Ουπς - Νεα Lehman Brothers/ 2008 ;

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy
Phorum.gr user: Chilloutbuddy

Re: Ουπς - Νεα Lehman Brothers/ 2008 ;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 06 Απρ 2023, 03:05

Τελικά εκτός από γενικότητες "τα πράματα δεν παν καλά" έχει καταλάβει κανένας σε απλά ελληνικά ποιά είναι η αιτία που θα προκαλέσει παγκόσμια κρίση συγκεκριμένα στις τράπεζες; Και όχι ξέρω γω στις λαχαναγορές ή τη ναυτιλία ή τις τηλεπικοινωνίες;
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. :blm:

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 06 Απρ 2023, 06:32

Chilloutbuddy έγραψε:
06 Απρ 2023, 03:05
Τελικά εκτός από γενικότητες "τα πράματα δεν παν καλά" έχει καταλάβει κανένας σε απλά ελληνικά ποιά είναι η αιτία που θα προκαλέσει παγκόσμια κρίση συγκεκριμένα στις τράπεζες; Και όχι ξέρω γω στις λαχαναγορές ή τη ναυτιλία ή τις τηλεπικοινωνίες;

Η κριση ειναι διπλη, τραπεζικη γιατι οι αυξησεις επιτοκιων μειωνουν τις τιμες των ομολογων στα οποια ειχαν επενδυσει πολλες τραπεζες και νομισματικη γιατι για να καλυφθουν οι καταθετες 100% το δολαριο γινεται κωλοχαρτο.

.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 06 Απρ 2023, 06:44

Αρίστος έγραψε:
06 Απρ 2023, 06:32
Chilloutbuddy έγραψε:
06 Απρ 2023, 03:05

Η κριση ειναι διπλη, τραπεζικη γιατι οι αυξησεις επιτοκιων μειωνουν τις τιμες των ομολογων στα οποια ειχαν επενδυσει πολλες τραπεζες και νομισματικη γιατι για να καλυφθουν οι καταθετες 100% το δολαριο γινεται κωλοχαρτο.

.
Μα το συζητήσαμε για τις τιμές των ομολόγων τόσες φορές. Αν μειώνεται η τιμή που πουλιούνται δεν τα πουλάς, τα κρατάς μέχρι να λήξουν και όταν λήξουν εισπράττεις την πλήρη ονομαστική τιμή. Η μικιμάουςμπανκ που κατέρρευσε δε θυμάμαι τ'όνομά της κατέρρευσε γιατί αναγκάστηκε να τα πουλήσει πρόωρα γιατί της κάμανε μπανκ ραν οι καταθέτες του τεχνολογικού τομέα που αποτελούσε σχεδόν εξ'ολοκλήρου το πορτφόλιο πελατών της. Δεν υπάρχει άλλη τράπεζα που να έχει τέτοιο εξειδικευμένο πορτφόλιο. Που και πάλι από μόνο του αυτό δεν έφτανε για να καταρρεύσει, έπρεπε να συντρέξει και κακοδιαχείρηση ταυτόχρονα, την οποία συζητήσαμε πιό πίσω.
Τα ομόλογα που κρατάνε οι τράπεζες είναι πολύ μικρότερο % του ισολογισμού τους απ'όσο νομίζει ο κόσμος, δε φτάνει από μόνο του για να κάνει παγκόσμια τραπεζική κρίση, αλίμονο αν ήταν τόσο απλό, θα είχαμε 2008 σχεδόν κάθε χρόνο.

