Σκάκι: Μπαίνει ως επιπλέον μάθημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
paul25

Re: Σκάκι: Μπαίνει ως επιπλέον μάθημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 23 Απρ 2023, 16:01

ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 15:56
paul25 έγραψε:
23 Απρ 2023, 15:45

Καταρχην δεν μπορω να σκεφτώ πως το σκάκι δημιουργεί τάση προς μελέτη για το σχολείο σε κάποιον. Αυτά τα δύο δεν συνδέονται.
Δεν έχει σχέση με τη σκληρή μελέτη. Αυτό ισχύει σε οποιοδήποτε τομέα. Και τα εικαστικά, η μουσική, ο αθλητισμός, το οτιδήποτε έχει κάποιες πίστες που πρέπει να περάσει κάποιος που ενδιαφέρεται να εξελιχθεί σε κάποιον τομέα.

Απλώς το σκάκι, είναι κάτι σαν ολική θέαση των πραγμάτων και στόχων, που παίζει ως προσομοίωση παντού.
Τι εννοείς ως "ολική θέαση πραγμάτων και στόχων?" Κάντο συγκεκριμένο με ένα παράδειγμα, πως η δεξιότητα του σκακιού βοηθά στην επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος η ενισχύει την οπτική όπως λες;
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 23 Απρ 2023, 16:10

Beria έγραψε:
23 Απρ 2023, 12:53
ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 12:51
EKPLIKTIKOS έγραψε:
23 Απρ 2023, 12:45
Είναι μια θεωρητικά εξαιρετική ιδέα που όμως θα στραβωσει στις λεπτομέρειες. ΕΕΠ Ο συγχωρεμενος ο Σιαπερας στο εξαιρετικό του εγχειρίδιο (το σκακι, πρώτος τομος) εξετάζει το θέμα και μάλιστα προτείνει τη διδασκαλία του σκακιού στο σχολείο για διάφορους λόγους, ο βασικός είναι να μάθει στα παιδιά να απαρνηθουν όλα αυτά που λέει πως συνδέονται με την ελληνική νοοτροπία (αν έχεις τύχη διάβαινε...). Φοβάμαι πως είναι λίγο αργά πλέον. Το σκάκι είναι πολύ αρχαίο παιχνίδι σε όλα του ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Και για μένα ήταν ευχάριστη είδηση, ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθεί στην εφαρμογή της.

Απλώς γιατί θεωρώ το σκάκι ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια που έχουν ως βάση τη λογική, ανεξαρτήτως της εξέλιξης που μπορεί να έχει ένα παιδί.

Και φυσικά, ισχύει αυτό που έγραψες για τον παράγοντα της τύχης, που στο σκάκι ...δεν παίζει. :)
Οτιδήποτε μπει στην ύλη του σχολείου μαραίνεται και απαξιώνεται.
Τα παιδιά που θέλουν να μαθουν και να παίξουν σκάκι ξέρουν πού να πάνε.
Και τα σχολεία που θέλουν να βάλουν το σκάκι στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες το κάνουν.
Τότε θα πρέπει να καταργηθεί.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Απρ 2023, 16:10

paul25 έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:01
ΓΑΛΗ έγραψε:
paul25 έγραψε:

Καταρχην δεν μπορω να σκεφτώ πως το σκάκι δημιουργεί τάση προς μελέτη για το σχολείο σε κάποιον. Αυτά τα δύο δεν συνδέονται.
Δεν έχει σχέση με τη σκληρή μελέτη. Αυτό ισχύει σε οποιοδήποτε τομέα. Και τα εικαστικά, η μουσική, ο αθλητισμός, το οτιδήποτε έχει κάποιες πίστες που πρέπει να περάσει κάποιος που ενδιαφέρεται να εξελιχθεί σε κάποιον τομέα.

Απλώς το σκάκι, είναι κάτι σαν ολική θέαση των πραγμάτων και στόχων, που παίζει ως προσομοίωση παντού.
Τι εννοείς ως "ολική θέαση πραγμάτων και στόχων?" Κάντο συγκεκριμένο με ένα παράδειγμα, πως η δεξιότητα του σκακιού βοηθά στην επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος η ενισχύει την οπτική όπως λες;
Μα δεν αναφέρθηκα στη "δεξιότητα" και το έχω ήδη γράψει. Μόνον και μόνον η γνώση των κανόνων στο σκάκι, μπορεί να διευρύνει την αντίληψη του κάθε παιδιού αναφορικά με τα δεδομένα, ακόμη και σε νηπιακό στάδιο. Ή θα μπορέσουν να κατανοήσουν περισσότερα αργότερα.

Γιατί αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι ακόμη και ενήλικες, δεν μπορούν να αντιληφθούν ποιοι είναι οι πύργοι, αξιωματικοί, βασίλισσες, άλογα, πιόνια σε κάθε παιχνίδι που παίζεται σήμερα. Σε όλα τα πεδία.

Βλέπουν μόνον τον βασιλιά ή οτιδήποτε είναι κοντά του και ορμάνε, χωρίς να υπολογίσουν τις πιθανές απώλειες της δικής τους στρατιάς από τον ενθουσιασμό τους. :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 23 Απρ 2023, 16:14

ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:10
paul25 έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:

Μα δεν αναφέρθηκα στη "δεξιότητα" και το έχω ήδη γράψει. Μόνον και μόνον η γνώση των κανόνων στο σκάκι, μπορεί να διευρύνει την αντίληψη του κάθε παιδιού αναφορικά με τα δεδομένα, ακόμη και σε νηπιακό στάδιο. Ή θα μπορέσουν να κατανοήσουν περισσότερα αργότερα.

Γιατί αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι ακόμη και ενήλικες, δεν μπορούν να αντιληφθούν ποιοι είναι οι πύργοι, αξιωματικοί, βασίλισσες, άλογα, πιόνια σε κάθε παιχνίδι που παίζεται σήμερα. Σε όλα τα πεδία.

Βλέπουν μόνον τον βασιλιά και ορμάνε. :lol:
Η φράση σε "όλα τα πεδία" δείχνει ότι συνδέεις το σκάκι με την πραγματική ζωή. Ρωτάω λοιπόν, σε ποιο πρόβλημα της ζωής στο οποίο κολλάνε αυτοί που παρατηρείς, θα μπορούσαν να το λύσουν με ο,τι θα ειχαν διδαχθεί από το σκάκι αν το είχαν μάθει; Για να το λες έτσι με σιγουριά πιστεύω πως κάτι έχεις εντοπίσει.

Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo » 23 Απρ 2023, 16:23

ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 14:39
Στο σκάκι υπάρχουν πάντα όλα τα δεδομένα, χωρίς τον παράγοντα της τύχης, του απο μηχανής θεού, της μπλόφας ή των παρασκηνιακών κρυφών χαρτιών.
Ε όχι δα...:xena:
Μπλόφαρα πάντα όταν έπαιζα πρώτη φορά με κάποιον.
Ειδικά αν γνώριζα πως είναι καλός παίκτης. :8)
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.

Άβαταρ μέλους
Dr Socrates

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dr Socrates » 23 Απρ 2023, 16:27

πατησιωτης έγραψε:
23 Απρ 2023, 13:53
Το σκάκι θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο που έπαιζε παλιά στα σχολεία η Ευκλείδειος Γεωμετρία. :D Στην εποχή μου η αξία του καλού μαθητή μετρείτο από το πόσες και πόσο δύσκολες ασκήσεις Γεωμετρίας μπορούσε να λύσει.
Αλλά συμφωνώ με όσους είπαν ότι τα ελληνικά σχολεία πια έχουν περάσει τη γραμμή της αντιστρέψιμης παρακμής.Το κάθε παιδί που θέλει να προοδεύσει ας κοιτάξει μόνο του τον εαυτό του,περίπτωση να υπάρξει μαζικό σχολείο πραγματικής μόρφωσης με αυτούς τους καθηγητές και αυτή τη νοοτροπία κοινωνίας και γονέων δεν υπάρχει.
Εκει ειναι και το προβλημα, εχουν περασει απο οτι φαινεται τη γραμμη της αντιστρεψιμης παρακμης
Σχολεία της ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ το 2023.....
εαν λαβεις υποψη σου και τα ποσοστα που παιρνουν μαζι ολα τα κομματα που στηριζουν τα ξεπερασμενα ιδεολογηματα της μεταπολιτευσης δεν ειναι περιεργο γιατι συμβαινουν αυτα.

