foscilis έγραψε: ↑26 Οκτ 2018, 00:11
Η σημερινη χρονολογηση επινοηθηκε το 525. Ως τοτε η ανατολικη εκκλησια μετρουσε "απο κτισεως κοσμου" (και συνεχισε να το κανει μεχρι το 1728, πχ ο Παλαιολογος πεθανε ξεροντας οτι ειχε 6962) και η δυτικη με ετη παπικου θρονου ("το 5ο ετος του Ιωαννη Παυλου").
Το νεο συστημα τοποθετησε τη γεννηση του Χριστου περιπου 17 χρονια πριν τη βασιλεια του Τιβεριου την οποια τοποθετησε 3 χρονια πιο μετα απο την πραγματικοτητα (ουπς). Κανονικα δλδ θα επιχειρηματολογουσες τωρα για 2021 χρονια πριν αν δεν ειχε κανει λαθος στις πραξεις ο Διονυσιος ο Ταπεινος που το επινοησε.
Επισης οι περισσοτεροι μελετητες του καιρου του ηταν της γνωμης οτι ο Χριστος γεννηθηκε 5500 χρονια απο κτισεως κοσμου ενω ο Διονυσιος τα εκανε 5508 ή 5509 (αναλογως αν μετραγε απο συλληψη ή γεννηση πραγμα που αφησε φλου).
Συμφωνα με ολα τα παραπανω 2018 χρονια πριν δε συνεβη απολυτως τιποτα και 1593 χρονια πριν δεν υπηρχε στοιχειωδες peer review.
Δεν ειναι να απορεις που ο πιο πολυς κοσμος ειχε γραμμενη την ιδεα του Διονυσιου μεχρι που ο Καρλομαγνος την εκανε υποχρεωτικη.
Γενικά συμφωνώ με τα παραπάνω και ούτε το θέμα μου είναι αν το 2018 είναι το απόλυτο ή μπορεί να είναι και το 2021 κ.ο.κ.
Το θέμα μου είναι ότι κάτι συνέβη περίπου τόσα χρόνια πριν και είναι τόσο μεγαλειώδες που ακόμα και σήμερα και πέρα από τις διαφορετικές χρονολογήσεις το συζητάμε και τσακωνόμαστε και δεν μπορείς να το αποφύγεις ακόμα και αν είσαι ο απόλυτος αρνητής!
Εμείς έχουμε και αυτό το σχετικό
Μτ Ι‐34 Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην, ἀλλὰ μάχαιραν.
Μτ Ι‐35 ἦλθον γὰρ διχάσαι ἄνθρωπον κατὰ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ καὶ θυγατέρα κατὰ τῆς μητρὸς αὐτῆς καὶ νύμφην κατὰ τῆς πενθερᾶς αὐτῆς·
Μτ Ι‐36 καὶ ἐχθροὶ τοῦ ἀνθρώπου οἱ οἰκιακοὶ αὐτοῦ.
Μτ Ι‐37 ῾Ο φιλῶν πατέρα ἢ μητέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὁ φιλῶν υἱὸν ἢ θυγατέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος·
Αυτο ταιριάζει και με όσα γράφουμε με τον Μαξ