Το δολάριο πού το βλέπεις ότι είναι κωλόχαρτο; 0.92 ευρώ, πριν δυό χρόνια τέτοια εποχή ήταν 0.83. Πέρσι τέτοια εποχή ήταν ακριβώς όσο είναι τώρα. Στον πάτο της κρίσης του 2008 ήταν 0.62. Μια χαρά πάει. Κι όταν πέφτει παροδικά πάλι καλό είναι γιατί ανεβάζει τις εξαγωγές τους, αυτή είναι η δουλειά του, πρέπει να ανεβοκατεβαίνει για να απορροφά τους κραδασμούς της οικονομίας. Και όταν πέφτει δεν δημιουργεί τραπεζική κρίση, μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 06 Απρ 2023, 07:01

α) Δεν μπορουν οι τραπεζες να κρατησουν τα ομολογα γιατι οι καταθετες ζητανε τα λεφτα τους πισω και πρεπει να τα ρευστοποιησουν. Ουτε υπαρχει περιπτωση να ανακτησουν την αξια τους σε κοντινο μελλον μιας και FED και ΕΚΤ θα συνεχισουν τις αυξησεις επιτοκιων, οποτε θα χασουν κι αλλο απο την αξια τους τα ομολογα.

β) 600 ΔΙΣ ειναι η πρωτη αποτιμηση του χρηματος που πρεπει να τυπωσει η FED για να καλυψει ολους τους καταθετες κι αυτο ειναι μονο η αρχη, αν αρχισουν να βαρανε κανονι και αλλες τραπεζες θα χρειαστουν τρις.

.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 06 Απρ 2023, 07:23

Αρίστος έγραψε:
06 Απρ 2023, 07:01
α) Δεν μπορουν οι τραπεζες να κρατησουν τα ομολογα γιατι οι καταθετες ζητανε τα λεφτα τους πισω και πρεπει να τα ρευστοποιησουν. Ουτε υπαρχει περιπτωση να ανακτησουν την αξια τους σε κοντινο μελλον μιας και FED και ΕΚΤ θα συνεχισουν τις αυξησεις επιτοκιων, οποτε θα χασουν κι αλλο απο την αξια τους τα ομολογα.

β) 600 ΔΙΣ ειναι η πρωτη αποτιμηση του χρηματος που πρεπει να τυπωσει η FED για να καλυψει ολους τους καταθετες κι αυτο ειναι μονο η αρχη, αν αρχισουν να βαρανε κανονι και αλλες τραπεζες θα χρειαστουν τρις.

.
Μα αυτό λέμε ρε συ, ότι πρώτα πρέπει να βαρέσουν κανόνι οι τράπεζες. Ε δε βαράνε, και δε μου έχεις δώσει ένα λόγο για τον οποίο θα αρχίσουν να βαράνε ξαφνικά.

Στο α) που λές, πού το είδες ότι οι καταθέτες ζητάνε τα λεφτά τους πίσω; Εγώ δεν τα ζητάω ας πούμε ούτε κανένας άλλος που ξέρω, πόσοι τα ζητάνε και πόσα ζητάνε;

Για την αύξηση των τιμών των ομολόγων στην αγορά το είπαμε περίπου 6 φορές: δε χρειάζεται να ανέβει για να μη χρεοκοπήσει μια τράπεζα. Απλά δεν τα πουλάει και τα κρατάει μέχρι να λήξουν.

Για να μην πάρεις τα λεφτά σου από κρατικό ομόλογο που έληξε πρέπει να χρεοκοπησει το κράτος. Βλέπεις κάπου να χρεοκοπεί η Αμερική και δεν το βλέπω εγώ;

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 06 Απρ 2023, 08:06

Για τα μπανκ ραν να σου πώ πώς το έχω καταλάβει εγώ, αν κάνω λάθος διορθώστε με.
Άνθρωπος είμαι, μπορεί να κάνω λάθος.

Σε εντελώς μπακάλικους όρους για λόγους απλοποίησης:

