Εγώ πάντως αυτό ακριβώς κάνω. Σκέφτομαι με εικόνες, για την ακρίβεια με σχήματα, οργανογράμματα, κάτι τέτοιο. Τη βλέπω τη σκέψη μου, δεν τη νοιώθω. Γι' αυτό μ' αρέσει το σκάκι. Είναι εκεί. Ο πύργος είναι εκεί, μπορεί να κάνει αυτό, το πιόνι είναι εκεί, μπορεί να κάνει το άλλο. Και ακριβώς γι' αυτό ο όρος "παγκόσμια σκακιέρα" δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την "παγκόσμια σκηνή" ή τον "παγκόσμιο χάρτη" που είναι πιο αόριστα ή στατικά σχήματα.hellegennes έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 01:27Ναι, μας λέει ότι οι γλώσσες χρησιμοποιούν συχνά σχήματα λόγου έστω κι αν είναι παρωχημένα ή έχουν μικρή σχέση με αυτό που εννοούμε. Αυτή η έκφραση είναι λεκτικός σκευομορφισμός. Ένας άλλος όρος είναι το "παγκόσμιο στάδιο", ο "παγκόσμιος χάρτης" η "παγκόσμια σκηνή". Είναι απλά μεταφορές χωρίς κάποιο δεύτερο επίπεδο.
Τα χρησιμοποιούμε γιατί έχουμε συνηθίσει να διανθίζουμε τον λόγο μας με εικόνες, αυτόν τον ρόλο παίζουν οι μεταφορές, οι προσωποποιήσεις και κάθε σχήμα λόγου (γι' αυτό λέγεται και "σχήμα"). Δεν υπάρχουν σ' αυτά όμως άμεσες συσχετίσεις και αντιστοιχίες, όπως στις παρομοιώσεις, εξυπηρετούν καθαρά τον εμπλουτισμό του λόγου και την δημιουργία εικόνων, γιατί οι εικόνες βοηθούν στην επικοινωνία, κάνουν τον λόγο πιο γλαφυρό, ευχάριστο, ευφάνταστο και λιγότερο βαρετό.
Σκάκι: Μπαίνει ως επιπλέον μάθημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά
Re: Σκάκι: Μπαίνει ως επιπλέον μάθημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Καμμία σχέση. Στο τάβλι, το πόκερ, τη μονόπολη, παίζει και ο παράγων τύχη, το ρίσκο κλπ Σαφώς ένας "άτυχος" καλός παίκτης μπορεί να νικήσει έναν "τυχερό" γιατί μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση δεδομένων αλλά το τελικό αποτέλεσμα, πάντα το κρίνει η τύχη. Είναι άλλο το να παίζεις με τις πιθανότητες στα χαρτιά ποντάροντας στο χ φύλλο επειδή θυμάσαι ποια φύλλα πέρασαν, άλλο το να "επενδύεις" στη μονόπολη και άλλο η τακτική στο τάβλι.
Κατά τα άλλα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί το σκάκι αντιμετωπίζεται λες και είναι κάτι απαγορευτικό για τα άλλα παιχνίδια, που είναι πιο "διασκεδαστικά" ή παρεϊστικα. Μια χαρά είναι και τα διασκεδαστικά/επιμορφωτικά παιχνίδια ή άλλες ομαδικές η ατομικές δραστηριότητες.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτήν την επιθετική αντιμετώπιση για το συγκεκριμένο παιχνίδι στο πλαίσιο της ενισχυτικής διδασκαλίας. Δεν είναι "αντίπαλο" με κάτι. Είναι καλός "σύμμαχος" σε όλα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- George_V
- Phorum.gr user: George_V
Στηρίζω την απόφαση για σκάκι στα σχολεία.
Επιτέλους μια χρήσιμη απόφαση.
