δεν είναι δυνατό να ισχυριστεί κανείς ότι τέτοιες τολκινικές σκηνές σε οράματα ήταν "τυπικές" για ανθρώπους της εποχήςΔευτέρα ξημερώνοντας, αποβραδίς άρχισε αυτό: βλέπω εις το σκότος εις την κάμαρά μου: κ παρουσιάζονται ένα πλήθος σώματα –ο τοίχος γιομάτος γράμματα– κ κατέβαιναν από’να γκρεμνόν κάτω εις την κάμαρή μου τα σώματα αυτά. Ρωτάγω:«ποιός είναι αυτός;» – «ο Όθων, βασιλέας» – «ο άλλος;» – «Γαρδικιώτης• κ όλοι του της Αυλής• κ η βασίλισσα• κ όλοι οι υπουργοί τους• κ βουλευταί, γερουσιασταί κ τα εξής• κ όλου του κράτους οι εκτελεσταί πολιτικοί κ στρατιωτικοί• κ πρέσβες δικοί μας όλοι, απο Μεταξά κ πέρα• κ πρόξενοι•». Κ εκεί ήτον ο Άδης ο αναχόρταγος• τί’ναι αυτός? Εγώ τον είδα κ κλαίγω ώς τώρα! Τότε σηκώθη ένας μ’ ένα φανάρι κ πάγει εις τον βασιλέα κ βασίλισσα• κατα όνομα «φάγε»του έλεγε, «εσύ’ είσαι που είσαι – τώρα φάγε!»• κ’ ένα θερίον τρομερόν, φεύγοντας αυτός, τους καταβασάνισε όλους αυτούς• κ αγρίεψε όλη η κάμαρη ύστερα, ήταν τρομάρα• κ έρχεται ο υπερασπιστής τους: ο αφέντης τους ο διάβολος μετο φουσάτο του να τους σώσει• κ ώς αίτιον αυτών δια τα δεινά οπου δοκιμάζουν, ενέκριναν εμένα! Κ ρίχνεται ο πρώτος απάνω μου με το σπαθί του κ με κέρατα (είχαν όλοι), απάνω μου• η κακή μου τύχη: δέν άντησε εις την κάμαρήμου κανένας της Βασιλείας του Θεού, ούτε Φώς τοιούτο έβλεπα θεοτικόν τίποτας• εις το πρώτο δείλιασα πολύ κ έτρεμεν όλο μου το σώμα• είδα την υστερνήμου ώρα! οτι κιντύνευα•στάθηκα με γενναιότητα, κ αντιπολεμώ με αυτούς, πρώτα με το Όνομα του Θεού κ της ΒασιλείαςΤου, κ έπιασα κ το σπαθίμου, πηγαίνοντα κ έρχοντα απάνω μου• κ αδυνάτισα• πλάκωσε η Βασιλεία του Θεού, κ ευτύς έγιναν στάχτη κ κουρνιαχτός• κ ευτύς ήρθε κ ο Αφέντης μας, κ έλεγε: διατί να με αφήσουν μόνον να κιντυνέψω;! (Κ μου έλεγαν ύστερα: άν δέν έκανα κουράγιον, με τελείωναν). Τον περικάλεσα να σηκωθούν κ όλα αυτά τα βρωμερά σώματα απο μέσα την κάμαρή μου. Κ σηκώθηκαν κ αυτά. Σε καμόσο ο Αφέντης μας εκεί, ο Χριστός, η Θεοτόκος κ όλοι οι Άγιοι• έφεγγε ο τόπος ώς τα μεγαλύτερα φώτα οπου είναι Τότε πάγει η Θεοτόκος, ο Α-Γιάννης, η Αγια-Κατερίνη, κ βγαίνουν όλα όσα δώρα του Θεού μου είχαν φέρει εις το σπίτι μου, κ να μου τα παραδώσουν•

Λεγεών