Προσωπικώς το βλέπω πολύ θετικό.
Σκάκι: Μπαίνει ως επιπλέον μάθημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά
Re: Σκάκι: Μπαίνει ως επιπλέον μάθημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.
-
- Phorum.gr user: πατησιωτης
Το σκάκι θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο που έπαιζε παλιά στα σχολεία η Ευκλείδειος Γεωμετρία.
Στην εποχή μου η αξία του καλού μαθητή μετρείτο από το πόσες και πόσο δύσκολες ασκήσεις Γεωμετρίας μπορούσε να λύσει.
Αλλά συμφωνώ με όσους είπαν ότι τα ελληνικά σχολεία πια έχουν περάσει τη γραμμή της αντιστρέψιμης παρακμής.Το κάθε παιδί που θέλει να προοδεύσει ας κοιτάξει μόνο του τον εαυτό του,περίπτωση να υπάρξει μαζικό σχολείο πραγματικής μόρφωσης με αυτούς τους καθηγητές και αυτή τη νοοτροπία κοινωνίας και γονέων δεν υπάρχει.

Αλλά συμφωνώ με όσους είπαν ότι τα ελληνικά σχολεία πια έχουν περάσει τη γραμμή της αντιστρέψιμης παρακμής.Το κάθε παιδί που θέλει να προοδεύσει ας κοιτάξει μόνο του τον εαυτό του,περίπτωση να υπάρξει μαζικό σχολείο πραγματικής μόρφωσης με αυτούς τους καθηγητές και αυτή τη νοοτροπία κοινωνίας και γονέων δεν υπάρχει.
Ναι, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα πρωταθλητισμού (βαθμολογίας).πατησιωτης έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 13:53Το σκάκι θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο που έπαιζε παλιά στα σχολεία η Ευκλείδειος Γεωμετρία.Στην εποχή μου η αξία του καλού μαθητή μετρείτο από το πόσες και πόσο δύσκολες ασκήσεις Γεωμετρίας μπορούσε να λύσει.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Επ' ευκαιρία, ο όρος "παγκόσμια σκακιέρα" σας λέει κάτι;
Ή θεωρείτε ότι όσοι τον χρησιμοποιούν ξέρουν καλό σκάκι... ή είναι αρχαιόπληκτοι;
Ή θεωρείτε ότι όσοι τον χρησιμοποιούν ξέρουν καλό σκάκι... ή είναι αρχαιόπληκτοι;

Η ελπίδα είναι παγίδα.
- Dwarven Blacksmith
Ή θεωρούν ότι οι λευκοί παίζουν πρώτοι.

Και το μπαρμπούτι πρέπει να μπει. Για να μάθει το παιδί να συγκρατιέται, να παίζει για το κέφι του και να μην παρασύρεται στο να ρεφάρει, και είναι τουμπεκής και συντηρητικός.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
Προς το παρόν πάντως από μαύρους βασιλιάδες και βασίλισσες που την είδαν άσπροι, άλλο τίποτα.
Πράγμα που δεν παρατηρείται στα άσπρα πιόνια.
Πιθανό συμπέρασμα: Aν δεν υπήρχαν τα άσπρα πιόνια, δεν θα υπήρχε και το σκάκι.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- έργο_μακέτο
- Phorum.gr user: έργο μακέτο
Ωραία κίνηση.
- Have you been to Samos ?
- Yes, I was one of the first.
- No, you have not been to Samos!
- Yes I have!
- Look, you are not here today to insult me.
- Yes I have!
H διαφορά είναι οτι οι ασκήσεις γεωμετρίας μπορούν να λύσουν προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Στο σκάκι απλά στίβεις το μυαλό σου για να κερδίσεις τον αντίπαλο, χωρίς να παράγαγεις κάποιο αξιοποιήσιμο αποτέλεσμα.πατησιωτης έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 13:53Το σκάκι θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο που έπαιζε παλιά στα σχολεία η Ευκλείδειος Γεωμετρία.Στην εποχή μου η αξία του καλού μαθητή μετρείτο από το πόσες και πόσο δύσκολες ασκήσεις Γεωμετρίας μπορούσε να λύσει.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mao mao την 23 Απρ 2023, 14:24, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- έργο_μακέτο
- Phorum.gr user: έργο μακέτο
Στόχος πρέπει να είναι το να παραχθούν εφυή και εργατικά κινεζάκια. Όχι βαρεμένα και αποπροσανατολισμένα αμερικανάκια.
- Have you been to Samos ?
- Yes I have!
- Yes I have!
- Dante Alighieri
Μα κι αυτά που έγραψες δεν περιέχουν κάποια ανάλυση. Αξιώματα είναι.hellegennes έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 13:23Πρώτον αυτή η ατάκα είναι δική μου. Δεύτερον, είναι πολύ λίγη από μόνη της. Χωρίς ανάλυση είναι ανούσια στην συζήτηση.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 13:21Καμμία σχέση.hellegennes έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 13:19
Δεν υπάρχει κάτι που να μην ορίζεται από την τύχη. Καταλαβαίνω την σύνδεση με τα ζάρια και τα χαρτιά γιατί οι κινήσεις στο σκάκι είναι προκαθορισμένες. Σωστότερο είναι να πεις ότι η τύχη δεν παίζει ρόλο στο gameplay ή αν θες δεν είναι κομμάτι των κανόνων, όχι ότι δεν παίζει ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού.
Απ' αυτήν την άποψη το σκάκι δεν σου διδάσκει τίποτα για τον πραγματικό κόσμο γιατί τίποτα στον πραγματικό κόσμο δεν διαδραματίζεται μέσα από ένα προκαθορισμένο σετ κανόνων.
Απ' αυτήν την άποψη είναι μακράν πιο διδακτικό το τάβλι, γιατί είναι σημαντικότερο να διδάσκεσαι πώς να ανταπεξέρχεσαι σε γυρίσματα της τύχης (ευελιξία απέναντι σε απρόοπτα) και να αποδέχεσαι ότι εξαιτίας της μπορεί να χάσεις, όσο καλός κι αν είσαι (ταπεινότητα) ή να κερδίσεις ακόμα κι αν δεν είσαι ο καλύτερος (να μην νιώθεις απογοήτευση και απελπισία συγκρίνοντας τις ικανότητές σου με άλλων, που θεωρείς καλύτερους).
Δεν υπάρχει κάτι που να μην ορίζεται από την τύχη.
το σκάκι δεν σου διδάσκει τίποτα για τον πραγματικό κόσμο
τίποτα στον πραγματικό κόσμο δεν διαδραματίζεται μέσα από ένα προκαθορισμένο σετ κανόνων
Είναι συζητήσιμα και τα τρία και δεν βλέπω να ισχύουν.
Σε αυτό όμως συμφωνώ
Τέλος πάντων δεν το βρίσκω καλή ιδέα να μπει το σκάκι στα σχολεία.Απ' αυτήν την άποψη είναι μακράν πιο διδακτικό το τάβλι, γιατί είναι σημαντικότερο να διδάσκεσαι πώς να ανταπεξέρχεσαι σε γυρίσματα της τύχης (ευελιξία απέναντι σε απρόοπτα) και να αποδέχεσαι ότι εξαιτίας της μπορεί να χάσεις, όσο καλός κι αν είσαι (ταπεινότητα) ή να κερδίσεις ακόμα κι αν δεν είσαι ο καλύτερος (να μην νιώθεις απογοήτευση και απελπισία συγκρίνοντας τις ικανότητές σου με άλλων, που θεωρείς καλύτερους).
Hec est vipera versa in viscera genitricis
- Dwarven Blacksmith
Go θα ήταν καλύτερο.έργο_μακέτο έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 14:24Στόχος πρέπει να είναι το να παραχθούν εφυή και εργατικά κινεζάκια. Όχι βαρεμένα και αποπροσανατολισμένα αμερικανάκια.