Επιτέλους μια χρήσιμη απόφαση.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Νομίζω ότι και στο σκάκι παίζει ρόλο και η τύχη. Χωρίς αυτό βέβαια να το καθιστά είτε τυχερό παιχνίδι, ή παιχνίδι που η τύχη παίζει σημαντικότατο ρόλο (όπως πχ το τάβλι), αλλά έστω και ένα πολύ μικρό ρολάκι (λίγο μικρότερο κι απ' αυτό που μου έδωσες στις Τρεις Χάριτες) παίζει πιστεύω.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:02Καμμία σχέση. Στο τάβλι, το πόκερ, τη μονόπολη, παίζει και ο παράγων τύχη, το ρίσκο κλπ Σαφώς ένας "άτυχος" καλός παίκτης μπορεί να νικήσει έναν "τυχερό" γιατί μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση δεδομένων αλλά το τελικό αποτέλεσμα, πάντα το κρίνει η τύχη. Είναι άλλο το να παίζεις με τις πιθανότητες στα χαρτιά ποντάροντας στο χ φύλλο επειδή θυμάσαι ποια φύλλα πέρασαν, άλλο το να "επενδύεις" στη μονόπολη και άλλο η τακτική στο τάβλι.
Για παράδειγμα, σχεδόν η κάθε κίνηση του αντιπάλου σου, καθορίζει και την δική σου επόμενη (τις δικές σου επόμενες), σωστά; Αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί "παράγων τύχη", υπό προϋποθέσεις; Επίσης, όπως και στα περισσότερα -αν όχι όλα- τα παιχνίδια, το ποιος θα ξεκινήσει, άρα και το ποιος θα έχει ένα σχετικό αβαντάζ, βασίζεται καθαρά στην τύχη.
Ίσως επειδή από πολλούς αντιμετωπίζεται ως κάτι το "ελιτίστικο". Για πολλούς και διάφορους λόγους. Υπαρκτούς και μη...ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:02Κατά τα άλλα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί το σκάκι αντιμετωπίζεται λες και είναι κάτι απαγορευτικό για τα άλλα παιχνίδια, που είναι πιο "διασκεδαστικά" ή παρεϊστικα. Μια χαρά είναι και τα διασκεδαστικά/επιμορφωτικά παιχνίδια ή άλλες ομαδικές η ατομικές δραστηριότητες.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτήν την επιθετική αντιμετώπιση για το συγκεκριμένο παιχνίδι στο πλαίσιο της ενισχυτικής διδασκαλίας. Δεν είναι "αντίπαλο" με κάτι. Είναι καλός "σύμμαχος" σε όλα.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... 

alekhine έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 12:22ξανατσεκαρε γιατι νομιζω οτι τα ατομικα ξεκινανε απο σαββατοΑσέβαστος έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 08:57αναλογα τι θα αντικαταστησει.
καλο ειναι το σκακι, πολυ καλο. γω εχω το παιδι μου σε ομιλο απο την πρωτη δημοτικου, και την κυριακη που μας ερχεται παμε για πανελληνιους αγωνες στην αθηνα, δηλαδη προφανως δεν εχω καμμια αντιρρηση να μαθαινουν τα παιδια σκακι.
αλλα.
πρεπει να μαθαινουν και γλωσσα, και μαθηματικα, και, και. ουσιασικα ειναι ενα παιχνιδι. καλο παιχνιδι, αλλα οχι και να αντικαταστησει τη μαθηση.

ναι ρε το ξερω. αξημερωτα το σαββατο θα ξεκινησω, θα κλεισω και το μαγαζι.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
Γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη trivial στα ελληνικά;Πασιφάη έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 11:32Τα παιδιά μου έμαθαν απ'τον πατέρα τους σκάκι σε μικρή ηλικία. Το θεωρώ απίθανο παιχνίδι στρατηγικής, που ακονίζει το μυαλό. Για να πω την αλήθεια μου, απ'το λίγο που ασχολήθηκα, το βαρέθηκα γρήγορα. Τεσπα.
Συνήθως όμως, παίζαμε οικογενειακά Trivial και μάλιστα επέμενα ιδιαίτερα στις ερωτήσεις λογοτεχνίας και ιστορίας. Σε καλό τους βγήκε. Ένα ακόμη λιθαράκι στην γνώση που θεωρώ πως μετράει.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
.
.
Να ευχηθώ διάκριση στον λεβέντη σου!Ασέβαστος έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:37alekhine έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 12:22ξανατσεκαρε γιατι νομιζω οτι τα ατομικα ξεκινανε απο σαββατοΑσέβαστος έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 08:57
αναλογα τι θα αντικαταστησει.
καλο ειναι το σκακι, πολυ καλο. γω εχω το παιδι μου σε ομιλο απο την πρωτη δημοτικου, και την κυριακη που μας ερχεται παμε για πανελληνιους αγωνες στην αθηνα, δηλαδη προφανως δεν εχω καμμια αντιρρηση να μαθαινουν τα παιδια σκακι.
αλλα.
πρεπει να μαθαινουν και γλωσσα, και μαθηματικα, και, και. ουσιασικα ειναι ενα παιχνιδι. καλο παιχνιδι, αλλα οχι και να αντικαταστησει τη μαθηση.
ναι ρε το ξερω. αξημερωτα το σαββατο θα ξεκινησω, θα κλεισω και το μαγαζι.
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison
- Green Dragon
- Phorum.gr user: Green Dragon
Έλληνας δεν είσαι; Φυσικό να θεωρείς ασήμαντο τον στρατηγικό σχεδιασμόkongrosian έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 13:01θεωρώ τους λάτρεις του σκακιού στο φάσμα του αυτισμού. και θεωρώ ότι εκπαιδεύει ένα πολύ πολύ πολύ μικρό υποσύνολο των δεξιοτήτων που ένα παιδί θα πρέπει να αναπτύξει για να αντιμετωπίσει τη ζωή.

ξεπερασατε καθε οριο παπαριας και μλκς -δεν υπαρχει καμια τυχη στο σκακιBic έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:23Νομίζω ότι και στο σκάκι παίζει ρόλο και η τύχη. Χωρίς αυτό βέβαια να το καθιστά είτε τυχερό παιχνίδι, ή παιχνίδι που η τύχη παίζει σημαντικότατο ρόλο (όπως πχ το τάβλι), αλλά έστω και ένα πολύ μικρό ρολάκι (λίγο μικρότερο κι απ' αυτό που μου έδωσες στις Τρεις Χάριτες) παίζει πιστεύω.
Για παράδειγμα, σχεδόν η κάθε κίνηση του αντιπάλου σου, καθορίζει και την δική σου επόμενη (τις δικές σου επόμενες), σωστά; Αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί "παράγων τύχη", υπό προϋποθέσεις; Επίσης, όπως και στα περισσότερα -αν όχι όλα- τα παιχνίδια, το ποιος θα ξεκινήσει, άρα και το ποιος θα έχει ένα σχετικό αβαντάζ, βασίζεται καθαρά στην τύχη.
τελος!
Ναι, το γκούγκλισα. Και; Θες να καταλήξεις κάπου;sys3x έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:43Γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη trivial στα ελληνικά;Πασιφάη έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 11:32Τα παιδιά μου έμαθαν απ'τον πατέρα τους σκάκι σε μικρή ηλικία. Το θεωρώ απίθανο παιχνίδι στρατηγικής, που ακονίζει το μυαλό. Για να πω την αλήθεια μου, απ'το λίγο που ασχολήθηκα, το βαρέθηκα γρήγορα. Τεσπα.
Συνήθως όμως, παίζαμε οικογενειακά Trivial και μάλιστα επέμενα ιδιαίτερα στις ερωτήσεις λογοτεχνίας και ιστορίας. Σε καλό τους βγήκε. Ένα ακόμη λιθαράκι στην γνώση που θεωρώ πως μετράει.
Απλά λέω.Πασιφάη έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:47Ναι, το γκούγκλισα. Και; Θες να καταλήξεις κάπου;sys3x έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:43Γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη trivial στα ελληνικά;Πασιφάη έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 11:32Τα παιδιά μου έμαθαν απ'τον πατέρα τους σκάκι σε μικρή ηλικία. Το θεωρώ απίθανο παιχνίδι στρατηγικής, που ακονίζει το μυαλό. Για να πω την αλήθεια μου, απ'το λίγο που ασχολήθηκα, το βαρέθηκα γρήγορα. Τεσπα.
.
.
Nομίζω ότι στο θέμα με το ποιος ξεκινάει πρώτος, διυλίζεις τον κώνωπα... ή μου φαίνεται;Bic έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:23Νομίζω ότι και στο σκάκι παίζει ρόλο και η τύχη. Χωρίς αυτό βέβαια να το καθιστά είτε τυχερό παιχνίδι, ή παιχνίδι που η τύχη παίζει σημαντικότατο ρόλο (όπως πχ το τάβλι), αλλά έστω και ένα πολύ μικρό ρολάκι (λίγο μικρότερο κι απ' αυτό που μου έδωσες στις Τρεις Χάριτες) παίζει πιστεύω.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:02Καμμία σχέση. Στο τάβλι, το πόκερ, τη μονόπολη, παίζει και ο παράγων τύχη, το ρίσκο κλπ Σαφώς ένας "άτυχος" καλός παίκτης μπορεί να νικήσει έναν "τυχερό" γιατί μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση δεδομένων αλλά το τελικό αποτέλεσμα, πάντα το κρίνει η τύχη. Είναι άλλο το να παίζεις με τις πιθανότητες στα χαρτιά ποντάροντας στο χ φύλλο επειδή θυμάσαι ποια φύλλα πέρασαν, άλλο το να "επενδύεις" στη μονόπολη και άλλο η τακτική στο τάβλι.
Και στους αγώνες δρόμου στα στάδια, οι εσωτερικές διαδρομές είναι προνομιούχες.
Και στα ομαδικά πέφτει κλήρωση για την ομάδα που θα πάρει τη μπάλα κλπ κλπ
Αναφορικά δε με τις κινήσεις του αντιπάλου, σαφώς και μπορούν να είναι προβλέψιμες. Αυτό ακριβώς σημαίνει σκάκι.

Ναι, αυτό κάπου το έχω ήδη αναφέρει αλλά δεν είναι λίγο χαζό;Bic έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:23ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:02Κατά τα άλλα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί το σκάκι αντιμετωπίζεται λες και είναι κάτι απαγορευτικό για τα άλλα παιχνίδια, που είναι πιο "διασκεδαστικά" ή παρεϊστικα. Μια χαρά είναι και τα διασκεδαστικά/επιμορφωτικά παιχνίδια ή άλλες ομαδικές η ατομικές δραστηριότητες.
Ίσως επειδή από πολλούς αντιμετωπίζεται ως κάτι το "ελιτίστικο". Για πολλούς και διάφορους λόγους. Υπαρκτούς και μη...
Πόσο πιο ακριβή είναι μια σκακιέρα από ένα τάβλι;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 24 Απρ 2023, 13:58, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Λέγε. Ποιός θα στο απαγορεύσει;

Η παπαριά, η μαλακία και η ξερολοσύνη έχουν ένα και μόνο κοινό: δεν έχουν όρια. Τέλος! Τέλος;nemo έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:47ξεπερασατε καθε οριο παπαριας και μλκς -δεν υπαρχει καμια τυχη στο σκακιBic έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:23Νομίζω ότι και στο σκάκι παίζει ρόλο και η τύχη. Χωρίς αυτό βέβαια να το καθιστά είτε τυχερό παιχνίδι, ή παιχνίδι που η τύχη παίζει σημαντικότατο ρόλο (όπως πχ το τάβλι), αλλά έστω και ένα πολύ μικρό ρολάκι (λίγο μικρότερο κι απ' αυτό που μου έδωσες στις Τρεις Χάριτες) παίζει πιστεύω.
τελος!
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... 

.
.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Δημοτικα ανοιχτα σημερα
από Space_Passenger » 25 Ιουν 2024, 10:48 » σε Κοινωνικά θέματα - 13 Απαντήσεις
- 284 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Καπετάν Μιχάλης
25 Ιουν 2024, 11:37
-
-
- 1 Απαντήσεις
- 365 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Unicex
08 Ιαν 2025, 01:29
-
-
Νέα δημοσίευση Γράψτε την ιστορία της σχέσης σας με το σκάκι.
από Έκτωρ Φοίνιξ » 28 Φεβ 2025, 23:59 » σε Παιχνίδια - 15 Απαντήσεις
- 864 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ασέβαστος
15 Μαρ 2025, 10:12
-
-
-
Νέα δημοσίευση Θα ήταν ωφέλιμη η αύξηση του ορίου εισόδου στα δημοτικά συμβούλια;
από southern » 24 Απρ 2024, 12:31 » σε Εσωτερική Πολιτική - 26 Απαντήσεις
- 723 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Εμπεδοκλής
24 Απρ 2024, 14:22
-