεζών γενικά", προειδοποίησε ο Ράσμους. Σε "πολλές από τις μικρές τράπεζες, θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αποσύρουν τα χρήματά τους. Έτσι, μπορείτε να διασώσετε τους καταθέτες, αλλά αυτό δεν σταματά τον πανικό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει τον πανικό".
[14 Μαρτίου, SPUTNIK NEWS]
Ανεπαρκής μπορεί να κριθεί η γραμμή ρευστότητας, ύψους 54 δισεκ. δολ., που θα παράσχει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στην Credit Suisse, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, με πλειάδα αναλυτών να θεωρούν πως η πιο πιθανή λύση είναι η διάλυση.
Η εταιρεία χαρτοφυλακίου της τράπεζας διαθέτει bail in ομόλογα ύψους 82 δισεκ. δολ. (Τα ομόλογα bail-in είναι χρέος που θα διαγράφεται, εφόσον ξεσπάσει κρίση, προτού οι καταθέτες χάσουν χρήματα - βλέπε επίσης cocos) και ομόλογα πρώτης βαθμίδας (Additional Tier 1 - AT1), τα οποία τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε δυσμενή επίπεδα.
Εάν η ρυθμιστική αρχή παρέμβει για να προστατεύσει τους καταθέτες της Credit Suisse, οι AT1 τίτλοι θα διαγραφούν, ενώ το χρέος των υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ομολόγων της εταιρείας συμμετοχών θα μετατραπεί σε ίδια κεφάλαια.
Τα AT1 μπορεί επίσης να διαγραφούν εάν ο δείκτης κεφαλαίου της τράπεζας πέσει κάτω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο.
Τα bail-in ομόλογα εισήχθησαν από τις ευρωπαϊκές και τις ελβετικές αρχές μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης για να διασφαλιστεί ότι οι επενδυτές -και όχι οι φορολογούμενοι- θα επωμίζονται τις διασώσεις τραπεζών.
Τα AT1 εισήχθησαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, αφού άλλοι τύποι κεφαλαίων αποδείχθηκαν ανίκανοι να λειτουργήσουν ως… αμορτισέρ.
Τα bail-in-able υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ομόλογα σημείωσαν αύξηση την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται σε βαθιά προβληματική περιοχή, με τις λήξεις του Οκτώβριο 2026 να διαπραγματεύονται στα 66 σεντ στο ευρώ.
Τα ομόλογα που εκδόθηκαν από την Credit Suisse AG που είναι περιφραγμένα από τέτοιες απώλειες - και μερικά από τα οποία αποτελούν επίσης μέρος μιας προσφοράς επαναγοράς - αυξήθηκαν επίσης την Παρασκευή, με ένα ομόλογο που λήγει τον Απρίλιο του 2026 να διαπραγματεύεται σε κάτι λιγότερο από 82 σεντ στο ευρώ.
Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν την Παρασκευή, μετά από μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας.
Ειδικότερα, οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν κατά 25% ενώ τα ομόλογά της βυθίστηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Τα CDS εκτοξεύτηκαν ξανά, στις περίπου 3.000 μονάδες βάσης, με βάση την τιμολόγηση CMAQ, αν και η ρευστότητα είναι ασταθής.
Πηγή :www.bankingnews.gr