Σκάκι: Μπαίνει ως επιπλέον μάθημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
nemo

Re: Σκάκι: Μπαίνει ως επιπλέον μάθημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 23 Απρ 2023, 18:59

paul25 έγραψε:
23 Απρ 2023, 18:20
ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 18:13
paul25 έγραψε:
23 Απρ 2023, 18:09

Δηλαδή το να ξέρεις να χάνεις; Ε! Αυτό είναι με κάθε παιχνίδι, τι παραπάνω έχει το σκάκι στο θέμα.
Δηλαδή το να ξέρεις πότε και που πρέπει να ξοδέψεις ενέργεια και πότε όχι.
Μα δεν μου απαντάς! Αυτό μόνο το σκάκι στο μαθαίνει δηλαδή;
σου μαθαινει να εκπαιδευεις τον εγκεφαλο σε πιθανες κινησεις του αντιπαλου
εγω εχω φτασει στις πεντε αλλα υπαρχουν παιχτες που φτανουν στις εικοσι κινησεις
το αποτελεσμα της ολης διεργασιας ειναι να εχεις παντα σε φορμα τον εγκεφαλο
και να μην κουραζεται οπως συμβαινει με τους περισσοτερους

Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 23 Απρ 2023, 19:07

nemo έγραψε:
23 Απρ 2023, 18:59
paul25 έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:

σου μαθαινει να εκπαιδευεις τον εγκεφαλο σε πιθανες κινησεις του αντιπαλου
εγω εχω φτασει στις πεντε αλλα υπαρχουν παιχτες που φτανουν στις εικοσι κινησεις
το αποτελεσμα της ολης διεργασιας ειναι να εχεις παντα σε φορμα τον εγκεφαλο
και να μην κουραζεται οπως συμβαινει με τους περισσοτερους
Οκ! Αλλά εμείς δεν μιλάμε για εντός του παιχνιδιού, αλλά μιλάμε για το πώς μεταφράζεται ως όφελος στη ζωή σου. Πως είναι δυνατόν να είσαι πέντε κινήσεις μπροστά από έναν άλλο στην πράξη εκτός του παιχνιδιού; Πως μεταφράζεται αυτό;
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Απρ 2023, 19:10

paul25 έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:
paul25 έγραψε:
23 Απρ 2023, 18:09

Δηλαδή το να ξέρεις να χάνεις; Ε! Αυτό είναι με κάθε παιχνίδι, τι παραπάνω έχει το σκάκι στο θέμα.
Σαφώς όχι. Απλώς στο σκάκι δεν μπορείς να ξεφύγεις από τα υπάρχοντα δεδομένα. Εννοώ ότι δεν παρέχει ούτε μία δικαιολογία που να μπορεί να αποδοθεί στην τύχη, στον σανό που μας ταϊζουν, στον καπιταλισμό, στην κακούργα κενωνία, στην δυτική τοξική πατριαρχία κλπ

Αυτό που μπορείς στη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό ακριβώς είσαι στη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν παίζει καν η Αθηνά μαζί σου, παίζεις μόνος σου. :lol:

Αν χάσεις και το δεις θετικά, έχει καλώς. Θα γίνεις καλύτερος. Αν χάσεις και τα πάρεις, άντε γεια. Έτσι θα λειτουργείς πάντα. Και δεν θα καταλάβεις ποτέ γιατί έχασες, στο οτιδήποτε.

Το δεύτερο ενικό πρόσωπο, με τη γενική έννοια.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 23 Απρ 2023, 19:11

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
Το βρίσκω θετικό το μέτρο, ιδίως αν εφαρμοστεί σε μη υποχρεωτικό πλαίσιο.

Πέρασα ωραία εφηβικά χρόνια ως νεαρός σκακιστής στον ΠΟΣ (Πειραϊκός Όμιλος Σκακιστών). Τα απογεύματα κάναμε ωραία παρέα με τα λοιπά παιδιά και μαθαίναμε από τους μεγάλους. Με τον Σιαπέρα-ευαγγέλιο στο χέρι και με συχνές επισκέψεις πότε στον Ελευθερουδάκη και κυρίως στον Παντελίδη (οδός Αμερικής) που έφερναν αγγλικά βιβλία για ανοίγματα κλπ, βίωσα αυτό το ωραίο πεδίο σχόλης.

Έτσι ξεκίνησα και με τα παιδιά μου να τους δείχνω και βλέπω ότι ο μικρός μου έφαγε κόλλημα με το σκάκι, το βρήκε διασκεδαστικό και τον ιντριγκάρει, και πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις παίζει ον λάιν με άλλους ανά τον κόσμο.

Τώρα αυτούς τους προβληματισμούς που διαβάζω εδω (του τύπου ποια είναι η χρησιμότητά του δώθε κείθε κλπ) δεν τους πολυσπουδαιολογώ: το παιχνίδι έχει την αυταξία του και, ανάλογα τη χρήση που θα του κάνεις, σε οδηγεί προς αυτή ή εκείνη την κατεύθυνση, διότι αποτελεί κι ενός είδους βαθύτερο στοίχημα με τον εαυτό σου για να διαπιστώσεις μέχρι που φτάνει το "βέλος" σου...

ΥΓ. Και κάπου εδώ να απευθύνω έναν φιλικό και "αγωνιστικό" χαιρετισμό στον Παναγιώτη Φρεντζά (αυτό το μεγάλο ταλέντο), με τον οποίο έτυχε να συγχρωτιστώ ένα διάστημα :smt023
Η τελευταία παράγραφο νομίζω αναφέρεται και σε μένα. Το θέμα του νήματος είναι η επιλογή του σκακιού ως επιπλέον μάθημα από τα σχολεία, επομένως αφού τα σχολεία επέλεξαν αυτό το παιχνίδι για να υπηρετηθεί ο εκπαιδευτικός σκοπός τους, σημαίνει ότι πιστεύουν ότι τον εξυπηρετεί, που είναι ότι εφοδιάζει τον μαθητή με μια δια βίου πολύτιμη χρησιμη δεξιότητα. Αυτή την σχέση ερευναμε λοιπόν, σκακιού και ζωής και αν ισχύει.

Άβαταρ μέλους
kongrosian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kongrosian » 23 Απρ 2023, 19:13

τα παιδιά πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται και όχι να ανταγωνίζονται.

mao mao

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mao mao » 23 Απρ 2023, 19:15

kongrosian έγραψε:
23 Απρ 2023, 19:13
και πάλι συμφωνώ. Το σκάκι είναι εντελώς ατομικό και εγωιστικό παιχνίδι. Τα παιδιά για μένα πρέπει να τα βάζουν τα ετοιμάζουν διάφορα προτζεκτ σε ομάδες. Στη συνεργασία πρέπει να εκπαιδευθούν γιατί μόνο έτσι θα πετύχουν επαγγελματικά.

Άβαταρ μέλους
kongrosian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kongrosian » 23 Απρ 2023, 19:16

mao mao έγραψε:
23 Απρ 2023, 19:15
kongrosian έγραψε:
και πάλι συμφωνώ. Το σκάκι είναι εντελώς ατομικό και εγωιστικό παιχνίδι. Τα παιδιά για μένα πρέπει να τα βάζουν τα ετοιμάζουν διάφορα προτζεκτ σε ομάδες. Στη συνεργασία πρέπει να εκπαιδευθούν γιατί μόνο έτσι θα πετύχουν επαγγελματικά.
:+1:

Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 23 Απρ 2023, 19:18

ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 19:10
paul25 έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:

Σαφώς όχι. Απλώς στο σκάκι δεν μπορείς να ξεφύγεις από τα υπάρχοντα δεδομένα. Εννοώ ότι δεν παρέχει ούτε μία δικαιολογία που να μπορεί να αποδοθεί στην τύχη, στον σανό που μας ταϊζουν, στον καπιταλισμό, στην κακούργα κενωνία, στην δυτική τοξική πατριαρχία κλπ

Αυτό που μπορείς στη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό ακριβώς είσαι στη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν παίζει καν η Αθηνά μαζί σου, παίζεις μόνος σου. :lol:

Αν χάσεις και το δεις θετικά, έχει καλώς. Θα γίνεις καλύτερος. Αν χάσεις και τα πάρεις, άντε γεια. Έτσι θα λειτουργείς πάντα. Και δεν θα καταλάβεις ποτέ γιατί έχασες, στο οτιδήποτε.

Κάνεις απίστευτο λάθος. Η τύχη παίζει και εδώ ρόλο. Μπορεί να παίζεις με κάποιον που ξέρει λιγότερα από εσένα, μπορεί να παίζεις με κάποιον που δεν κοιμήθηκε καλά, μπορεί να έχεις αντίπαλο που παλεύει με κατάθλιψη που δεν έχεις εσύ και του αποσπά την σκέψη, μέχρι και ότι ο κλιματισμός ρίχνει πιο ζεστό αέρα από την μεριά του η επειδή δεν πρόλαβε να φάει καλα. Όλα αυτά τα μικρά σε επηρεάζουν, δεν είσαι αποκομμένος από τον κόσμο.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας, μόνο στο σκάκι το μαθαίνεις; Στο survivor στα αγωνίσματα δεν υπάρχει τύχη (όπως την αντιλαμβάνεσαι) ούτε στα περισσότερα αθλήματα, γιατί να μην ασχολούνται με αυτά, να γυμνάζονται κιόλας;

Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo » 23 Απρ 2023, 19:18

Να καταργήσουμε και τους ολυμπιακούς αγώνες ως ατομικούς και εγωιστικούς;
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Απρ 2023, 19:26

kongrosian έγραψε:
23 Απρ 2023, 19:16
mao mao έγραψε:
23 Απρ 2023, 19:15
kongrosian έγραψε:
:+1:
Δηλαδή πώς ακριβώς θα συνεργασθεί ένα παιδί που έχει κλίση στη ζωγραφική με ένα παιδί που έχει κλίση στα μαθηματικά, στη γλώσσα, στον αθλητισμό κλπ;

Χωρίς φυσικά να αποκλείει η μία ιδιότητα την άλλη.

Και πώς ακριβώς τις φαντάζεστε αυτές τις ομάδες;

Μήπως έχετε μία λίγο χαώδη (λέμε τώρα) εικόνα στο μυαλό σας;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Απρ 2023, 19:29

paul25 έγραψε:
23 Απρ 2023, 19:18
ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Απρ 2023, 19:10
paul25 έγραψε:

Κάνεις απίστευτο λάθος. Η τύχη παίζει και εδώ ρόλο. Μπορεί να παίζεις με κάποιον που ξέρει λιγότερα από εσένα, μπορεί να παίζεις με κάποιον που δεν κοιμήθηκε καλά, μπορεί να έχεις αντίπαλο που παλεύει με κατάθλιψη που δεν έχεις εσύ και του αποσπά την σκέψη, μέχρι και ότι ο κλιματισμός ρίχνει πιο ζεστό αέρα από την μεριά του η επειδή δεν πρόλαβε να φάει καλα. Όλα αυτά τα μικρά σε επηρεάζουν, δεν είσαι αποκομμένος από τον κόσμο.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας, μόνο στο σκάκι το μαθαίνεις; Στο survivor στα αγωνίσματα δεν υπάρχει τύχη (όπως την αντιλαμβάνεσαι) ούτε στα περισσότερα αθλήματα, γιατί να μην ασχολούνται με αυτά, να γυμνάζονται κιόλας;
Ρε συ, αφού δεν πιάνουμε με τίποτα επαφή, γιατί να το κουράζουμε; :)

Με ειλικρινά καλή διάθεση, το λέω.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
plouf
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από plouf » 23 Απρ 2023, 19:33

Το κυριοτερο απ' ολα ειναι απο την νηπιακη ηλικια να μαθαινουν να εχουν κοσμια διαγωγη και να μην γινουν τσογλανια οταν μεγαλωσουν.

Εγω ως μιλενιαλ εχω να θυμαμαι την αλητεια της εποχης με τις συμμοριες κωλοπαιδων που ληστευαν,ξυλοφορτωναν και εκαναν
μπουλινγκ σε αδυναμους και ανυπερασπιστους ανηλικους.

Στην εποχη μας βεβαια και χαρη στο διαδικτυο τα θυματα των αληταραδων διαπομπευονται δια βιου με τους αρμοδιους της Google.inc και Facebook.inc
να ξυνουν τα παπαρια τους για το φαινομενο και αρκουνται στο να κανουν cancel οποιον αποκαλει τους ομοφυλοφιλους πουστηδες και τους αφροαμερικανους αραπηδες.

Ενας Τραμπ σας χρειαζεται για να μπειτε στον ισιο δρομο αλλα οι αμερικανοι ψηφοφλωροι ειναι στην κοσμαρα τους τι να πει κανεις.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Απρ 2023, 19:36

vagabondo έγραψε:
23 Απρ 2023, 19:18
Να καταργήσουμε και τους ολυμπιακούς αγώνες ως ατομικούς και εγωιστικούς;
Νομίζω ότι η γενικότερη αντίδραση έχει ως βάση τη θεώρηση ότι το σκάκι είναι ελιτίστικο παιχνίδι...
SpoilerShow
...της μπουρζουαζίας.
:P
Η ελπίδα είναι παγίδα.

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 23 Απρ 2023, 19:40

kongrosian έγραψε:
να ανταγωνιζονται πρωτα και υστερα να συνεργαζονται οπου ειναι δυνατον
υσ..μη λεμε παπαριες οπου ναναι

Άβαταρ μέλους
Evritis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Evritis » 23 Απρ 2023, 19:41

Τύχη υπάρχει στο σκάκι, ιδιαίτερα στο online. Έχω ρίξει απίστευτα γαμωσταυρίδια όσες φορές μου ξέφυγε το ποντίκι και κρέμασα βασίλισσα ή όποτε έφαγα disconnect σε παρτίδα που την είχα στο τσεπάκι. :011::011::011:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών