Αμα ξεραμε δεν θα ηταν Θεος

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
Αμα ξεραμε δεν θα ηταν Θεος
Κι εγώ άθρησκος είμαι και έχω -ομοίως- διαβάσει πολλές φορές την Κ. Διαθήκη. Διαφωνώ, ωστόσο, με το «Ο Θεός δεν είναι εκεί.»
Που αλλού είναι, να πάμε να το ζητήσουμε εκεί; Γιατί όσες φορές ζητήσαμε, όχι μόνο δεν μας δόθηκε, αλλά είχαμε και σημαντικές απώλειες.ik_90 έγραψε: ↑17 Απρ 2023, 14:28Κι εγώ άθρησκος είμαι και έχω -ομοίως- διαβάσει πολλές φορές την Κ. Διαθήκη. Διαφωνώ, ωστόσο, με το «Ο Θεός δεν είναι εκεί.»
Αν τις διαβάσεις με τρόπο κυριολεκτικό, προφανώς και δεν είναι εκεί. Αλλά διαβάζονται πολύ περισσότερο με την καρδιά, από ό,τι με το μυαλό.
Πως μπορείς να πεις, για παράδειγμα, ότι το Ζητάτε και θα σας δοθεί, ψάχνετε και θα βρείτε, χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοιχτεί. Γιατί όποιος ζητάει λαβαίνει κι όποιος ψάχνει βρίσκει κι όποιος χτυπά του ανοίγεται. ή το Αν έχετε πίστη σαν τον μικρό σπόρο του σιναπιού, θά πείτε στο βουνό, Μετατοπίσου από δω εκεί, και θα μετακινηθεί και τίποτα δεν θα είναι αδύνατο σε σας. δεν σου δείχνουν ότι ο Θεός είναι εκεί;
Απλά ο Θεός δεν είναι μόνον εκεί. Είναι και αλλού
Μέσα σου είναι. Απλά, αν είναι να τρολάρεις, σε παρακαλώ να το κάνεις με κάποιον άλλον. Σε τέτοια θέματα θέλω να μιλάω μόνο σοβαρά.
Εγώ που θα δηλώσω χριστιανή ορθόδοξη σε οποιοδήποτε σχετικό γκάλοπ ή δημοψήφισμα (και δεν εννοώ στο πχόρουμ) έχω ασχοληθεί περισσότερο με κοσμογονία, συμβολισμούς, μύθους (και τις παραλλαγές τους) τόσο στην αρχαία ελληνική/πολυθεϊστική όσο σε άλλες θρησκείες.Blackdog έγραψε: ↑17 Απρ 2023, 14:16Εγω απ την αλλη τις εχω μελετησει αρκετα ως χριστιανος.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑17 Απρ 2023, 14:12Η αλήθεια είναι ότι είμαι τέρμα άσχετη από τις γραφές. Περισσότερο έχουν εντρυφήσει σε αυτές οι άθεοι ή περίπου, στο θέμα. Χρόνια τώρα.Blackdog έγραψε: ↑17 Απρ 2023, 13:58
Καλο θα ηταν εδω να αναφερουμε οτι η ιστορια της μοιχαλιδας ειναι προσθηκη του 4ου αι και δεν υπηρχε στο αρχικο κειμενο.
There is now a broad academic consensus that the passage is a later interpolation added after the earliest known manuscripts of the Gospel of John. Although it is included in most modern translations (one notable exception being the New World Translation of the Holy Scriptures) it is typically noted as a later interpolation, as it is by Novum Testamentum Graece NA28. This has been the view of "most NT scholars, including most evangelical NT scholars, for well over a century" (written in 2009).[3] The passage appears to have been included in some texts by the 4th century, and became generally accepted by the 5th century.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jesus_and ... n_adultery
Οποτε προσωπικα δεν ξερω κατα ποσο αξιζει να αναλυεται σε τετοιο βαθμο. Μπορει καλλιστα να εξυπηρετει κοινωνικες αναγκες της εποχης εκεινης.
Ισως ειμαι η μοναδικη περιπτωση που διαβαζοντας τες εγινα αθρησκος.
Αποφασισα οτι ο Θεος δεν ειναι εκει.
Καλώς. Αυτά είναι εσωτερικά ζητήματα, Καρολίνα, άρα -πάνω από όλα- προσωπικά. Οπότε είναι θέμα του καθενός να βρει την άκρη, αν έχει θέληση και αν πιστεύει ότι υπάρχει κιόλας άκρη.
Σε αυτο εχεις δικιο. Ουσιαστικα αυτα διαβασα αρχικα και μπηκα στην διαδικασια. Απογοητευτηκα μετα απ τις παρεμβασεις που διαπιστωσα στο κειμενο, αλλα και απ το ιστορικο-κοινωνικο-πολιτικο πλαισιο το οποιο επηρεασε πολυ την θεολογια του χριστιανισμου.ik_90 έγραψε: ↑17 Απρ 2023, 14:28Κι εγώ άθρησκος είμαι και έχω -ομοίως- διαβάσει πολλές φορές την Κ. Διαθήκη. Διαφωνώ, ωστόσο, με το «Ο Θεός δεν είναι εκεί.»
Αν τις διαβάσεις με τρόπο κυριολεκτικό, προφανώς και δεν είναι εκεί. Αλλά διαβάζονται πολύ περισσότερο με την καρδιά, από ό,τι με το μυαλό.
Πως μπορείς να πεις, για παράδειγμα, ότι το Ζητάτε και θα σας δοθεί, ψάχνετε και θα βρείτε, χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοιχτεί. Γιατί όποιος ζητάει λαβαίνει κι όποιος ψάχνει βρίσκει κι όποιος χτυπά του ανοίγεται. ή το Αν έχετε πίστη σαν τον μικρό σπόρο του σιναπιού, θά πείτε στο βουνό, Μετατοπίσου από δω εκεί, και θα μετακινηθεί και τίποτα δεν θα είναι αδύνατο σε σας. δεν σου δείχνουν ότι ο Θεός είναι εκεί;
Απλά ο Θεός δεν είναι μόνον εκεί. Είναι και αλλού
Στην δικη μου περιπτωση, ειπα να μην τον ξαναενοχλησω και να δω τι μπορω να κανω μονος μου.
Ε και; Οι "ιδρυτές" της όποιας κοσμοθεωρίας θρησκευτικής ή άλλης, δίνουν απλώς το στίγμα/δρόμο.
Κάπου έχεις μπλέξει το θείο με το "καλάθι του νοικοκυριού". Και δεν είσαι η μόνη.
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, κάπως έτσι το βλέπω και εγώ (έχω κόψει τις πολλές επαφές βέβαια εδώ και χρόνια).
Κοίτα, προσωπική άποψη είναι ότι σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, άρα είναι λάθος εξαρχής να στηθεί ένα δόγμα, γιατί αυτό θα σκοπεύει σε μια συνεχή, άχαρη απολογητική. Τόσο οι επικριτές όσο και οι απολογητές δε, πάντα πιάνονται από θέματα τελείως ανούσια, όπως πχ αν ήταν ο Ιωάννης που έγραψε το Ευαγγέλιο είναι ο ίδιος με αυτόν που έγραψε την Αποκάλυψη (ένα τελείως τυχαίο παράδειγμα).Blackdog έγραψε: ↑17 Απρ 2023, 14:47Σε αυτο εχεις δικιο. Ουσιαστικα αυτα διαβασα αρχικα και μπηκα στην διαδικασια. Απογοητευτηκα μετα απ τις παρεμβασεις που διαπιστωσα στο κειμενο, αλλα και απ το ιστορικο-κοινωνικο-πολιτικο πλαισιο το οποιο επηρεασε πολυ την θεολογια του χριστιανισμου.
Κυριως ομως απογοητευτικα απ την απολογητικη, αλλα και τις ερμηνειες που δινονταν απ τους κατα καιρους "πατερες". Εκει, οσο αφορα το θεολογικο κομματι και συγγνωμη για το πιθανον απρεπες σχολιο, αυτο που καταλαβα ειναι οτι για να δικαιολογηθουν τα αδικαιολογητα καποιοι βγαλαν απ τον κωλο τους ερμηνειες και τις εκαναν δογμα.
Τελικα αυτο που εχουμε σημερα, πιστευω οτι εχει ελαχιστη σχεση με τις προθεσεις του ιδρυτη.
Δεν ειμαστε μακρυα στον τροπο σκεψης.ik_90 έγραψε: ↑17 Απρ 2023, 15:12Κοίτα, προσωπική άποψη είναι ότι σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, άρα είναι λάθος εξαρχής να στηθεί ένα δόγμα, γιατί αυτό θα σκοπεύει σε μια συνεχή, άχαρη απολογητική. Τόσο οι επικριτές όσο και οι απολογητές δε, πάντα πιάνονται από θέματα τελείως ανούσια, όπως πχ αν ήταν ο Ιωάννης που έγραψε το Ευαγγέλιο είναι ο ίδιος με αυτόν που έγραψε την Αποκάλυψη (ένα τελείως τυχαίο παράδειγμα).Blackdog έγραψε: ↑17 Απρ 2023, 14:47Σε αυτο εχεις δικιο. Ουσιαστικα αυτα διαβασα αρχικα και μπηκα στην διαδικασια. Απογοητευτηκα μετα απ τις παρεμβασεις που διαπιστωσα στο κειμενο, αλλα και απ το ιστορικο-κοινωνικο-πολιτικο πλαισιο το οποιο επηρεασε πολυ την θεολογια του χριστιανισμου.
Κυριως ομως απογοητευτικα απ την απολογητικη, αλλα και τις ερμηνειες που δινονταν απ τους κατα καιρους "πατερες". Εκει, οσο αφορα το θεολογικο κομματι και συγγνωμη για το πιθανον απρεπες σχολιο, αυτο που καταλαβα ειναι οτι για να δικαιολογηθουν τα αδικαιολογητα καποιοι βγαλαν απ τον κωλο τους ερμηνειες και τις εκαναν δογμα.
Τελικα αυτο που εχουμε σημερα, πιστευω οτι εχει ελαχιστη σχεση με τις προθεσεις του ιδρυτη.
Αυτά που έχουν σημασία στα ιερά βιβλία είναι τα «μαργαριτάρια» που μπορείς να αλιεύσεις. Και υπάρχουν (θεωρώ) σε πολλά ιερά βιβλία και άλλων θρησκειών επίσης. Και είναι αυτό που δεν θα κουραστώ να το γράφω, ξανά και ξανά: τα συγκεκριμένα θέματα δεν προσεγγίζονται με τη λογική, παρά μόνο υπερβατικά. Βιώνονται, δεν εξηγούνται.
Αυτά πιστεύω, πάνω κάτω.