Είσαστε υπέρ της δημοτικής ή υπέρ της καθαρευούσης ;
- Otto Weininger
Re: Είσαστε υπέρ της δημοτικής ή υπέρ της καθαρευούσης ;
Η ελληνική γλώσσα πρέπει σιγά σιγά να αλλάξει και να ρθει πιο κοντά στον Παπαδιαμάντη και τον Βιζυηνό.
Let them make the first mistake. We make the last move.
- hellegennes
Δηλαδή με ένα σωρό παρωχημένες λέξεις και εκφράσεις;Otto Weininger έγραψε: ↑02 Ιουν 2023, 01:17Η ελληνική γλώσσα πρέπει σιγά σιγά να αλλάξει και να ρθει πιο κοντά στον Παπαδιαμάντη και τον Βιζυηνό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Otto Weininger
Ναι.hellegennes έγραψε: ↑02 Ιουν 2023, 01:19Δηλαδή με ένα σωρό παρωχημένες λέξεις και εκφράσεις;Otto Weininger έγραψε: ↑02 Ιουν 2023, 01:17Η ελληνική γλώσσα πρέπει σιγά σιγά να αλλάξει και να ρθει πιο κοντά στον Παπαδιαμάντη και τον Βιζυηνό.
Let them make the first mistake. We make the last move.
- hellegennes
Και πόσο κοντά είναι η γλώσσα σου στου Παπαδιαμάντη;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Βέβαια. Ο Ψυχάρης, άκρως φιλοβασιλικός και φανατικός δημοτικιστής. Γενικώς ψιλοσαχλαμάρας.Isildur έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 21:11Πλλλάκα κάνεις, έτσι;Beria έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 21:05Όσοι προσεγγίζουν το γλωσσικό με ιδεολογικά κριτήρια, ας λάβουν υπόψη τους ότι η ελληνικη ακροδεξιά (οι Ρατσιστές των αρχών του 20ου) και η βασιλική δεξιά ήταν υπέρ της δημοτικής (οι πρώτοι δε υπέρ μιας ακραίας μαλλιαρης)
Αντιθέτως το ΣΕΚΕ και το ΚΚΕ στα πρώτα συνέδρια χρησιμοποιούσε καθαρεύουσα
Για τους ακροδεξιούς/βασιλικούς λέω. Όντως;
Στον αντίποδα ο ποιητής Βρεττάκος. ΚΚΕ και καθαρεύουσα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sharp την 02 Ιουν 2023, 01:54, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Το "ασχολούταν" είναι φυσική εξέλιξη; Κανείς ποτέ δεν το έλεγε σε καμμία γλώσσα. Όλοι έλεγαν στην καθομιλουμένη ασχολιόταν και μάθαιναν στην καθαρεύουσα ησχολείτο. Άντε να έλεγαν ασχολείτο. Κάποια στιγμή το πέρασαν στα βιβλία και όλοι οι μετέπειτα γράφουν ασχολούταν.Green Dragon έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 09:28Αυτή που μιλάμε. Η καθαρεύουσα μάλιστα δεν ηταν γλώσσα που προέκυψε από φυσική εξέλιξη αλλά επιβλήθηκε.
Ούτε η δημοτική είναι φυσική εξέλιξη. Ισχύει ό,τι πει το Υπουργείο.
Αυτή η ανωμαλία ονομάζεται τοπικές διάλεκτοι. Ρώτα έναν Βερολινέζο να σού πει αν καταλαβαίνει τη γλώσσα που μιλάνε σε ένα χωριό στη Βαυαρία. Έχουν όμως και οι δύο τα hochdeutsch για να συνεννοούνται. Το αυτό και οι Άραβες. Οι Μαροκινοί και οι Αιγύπτιοι συνεννοούνται μέσω της "καθαρεύουσας" τους. Στις πατρίδες τους μιλάνε τη (δημοτική) γλώσσα τους.NewModelArmy έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 21:12Τι ανωμαλία ρε φιλε αλλη γλώσσα να μιλάει ο κόσμος στο σπίτι του, και άλλη να σε υποχρεωνουν να χρησιμοποιεις στα επίσημα έγγραφα, στην εκπαίδευση ,κλπ. Ευτυχώς δεν προλαβαμε να ζήσουμε αυτή την τραγωδια. Να ναι καλα η ΠΑΣΟΚαρα
- hellegennes
Ποτέ δεν συνέβη αυτό, ο τύπος είναι "ασχολιόταν" (ή "ασχολιότανε" ο πιο λαϊκός τύπος) και στον πληθυντικό "ασχολιόνταν" ή "ασχολούνταν". Σε κανένα βιβλίο δεν το γράφει αυτό που λες και συνεχίζει να είναι λάθος.sharp έγραψε: ↑02 Ιουν 2023, 01:53Το "ασχολούταν" είναι φυσική εξέλιξη; Κανείς ποτέ δεν το έλεγε σε καμμία γλώσσα. Όλοι έλεγαν στην καθομιλουμένη ασχολιόταν και μάθαιναν στην καθαρεύουσα ησχολείτο. Άντε να έλεγαν ασχολείτο. Κάποια στιγμή το πέρασαν στα βιβλία και όλοι οι μετέπειτα γράφουν ασχολούταν.Green Dragon έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 09:28Αυτή που μιλάμε. Η καθαρεύουσα μάλιστα δεν ηταν γλώσσα που προέκυψε από φυσική εξέλιξη αλλά επιβλήθηκε.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Ούτε καν. Στην ελληνική η σύγκρουση δεν ήταν μεταξύ τοπικών διαλέκτων και της καθαρεύουσας ήταν μεταξύ της δημοτικής, που ήταν η "αστική" κοινή γλώσσα και της καθαρεύουσας που ήταν ένας παλίμψηστος αχταρμάς γραμματικής, συντακτικού και λεξιλογίου διαφόρων περιόδων της ελληνικής, με τρόπο που δεν ήταν ποτέ μητρική γλώσσα κάποιου, άρα μη φυσική γλώσσα και πολλές φορές με τρόπο που καταντούσε την γλώσσα και την επικοινωνία παρωδία.sharp έγραψε: ↑02 Ιουν 2023, 01:57Αυτή η ανωμαλία ονομάζεται τοπικές διάλεκτοι. Ρώτα έναν Βερολινέζο να σού πει αν καταλαβαίνει τη γλώσσα που μιλάνε σε ένα χωριό στη Βαυαρία. Έχουν όμως και οι δύο τα hochdeutsch για να συνεννοούνται. Το αυτό και οι Άραβες. Οι Μαροκινοί και οι Αιγύπτιοι συνεννοούνται μέσω της "καθαρεύουσας" τους. Στις πατρίδες τους μιλάνε τη (δημοτική) γλώσσα τους.NewModelArmy έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 21:12Τι ανωμαλία ρε φιλε αλλη γλώσσα να μιλάει ο κόσμος στο σπίτι του, και άλλη να σε υποχρεωνουν να χρησιμοποιεις στα επίσημα έγγραφα, στην εκπαίδευση ,κλπ. Ευτυχώς δεν προλαβαμε να ζήσουμε αυτή την τραγωδια. Να ναι καλα η ΠΑΣΟΚαρα
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- taxalata xalasa
ήταν, ήτανε, ήσαν, ήσανε, ήσαντε, ήσαντο ή ήντουσαν;
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
- Υδράργυρος
- Υδράργυρος
Όλη αυτή η νοσηρότητα είναι απότοκο της καθαρεύουσας. Αν δεν υπήρχε η καθαρεύουσα θα ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράματα με τη δημοτικήsharp έγραψε: ↑02 Ιουν 2023, 01:53Το "ασχολούταν" είναι φυσική εξέλιξη; Κανείς ποτέ δεν το έλεγε σε καμμία γλώσσα. Όλοι έλεγαν στην καθομιλουμένη ασχολιόταν και μάθαιναν στην καθαρεύουσα ησχολείτο. Άντε να έλεγαν ασχολείτο. Κάποια στιγμή το πέρασαν στα βιβλία και όλοι οι μετέπειτα γράφουν ασχολούταν.Green Dragon έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 09:28Αυτή που μιλάμε. Η καθαρεύουσα μάλιστα δεν ηταν γλώσσα που προέκυψε από φυσική εξέλιξη αλλά επιβλήθηκε.
Ούτε η δημοτική είναι φυσική εξέλιξη. Ισχύει ό,τι πει το Υπουργείο.
- George_V
- Phorum.gr user: George_V
Oχι ακριβώς.Υδράργυρος έγραψε: ↑02 Ιουν 2023, 08:08Οι Μαροκινοί και οι Αιγύπτιοι μιλάνε την ίδια γλώσσα. Η διαφορά υπάρχει από Ιράκ σε Αίγυπτο.
Οι Μαροκινό μιλούν την Darija μια εκδοχή της Αραβικής που την συναντάμε στην Δυτική Αφρική ενώ οι Αιγύπτιοι μιλάνε τα Mashriqi Αραβικά.
Αυτά στις καθημερινές συνομιλίες τους. Όσον αφορά το κράτος τους και την επίσημη γλώσσα μιλάνε τα Standard Arabic.
Φυσικά στο Μαρόκο εκτός από τα Standard Arabic αναγνωρίζεται και η Βερβερικη ως επίσημη γλώσσα επίσης.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
- ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Υπέρ της καθαρευούσης αλλά φορ δε λαλζ
Ο χρήστης που γκρέμισε τον εθνολαϊκισμό
Η διάκριση μεταξύ λαϊκής γλώσσας και υψηλής γλώσσας είναι συνηθισμένη σε πολλές χώρες.hellegennes έγραψε: ↑02 Ιουν 2023, 03:36Ούτε καν. Στην ελληνική η σύγκρουση δεν ήταν μεταξύ τοπικών διαλέκτων και της καθαρεύουσας ήταν μεταξύ της δημοτικής, που ήταν η "αστική" κοινή γλώσσα και της καθαρεύουσας που ήταν ένας παλίμψηστος αχταρμάς γραμματικής, συντακτικού και λεξιλογίου διαφόρων περιόδων της ελληνικής, με τρόπο που δεν ήταν ποτέ μητρική γλώσσα κάποιου, άρα μη φυσική γλώσσα και πολλές φορές με τρόπο που καταντούσε την γλώσσα και την επικοινωνία παρωδία.sharp έγραψε: ↑02 Ιουν 2023, 01:57Αυτή η ανωμαλία ονομάζεται τοπικές διάλεκτοι. Ρώτα έναν Βερολινέζο να σού πει αν καταλαβαίνει τη γλώσσα που μιλάνε σε ένα χωριό στη Βαυαρία. Έχουν όμως και οι δύο τα hochdeutsch για να συνεννοούνται. Το αυτό και οι Άραβες. Οι Μαροκινοί και οι Αιγύπτιοι συνεννοούνται μέσω της "καθαρεύουσας" τους. Στις πατρίδες τους μιλάνε τη (δημοτική) γλώσσα τους.NewModelArmy έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 21:12Τι ανωμαλία ρε φιλε αλλη γλώσσα να μιλάει ο κόσμος στο σπίτι του, και άλλη να σε υποχρεωνουν να χρησιμοποιεις στα επίσημα έγγραφα, στην εκπαίδευση ,κλπ. Ευτυχώς δεν προλαβαμε να ζήσουμε αυτή την τραγωδια. Να ναι καλα η ΠΑΣΟΚαρα
Το ζήτημα με την Καθαρεύουσα ήταν ότι δεν είχε ποτέ φυσικούς ομιλητές. Κανείς δεν μιλούσε έτσι σπίτι του.
Κι επειδή ανέφερε ο Όττο τον Παπαδιαμάντη, αυτή η διάσταση είναι σχεδόν κωμική
Δὲ μ᾿ λὲς Σαραφιανέ, τί κάνουν ἐκεῖνα τὰ μ᾿λάρια τ᾿ Γιάννη τ᾿ Ἀργαστιώτη;
Τὴν ἐρώτησιν αὐτὴν ἀπηύθυνε περιοδικῶς ὁ Γιάννης ὁ Λιοσαῖος εἰς τὸν Σαραφιανόν, τὸν φαιδρὸν καὶ ἀνοικτόκαρδον καταστηματάρχην τοῦ ὡραίου, σχεδὸν ἐξοχικοῦ μαγαζιοῦ, τοῦ γερω-Θωμαδάκη. Ὁ γέρων ἦτο πατὴρ τοῦ Σαραφιανοῦ καὶ ὡς μαγαζὶ ἐχρησίμευεν ὅλον σχεδὸν τὸ ὑπόγειον τῆς εὐρυχώρου οἰκίας, συνεχομένης μὲ μέγα κῆπον καὶ αὐλήν, παρὰ τὴν ἐσχατιὰν τοῦ χωρίου, καὶ ἐχούσης πρὸ αὐτῆς μικρὰν πλατεῖαν μὲ δύο τεραστίας πλατυφύλλους μορέας.
Όπου στους διαλόγους οι ήρωες ομιλουν την ελληνική

-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 72 Απαντήσεις
- 3540 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Green Dragon
28 Μάιος 2023, 21:01
-
- 10 Απαντήσεις
- 438 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα
29 Σεπ 2023, 15:52
-
-
Νέα δημοσίευση Να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς;
από Otto Weininger » 12 Οκτ 2023, 22:46 » σε Εσωτερική Πολιτική - 168 Απαντήσεις
- 4918 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Gordian Knot
13 Νοέμ 2023, 12:51
-
-
-
Νέα δημοσίευση Λοβέρδος υπέρ της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.
από Kauldron » 17 Μαρ 2025, 23:30 » σε Εσωτερική Πολιτική - 35 Απαντήσεις
- 750 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Jimmy81
18 Μαρ 2025, 19:45
-