Aυτα που λεει ο Κουτσουμπας,ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ, ο Φιλης,ο Τζανακοπουλος εχουν μεγαλυτερη απηχηση απο αυτα που λεει ο Δ Νανοπουλος για τα σχολεια και εαν ηταν να επιλεξουνε οι δασκαλοι,οι καθηγητες και οι μαθητες μεταξυ αυτων και του Νανοπουλου μαλλον θα επελεγαν τα σουργελα της πολιτικης.Εδω εγινε πρωθυπουργος ο πρωην καταληψιας

1990. Ο Αλέξης Τσίπρας, ενεργό «οργισμένο νιάτο» στις μαθητικές καταλήψεις της εποχής στα σχολεία, συνεντευξιάζεται με την Άννα Παναγιωταρέα.
https://www.youtube.com/watch?v=xX41outxEiU

Για το σκακι, θετικη η κινηση.
πιο ταβλι :fp:

Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo » 23 Απρ 2023, 16:27

paul25 έγραψε:

Ξέρεις κανέναν που να έπαιζε σκάκι μικρός συστηματικά και να έμενε πχ μετεξεταστέος στο Γυμνάσιο - Λύκειο;
Occasio facit furem

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Απρ 2023, 16:29

paul25 έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:14
ΓΑΛΗ έγραψε:
paul25 έγραψε:

Η φράση σε "όλα τα πεδία" δείχνει ότι συνδέεις το σκάκι με την πραγματική ζωή. Ρωτάω λοιπόν, σε ποιο πρόβλημα της ζωής στο οποίο κολλάνε αυτοί που παρατηρείς, θα μπορούσαν να το λύσουν με ο,τι θα ειχαν διδαχθεί από το σκάκι αν το είχαν μάθει; Για να το λες έτσι με σιγουριά πιστεύω πως κάτι έχεις εντοπίσει.
Ναι, αυτό ακριβώς κάνω.

Γιατί απλώς θα "μάθουν" να διακρίνουν στα στοιχεία της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, ποιος είναι τι. Έστω ως αμιγώς συμβολική ταύτιση στην οπτική των πραγμάτων, βοηθά. Στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι δεν φοράνε ταμπελάκια με τη σκακιστική ιδιότητα τους ως πιόνια.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 23 Απρ 2023, 16:33

vagabondo έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:27
paul25 έγραψε:

Ξέρεις κανέναν που να έπαιζε σκάκι μικρός συστηματικά και να έμενε πχ μετεξεταστέος στο Γυμνάσιο - Λύκειο;
Δεν γνωρίζω, δεν έχω στατιστικά στοιχεία για κάτι τέτοιο. Πάντως μικρός όταν ήμουν θυμάμαι στο δημοτικό τον Χρήστο που ήταν εξαιρετικός στο σκάκι, αλλά στο σχολείο που καθόμουν μαζί του στο θρανίο δεν συμμετείχε καθόλου, βαριοταν την ζωή του, όλο μπάλα έξω ήθελε να παίζει.

Όμως αν βάλουμε στην άκρη την ιστορία με το Χρήστο από το παρελθόν μου, ακόμα και αν έχουμε συσχέτιση σκακιστών με καλές βαθμολογίες (θεωρώντας ότι δεν έχει οποιαδήποτε επίδραση αρνητική ή θετική το εκπαιδευτικό σύστημα στις βαθμολογίες) δεν σημαίνει πως αυτό οφείλεται από το σκάκι, αλλά είναι πιθανόν οι ήδη καλοί μαθητές να διαλέγουν το σκάκι.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Απρ 2023, 16:34

vagabondo έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:23
ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 14:39
Στο σκάκι υπάρχουν πάντα όλα τα δεδομένα, χωρίς τον παράγοντα της τύχης, του απο μηχανής θεού, της μπλόφας ή των παρασκηνιακών κρυφών χαρτιών.
Ε όχι δα...:xena:
Μπλόφαρα πάντα όταν έπαιζα πρώτη φορά με κάποιον.
Ειδικά αν γνώριζα πως είναι καλός παίκτης. :8)
Στην πόκα βοηθά, στο σκάκι όχι. :P
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo » 23 Απρ 2023, 16:42

paul25 έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:33
Όμως αν βάλουμε στην άκρη την ιστορία με το Χρήστο από το παρελθόν μου, ακόμα και αν έχουμε συσχέτιση σκακιστών με καλές βαθμολογίες (θεωρώντας ότι δεν έχει οποιαδήποτε επίδραση αρνητική ή θετική το εκπαιδευτικό σύστημα στις βαθμολογίες) δεν σημαίνει πως αυτό οφείλεται από το σκάκι, αλλά είναι πιθανόν οι ήδη καλοί μαθητές να διαλέγουν το σκάκι.
Πιθανόν. Εσύ έπαιζες σκάκι;
Εγώ έμαθα σκάκι πριν πάω σχολείο, όπως και άλλα παιδιά που ξέρω και πιστεύω πως βοηθάει στα θετικά μαθήματα.
ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:34
Βοηθά :evil:
Occasio facit furem

Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 23 Απρ 2023, 16:47

vagabondo έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:42
paul25 έγραψε:

Εγώ έμαθα σκάκι πριν πάω σχολείο, όπως και άλλα παιδιά που ξέρω και πιστεύω πως βοηθάει στα θετικά μαθήματα.
Με τον Χρήστο ήμασταν μαζί γι'αυτό και ήξερα το επίπεδο σκακιού που έπαιζε. Σκάρτα δύο χρόνια άντεξα, το βαρέθηκα και έκανα να το ξαναπιάσω 33 χρόνια μετά και μη φανταστείς με καμία ζέση φοβερή. Για να έμαθες πριν πας σχολείο πιθανολογω θα είχες γονέα που σε επηρέασε, επομένως η δική του επιρροή που ενδεχομένως ενίσχυσε και μια γενετική σου προδιάθεση στη θετική σκέψη είναι που βοήθησαν.

Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 23 Απρ 2023, 16:49

ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:29
paul25 έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:14
ΓΑΛΗ έγραψε:

Ναι, αυτό ακριβώς κάνω.

Γιατί απλώς θα "μάθουν" να διακρίνουν στα στοιχεία της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, ποιος είναι τι. Έστω ως αμιγώς συμβολική ταύτιση στην οπτική των πραγμάτων, βοηθά. Στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι δεν φοράνε ταμπελάκια με τη σκακιστική ιδιότητα τους ως πιόνια.
Μα τους ανθρώπους δεν τους γνωρίζεις επειδή παίζεις σκάκι. Πως γίνεται τέτοια σύνδεση; Αν ήταν έτσι όλοι οι ψυχολόγοι θα είχαν τεράστιες επιτυχίες αν υποχρεωτικά διδάσκονταν σκάκι.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Απρ 2023, 16:52

vagabondo έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:42
paul25 έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 16:34
Βοηθά :evil:
Δηλαδή τί τύπου μπλόφα, μπορείς να κάνεις στο σκάκι; Δείχνω ότι πάω να φάω τον πύργο ενώ στοχεύω τον αξιωματικό που φυλάει τη βασίλισσα;

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να παίξεις σκάκι με τον εαυτό σου; :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Οργισμένος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Οργισμένος » 23 Απρ 2023, 16:53

hellegennes έγραψε:
23 Απρ 2023, 13:22
southern έγραψε:
23 Απρ 2023, 13:19
paul25 έγραψε:
23 Απρ 2023, 13:14

Δεν το βρίσκω απαραίτητα κακό και αυτά επίσης είναι παιχνίδια με κανόνες, στρατηγική, σκέψη κλπ.
ισχύει σε κάποιο βαθμό αλλά ο πολύς εθισμός όμως μπορεί να προκαλέσει παραμελήση του διαβάσματος. τα παιχνίδια strategy στα pc απαιτούν σκέψη. Βλ heroes of might and magic, civilization, total war κλπ. αλλά νομίζω πως υποχωρεί το pc gaming.
11 εκατομμύρια πωλήσεις έκανε το Civ VI, δεν το λες και ασήμαντο.
Γαμωτο, πρεπει να ασχοληθω με αυτα τα σοβαρα θεματα καποια στιγμη...
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών