Ας πούμε μου κάνει τρομερή εντύπωση η πληροφορία για νεολιθικούς οικισμούς που κατοικούνταν επί 2-3.000 χρόνια , όπως το Τσατάλ Χουγιούκ . Δηλαδή πέρασαν τόσα έτη και γενιές ανθρώπων και ήταν εντάξει με όσα είχαν ; Δεν πήγαν ούτε ένα βήμα μπροστά ;

Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια στασιμότητα που λες. Αλλά ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι για χάρη της συζήτησης.Λόρδος Ταντρίδης έγραψε: ↑18 Μάιος 2023, 22:36Πώς γίνεται ένα ον τόσο περίεργο όπως ο άνθρωπος να έμενε επί χιλιάδες χρόνια στην κατάσταση που γνώριζε χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει ή να εφεύρει πράγματα ;
Ας πούμε μου κάνει τρομερή εντύπωση η πληροφορία για νεολιθικούς οικισμούς που κατοικούνταν επί 2-3.000 χρόνια , όπως το Τσατάλ Χουγιούκ . Δηλαδή πέρασαν τόσα έτη και γενιές ανθρώπων και ήταν εντάξει με όσα είχαν ; Δεν πήγαν ούτε ένα βήμα μπροστά ;Προφανώς και έχουμε τρομερές ελλείψεις . Εδώ σε 2.000 έτη ο άνθρωπος έκανε τόσα .
Με την χρήση του όρου στασιμότητα δεν θέλω να υποτιμήσω τα όσα κατάφεραν , και ας φαίνονται σε εμάς αυτονόητα . Εννοώ ότι είναι πολύς χρόνος και η καθημερινότητα τους δεν άλλαξε καθόλου ριζικά όσο άλλαξε ας πούμε από το 1000 π.χ στο 100 π.χ ( για να μην αναφέρω μεταγενέστερες εποχές που έγινε μπαμ ) .ST48410 έγραψε: ↑18 Μάιος 2023, 22:50Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια στασιμότητα που λες. Αλλά ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι για χάρη της συζήτησης.Λόρδος Ταντρίδης έγραψε: ↑18 Μάιος 2023, 22:36Πώς γίνεται ένα ον τόσο περίεργο όπως ο άνθρωπος να έμενε επί χιλιάδες χρόνια στην κατάσταση που γνώριζε χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει ή να εφεύρει πράγματα ;
Ας πούμε μου κάνει τρομερή εντύπωση η πληροφορία για νεολιθικούς οικισμούς που κατοικούνταν επί 2-3.000 χρόνια , όπως το Τσατάλ Χουγιούκ . Δηλαδή πέρασαν τόσα έτη και γενιές ανθρώπων και ήταν εντάξει με όσα είχαν ; Δεν πήγαν ούτε ένα βήμα μπροστά ;Προφανώς και έχουμε τρομερές ελλείψεις . Εδώ σε 2.000 έτη ο άνθρωπος έκανε τόσα .
Πρόχειρα 3 λόγοι.
1. Δεν υπήρχε η γραφή για να διευκολύνει την μετάδοση της γνώσης από γενιά σε γενιά. Πολλά χάνονταν, ξεχνιόνταν και έπρεπε να ανακαλυφθούν από την αρχή. Δεν υπήρχε εύκολη μεταφορά γνώσης από ένα μέρος σε άλλο.
2. Υπήρχε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων που επηρεάζει πολλές πτυχές. Βλέπουμε δηλαδή πως μια αλλαγή που συντελείται στην Αρχαία Ελλάδα επιταχύνει την εξέλιξη των τεχνών ραγδαία μέσα σε 2-3 αιώνες ενώ παλιότερα περνούν πολύ μεγάλα διαστήματα με μικρή πρόοδο. Χοντρικά αυτή η αλλαγή αυτή είναι η συνειδητοποίηση ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, είναι άτομο.
3. Πιθανόν να έπρεπε να λυθούν κάποια πρώτα ζητήματα επιβίωσης και μετά να επιτρέψουν σε φωτεινά μυαλά να ασχοληθούν με τέχνες, γράμματα, επιστήμες. Όλα αυτά που φέρνουν την καθοριστική αλλαγή. Να έπρεπε δηλαδή να εξασφαλιστεί επάρκεια τροφής για να ασχολείσαι και με κάτι άλλο από το κυνήγι.
Λόρδος Ταντρίδης έγραψε: ↑18 Μάιος 2023, 23:01Καλά είναι μιλάμε κάνουμε παρέα αλλά έχω κοπέλα και περνάω πολύ ωραία μαζί της !!!
Λόρδος Ταντρίδης έγραψε: ↑18 Μάιος 2023, 23:01Καλά είναι μιλάμε κάνουμε παρέα αλλά έχω κοπέλα και περνάω πολύ ωραία μαζί της !!!
Η μετάδοση της γνώσης από γενιά σε γενιά γινόταν και προφορικά. Πχ τα ομηρικά επη ήταν κομμάτι της προφορικης παράδοσης.ST48410 έγραψε: ↑18 Μάιος 2023, 22:50Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια στασιμότητα που λες. Αλλά ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι για χάρη της συζήτησης.Λόρδος Ταντρίδης έγραψε: ↑18 Μάιος 2023, 22:36Πώς γίνεται ένα ον τόσο περίεργο όπως ο άνθρωπος να έμενε επί χιλιάδες χρόνια στην κατάσταση που γνώριζε χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει ή να εφεύρει πράγματα ;
Πρόχειρα 3 λόγοι.
1. Δεν υπήρχε η γραφή για να διευκολύνει την μετάδοση της γνώσης από γενιά σε γενιά. Πολλά χάνονταν, ξεχνιόνταν και έπρεπε να ανακαλυφθούν από την αρχή. Δεν υπήρχε εύκολη μεταφορά γνώσης από ένα μέρος σε άλλο.
2. Υπήρχε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων που επηρεάζει πολλές πτυχές. Βλέπουμε δηλαδή πως μια αλλαγή που συντελείται στην Αρχαία Ελλάδα επιταχύνει την εξέλιξη των τεχνών ραγδαία μέσα σε 2-3 αιώνες ενώ παλιότερα περνούν πολύ μεγάλα διαστήματα με μικρή πρόοδο. Χοντρικά αυτή η αλλαγή αυτή είναι η συνειδητοποίηση ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, είναι άτομο.
3. Πιθανόν να έπρεπε να λυθούν κάποια πρώτα ζητήματα επιβίωσης και μετά να επιτρέψουν σε φωτεινά μυαλά να ασχοληθούν με τέχνες, γράμματα, επιστήμες. Όλα αυτά που φέρνουν την καθοριστική αλλαγή. Να έπρεπε δηλαδή να εξασφαλιστεί επάρκεια τροφής για να ασχολείσαι και με κάτι άλλο από το κυνήγι.
Για κάποια πράγματα η προφορική μετάδοση είναι επαρκής και για κάποια άλλα όχι. Σκέψου να έβρισκε τον μηχανισμό τον Αντικυθήρων κάποιος πριν 1500 χρόνια. Τι θα κέρδιζε. Πιθανόν τίποτα.EKPLIKTIKOS έγραψε: ↑19 Μάιος 2023, 00:36Η μετάδοση της γνώσης από γενιά σε γενιά γινόταν και προφορικά. Πχ τα ομηρικά επη ήταν κομμάτι της προφορικης παράδοσης.
Για το κυνήγι που λες, υπήρχε ακόμη εκείνη την εποχή, αλλά υπήρχε ήδη και καλά οργανωμένη γεωργια.