Ξέρω ότι υπάρχει και σε τραγούδι αλλά το προτιμώ στην πρώτη του εκδοχή και όχι ταυτισμένο με κάποια σειρά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- EKPLIKTIKOS
Ε να βασίζονται στις δυνάμεις τους, στην προετοιμασία που έχουν κάνει κτλ. Γιατί το σκάκι είναι πάνω απ όλα εξάσκηση και μελέτη. Κάπως σαν το σχολείο. Κανένα θαύμα της τύχης δε θα σε βοηθήσει να περάσεις στη σχολή που επιθυμείς, μόνον η σκληρή δουλειάpaul25 έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 13:12Α μπα? Τι διδάσκει δηλαδή; Τι λέει ο Σιαπέρας;EKPLIKTIKOS έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 12:45Είναι μια θεωρητικά εξαιρετική ιδέα που όμως θα στραβωσει στις λεπτομέρειες. ΕΕΠ Ο συγχωρεμενος ο Σιαπερας στο εξαιρετικό του εγχειρίδιο (το σκακι, πρώτος τομος) εξετάζει το θέμα και μάλιστα προτείνει τη διδασκαλία του σκακιού στο σχολείο για διάφορους λόγους, ο βασικός είναι να μάθει στα παιδιά να απαρνηθουν όλα αυτά που λέει πως συνδέονται με την ελληνική νοοτροπία (αν έχεις τύχη διάβαινε...). Φοβάμαι πως είναι λίγο αργά πλέον. Το σκάκι είναι πολύ αρχαίο παιχνίδι σε όλα του ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Δημοτικα ανοιχτα σημερα
από Space_Passenger » 25 Ιουν 2024, 10:48 » σε Κοινωνικά θέματα - 13 Απαντήσεις
- 284 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Καπετάν Μιχάλης
25 Ιουν 2024, 11:37
-
-
- 1 Απαντήσεις
- 365 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Unicex
08 Ιαν 2025, 01:29
-
-
Νέα δημοσίευση Γράψτε την ιστορία της σχέσης σας με το σκάκι.
από Έκτωρ Φοίνιξ » 28 Φεβ 2025, 23:59 » σε Παιχνίδια - 15 Απαντήσεις
- 864 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ασέβαστος
15 Μαρ 2025, 10:12
-
-
-
Νέα δημοσίευση Θα ήταν ωφέλιμη η αύξηση του ορίου εισόδου στα δημοτικά συμβούλια;
από southern » 24 Απρ 2024, 12:31 » σε Εσωτερική Πολιτική - 26 Απαντήσεις
- 723 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Εμπεδοκλής
24 Απρ 2024, 14:22
-