Καταρχάς, αν είναι πιστοί τότε σίγουρα θα πρέπει να πιστεύουν και στην μεταθάνατον ζωή. Αλλιώς δεν είναι πιστοί, απλά καταχωρισμένοι ως Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι κλπ. Καθαρά θέμα ορισμού είναι, καταλαβαίνω τι λες.hellegennes έγραψε: ↑11 Απρ 2023, 13:48Τουναντίον, στην Αγγλία σημαντικό ποσοστό των πιστών δεν πιστεύει όντως στην μετά θάνατον ζωή (ένα 30% σύμφωνα με την ίδια έρευνα). Δεν υπάρχουν νεοφώτιστοι άθεοι. Μάλιστα τα ποσοστά αθεΐας ανεβαίνουν κατακόρυφα μετά την ηλικία των 25 με αποκορύφωμα τα 60.Bic έγραψε: ↑11 Απρ 2023, 13:40Μιλάς για Αγγλία όμως, όπου υπάρχει ένας πολιτισμικός αχταρμάς και γίνεται χαμός από ανατολίτικης και ασιατικής προέλευσης άτομα. Κι εκεί δεν ξέρω, ο "νεοφώτιστος" άθεος κατά πόσο έχει απορρίψει όλες τις παραδόσεις της κουλτούρας του.hellegennes έγραψε: ↑11 Απρ 2023, 13:31
Δεν είναι παράξενο. Υπάρχουν άθρησκοι που πιστεύουν σε μετενσαρκώσεις και μετά θάνατον ζωή και γενικά μια αόριστη συνέχιση, το οποίο είναι πολύ πιο εγγενής ανάγκη της ανθρώπινης ψυχολογίας από τις θρησκείες, γιατί η σκέψη ότι κάποια στιγμή θα πάψουμε να υπάρχουμε για πάντα είναι εξαιρετικά τρομακτική. Ακόμα και την στιγμή αυτήν που το γράφω νιώθω μια πολύ άσχημη γεύση στο στόμα μου, παρότι δεν φοβάμαι τον θάνατο σαν ιδέα.
Ας πούμε, στην Αγγλία, το 27% πιστεύει στον Θεό, αλλά το 33% πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή. Από τους μη θρήσκους που πιστεύουν σ' αυτό, το 30% πιστεύει στην μετενσάρκωση, το 30% πιστεύει ότι υπάρχει κάτι αλλά δεν ξέρει τι και ένα 10% πιστεύει στην κόλαση/παράδεισο ή ένα μέρος όπου υπάρχουν ως πνεύματα (τα υπόλοιπα ποσοστά είναι φαντάσματα, ζωή σε άλλο μέρος και διάφορες βλακείες).
Αυτά είναι από τις πιο πρόσφατες μελέτες του Yougov (2020-2021)
Για Ελλάδα μιλούσαμε.
Για τους δε "νεοφώτιστους" Ασιάτες που είπα, εννοούσα πχ τον Ινδό που προέρχεται από μια ινδουϊστική οικογένεια αλλά έπαψε να πιστεύει, τον αντίστοιχο Κινέζο Βουδιστή, τον Σύριο Μουσουλμάνο κλπ.
Και ξαναλέω βέβαια, για Ελλάδα δεν ξέρουμε τι ισχύει, έτσι;