Πες ότι υπάρχει 1 τρις σε καταθέσεις στις τράπεζες μιας χώρας.
Όπως ξέρουμε όλοι οι τράπεζες δεν κρατάνε τόσα μετρητά, κρατάνε πες ένα 3 με 5%.
Και πες πανικοβάλλονται ξαφνικά όλοι οι καταθέτες, αποφασίζουν ότι δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες πχια, και θέλουν όλοι μαζί ταυτόχρονα όλα τα λεφτά τους μετρητά εδώ και τώρα. 1 τρις εδώ και τώρα, βρές το και δώστο μου να το πάρω σπίτι.
Και επειδή οι τράπεζες δεν τα έχουν σε μετρητά, πες αποφασίζει η κεντρική να τα τυπώσει και να τα δώσει στις τράπεζες να πληρώσουν τους καταθέτες.
Πώς τα δίνει; Χαρισμένα; Τα γράφει η τράπεζα σε ειδικό λογαριασμό με όνομα "δωρεές 1 τρις υπέρ τραπεζων, ευχαριστούμε πολύ!";
Όχι, τους τα δανείζει με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Περνάει λοιπόν ο καιρός και οι καταθέτες κάθονται στην κουζίνα και κοιτάνε στο τραπέζι το 1 τρις που σηκώσανε σε μετρητά.
Στο μεταξύ οι τράπεζά τους δεν χρεοκόπησε, και κάθονται και λένε Παναγία μου τι μαλακία έκανα, πού θα το βάλω τώρα το μασούρι; α μπούνε κλέφτες στο σπίτι και πάει η προίκα της κόρης μου.
Και κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα βάζουν το μασούρι στο πορτμπαγκάζ και το πάνε πίσω στην τράπεζα.
Το παίρνει η τράπεζα, το δίνει πίσω στην κεντρική που το χρωστάει, και κλείνει ο κύκλος.
Πρώτα επεκτάθηκε το χρήμα και μετά συρρικνώθηκε.
Ούτε χάθηκε αγοραστική δύναμη λόγω τυπώματος, ούτε πληθωρισμός έγινε ούτε καταστράφηκαν οι τράπεζες.
Γιατί για να γίνει "κουρελόχαρτο το νόμισμα" όπως λες πρέπει το χρήμα αυτό να κυκλοφορήσει στην οικονομία, να δαπανηθεί στην κατανάλωση και να πιέσει τις τιμές των αγαθών προς τα πάνω.
Αυτό όμως δεν καταναλώθηκε, στο τραπέζι της κουζίνας καθότανε, και οι άνθρωποι απλά τρώγανε τα ποσά που χρειάζονταν για να κάνουν τις ίδιες πληρωμές που κάνανε πάντα.

Άλλο καπέλο όταν η Κεντρική πάρει απόφαση να τυπώσει για να γίνει καταναλωτικά δάνεια για να τονωθεί η κατανάλωση και άρα το ΑΕΠ και άρα οι τζίροι/επενδύσεις/απασχόληση, και άλλο καπέλο όταν τυπώνει για να αντικαταστήσει προσωρινά τα μετρητά που τράβηξαν οι καταθέτες χωρίς σκοπό να τα δαπανήσουν.
Το πρώτο μπορεί να δημιουργήσει άνοδο των τιμών, το δεύτερο όχι.

Έτσι είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί το σύστημα στη θεωρία.

Στην πράξη οι καταθέτες συνήθως δεν πανικοβάλλονται χωρίς λόγο, κάπου υπάρχει και καπνός και φωτιά.
Όποτε έχει συμβεί αυτό η ιστορία μας λέει ότι και κάτι άλλο εξαιρετικά δυσμενές συνέβαινε παράλληλα το οποίο καταστρέφει την πραγματική οικονομία, και το είδαν οι καταθέτες και τους θορύβησε.
Και είναι αυτό το κάτι άλλο που δημιουργεί την κρίση, όχι ο πανικός των καταθετών από μόνος του.

Το 2008 το κάτι άλλο που μας γάμησε ασάλιωτα ήταν ότι τα κράτη και οι εποπτικές αρχές είχαν χάσει εντελώς τον έλεγχο των τραπεζών και τις άφησαν να δανείζουν ανεξέλεγκτα μυθικά ποσά σε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν ποτέ καμμία ελπίδα να τα ξεπληρώσουν.
Και πάνω σε αυτά τα ποσά είχε βασιστεί πλασματικά κάμποση από την άνοδο της οικονομίας, αλλά ήταν τελικά πύργος από τραπουλόχαρτα, γιατί αυτά τα δάνεια έφτασε κάποια στιγμή που απλά δεν αποπληρώνονταν, γιατί δεν είχαν εξ αρχής ελπίδα να αποπληρωθούν.
Και τότε έγινε φανερό ότι ο ισολογισμός των τραπεζών ήταν επίσης πλασματικός, και έγινε το χάος που έγινε.

Αυτός ήταν ο λόγος της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης το 2008.
Το 2023 ποιός είναι ο λόγος;

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 06 Απρ 2023, 08:23

Chilloutbuddy έγραψε:
06 Απρ 2023, 07:23
Αρίστος έγραψε:
06 Απρ 2023, 07:01

.
Μα αυτό λέμε ρε συ, ότι πρώτα πρέπει να βαρέσουν κανόνι οι τράπεζες. Ε δε βαράνε, και δε μου έχεις δώσει ένα λόγο για τον οποίο θα αρχίσουν να βαράνε ξαφνικά.

Στο α) που λές, πού το είδες ότι οι καταθέτες ζητάνε τα λεφτά τους πίσω; Εγώ δεν τα ζητάω ας πούμε ούτε κανένας άλλος που ξέρω, πόσοι τα ζητάνε και πόσα ζητάνε;

Για την αύξηση των τιμών των ομολόγων στην αγορά το είπαμε περίπου 6 φορές: δε χρειάζεται να ανέβει για να μη χρεοκοπήσει μια τράπεζα. Απλά δεν τα πουλάει και τα κρατάει μέχρι να λήξουν.

Για να μην πάρεις τα λεφτά σου από κρατικό ομόλογο που έληξε πρέπει να χρεοκοπησει το κράτος. Βλέπεις κάπου να χρεοκοπεί η Αμερική και δεν το βλέπω εγώ;

Ποιος ειπε οτι αγοραζαν αμερικανικα ομολογα, αγοραζαν ομολογα καθε χωρας που τους φαινοταν ευκαιρια.

Τωρα συνηθως τα ομολογα ειναι δεκαετη, δεν εχουν το περιθωριο να περιμενουν τοσα χρονια οταν οι καταθετες ζητανε τα λεφτα τους.

Εσυ δεν ζητας τα λεφτα σου αλλα μεγαλοι επενδυτες που βλεπουν πως οι τραπεζες εχουν επενδυσει τα ωραια τους λεφτα σε ομολογα που εχασαν την αξια τους, θελουν να προλαβουν να τα σηκωσουν.

.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 06 Απρ 2023, 08:28

Chilloutbuddy έγραψε:
06 Απρ 2023, 08:06

Αυτός ήταν ο λόγος της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης το 2008.
Το 2023 ποιός είναι ο λόγος;

Η μαζικη επενδυση των τραπεζων σε ομολογα που καποια στιγμη ειχαν φτασει σε αρνητικα επιτοκια.

Τωρα που αυτα με τις διαδοχικες αυξησεις επιτοκιων εχασαν την αξια τους, το μυριζονται οι μεγαλοκαταθετες και λενε θελω να σηκωσω τα λεφτα μου.

.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 06 Απρ 2023, 08:43

Άλλη μια φορά: πού το βλέπεις ότι θέλουν να σηκώσουν τα λεφτά τους;
Μη μου δείξεις άρθρα και λόγια, δεν πιστεύω κανέναν, δείξε μου στατιστικά, δείκτες, τι έχεις δει; Μειώνονται οι καταθέσεις στο σύνολό τους; δε μπορεί, κάποιος δείκτης θα υπάρχει να δούμε κι εμείς αν είναι αλήθεια ή όχι.

Αν δε χρεοκόπησε η Αμερική ποιά χώρα χρεοκόπησε για να χάσουν τα λεφτά τους από κρατικά ομόλογα;

Και το σεντόνι που έγραψα πού είναι λάθος; Γιατί το σεντόνι λέει ότι και να θέλουν να σηκώσουν λεφτά μπορεί να μην είναι πρόβλημα καν.

Άβαταρ μέλους
foscilis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 06 Απρ 2023, 09:06

Εγω δε θελω να σηκωσω τιποτα.

Άβαταρ μέλους
GoBzi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoBzi » 06 Απρ 2023, 09:07

Chilloutbuddy έγραψε:
06 Απρ 2023, 08:43
Και το σεντόνι που έγραψα πού είναι λάθος; Γιατί το σεντόνι λέει ότι και να θέλουν να σηκώσουν λεφτά μπορεί να μην είναι πρόβλημα καν.
Το λάθος που έκανες στο σεντόνι είναι ότι κανένας δεν θα πάρει τα λεφτά του να τα πάει σπίτι. Δεν μιλάμε για ψίχουλα, όπως αυτά που είχε ο μέσος Έλληνας το 2008, αλλά για εκατομμύρια. Συνήθως, εάν η πρόσβαση στα λεφτά είναι άμεσα απαραίτητη (πχ μισθοδοσία) τα πάνε σε άλλη (ασφαλή) τράπεζα, αλλιώς αγοράζουν απευθείας ομόλογα.

Σε περίπτωση bank run, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα λεφτά δεν θα επιστρέψουν στην τράπεζα.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 06 Απρ 2023, 09:17

GoBzi έγραψε:
06 Απρ 2023, 09:07
Chilloutbuddy έγραψε:
06 Απρ 2023, 08:43
Το λάθος που έκανες στο σεντόνι είναι ότι κανένας δεν θα πάρει τα λεφτά του να τα πάει σπίτι. Δεν μιλάμε για ψίχουλα, όπως αυτά που είχε ο μέσος Έλληνας το 2008, αλλά για εκατομμύρια. Συνήθως, εάν η πρόσβαση στα λεφτά είναι άμεσα απαραίτητη (πχ μισθοδοσία) τα πάνε σε άλλη (ασφαλή) τράπεζα, αλλιώς αγοράζουν απευθείας ομόλογα.

Σε περίπτωση bank run, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα λεφτά δεν θα επιστρέψουν στην τράπεζα.
Οκ. Σχήμα λόγου είναι ότι "τα πάνε στο σπίτι", είπα ότι είναι μπακάλικο παράδειγμα αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ.

Το σημαντικό είναι ότι α) όπου και να τα πήγαν πάντως δεν τα σήκωσαν για να τα καταναλώσουν, άρα και να τυπώσει μια κεντρική για να τα αντικαταστήσει αυτό δεν καταστρέφει την αξία του χρήματος. Και ότι β) η τράπεζα απ΄την οποία τα σήκωσαν δεν καταστράφηκε ούτε χρεοκόπησε, οπότε όπου και να τα πήγαν το πιθανότερο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα τα επιστρέψουν για τους ίδιους λόγους που τα κατάθεσαν εκεί αρχικά. Στην ίδια τράπεζα ή τη διπλανή, πάντως θα επιστρέψουν στο σύστημα, άρα πού είναι το πρόβλημα;

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 06 Απρ 2023, 09:37

Κανένα δείκτη έχουμε για τις καταθέσεις που ζητάνε όλοι πίσω ξαφνικά;
Σοβαρά τώρα ψάχνω και δε βρίσκω, για Ελλάδα ξέρω που να το βρώ, για αλλού όχι.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 06 Απρ 2023, 09:40

foscilis έγραψε:
06 Απρ 2023, 09:06
Εγω δε θελω να σηκωσω τιποτα.

Μιλαμε γι' αυτους που εχουν καταθεσεις εκατομμυριων ακριβως σε τραπεζες που εχουν επενδυσει το μεγαλυτερο μερος των αποθεματων τους σε ομολογα.

.

Άβαταρ μέλους
vantono
Phorum.gr user: vantono

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vantono » 06 Απρ 2023, 09:42

Ακόμα χαίρεται ο μεσος παραπχορουμίτης που σιχαινεται τις πληρωμές με κάρτα επειδη παρακολουθουν οι μασόνοι τις συναλλαγές του και δεν μπορει να φοροδιαφύγει, για την επικείμενη γκατέρεφση τω ντραπεζώνε?

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών