Οράματα, Θαύματα και δαίμονες στο λογοκριμένο χειρόγραφο του στρατηγού Μακρυγιάννη

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Σενέκας

Re: Οράματα, Θαύματα και δαίμονες στο λογοκριμένο χειρόγραφο του στρατηγού Μακρυγιάννη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 23 Μαρ 2023, 11:58

Δευτέρα ξημερώνοντας, αποβραδίς άρχισε αυτό: βλέπω εις το σκότος εις την κάμαρά μου: κ παρουσιάζονται ένα πλήθος σώματα –ο τοίχος γιομάτος γράμματα– κ κατέβαιναν από’να γκρεμνόν κάτω εις την κάμαρή μου τα σώματα αυτά. Ρωτάγω:«ποιός είναι αυτός;» – «ο Όθων, βασιλέας» – «ο άλλος;» – «Γαρδικιώτης• κ όλοι του της Αυλής• κ η βασίλισσα• κ όλοι οι υπουργοί τους• κ βουλευταί, γερουσιασταί κ τα εξής• κ όλου του κράτους οι εκτελεσταί πολιτικοί κ στρατιωτικοί• κ πρέσβες δικοί μας όλοι, απο Μεταξά κ πέρα• κ πρόξενοι•». Κ εκεί ήτον ο Άδης ο αναχόρταγος• τί’ναι αυτός? Εγώ τον είδα κ κλαίγω ώς τώρα! Τότε σηκώθη ένας μ’ ένα φανάρι κ πάγει εις τον βασιλέα κ βασίλισσα• κατα όνομα «φάγε»του έλεγε, «εσύ’ είσαι που είσαι – τώρα φάγε!»• κ’ ένα θερίον τρομερόν, φεύγοντας αυτός, τους καταβασάνισε όλους αυτούς• κ αγρίεψε όλη η κάμαρη ύστερα, ήταν τρομάρα• κ έρχεται ο υπερασπιστής τους: ο αφέντης τους ο διάβολος μετο φουσάτο του να τους σώσει• κ ώς αίτιον αυτών δια τα δεινά οπου δοκιμάζουν, ενέκριναν εμένα! Κ ρίχνεται ο πρώτος απάνω μου με το σπαθί του κ με κέρατα (είχαν όλοι), απάνω μου• η κακή μου τύχη: δέν άντησε εις την κάμαρήμου κανένας της Βασιλείας του Θεού, ούτε Φώς τοιούτο έβλεπα θεοτικόν τίποτας• εις το πρώτο δείλιασα πολύ κ έτρεμεν όλο μου το σώμα• είδα την υστερνήμου ώρα! οτι κιντύνευα•στάθηκα με γενναιότητα, κ αντιπολεμώ με αυτούς, πρώτα με το Όνομα του Θεού κ της ΒασιλείαςΤου, κ έπιασα κ το σπαθίμου, πηγαίνοντα κ έρχοντα απάνω μου• κ αδυνάτισα• πλάκωσε η Βασιλεία του Θεού, κ ευτύς έγιναν στάχτη κ κουρνιαχτός• κ ευτύς ήρθε κ ο Αφέντης μας, κ έλεγε: διατί να με αφήσουν μόνον να κιντυνέψω;! (Κ μου έλεγαν ύστερα: άν δέν έκανα κουράγιον, με τελείωναν). Τον περικάλεσα να σηκωθούν κ όλα αυτά τα βρωμερά σώματα απο μέσα την κάμαρή μου. Κ σηκώθηκαν κ αυτά. Σε καμόσο ο Αφέντης μας εκεί, ο Χριστός, η Θεοτόκος κ όλοι οι Άγιοι• έφεγγε ο τόπος ώς τα μεγαλύτερα φώτα οπου είναι Τότε πάγει η Θεοτόκος, ο Α-Γιάννης, η Αγια-Κατερίνη, κ βγαίνουν όλα όσα δώρα του Θεού μου είχαν φέρει εις το σπίτι μου, κ να μου τα παραδώσουν•
δεν είναι δυνατό να ισχυριστεί κανείς ότι τέτοιες τολκινικές σκηνές σε οράματα ήταν "τυπικές" για ανθρώπους της εποχής :o

Λεγεών

Σενέκας

Re: Οράματα, Θαύματα και δαίμονες στο λογοκριμένο χειρόγραφο του στρατηγού Μακρυγιάννη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 23 Μαρ 2023, 12:05

στο μεταξύ, στα οράματα που έβλεπε στη διάρκεια της προσευχής, εβλεπε συνεχώς αριθμούς και γράμματα που δεν μπορούσε πάντα να ερμηνεύσει, πχ δεν ήξερε να διαβάζει κεφαλαία. Αν οι συνομοσιολόγοι ήταν λίγο πιο διαβασμένοι, το κείμενο θα ήταν η χαρά της αριθμοσοφίας

Άβαταρ μέλους
Παλαιοελλαδίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Παλαιοελλαδίτης » 23 Μαρ 2023, 12:06

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε:
23 Μαρ 2023, 10:06
Μπορεί να είχε ανακαλύψει τη δύναμη της amanita mouscaria, και να έτρωγε με προσοχή ποσότητες, έτσι ώστε να βλέπει τα ανάλογα οράματα. Πιθανόν να έχουμε να κάνουμε με το πρώτο trip report στον ελλαδικό χώρο.
:D

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 23 Μαρ 2023, 12:08

έγραψε και ένα κείμενο ο νικητής σινισιογλου για το θέμα, ο όποιος ως συνήθως αν και αρχίζει καλά, το παρατραβάει και παπαρολογει, για να δείξει πόσο ώραια τα λέει, και αρχίζει να κουράζει.
https://www.hartismag.gr/hartis-33/afie ... krygiannhs#
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.

Σενέκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 23 Μαρ 2023, 12:16

σατανιστής δεν ξέρω αν ήταν, πάντως η μυσταγωγία και αντιλήψεις περί Θείου στα οράματα, ορθόδοξα δεν είναι σίγουρα, και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το κείμενο το έχει θάψει και η εκκλησία, αφού χαλάει εντελώς την εικόνα του πιστού ορθόδοξου πατριώτη :-?

Σενέκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 23 Μαρ 2023, 12:29

και ενώ τα οράματα περίπου στη μέση του βιβλίου κορυφώνονται όντως σε μια σατανοϊδίζουσα λατρεία του εαυτού, στην προσευχή στο τέλος του βιβλίου αλλάζει εντελώς τόνο, πέφτει στα γόνατα και ζητάει απο τον θεό να του δέσει τα χέρια για να σταματήσει την μανία που είχε να συγκεντρώνει συνεχώς πλούτο και να τον βοηθήσει να τα χαρίσει όλα στην εκκλησία :a040:
Κ ζητώ κ άλλο: να μου δέσεις τα χέρια να μήν μαζώνουν μέταλλον, αλλα να δύνονται έθεν η ανάγκη. Κ έχω γυναίκα κ παιδιά, είναι σκλάβοι δικοίΣου – κ εγώ: κ βασιλέα να με κάμεις, εκείνη την κατάστασιν οπού’χω απο την ΕυλογίανΣου (αποτέσσερες χιλιάδες δραχμές πέφτει του κάθε ενούμας), αυτά έχω να δώσω, αυτά έχω δικάμου κ θα τους επισκιωθώ κ την ΕυλογίανΣου κ της ΒασιλείαςΣου– κ εγώ το μερίδιόν μου θα το δώσω εις τους ναούς Σου οπου με διόρισες να γένουν• κ έχουν χρέος όλη η ανθρωπότη, όποιας θρησκείας κ άν είναι, να συνεισφέρουν όλοι να γένουν προς Δόξα Σου κ της Βασιλείας Σου. Οτι βλέπω την Ευσπλαχνίαν Σου κ τ’ αγαθά Σου κ της Βασιλείας Σου τα μεράζεις σε όλους, κ όλοι έχομεν χρέος δια τα σπίτια Σας: να δοξάζωμεν το Πανάγαθό Σου Όνομα κ της Βασιλείας Σου εις τόπον ανάλογον δια Θεόν κ της Βασιλείας Του. Τότε έπεσα τα μπρούμυτα κ έκλαιγα κ έτρεμα (κ κλαίγω οπου γράφω). Λέγει ο Θεός: «κ μωρολόγος είσαι κ ενοχλητικός κ πεισματώδης!».

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 23 Μαρ 2023, 12:45

23 Μαρ 2023, 12:08
έγραψε και ένα κείμενο ο νικητής σινισιογλου για το θέμα, ο όποιος ως συνήθως αν και αρχίζει καλά, το παρατραβάει και παπαρολογει, για να δείξει πόσο ώραια τα λέει, και αρχίζει να κουράζει.
Μακάρι να είχαμε κάνα-δυό σαν τον Σινιόσογλου και ας "κούραζαν" :a108:
Όσα βιβλία έχει γράψει (ελληνικά και αγγλικά) είναι εξαιρετικά!
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 23 Μαρ 2023, 13:00

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
23 Μαρ 2023, 12:45
23 Μαρ 2023, 12:08
Μακάρι να είχαμε κάνα-δυό σαν τον Σινιόσογλου και ας "κούραζαν" :a108:
Όσα βιβλία έχει γράψει (ελληνικά και αγγλικά) είναι εξαιρετικά!
καλός είναι, αλλά με κουράζει, νιώθεις πως αυνανιζεται δια λόγου, πρέπει να γίνει περισσότερο to the point.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.

Άβαταρ μέλους
Sid Vicious

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious » 23 Μαρ 2023, 13:52

Μακρυγιαννης ftw, o Ελληνας Λαβκραφτ, ωραιος
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars

Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 23 Μαρ 2023, 14:21

Σενέκας έγραψε:
23 Μαρ 2023, 09:02
. . . .
SpoilerShow
Γιατί με κάλεσες;
Τί να σχολιάσω για τα γραπτά ενός γέροντα που έπασχε οπό Αλτσχάιμερ; :102:
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Σενέκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 23 Μαρ 2023, 15:11

Nandros έγραψε:
23 Μαρ 2023, 14:21
Σενέκας έγραψε:
23 Μαρ 2023, 09:02
. . . .
SpoilerShow
Γιατί με κάλεσες;
Τί να σχολιάσω για τα γραπτά ενός γέροντα που έπασχε οπό Αλτσχάιμερ; :102:
.
Δεν είχε Αλτσχάιμερ. Επίσης την εποχή που τα έγραφε αυτά ήταν πενηντάρης, όχι ακριβώς γέροντας :102:

Σενέκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 23 Μαρ 2023, 15:46

Ήμουν αστενής, κ με πονούσαν οι πληγές του σώματός μου καμόσες ημέρες• κ μιάν βραδιά απο αυτούς τους πόνους ήμουν εις ανησυχίαν κ δέν μπορούσα να κοιμηθώ, κ έλεγαν τα παιδιά του Καΐρη κ οι συντρόφοι του αυτείνης της πίστης οπου μας κυβερνούν με αυτείνη την αρετή να με κάμουν εξορία, καθώς κ άλλους πολλούς αξιωματικούς. Κ η επιθυμία τους ήταν δια’ μένα… οτι έχουν υποψίαν να μή τους κάμω αντιστάσεις εις τους κακούς τους σκοπούς, οτι θέλουν χωρίς άλλο να γκρεμίσουνε το Σύνταγμα δια το σαράντα άλθρο της θρησκείας, κ δι’ αυτό γένονται όσα οι εφημερίδες λαλούνε κ χιλιάδες περισσότερα κακά – την θέλησίν τους μου την είπε άνθρωπος της συντροφιάς τους, τί θέλουν να κάμουν εμένα να με πάνε όθεν θέλουν, κ με τρόπον να με τελειώσουν, οτ’ είμαι ανάντιος των κακών σκοπών τους. Θυμώντας το βράδυ όλα αυτά… κ αγανάχτησα πολύ• κ είπα «εις το σπίτιμου με όλα μου τα συγύρια είμαι σ’ αυτείνη την άχλια κατάστασιν κ κιντυνεύω–άραγε εκεί οπου δέν θά’χω τίποτας; κ απο τούτο χαμένος είμαι, κ απο αυτεινών την αρετή, των Καϊριστών». Συλλογώντας απο αυτά, τρόμαξα να με πάρει ύπνος. Βλέπω εις τον ύπνομου μ’ έπιασε ένας κ μ’ εξόριζε! Ξύπνησα, κ βλέπω απο πάνωμου ένα λαμπρό φώς, κ μ’ ήφερνε γύρα, κ δυό – τρείς ίσκοι σάν σώματα• στάθη ολίγον, κ αναλήφτη. Έκαμα τον Σταυρόμου κ δόξασα τον Θεόν κ την Βασιλείαν Του. Συλλογίστηκα να ξεμολογηθώ κ να μεταλάβω,κ να φκιάσω κ την διαθήκη μου κ να είμαι έτοιμος κ ώς Χριστιανός κ ώς στρατιώτης άν μου ειπούνε τίποτας δια εξορία, να κάμω την απαραίτησίν μου απο τις ματοκυλισμένες μου αγώνες κ να μείνω απλός πολίτης• κ να εγκλείσω εις την αναφορά μου δεκαπέντε αποδειχτικά των γιατρών οπου λένε οτι δέν μπορώ να είμαι ξεμακρυσμένος ούτε απο γιατρούς ούτε αποσυγύρια του σπιτιούμου• κ ένα βασιλικόν διάταγμα οπού’χω, οπου μου λέγε δια όλα αυτά εγκρίνει κ να μένω πάντοτες εδώ•άν αυτά όλα δέν ισκύσουν, τότε να πεθάνω με όποιον είναι της τύχης μου.
:e040:

Σενέκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 23 Μαρ 2023, 16:07

τα πιο πολλά οράματα ήταν σε εποχές κρίσεων και άγχους, όταν υποτροπίαζαν τα τραύματα, πριν και μετά το 43, το 52, λίγο πριν τη δίωξη

Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 23 Μαρ 2023, 18:40

Σενέκας έγραψε:
23 Μαρ 2023, 10:01
paul25 έγραψε:
23 Μαρ 2023, 09:40

Αυτά είναι γνωστά, ήταν ακραία θρησκόληπτος και προς το τέλος της ζωής του ανέπτυξε ένα είδος τρέλας. Θεωρώ ότι αυτό συνεβει λόγω των πολύ δύσκολων και σκληρών παιδικών του χρόνων η και σε συνδυασμό με μια κληρονομικότητα. Η απάντηση στο ερώτημα σου είναι εύκολη, ο Μακρυγιάννης είναι ο αγαπημένος της Ελληνικης διανόησης, τον έχουν υμνήσει σε ποιήματα και τραγούδια, ποιος από τους πεφωτισμένους θα αποδέχονταν τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχει απορία εδώ, η γνήσια απορία είναι τι του βρήκε η Ελληνικη Διανοηση Ελύτης, Παλαμάς κλπ και τον είχαν να εμπνέονται;
Την ίδια περίοδο με τα απομνημονεύματα γράφτηκε το χειρόγραφο των οραμάτων πάντως, δε μεσολάβησε κάποια περίοδος στην οποία ξαφνικά έχασε τα λογικά του :102: η εκδοχή ότι πρόκειται για ασυναρτησίες τρελού γέροντα είναι μάλλον ο λόγος που παρακίνησε τον Βλαχογιάννη να το θάψει, αλλά δε νομίζω ότι μειώνει την αξία του χειρογράφου, ή του έργου του γενικότερα
Τα απομνημονεύματα τα έγραψε από περίπου 34 χρόνων έως 50 χρόνων που έπαψε. Για τα σημερινά δεδομένα είναι νέος. Όμως, αυτό δεν έχει καμία σχέση. Δεν υπάρχει κάποιος που τρελάθηκε ξαφνικά, τα σημεία ήταν πάντα εκεί, σε πιο μικρό βαθμό, αλλά εκεί. Οι συνθήκες τα εξέθρεψαν και τα γιγαντωσαν. Άλλωστε σου είπα ότι έπαιζε για μένα κληρονομικότητα και κακοποιητικη παιδική ηλικία, από μικρός τα κουβαλά.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Σενέκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 23 Μαρ 2023, 18:56

μου φαίνεται ρηχό να το απορρίψουμε ως παραληρήματα τρελού. Γνώμη μου :smt018

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών